LIFESTYLE By: SGMS Enal November 8, 2018 @ 12:23pm

Tanda-Tanda anda Mengalami Gout

Pernahkah anda mengalami gout atau mengenali seeorang yang menghidap gout? Siksa sangat melihat keadaan mereka apabila gout melanda. Namun, tahukah anda apa sebenarnya gout dan apa penyebab penyakit ini?

Gout adalah sejenis artritis yang menyebabkan keradangan sendi, biasanya dalam sendi tunggal. Gout yang teruk kadang-kadang boleh menjejaskan banyak sendi sekaligus. Ini dikenali sebagai gout polartikular(1).

Gout adalah sejenis arthritis yang biasa yang menyebabkan kesakitan, bengkak, dan kekejangan dalam sendi. Ia biasanya menjejaskan sendi di kaki besar.

Gejala Dan Tanda Gout

Gejala pertama gout artritis adalah biasanya timbul tiba-tiba sendi panas, merah, bengkak, kaku, menyakitkan. Penyambung yang paling biasa adalah di kaki di pangkal kaki besar di mana bengkak boleh dikaitkan dengan kelembutan yang teruk, tetapi hampir semua sendi dapat terlibat seperti lutut, pergelangan kaki, dan sendi kecil tangan(5).

Pada sesetengah orang, kesakitan yang dialami sangat teruk sehingga tidak dapat bangun dan berjalan. Artritis gout di pangkal kaki besar dirujuk sebagai podagra.

Walaupun tanpa rawatan, serangan pertama berhenti secara spontan, biasanya dalam masa satu hingga dua minggu. Walaupun sakit dan bengkak hilang sepenuhnya, artritis gout biasanya akan kembali sakit pada sendi yang sama atau dalam sendi yang lain(5).

Dengan masa, serangan artritis gout boleh berlaku lebih kerap dan mungkin bertahan lebih lama. Walaupun serangan pertama biasanya melibatkan hanya satu atau dua sendi, pelbagai sendi boleh terlibat secara serentak dari masa ke masa.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Wed, 22 Jan 2020

全新旗舰戏院品牌「CINEHOUSE」进驻马来西亚娱乐业界!

全新旗舰影院品牌「CINEHOUSE 亲你好」正式进驻马来西亚娱乐业界!

LIFESTYLE Thu, 22 Nov 2018

Jangan Main-Main, Kenali Simptom Denggi Lebih Awal!

Lebih baik mencegah dari merawat dimana secara tidak langsung dapat memberi kita membuat keputusan dengan pantas dengan terus ke hospital untuk mengambil rawatan

LIFESTYLE Sun, 12 May 2019

Find Out Your Personality by Building Your Ideal Home in this Quiz

This may help you decide on how to (re)decorate your home too.

FESYEN Thu, 12 Apr 2018

Gaya Koleksi Raya di Publika bermula 12-15 April, Jom Bergaya Sakan Aidilfitri ini!

Fesyen macam mana agaknya korang nak gayakan di pagi raya nanti? Kalau korang ketandusan idea, jom ke Publika untuk lihat rekaan menarik daripada pereka-pereka fesyen terkemuka tanah air. Ayuh!

Fab Foodies! Thu, 31 Jan 2019

「最佳减肥食物」佳节聚餐不怕肥胖

每逢佳节团聚时,很多朋友都担心因参加很多聚会而且缺少运动就会长胖。但如果你细心留意的话,有几种零食可以填饱肚子又不愁身体失控地增肥……

LIFESTYLE Fri, 23 Mar 2018

3 Tips Untuk Kekal Wajah Seperti Remaja

Ada yang tegur wajah semakin tua, nak kekal remaja jom baca tips ni mana tahu menjadi

LIFESTYLE Tue, 9 Jan 2018

Lokasi Bergambar Bawah Air Paling ‘Stylo’, Umbuk Ponggol

‘Port selfie’ dalam air, Umbul Ponggok merupakan tempat pelancongan air baru yang terletak di kampung Ponggok, Klaten, Jawa Tengah.

LIFESTYLE Mon, 7 Jan 2019

Bila Anak Meragam Takut Ke Sekolah, Apa Perlu Kamu Buat?

Bila anak menangis depan pintu pagar tadika, jangan buntu ya puan-puan…ada caranya tau!

LIFESTYLE Sat, 18 Aug 2018

Penyebab Uban Tumbuh Di Rambut

Rambut uban tidak tumbuh dengan sendirinya , Rambut hitam yang berada dikepala sebenarnya yang berubah menjadi lebih putih

LIFESTYLE Mon, 26 Nov 2018

Buat Persiapan Timang Anak Pertama, Pasangan Diraja Ini Pindah Rumah

Pasangan diraja ini bakal tinggal di kotej bersejarah di Estet Windsor milik keluarga diraja pada awal tahun hadapan.

| Live TV