LIFESTYLE By: Syafiqa Irdina October 8, 2019 @ 9:27am

Tak Tahu Nak Bawa Apa Ketika Bercuti? Nah, Semak List Barang Yang Perlu Dibawa Ketika Travel!

Bila pergi bercuti dan ada barang yang tertinggal mesti tak best kan? Pendek kata, memang tak lengkap lah sesi holiday korang kalau tak ada 5 barang wajib ni. 

So, Xtra listkan barang yang patut dibawa ke destinasi percutian korang nanti. Let’s check this out!

  1. Beg Yang Sesuai

 

Sumber : CJ WOW Shop

Yassss! Pastikan korang membawa beg yang sesuai, mudah dibawa dan tahan lasak! Antaranya, beg luggage dan bagpack.

Sumber : Pinterest

Luggage sangat mudah dibawa kalau korang pergi bercuti ke tempat yang jauh. Plus, luggage lebih mudah dibawa sebab korang hanya perlu tarik sahaja. bukan? Tapi, kalau korang pergi ke destinasi percutian seperti pulau dan taman tema air, pemilihan bagpack adalah lebih sesuai k,rana anda lebih mudah untuk bergerak. Jadi, pilihlah beg yang ringan, berkualiti dan tahan lasak!  Kalau perlu kunci, beli mini pad kekunci untuk lebih secure ok!

 

  1. Kasut

 

 

Ha, korang jangan lupa untuk bawa kasut yang sesuai seperti sneakers dan sandal supaya korang mudah bergerak. Pilih kasut yang breathable dan mempunyai soles yang sesuai dengan tapak kaki. Pemilihan kasut yang sesuai sangat penting supaya korang mudah bergerak. Boleh berfesyen ketika bercuti, tapi make sure korang pun selesa okay!

 

  1. Toiletries

Sumber : Pinterest

Haaa, tak semua hotel dan tempat percutian yang korang pergi akan menyediakan barang toiletries yang mencukupi. So, make sure korang bawa barang toiletries seperti syampu badan, syampu rambut, ubat gigi dan berus gigi. Mungkin, ada sesetengah daripada korang yang lebih selesa menggunakan berus gigi sendiri bukan? So, prepare awal-awal toiletries  yang perlu dan tidak perlu untuk dimasukkan ke dalam pouch bag toiletries korang! Kalau boleh, bawa yang penting sahaja dan bawa yang bersaiz kecil ok! Sebab risau barang-barang toiletries yang bersaiz besar menyebabkan beg korang menjadi berat dan ruang beg menjadi terhad. Ingat tu!

*Lagi senang kalau korang ada toiletries bag. Senang dan cepat untuk unpack dan packing barang!

 

 

  1. Aksesori Gajet

Bila dah holiday, mesti korang nak luangkan masa dengan muzik dan hiburan bukan? Make sure korang bawa earphone, charger dan Usb Kabel dan kamera yang bersesuaian semasa travel. Kalau tak bawa barang-barang ni memang menangislah! Oh lagi satu! Kalau korang travel jangan lupa bawa travel adapter ya sebab tak semua negara yang kita pergi mempunyai bentuk plug yang sama dengan negara kita. Beli satu adapter yang berkualiti dan yang korang  boleh gunakan sampai bila-bila. Letakkan semua aksesori ini ke dalam satu ziplock supaya senang untuk diambil. Mudah kan?

 

  1. First Aid Kit

 

Benda penting, tapi selalu sangat diabaikan! Ini apa yang perlu ada dalam kit kecemasan korang. Benda yang paling utama adalah ubat contohnya ubat selesema, Panadol, ubat gastrik, minyak cap kapak dan mana-mana ubat yang anda rasa perlu untuk dibawa. Kit kecemasan ini memang sangat berguna sekiranya berlaku sebarang kecemasan terhadap diri korang. Bak kata pepatah, sediakan payung sebelum hujan.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 7 Sep 2018

Ini Ujian Paling Hebat Buat Saya – Ismail Izzani

Saya tak mahu komen mengenai apa yang didakwa oleh mereka. Bila tiba masanya saya akan keluarkan kenyataan. Sabarlah ya…

Hiburan Mon, 25 Mar 2019

Selamat Tinggal, Boyzone!

Boyzone turut memilih Indonesia kerana sambutan di kalangan peminat yang diterima amat luar biasa!

Hiburan Tue, 20 Nov 2018

Fazley, Azrene Naik Pelamin 27 November Ini

Pasangan kekal yang sudah 13 tahun berkahwin ini bakal diraikan sekali lagi dalam sebuah majlis resepsi santai. Terbaiklah!

LIFESTYLE Thu, 31 Oct 2019
LIFESTYLE Sat, 16 Dec 2017

Kalau Muka Tampan Tapi Amat Menyusahkan Buat Apa

Tidak guna mempunyai wajah yang tampan tetapi menyusahkan dari segala aspek

LIFESTYLE Fri, 6 Dec 2019

云顶冬季仙境!仿佛身在国外过圣诞

配合圣诞节,云顶世界将举办有史以来最盛大的圣诞派对,倒数迎接一年之中最美好的一天。

Hiburan Sun, 17 Mar 2019

Rimas Bersaiz XL, Sam Smith Nekad Sedut Lemak!

Sejak dari kecil lagi, Sam Smith memiliki badan bersaiz besar. Sebab terlalu rimas, Sam nekad berjumpa doktor!

LIFESTYLE Sun, 16 Jun 2019

全世界唯一的「男人国」严厉禁止女性入岛!

相信很多人在看《西游记》的时候,对传说中的女儿国都非常向往,但今天要说的并不是女儿国,而是一个「男人国」。

Hiburan Sun, 28 Jul 2019
Hiburan Tue, 19 Mar 2019

‘Tarik Diri Bukan Gimik Murah’- Neelofa Mahu Beri Peluang Kepada Selebriti Lain

AME 2019 bakal disiarkan pada 21 April ini bersiaran langsung dari Axiata Arena, Bukit Jalil.

| Live TV