LIFESTYLE By: SGMS Enal November 27, 2017 @ 3:48pm

Tanda-Tanda Awal Anak Autism Atau Tidak Usia 2-3Tahun

Sambungan untuk artikel yang sebelum ini

Umur 2 tahun – 3 tahun

16- Langsung takde suara. Senyap je.

17- Segala permainan, peralatan semuanya akan di masukkan dan di susun bawah sofa.

18- Gila bermain dengan ATV dia dan bola.

19- Menangis dan ketawa sendirian tanpa sebab.

20- Peralatan yang bergerak seperti kipas berdiri di kerjakannnya hingga patah bilah nya. Sebab suka sangat dengan angin.

21- Masih trauma dengan air. Air paras lutut sudah mengigil satu badan.

22- Flapping hand dengan lebih kerap.

23- Gigit kawan-kawan nursery yang mengganggu dia. Dan gigit yang satu jenis paten budak –chubby + putih.

24- Tak boleh duduk diam walau sesaat. Kecuali penat dan tidur.

25- Suka memanjat. Pernah asingkan kerusi dari meja. Tapi dia pandai pilih kerusi. Dia ambil kerusi ringan di guling-gulingkan ke meja kemudian panjat. (bijak kan?)

26- Tiada eye contact. Suka melarikan mata.

27- Sukar di pegang.

28- Agak mudah tantrum. Bila tantrum melompat-lompat, guling-guling dan pernah menghantuk kepalanya di dinding.

29- Jika jatuh teruk , dia hanya menangis kurang 10 saat. Kemudian main semula.

30- Tidak bermain bersama sepupu-sepupunya. Buat hal dia ja.

31- Tukang ‘kemas’ rumah. Cadar, alas meja semua, baju semua di selongkarkan. Segala benda atas meja akan di turunkannya.

32- Jalan suka jinjit. Pijak rumput jinjit. Pegang daun hujung jari. Mengelak dari badan kena daun pokok.

33- Suka berpusing-pusing ikut kipas siling rumah. Dan suka pusing-pusing mengelilingi badan kita. Berulang-ulang kali.

34- Tak pandai bermain di playground even main gelongsor dan naik buaian pun.

35- Tidak ikut aktiviti di school. Tapi tak kacau orang. Buat hal dia sendiri. Hanya baik dengancertain teacher ja.

36- Kerap bangun malam. Biasa jam 1 atau 2 pagi bangun dan berjaga hingga 4,5 atau kadang-kadang sampai lepas subuh baru tidur semula.

Saya harap terjawab soalan bagi yang bertanya. Pastikan M-chart anak di buat dengan betul dan bawalah anak cepat-cepat ke pakar yang berkaitan (pakar kanak-kanak dan bukan semua pakar kanak-kanak boleh mengesahkan anak anda autism) jika ada tanda-tanda autism yang common seperti speech delay, tak bersosial, kerap flapping, ketawa atau menangis tanpa sebab, tiada eye contact dan repetitive action, Silalah bawa untuk di diagnosis segera.

Sesudah di diagnose jika sah autism apply lah kad OKU secepatnya sebab bukan untuk ibu bapa tapi untuk kebajikan anak untuk di terima di pusat-pusat intervensi awal kerajaan. Yang swasta ada cuma agak tinggi kosnya. Salah satu yang termurah bawa ke NASOM. Jika mampu bawa ke pusat swasta yang kadarnya di antara 2k-3k sebulan untuk half day, bagi saya tiada masalah. Cuma still, the best terapis (terapi OT, ST, Daily routine dan diet) untuk anak-anak autism kita ini adalah Ibu Bapa sendiri.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Automobile Tue, 7 Aug 2018

Nak Bergaya Dengan Kereta Baru? Perkongsian Ini Mungkin Buat Anda Berfikir Semula

Peganglah pada pepatah yang berbunyi ‘Ukur baju di badan sendiri’. Jangan pasang niat nak bergaya saja dengan membeli di luar kemampuan pula ya.

LIFESTYLE Tue, 7 Aug 2018

Cool! The Golden Bridge Mungkin Tempat Percutian Pilihan Anda Lepas Ni

Tahukah anda bahawa The Golden Bridge yang terletak di pinggiran Da Nang, Vietnam mempunyai panjang 150 meter dan terletak pada paras 1400 meter dari dasar laut

Events Sun, 3 Feb 2019

AJL33 Red Carpet Fashion Steals the Show Away

Ready to hit the show in style!

LIFESTYLE Sat, 18 May 2019

Cara Hilangkan Bau Petai Dengan Cepat

Nak hilangkan cara bau petai dengan cepat ikuti tips ini

Fab Foodies! Thu, 27 Sep 2018

别一起床就用餐!6大早餐坏习惯

「吃早餐对身体好!」许多专家学者常耳提面命吃早餐的重要,然而若是吃错时机、吃错食物,很可能会造成肠胃的负担。

Fab Foodies! Sat, 13 Jan 2018

金马仑珍珠玉米和山寨玉米 你有买对吗?

金马伦竟然有三寨玉米?而且还跟珍珠玉米很像。虽然有很多不肯定,不用担心!小编会慢慢为你们解释,只要跟着这片文章,你你就会学到如何分辨出真的珍珠玉米!

Hiburan Wed, 27 Nov 2019

Looking For The Tips To Buy A House? Catch This New TV Series ‘Misi Rumah Impian’ On TV3

Looking for the ultimate 101 guide on buying a house? Watch this!

LIFESTYLE Sun, 13 Jan 2019

5 Dokumen Ni Tak Payah Bawak Pun Masa Interview

5 Dokumen Ni Tak Payah Bawak Pun Masa Interview, Majikan Tak Hadap Langsung

LIFESTYLE Wed, 10 Apr 2019

你是容易怀念过去的人吗?

回忆总是美好~你,是容易怀念过去的人吗?

LIFESTYLE Sun, 20 Jan 2019

Penyakit Resdung Kulat, Apakah Itu?

Pernah Dengar Penyakit Resdung Kulat? Ini Penerangan Doktor Pakar Untuk Siapa Yang Belum Tahu

| Live TV