LIFESTYLE By: Syafiqa Irdina October 8, 2019 @ 9:27am

Tak Tahu Nak Bawa Apa Ketika Bercuti? Nah, Semak List Barang Yang Perlu Dibawa Ketika Travel!

Bila pergi bercuti dan ada barang yang tertinggal mesti tak best kan? Pendek kata, memang tak lengkap lah sesi holiday korang kalau tak ada 5 barang wajib ni. 

So, Xtra listkan barang yang patut dibawa ke destinasi percutian korang nanti. Let’s check this out!

  1. Beg Yang Sesuai

 

Sumber : CJ WOW Shop

Yassss! Pastikan korang membawa beg yang sesuai, mudah dibawa dan tahan lasak! Antaranya, beg luggage dan bagpack.

Sumber : Pinterest

Luggage sangat mudah dibawa kalau korang pergi bercuti ke tempat yang jauh. Plus, luggage lebih mudah dibawa sebab korang hanya perlu tarik sahaja. bukan? Tapi, kalau korang pergi ke destinasi percutian seperti pulau dan taman tema air, pemilihan bagpack adalah lebih sesuai k,rana anda lebih mudah untuk bergerak. Jadi, pilihlah beg yang ringan, berkualiti dan tahan lasak!  Kalau perlu kunci, beli mini pad kekunci untuk lebih secure ok!

 

  1. Kasut

 

 

Ha, korang jangan lupa untuk bawa kasut yang sesuai seperti sneakers dan sandal supaya korang mudah bergerak. Pilih kasut yang breathable dan mempunyai soles yang sesuai dengan tapak kaki. Pemilihan kasut yang sesuai sangat penting supaya korang mudah bergerak. Boleh berfesyen ketika bercuti, tapi make sure korang pun selesa okay!

 

  1. Toiletries

Sumber : Pinterest

Haaa, tak semua hotel dan tempat percutian yang korang pergi akan menyediakan barang toiletries yang mencukupi. So, make sure korang bawa barang toiletries seperti syampu badan, syampu rambut, ubat gigi dan berus gigi. Mungkin, ada sesetengah daripada korang yang lebih selesa menggunakan berus gigi sendiri bukan? So, prepare awal-awal toiletries  yang perlu dan tidak perlu untuk dimasukkan ke dalam pouch bag toiletries korang! Kalau boleh, bawa yang penting sahaja dan bawa yang bersaiz kecil ok! Sebab risau barang-barang toiletries yang bersaiz besar menyebabkan beg korang menjadi berat dan ruang beg menjadi terhad. Ingat tu!

*Lagi senang kalau korang ada toiletries bag. Senang dan cepat untuk unpack dan packing barang!

 

 

  1. Aksesori Gajet

Bila dah holiday, mesti korang nak luangkan masa dengan muzik dan hiburan bukan? Make sure korang bawa earphone, charger dan Usb Kabel dan kamera yang bersesuaian semasa travel. Kalau tak bawa barang-barang ni memang menangislah! Oh lagi satu! Kalau korang travel jangan lupa bawa travel adapter ya sebab tak semua negara yang kita pergi mempunyai bentuk plug yang sama dengan negara kita. Beli satu adapter yang berkualiti dan yang korang  boleh gunakan sampai bila-bila. Letakkan semua aksesori ini ke dalam satu ziplock supaya senang untuk diambil. Mudah kan?

 

  1. First Aid Kit

 

Benda penting, tapi selalu sangat diabaikan! Ini apa yang perlu ada dalam kit kecemasan korang. Benda yang paling utama adalah ubat contohnya ubat selesema, Panadol, ubat gastrik, minyak cap kapak dan mana-mana ubat yang anda rasa perlu untuk dibawa. Kit kecemasan ini memang sangat berguna sekiranya berlaku sebarang kecemasan terhadap diri korang. Bak kata pepatah, sediakan payung sebelum hujan.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Wed, 16 May 2018

吃苹果总爱削皮?专家曝:80%营养都在这

吃苹果皮会伤身体?这误会可大了!民众普遍存在「吃皮=吃蜡」迷思,因此在吃苹果前会先进行削皮的动作,这在专家的眼理是相当NG的行为,因为最珍贵的营养价值都在皮里,不吃的人才是最笨的!

Hiburan Sun, 2 Jun 2019

Kecewa Tiada Tawaran Berlakon, Reza Hasbi Ambil Upah Pasang Siling Rumah

Alhamdulillah…ada rezeki lain buat Reza & keluarga. Jangan putus asa kerana rezeki akan ada jika kita tidak berputus-asa!

Hiburan Tue, 9 Apr 2019
Hiburan Fri, 11 Oct 2019

Ben Amir Buktikan Dia Pelakon Versatil

Romantik boleh, seram boleh…apa lagi?

Hiburan Thu, 12 Sep 2019
Hiburan Sun, 2 Dec 2018
LIFESTYLE Sun, 28 Oct 2018

Tips Menjaga Muka Dengan Cara Paling Simple

Selalulah membasuh muka dan rutin yang paling ringkas

Hiburan Wed, 26 Jun 2019

Haneesya Hanee Bengang Adik Dipanggil ‘Gajah’

Apabila di sekolah dia berkurung di dalam tandas dan tak mahu keluar sampaikan ibu saya terpaksa ke sekolah untuk melihat keadaannya.

Hiburan Thu, 11 Jul 2019
Fab Foodies! Tue, 23 Jan 2018

只吃沙拉不瘦反胖?营养师:恐成慢性自杀!

你认为的健康养生,其实是在慢性自杀?现代人越来越注重生活品质,连饮食也讲求无毒养生,举凡沙拉、粥品、饮品处处皆以健康的角度料理,对此专家表示,这些食物虽然健康,但并不代表食用频率与效益成正比,简单来说,吃多还有可能造成脂肪堆积,不可忽视!

| Live TV