LIFESTYLE By: SGMS Enal January 11, 2018 @ 2:16pm

Tips Bagimana Mahu Bawa Haiwan Peliharaan Menaiki Kapal Terbang

Menerusi perkongsian Seri Pagi di laman Facebook Borneo Catlover Community, beliau telah berkongsi cara membawa kucing-kucing peliharaannya dari Kota Kinabalu ke Kuala Lumpur dengan menggunakan kapal terbang. Caranya mudah dan ringkas.

Hai. Alhamdulillah kami semua selamat sampai ke kampung. So saya nak share sikit macam mana saya bawa kucing saya fly dari Kota Kinabalu ke Kuala Lumpur bersama-sama. Kalau sebaliknya atau tempat lain mcm Sarawak atau Tawau ka Sandakan saya sendiri pun tak tau sangat. Kena tanya yang lebih pakar.

1. Pastikan kucing sihat walafiat.

2. Pastikan vaksin lengkap (mengikut umur kucing-kena tanya vet kalau nak info lanjut). Private atau govement ke dua-dua pun boleh.

3. Beli tiket flight (untuk diri sendiri bukan untuk kucing ya. Hahaha. Setakat ini hanya MAS saja yang ada servis untuk bawa pet sekali dalam flight). Saya beli tiket fly dalam hari bekerja. Kalau hujung minggu takut nanti dia orang bagi alasan itu ini cuti segala kasi kita susah saja.

4. Sebelum book tiket tu pandai-pandailah bajet timing untuk uruskan kucing. Sekurang-kurangnya dua atau tiga minggu sebelum fly. Kalau buat last minute memang boleh buat tapi macam kita juga lah kalau orang bagi kerja last minute rushing-rushing memang kita sendiri pun pandai jadi pemarah kan. Hehehe.

5. Bawa pergi klinik untuk masukkan microchip untuk semua kucing. Saya buat di SAMC Kolombong = RM60 seekor x 2 = RM120

6. Lepas tu buka website PORTAL DAVETSA

Klik pada Public Registration (new user)

Isi pada tempat kosong dan klik Register.

Proses ini untuk daftar bagi membuat eksport permit. Eksport permit ini diperlukan untuk tunjuk kat doktor vet nanti sebelum dia orang buat pemeriksaan kesihatan untuk kucing-kucing kita nanti.

Sekurang-kurangnya kena tunggu satu ke dua hari untuk diluluskan. Kalau sudah lulus nanti dia orang akan email kepada kita password page tersebut.

Boleh sudah guna password tu untuk login page tersebut kemudian sila update profile information. Kemudian tunggu lagi dua ke tiga hari untuk approval.

Kalau selepas satu hari masih tak keluar page penuh lagi (bila sudah approve itu profile update, barulah page akan keluar dengan menu penuh termasuklah menu untuk permohonan export permit, kalau tidak approve page itu hanya kosong saja walaupun kita dh sign in dengan password yang diberi) boleh call jabatan haiwan Kota Kinabalu : 088-287400 then minta sambungkan ke bahagian eksport permit kucing. Boleh tanya situ status permohonan kita.

Selepas sudah approved profile kita, boleh lah klik pada bahagian permohonan permit eksport. Ini pun kalau tak tahu cara mau isi bole saja call terus ke jabatan haiwan Kota Kinabalu tu. Staff sana very helpful (thats why I like staying in Kota Kinablu)

Bila sudah isi data kucing, kena tunggu lagi dua/tiga hari untuk siap proses. Kalau rasa lambt boleh saja call dia orang lagi untuk tanya status permohonan kita tu. Bila sudah siap, pergi lah ke jabatan haiwan di Kota Kinabalu.

Jabatan Perkhidmatan Haiwan dan Perusahaan Ternak, Aras 3, Blok B, Wisma Pertanian Sabah, Jalan Tasik, Luyang (Off Jln Maktab Gaya), Beg Berkunci 2051, 88999 Kota Kinabalu. Tel: 6-088-287400, 287422, 287428 Faks: 6-088-238418

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Mon, 23 Apr 2018

Jangan Pakai Alat Solek Selagi Usia Belum Cecah 20 an

Penggunaan alat mekap kepada kanak-kanak akan meningkatkan proses penuaan dengan cepat, jadi lebih baik ia dielakkan supaya kulit akan menjadi lebih baik tanpa bahan kimia. Haaa, dengar tu semua!

Fab Foodies! Tue, 24 Jul 2018

这8种食物「吃一口胖1公斤」想减肥请戒除

饮食习惯更是控制体重的一大关键!想要成功瘦身,那么以下8种食物你千万要忌口,否则很可能让你的减肥计画通通泡汤,吃一口胖3斤!

LIFESTYLE Sun, 15 Jul 2018

生活、工作一团乱?遵守「5大极简守则」找回快乐人生

长大后,明明收入增加、拥有的东西越来越多,但却觉得越来越不快乐?

LIFESTYLE Mon, 20 Aug 2018

变瘦靠饿肚子or狂运动?直觉选张图测「减肥是否成功」!

你认为减重是什么呢?其实对于减重印象也会影响到减重成功关键……

LIFESTYLE Thu, 9 Aug 2018

Ada Cara Baik, Jangan Terus Hukum Golongan LGBT

Antaranya ialah usaha untuk mendekati mereka, berdialog, memberi kefahaman Islam yang sebenar dan memberi hak asasi sama seperti rakyat Malaysia lain. Namun, dalam masa sama kita kena perjelaskan sebenarnya Islam ini adalah agama fitrah.

LIFESTYLE Tue, 18 Jun 2019

Here’s the Perfect Itinerary for a 3D2N Trip to Langkawi

Look no further, there’s all the info and planning you need.

LIFESTYLE Sun, 26 Nov 2017

Kenali Tanda-Tanda Awal Anak Autism Atau Tidak Usia 1-2 Tahun

Cabaran untuk membesarkan anak bukannya kecil dan tetiba anak kecil tidak seperti anak yang lain. Ada yang kata mungkin autism jadi bagaimana nak tahu

LIFESTYLE Wed, 4 Dec 2019

你在朋友群中总是扮演什么角色?

不管是新朋友或老朋友,每个人总是扮演不同的角色,让彼此的友谊紧紧的牵再一起;那你在朋友群中是扮演什么样的角色呢?

Fab Foodies! Wed, 8 May 2019

Serius Ke? Sajian Buffet Ramadhan Serendah RM 88 Di Dorsett Kuala Lumpur!

Wah, buffet Ramadhan RM 88 per person di Dorsett Kuala Lumpur! Jom try!

LIFESTYLE Thu, 22 Nov 2018

Jangan Main-Main, Kenali Simptom Denggi Lebih Awal!

Lebih baik mencegah dari merawat dimana secara tidak langsung dapat memberi kita membuat keputusan dengan pantas dengan terus ke hospital untuk mengambil rawatan

| Live TV