LIFESTYLE By: SGMS Enal November 27, 2017 @ 3:48pm

Tanda-Tanda Awal Anak Autism Atau Tidak Usia 2-3Tahun

Sambungan untuk artikel yang sebelum ini

Umur 2 tahun – 3 tahun

16- Langsung takde suara. Senyap je.

17- Segala permainan, peralatan semuanya akan di masukkan dan di susun bawah sofa.

18- Gila bermain dengan ATV dia dan bola.

19- Menangis dan ketawa sendirian tanpa sebab.

20- Peralatan yang bergerak seperti kipas berdiri di kerjakannnya hingga patah bilah nya. Sebab suka sangat dengan angin.

21- Masih trauma dengan air. Air paras lutut sudah mengigil satu badan.

22- Flapping hand dengan lebih kerap.

23- Gigit kawan-kawan nursery yang mengganggu dia. Dan gigit yang satu jenis paten budak –chubby + putih.

24- Tak boleh duduk diam walau sesaat. Kecuali penat dan tidur.

25- Suka memanjat. Pernah asingkan kerusi dari meja. Tapi dia pandai pilih kerusi. Dia ambil kerusi ringan di guling-gulingkan ke meja kemudian panjat. (bijak kan?)

26- Tiada eye contact. Suka melarikan mata.

27- Sukar di pegang.

28- Agak mudah tantrum. Bila tantrum melompat-lompat, guling-guling dan pernah menghantuk kepalanya di dinding.

29- Jika jatuh teruk , dia hanya menangis kurang 10 saat. Kemudian main semula.

30- Tidak bermain bersama sepupu-sepupunya. Buat hal dia ja.

31- Tukang ‘kemas’ rumah. Cadar, alas meja semua, baju semua di selongkarkan. Segala benda atas meja akan di turunkannya.

32- Jalan suka jinjit. Pijak rumput jinjit. Pegang daun hujung jari. Mengelak dari badan kena daun pokok.

33- Suka berpusing-pusing ikut kipas siling rumah. Dan suka pusing-pusing mengelilingi badan kita. Berulang-ulang kali.

34- Tak pandai bermain di playground even main gelongsor dan naik buaian pun.

35- Tidak ikut aktiviti di school. Tapi tak kacau orang. Buat hal dia sendiri. Hanya baik dengancertain teacher ja.

36- Kerap bangun malam. Biasa jam 1 atau 2 pagi bangun dan berjaga hingga 4,5 atau kadang-kadang sampai lepas subuh baru tidur semula.

Saya harap terjawab soalan bagi yang bertanya. Pastikan M-chart anak di buat dengan betul dan bawalah anak cepat-cepat ke pakar yang berkaitan (pakar kanak-kanak dan bukan semua pakar kanak-kanak boleh mengesahkan anak anda autism) jika ada tanda-tanda autism yang common seperti speech delay, tak bersosial, kerap flapping, ketawa atau menangis tanpa sebab, tiada eye contact dan repetitive action, Silalah bawa untuk di diagnosis segera.

Sesudah di diagnose jika sah autism apply lah kad OKU secepatnya sebab bukan untuk ibu bapa tapi untuk kebajikan anak untuk di terima di pusat-pusat intervensi awal kerajaan. Yang swasta ada cuma agak tinggi kosnya. Salah satu yang termurah bawa ke NASOM. Jika mampu bawa ke pusat swasta yang kadarnya di antara 2k-3k sebulan untuk half day, bagi saya tiada masalah. Cuma still, the best terapis (terapi OT, ST, Daily routine dan diet) untuk anak-anak autism kita ini adalah Ibu Bapa sendiri.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Sat, 29 Dec 2018

Anak Boleh Kena Cirit Birit Lepas Mandi Laut, Ikuti Tips Keselamatan Ini

Anak Boleh Kena Cirit Birit Lepas Mandi Laut, Ikuti Tips Keselamatan Elak Anak Jatuh Sakit

LIFESTYLE Wed, 27 Nov 2019

马来西亚人对独自旅行既爱又恨!

从前人们去旅行总是三五成群,但近年来越来越多人开始独自旅行,以享受独处时光……

LIFESTYLE Wed, 9 Jan 2019

Sewa Bilik Serendah RM100 Bakal Bantu Golongan Bujang Di Kuala Lumpur

Inisiatif ini diambil bagi membantu mengurangkan beban golongan bujang di Kuala Lumpur namun dengan syarat penghuni tidak dibenarkan memasak.

LIFESTYLE Thu, 9 May 2019

床叫越大代表对方越幸福?

别被A片误导!研究:床叫越大代表对方越幸福,男性也该叫~

LIFESTYLE Tue, 24 Dec 2019

Nak Sumber Vitamin, Cukup Hanya Amalkan Pemakanan Sihat

Tak Perlu Beli Suplemen Harga Mahal

LIFESTYLE Wed, 11 Jul 2018

Susah Bangun Pagi? Aplikasi Loceng Ini Boleh Bantu Anda!

Selama ni anda selalu snooze kan alarm bila tiba je waktu bangun kan? Bila dah terlambat, anda salahkan jam loceng pula. Cuba muat turun aplikasi ‘annoying’ ini, mesti dah tak lambat lagi!

LIFESTYLE Sun, 8 Jul 2018

4 Tips Menjaga Kecantikan Di Waktu Malam

4 tips menjaga kecantikan di waktu malam agar mendapat kelembutan seperti menjaganya di siang hari

LIFESTYLE Tue, 18 Sep 2018

Takut Pada Bini, Jom Baca Tips Ini

Alangkah baiknya jika sebagai lelaki, sebelum berkahwin anda memiliki banyak pengetahuan terutama tentang agama

Fab Foodies! Tue, 27 Feb 2018

Kelebihan Limau Kasturi Untuk Diri

Limau kasturi walaupun kecil tetapi banyak kebaikan dan khasiatnya. Boleh diamalkan untuk merawat dan memulih untuk sakit yang tidak serius seperti demam, batuk, kurus pun boleh

LIFESTYLE Mon, 30 Dec 2019

Air Kelapa Boleh Buat Kulit Bayi Anda Cantik?

Ketahui Apa Fungsi Putih-Putih Yang Ada Pada Bayi Ketika Lahir

| Live TV