LIFESTYLE By: SGMS Enal November 8, 2018 @ 12:23pm

Tanda-Tanda anda Mengalami Gout

Pernahkah anda mengalami gout atau mengenali seeorang yang menghidap gout? Siksa sangat melihat keadaan mereka apabila gout melanda. Namun, tahukah anda apa sebenarnya gout dan apa penyebab penyakit ini?

Gout adalah sejenis artritis yang menyebabkan keradangan sendi, biasanya dalam sendi tunggal. Gout yang teruk kadang-kadang boleh menjejaskan banyak sendi sekaligus. Ini dikenali sebagai gout polartikular(1).

Gout adalah sejenis arthritis yang biasa yang menyebabkan kesakitan, bengkak, dan kekejangan dalam sendi. Ia biasanya menjejaskan sendi di kaki besar.

Gejala Dan Tanda Gout

Gejala pertama gout artritis adalah biasanya timbul tiba-tiba sendi panas, merah, bengkak, kaku, menyakitkan. Penyambung yang paling biasa adalah di kaki di pangkal kaki besar di mana bengkak boleh dikaitkan dengan kelembutan yang teruk, tetapi hampir semua sendi dapat terlibat seperti lutut, pergelangan kaki, dan sendi kecil tangan(5).

Pada sesetengah orang, kesakitan yang dialami sangat teruk sehingga tidak dapat bangun dan berjalan. Artritis gout di pangkal kaki besar dirujuk sebagai podagra.

Walaupun tanpa rawatan, serangan pertama berhenti secara spontan, biasanya dalam masa satu hingga dua minggu. Walaupun sakit dan bengkak hilang sepenuhnya, artritis gout biasanya akan kembali sakit pada sendi yang sama atau dalam sendi yang lain(5).

Dengan masa, serangan artritis gout boleh berlaku lebih kerap dan mungkin bertahan lebih lama. Walaupun serangan pertama biasanya melibatkan hanya satu atau dua sendi, pelbagai sendi boleh terlibat secara serentak dari masa ke masa.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Thu, 14 Feb 2019
LIFESTYLE Mon, 8 Jul 2019

Pentingnya MedicAlert Untuk Pesakit Alzheimer

Jika nampak ini “MedicAlert- Alzheimer, Hypertension 016-400678x” bermaksud cepat-cepat hubungi no tertera pada gelang itu

LIFESTYLE Wed, 3 Jan 2018

Tips ”Awesome” Menggunakan LinkedIn Untuk Dapat Kerja

berkongsi cara menggunakan LinkedIn untuk dapatkan panggilan temuduga. Buat yang sedang mencari kerja, semoga tips ini mampu membantu anda.

Featured Thu, 2 Sep 2021

Dihujani Pertanyaan Peminat, Hannah Delisha Beri Bayangan Sedang Hamil?

Selepas pasangan selebriti, Ayda Jebat dan Nabil Mahir mengumumkan bakal menimang cahaya mata, nampaknya, kini giliran pelakon jelita, Hannah Delisha pula diasak pertanyaan peminat. Terbaru, menerusi laman Instagramnya, Hannah memuat naik foto sekuntum bunga dengan […]

Fab Foodies! Thu, 28 Dec 2017

Mamak档不再24小时?卫生部:打造健康生活环境

为了应对马来西亚人民非传染性疾病(癌症、糖尿病等)患病率上升的趋势,马来西亚卫生部将推出13项新政策,协助建设全民健康社会,打造健康生活环境。

LIFESTYLE Wed, 23 May 2018

Dr Siti Hasmah’s Handbag is NOT Marie Claire but is Hamano

Hamano handbags cost much more than a Marie Claire handbag.

LIFESTYLE Mon, 14 Oct 2019

Pengalaman Melancong Lebih Seronok Dari Sebuah Perkahwinan?

Betul ke tak? Masing-masing mempunyai pendapat sendiri

Fab Foodies! Wed, 24 Jan 2018

PREP YOUR TASTEBUDS FOR MALAYSIA’S SPICIEST BURGER!

For the brave-hearted souls out there!

Fab Foodies! Thu, 8 Feb 2018

KENTANG GORENG RAWAT MASALAH BOTAK?

Maklumlah, melihat kepada kuantiti minyak dalam kuali, boleh pengsan dibuatnya…

Fab Foodies! Sun, 21 Oct 2018

Air Paip Perlu Dimasak Sebelum Diminum

Dr Lee berkata adalah lebih baik orang ramai tidak meminum air secara terus daripada paip tetapi perlu memasaknya terlebih dahulu.

| Live TV