LIFESTYLE By: Syafiqa Irdina October 8, 2019 @ 9:27am

Tak Tahu Nak Bawa Apa Ketika Bercuti? Nah, Semak List Barang Yang Perlu Dibawa Ketika Travel!

Bila pergi bercuti dan ada barang yang tertinggal mesti tak best kan? Pendek kata, memang tak lengkap lah sesi holiday korang kalau tak ada 5 barang wajib ni. 

So, Xtra listkan barang yang patut dibawa ke destinasi percutian korang nanti. Let’s check this out!

  1. Beg Yang Sesuai

 

Sumber : CJ WOW Shop

Yassss! Pastikan korang membawa beg yang sesuai, mudah dibawa dan tahan lasak! Antaranya, beg luggage dan bagpack.

Sumber : Pinterest

Luggage sangat mudah dibawa kalau korang pergi bercuti ke tempat yang jauh. Plus, luggage lebih mudah dibawa sebab korang hanya perlu tarik sahaja. bukan? Tapi, kalau korang pergi ke destinasi percutian seperti pulau dan taman tema air, pemilihan bagpack adalah lebih sesuai k,rana anda lebih mudah untuk bergerak. Jadi, pilihlah beg yang ringan, berkualiti dan tahan lasak!  Kalau perlu kunci, beli mini pad kekunci untuk lebih secure ok!

 

  1. Kasut

 

 

Ha, korang jangan lupa untuk bawa kasut yang sesuai seperti sneakers dan sandal supaya korang mudah bergerak. Pilih kasut yang breathable dan mempunyai soles yang sesuai dengan tapak kaki. Pemilihan kasut yang sesuai sangat penting supaya korang mudah bergerak. Boleh berfesyen ketika bercuti, tapi make sure korang pun selesa okay!

 

  1. Toiletries

Sumber : Pinterest

Haaa, tak semua hotel dan tempat percutian yang korang pergi akan menyediakan barang toiletries yang mencukupi. So, make sure korang bawa barang toiletries seperti syampu badan, syampu rambut, ubat gigi dan berus gigi. Mungkin, ada sesetengah daripada korang yang lebih selesa menggunakan berus gigi sendiri bukan? So, prepare awal-awal toiletries  yang perlu dan tidak perlu untuk dimasukkan ke dalam pouch bag toiletries korang! Kalau boleh, bawa yang penting sahaja dan bawa yang bersaiz kecil ok! Sebab risau barang-barang toiletries yang bersaiz besar menyebabkan beg korang menjadi berat dan ruang beg menjadi terhad. Ingat tu!

*Lagi senang kalau korang ada toiletries bag. Senang dan cepat untuk unpack dan packing barang!

 

 

  1. Aksesori Gajet

Bila dah holiday, mesti korang nak luangkan masa dengan muzik dan hiburan bukan? Make sure korang bawa earphone, charger dan Usb Kabel dan kamera yang bersesuaian semasa travel. Kalau tak bawa barang-barang ni memang menangislah! Oh lagi satu! Kalau korang travel jangan lupa bawa travel adapter ya sebab tak semua negara yang kita pergi mempunyai bentuk plug yang sama dengan negara kita. Beli satu adapter yang berkualiti dan yang korang  boleh gunakan sampai bila-bila. Letakkan semua aksesori ini ke dalam satu ziplock supaya senang untuk diambil. Mudah kan?

 

  1. First Aid Kit

 

Benda penting, tapi selalu sangat diabaikan! Ini apa yang perlu ada dalam kit kecemasan korang. Benda yang paling utama adalah ubat contohnya ubat selesema, Panadol, ubat gastrik, minyak cap kapak dan mana-mana ubat yang anda rasa perlu untuk dibawa. Kit kecemasan ini memang sangat berguna sekiranya berlaku sebarang kecemasan terhadap diri korang. Bak kata pepatah, sediakan payung sebelum hujan.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Tue, 27 Mar 2018

吃饭就能瘦?遵守5原则「不必节食、肉照吃」

你可曾体验过「不吃碳水化合物减肥法」?那种明明爱吃米饭却不能满足的「压力」,是不是有让你身体状况越来越差?不担心,只要懂得「瘦身杂谷饭」饮食,不仅能好好享用碳水化合物,还能 Keep住健康。

Hiburan Fri, 28 Jun 2019

Kilafairy Tak Kisah Kahwin Lambat

Kilafairy menyifatkan dengan kemunculan produk Kilafit ini, kehidupannya sudah terisi.

Hiburan Sat, 26 Oct 2019
Hiburan Sun, 10 Jun 2018

Hanya Tukar Nama Bukan Matlamat – Dj Dave

Saya harap ia tidak dipolitikkan, matlamat yayasan ini masih sama iaitu melakukan kebajikan dan membantu golongan artis tanah air.

Hiburan Thu, 24 Oct 2019
Hiburan Tue, 7 Jan 2020
TECH Mon, 29 Oct 2018

6 Perkara Yang Anda Boleh Lakukan Dengan Telefon Android Lama

Tidak tahu apa yang hendak dibuat dengan telefon lama anda?Bacalah tips ini.

Hiburan Mon, 16 Jul 2018

Bila Bentuk Badan Jadi Bahan Senda Netizen…

Disebabkan itu, dia lebih selesa ambil gambar pada bahagian muka saja. Dia juga tertekan setiap kali orang memberitahu badannya berisi…

Featured Wed, 1 Sep 2021

Bayaran BKC Dibayar Mulai 6 September, Semak Jumlah Bayaran Setiap Kategori

Bantuan Khas COVID-19 (BKC) fasa satu akan dibayar bermula Isnin ini dan dijangka selesai 10 September. Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, ketika mengumumkan perkara itu berkata BKC akan memanfaatkan 10 juta penerima yang […]

| Live TV