LIFESTYLE By: SGMS Enal October 8, 2019 @ 11:48am

Tabiat Tutup Hidung Dan Mulut Ketika Bersin Ada Risiko?

Sudah menjadi tabiat bagi kebanyakan orang untuk menutup hidung dan mulut ketika bersin. Tabiat itu dilakukan adalah kerana sifat hormat terhadap orang sekeliling supaya bakteria yang dikeluarkan tidak merebak kepada orang lain. Ianya dianggap sebagai satu perbuatan yang tidak menghormati orang lain apabila bersin tanpa membelakangkan khalayak umum.

Namun begitu, apa yang perlu diketahui ramai ialah perbuatan menutup mulut dan hidung  ketika bersin boleh mengundang kepada bahaya kesihatan dalaman. Perkara tersebut pernah terjadi kepada seorang lelaki yang merana akibat bahagian belakang kerongkongnya yang cedera. Kesan daripada kecederaan itu, lelaki berkenaan hampir tidak dapat bercakap dan menelan sebarang makanan.

Perbuatan itu secara spontan boleh menyebabkan tekanan udara yang cuba dikeluarkan ketika bersin terhenti secara tiba-tiba. Tambahan lagi, udara tersebut yang tersekat juga boleh menyebabkan kecederaan kepada anggota tubuh yang lain seperti telinga dan mata.

Kecederaan itu merupakan sesuatu yang jarang berlaku melainkan  disebabkan oleh trauma, muntah-muntah, atau batuk kuat yang keterlaluan. Namun, ianya satu perkara yang perlu dititik beratkan untuk tidak menutup hidung dan mulut ketika bersin.

Menurut laporan sebuah portal tempatan, lelaki berkenaan mengalami komplikasi ketika cuba untuk menghentikan bersinnya dengan menutup hidung. Komplikasi yang dimaksudkan adalah seperti pseudomediastinum (udara yang terperangkap di dalam dada di antara kedua-dua paru-paru), penembusan membrantimpani (gendang telinga berlubang) dan juga pecah aneurisma serebral (saluran darah di otak).

Walaupun tabiat menutup hidung dan mulut dianggap sebagai satu kebiasaan, namun ianya turut memberi kesan buruk kepada tubuh badan terutamanya bahagian dalaman. Oleh itu, adalah dinasihatkan untuk tidak melakukan perbuatan tersebut dan lebih baik untuk membelakangkan orang disekeliling ketika hendak bersin.

credit pic: merdeka.com

Sumber: BMJ

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Mon, 4 Dec 2017

Kongsi Teknik Atasi Anak Yang Nakal

“Kadang-kadang, Makin Dilarang Makin Dia Buat” — Doktor Ini Kongsi Teknik Atasi Anak Yang Degil

Hiburan Tue, 29 Jan 2019

Will Pan Becomes Timberland’s Brand Ambassador in Support of Environmental Sustainability

Will hopes that his fans and everyone else will be more aware of the current environment issues and take steps towards curbing it.

LIFESTYLE Thu, 30 Jan 2020

Anda Penghidap Astraphobia?

Terlalu Takut Pada Petir Dan Guruh?

LIFESTYLE Thu, 5 Sep 2019

前任还会主动和我联系吗?

分手后,有时被提分手的一方,总是苦苦守着手机,希望接到前任的联系……

LIFESTYLE Sat, 20 Jul 2019

4 Petua Cintai Dan Hargai Diri Sendiri

Terlalu menjaga hati orang lain, sering kita abaikan diri kite sendiri bukan . Dengan alasan menghormati orang lain kita boleh lupa pada diri juga. ; Kadang-kadang kita juga menganggap orang lain jauh lebih baik hanya […]

LIFESTYLE Sun, 26 Jan 2020

Hilangkan Parut Jerawat Guna 2 Bahan Mudah.

Dengan menggunakan 2 bahan yang mudah yang mudah didapati dari dapur untuk hilangkan parut jerawat

LIFESTYLE Thu, 15 Nov 2018

Elakkan Makanan Ini Jika Anda Mengalami Penyakit Gout

Individu dengan gout harus mengelakkan diet rendah karbohidrat

LIFESTYLE Thu, 25 Apr 2019

Spoil Mum & Dad This Parents’ Day with Classic Time Pieces

They’re gorgeous watches which your parents will absolutely treasure.

Fab Foodies! Mon, 13 Aug 2018

加班很晚才吃饭?专家揭「必胖恶性循环」

对忙碌的上班族来说,由于下班回到家的时间已经很晚了,晚餐往往只能留到睡觉前才吃。犹如前述一般,这样的饮食型态实际上是一种无懈可击的「必胖」绝招!

LIFESTYLE Fri, 27 Apr 2018

手表戴左手还右手?「5个戴表小秘诀」避免伤腕、表带发臭

你有戴表的习惯吗?在现代手表不只用来看时间,更是一个人品味及守时的象征,到底怎么配戴手表才显得体面又干净?

| Live TV