LIFESTYLE By: SGMS Faida April 25, 2018 @ 7:15am

Suami Alami Electronic Screen Syndrome? Doktor Kongsi Tips ‘Ikat’ Suami

Hidup di zaman serba serbi menggunakan peranti canggih ini, bukanlah satu hal yang mudah! Apa tidaknya, si suami sibuk main game di handphone, si isteri pula sibuk membelek resepi di Facebook, itu tak termasuk lagi si anak…

Bagi yang dah berkahwin, antara waktu yang dinanti-dinanti adalah bila masa berdua dengan pasangan. Si isteri nak berkomunikasi dengan suami, nak luah semuanya dengan suami. Yelah, perempuan kan. Kalau dapat bercakap, tambah-tambah dengan orang tersayang, mesti semua beban yang ditanggung terlerai. Rasa tenang je kan.

Tapi macam mana kalau anda dapat pasangan yang jenis mengadap handphone je 24 jam. Tambah-tambah kalau dapat suami kaki game, waktu rehat di rumah memang dipenuhi dengan bermain game yang ada di handphone jela. Mesti anda sebagai isteri rasa stress kan?

Apa kata anda ikut sahaja tips yang dikongsikan oleh Dr. Taufiq Razif ini. Beliau berkongsi lima cara yang amat mudah untuk anda sebagai isteri tarik perhatian suami daripada bermain handphone sepanjang masa.

Jom ikuti perkongsiannya di bawah.

Ramai rupanya isteri ada masalah suami asyik sangat main handphone sampai takde masa nak layan isteri.

Saya mengaku saya pun dulu tergolong dalam golongan suami yang macam tu. Orang bisnes memang matanya macam kena pukau dengan skrin handphone sikit tapi kalau si isteri tahu cara nak atasinya, memang benda ni ada ubatnya. Di sini saya nak kongsi 5 teknik yang isteri saya pakai untuk tackle saya balik; 

1. Dia akan berhias cantik macam puteri raja. Dia tahu lelaki ni akan kalah dengan visualnya sendiri. Memang dia tahu kelemahan suami adalah pada matanya jadi dia gunakan benda ni untuk mengalahkan godaan handphone tu.


2. Dia akan banyak bertanya. Sebenarnya dia nak alihkan perhatian saya je tapi memang berkesan la sebab otak lelaki ni bukan multitasking macam perempuan. Tak ramai lelaki yang ada bakat untuk jawap soalan sambil main handphone. Kena fokus buat satu benda je.

3. Dia ajak ajak saya berjalan ataupun keluar makan. Saya kan memang driver tetap dia. Mana la kita mampu nak drive sambil main handphone kan. Kadang-kadang handphone pun kita campak entah ke mana kalau nak memandu.

4. Dia akan guna kabel charger kita ataupun buat-buat pinjam powerbank kita. Suami ni pulak kalau isteri dah minta nak pinjam takkan tak bagi kan. Jadi termagu la kita seharian sambil menunggu handphone si dia dicas penuh.


5. Dia akan guna apa sahaja cara untuk distract perhatian saya terhadap handphone. Tiba-tiba je dia boleh masuk ke bilik sambil bawa buah epal la buah anggur la semata-mata nak alihkan perhatian saya. Paling dasyat sekali dia bawak masuk anak-anak. Mana boleh tahan! Comel kot. Terus saya letak handphone dan peluk cium anak saya! Argh!

Apa pun kita kena educate suami masing-masing tentang Electronic Screen Syndrome. Bagitahu suami elok-elok atau share artikel ni kat suami tentang efek buruk kalau duduk mengadap je skrin handphone dan laptop tu. Antaranya :

– Menyebabkan penurunan kemampuan kognitif

– Mata jadi kering dan retina mata boleh rosak

– Susah nak tidur

– Emosi tak stabil

– Lebih cenderung untuk kena Metabolic Syndrome seperti Kencing Manis, Kegemukan dan Tekanan Darah Tinggi

Jangan risau, biasanya orang yang kurang sensitif dengan perasaan orang lain ni akan mudah tersentak dan insaf bila dia tahu benda ni ada efek buruk pada dirinya sendiri juga nanti.

Taufiq Razif

Suami Insaf Yang Sedang Kembali Ke Pangkal Jalan

p/s : Okey, jom sambung belajar bab mendidik anak dan pasangan di Telegram saya pula. Klik je link ni ye t.me/NotaTaufiqRazif

Sumber : Dr. Taufiq Razif

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 6 Jan 2020

“I Should Get Married To Mark”, EXO’s Kai Confesses His Love For NCT’s Mark

It’s not that serious people! He’s just showing his support for his junior!

Hiburan Mon, 16 Sep 2019

Permata Hati Azrinaz

Hari gembira buat bekas personaliti televisyen, Azrinaz Mazhar Hakim dan suaminya, Fairos Khan Abdul Hamid apabila dianugerahkan seorang ‘puteri’ pada hari Ahad, 15 September jam 10.20 pagi, 13 hari sebelum harijadi Azrinaz yang ke 40. […]

Hiburan Mon, 9 Jul 2018

Hos Kacak Diserang Individu Misteri?

Menerusi posting berkenaan, penulisannya menggambarkan dirinya sedang bersedih apabila dilabel sebagai hos ‘sendu’. Aik, kenapa tu?

Hiburan Fri, 22 Nov 2019
Hiburan Mon, 5 Aug 2019
Hiburan Mon, 1 Apr 2019

Aman Nassim Pilih Pensyarah Jadi Isteri

Selamat Pengantin Baharu Aman & Baizura!

Hiburan Sat, 10 Feb 2018

5 RANCANGAN HOT UNTUK DI TONTON SEPANJANG MINGGU INI!

Kalau korang peminat drama melayu, korea, mahupun drama dari negara luar tetapi asyik terlepas menonton drama kesukaan korang, ini antara 5 sebab kenapa semua patut layan drama kegemaran masing-masing di tonton!

LIFESTYLE Fri, 24 Aug 2018

Tips Pilih Ketam Segar

Ketam kalau salah pilih boleh berbau hanyir dan apabila di masak rasa pahit. Macam mana nak tahu ketam segar ke tak ? Jom baca

Hiburan Tue, 24 Dec 2019

Mawar Runsing Anak Dan Seisi Rumah Jatuh Sakit

Semoga semua sembuh seperti sediakala…

Hiburan Wed, 18 Sep 2019

Atikah Belajar Bahasa Sepanyol Untuk Drama Terbaharu

Pelakon yang berasal dari Singapura, Atikah Suhaime (29 tahun) mengakui watak wartawan yang dipegang dalam drama terbaru lakonannya, arahan Faisal Ishak iaitu Poskad Dari Alhambra agak mencabar kerana wataknya menuntut Atikah supaya fasih berbahasa Sepanyol. […]

| Live TV