LIFESTYLE By: SGMS Faida April 25, 2018 @ 7:15am

Suami Alami Electronic Screen Syndrome? Doktor Kongsi Tips ‘Ikat’ Suami

Hidup di zaman serba serbi menggunakan peranti canggih ini, bukanlah satu hal yang mudah! Apa tidaknya, si suami sibuk main game di handphone, si isteri pula sibuk membelek resepi di Facebook, itu tak termasuk lagi si anak…

Bagi yang dah berkahwin, antara waktu yang dinanti-dinanti adalah bila masa berdua dengan pasangan. Si isteri nak berkomunikasi dengan suami, nak luah semuanya dengan suami. Yelah, perempuan kan. Kalau dapat bercakap, tambah-tambah dengan orang tersayang, mesti semua beban yang ditanggung terlerai. Rasa tenang je kan.

Tapi macam mana kalau anda dapat pasangan yang jenis mengadap handphone je 24 jam. Tambah-tambah kalau dapat suami kaki game, waktu rehat di rumah memang dipenuhi dengan bermain game yang ada di handphone jela. Mesti anda sebagai isteri rasa stress kan?

Apa kata anda ikut sahaja tips yang dikongsikan oleh Dr. Taufiq Razif ini. Beliau berkongsi lima cara yang amat mudah untuk anda sebagai isteri tarik perhatian suami daripada bermain handphone sepanjang masa.

Jom ikuti perkongsiannya di bawah.

Ramai rupanya isteri ada masalah suami asyik sangat main handphone sampai takde masa nak layan isteri.

Saya mengaku saya pun dulu tergolong dalam golongan suami yang macam tu. Orang bisnes memang matanya macam kena pukau dengan skrin handphone sikit tapi kalau si isteri tahu cara nak atasinya, memang benda ni ada ubatnya. Di sini saya nak kongsi 5 teknik yang isteri saya pakai untuk tackle saya balik; 

1. Dia akan berhias cantik macam puteri raja. Dia tahu lelaki ni akan kalah dengan visualnya sendiri. Memang dia tahu kelemahan suami adalah pada matanya jadi dia gunakan benda ni untuk mengalahkan godaan handphone tu.


2. Dia akan banyak bertanya. Sebenarnya dia nak alihkan perhatian saya je tapi memang berkesan la sebab otak lelaki ni bukan multitasking macam perempuan. Tak ramai lelaki yang ada bakat untuk jawap soalan sambil main handphone. Kena fokus buat satu benda je.

3. Dia ajak ajak saya berjalan ataupun keluar makan. Saya kan memang driver tetap dia. Mana la kita mampu nak drive sambil main handphone kan. Kadang-kadang handphone pun kita campak entah ke mana kalau nak memandu.

4. Dia akan guna kabel charger kita ataupun buat-buat pinjam powerbank kita. Suami ni pulak kalau isteri dah minta nak pinjam takkan tak bagi kan. Jadi termagu la kita seharian sambil menunggu handphone si dia dicas penuh.


5. Dia akan guna apa sahaja cara untuk distract perhatian saya terhadap handphone. Tiba-tiba je dia boleh masuk ke bilik sambil bawa buah epal la buah anggur la semata-mata nak alihkan perhatian saya. Paling dasyat sekali dia bawak masuk anak-anak. Mana boleh tahan! Comel kot. Terus saya letak handphone dan peluk cium anak saya! Argh!

Apa pun kita kena educate suami masing-masing tentang Electronic Screen Syndrome. Bagitahu suami elok-elok atau share artikel ni kat suami tentang efek buruk kalau duduk mengadap je skrin handphone dan laptop tu. Antaranya :

– Menyebabkan penurunan kemampuan kognitif

– Mata jadi kering dan retina mata boleh rosak

– Susah nak tidur

– Emosi tak stabil

– Lebih cenderung untuk kena Metabolic Syndrome seperti Kencing Manis, Kegemukan dan Tekanan Darah Tinggi

Jangan risau, biasanya orang yang kurang sensitif dengan perasaan orang lain ni akan mudah tersentak dan insaf bila dia tahu benda ni ada efek buruk pada dirinya sendiri juga nanti.

Taufiq Razif

Suami Insaf Yang Sedang Kembali Ke Pangkal Jalan

p/s : Okey, jom sambung belajar bab mendidik anak dan pasangan di Telegram saya pula. Klik je link ni ye t.me/NotaTaufiqRazif

Sumber : Dr. Taufiq Razif

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sat, 8 Jun 2019

Sibuk Jual Kek, Nadiyah Shahab Tangguh Bulan Madu

Hebat penangan kek Absolut Chocolat pasangan selebriti ini!

Hiburan Tue, 22 May 2018

Syabas! Festival Martabat Warisan Bangsawan Jelajah Lapan Negeri

Teater Bangsawan Dendam Laksamana yang pernah dipentaskan tahun lalu akan menampilkan wajah-wajah lama dan juga baharu. Gandingan segar tahun ini membariskan pelakon antaranya Nadia Aqilah Bajuri, Hairi Safwan, Asmidar, Jay Iswazir, Anwar Rusdini, Fitri, Naque Ariffin, Nazurah, Tria Aziz, Ucop, Azman Hassan dan ramai lagi.

Hiburan Wed, 19 Jun 2019

‘’Boleh Guna Gajet Tapi Bukan Setiap Masa’- Amyra Rosli Tak Galak Anak Pegang Tablet 24 Jam

‘Saya faham gajet juga diperlukan untuk tujuan pendidikan. Tetapi perlu ada batasan terutama untuk kanak-kanak’

Hiburan Thu, 28 Dec 2017

“CALLING ME A BITCH?” DIANA DANIELLE GADUH

Entri itu seterusnya mengundang ‘perang’ komen antara peminat dan juga followers nya yang lain

Hiburan Sun, 28 Jul 2019
Hiburan Sun, 8 Dec 2019

Farah Nabila Terpaksa Lupakan Hasrat…

Debaran kian terasa bagi Farah dan Amirul!

Hiburan Wed, 19 Dec 2018

Popular Sekelip Mata Di Indonesia, Nissa Sabyan Masih Terkejut

Dengan pengikut seramai lebih 8 juta di Instagram, populariti Nissa sebagai penyanyi lagu dakwah dikagumi ramai.

Hiburan Thu, 17 Oct 2019

Sharifah Amani Dedah Pengalaman Berlakon?

Ada juga ye yang macam tu?

LIFESTYLE Wed, 28 Nov 2018

Peminjam PTPTN…Ini Mungkin Berita Baik Buat Anda!

Bagi peminjam di bawah kategori RM2,000 – RM2,500 yang sudah pun memulakan pembayaran balik, Maszlee berkata, mereka juga boleh melakukan penstrukturan semula mengikut kadar baharu itu.

Hiburan Wed, 12 Jun 2019

Ezzaty Abdullah Risau Tengok Keadaan Suami

Syukur dia stabil selepas mengadu susah bernafas. Azwan memang ada masalah lelah sejak kecil namun terkawal.

| Live TV