LIFESTYLE By: SGMS Enal January 11, 2018 @ 2:16pm

Tips Bagimana Mahu Bawa Haiwan Peliharaan Menaiki Kapal Terbang

Menerusi perkongsian Seri Pagi di laman Facebook Borneo Catlover Community, beliau telah berkongsi cara membawa kucing-kucing peliharaannya dari Kota Kinabalu ke Kuala Lumpur dengan menggunakan kapal terbang. Caranya mudah dan ringkas.

Hai. Alhamdulillah kami semua selamat sampai ke kampung. So saya nak share sikit macam mana saya bawa kucing saya fly dari Kota Kinabalu ke Kuala Lumpur bersama-sama. Kalau sebaliknya atau tempat lain mcm Sarawak atau Tawau ka Sandakan saya sendiri pun tak tau sangat. Kena tanya yang lebih pakar.

1. Pastikan kucing sihat walafiat.

2. Pastikan vaksin lengkap (mengikut umur kucing-kena tanya vet kalau nak info lanjut). Private atau govement ke dua-dua pun boleh.

3. Beli tiket flight (untuk diri sendiri bukan untuk kucing ya. Hahaha. Setakat ini hanya MAS saja yang ada servis untuk bawa pet sekali dalam flight). Saya beli tiket fly dalam hari bekerja. Kalau hujung minggu takut nanti dia orang bagi alasan itu ini cuti segala kasi kita susah saja.

4. Sebelum book tiket tu pandai-pandailah bajet timing untuk uruskan kucing. Sekurang-kurangnya dua atau tiga minggu sebelum fly. Kalau buat last minute memang boleh buat tapi macam kita juga lah kalau orang bagi kerja last minute rushing-rushing memang kita sendiri pun pandai jadi pemarah kan. Hehehe.

5. Bawa pergi klinik untuk masukkan microchip untuk semua kucing. Saya buat di SAMC Kolombong = RM60 seekor x 2 = RM120

6. Lepas tu buka website PORTAL DAVETSA

Klik pada Public Registration (new user)

Isi pada tempat kosong dan klik Register.

Proses ini untuk daftar bagi membuat eksport permit. Eksport permit ini diperlukan untuk tunjuk kat doktor vet nanti sebelum dia orang buat pemeriksaan kesihatan untuk kucing-kucing kita nanti.

Sekurang-kurangnya kena tunggu satu ke dua hari untuk diluluskan. Kalau sudah lulus nanti dia orang akan email kepada kita password page tersebut.

Boleh sudah guna password tu untuk login page tersebut kemudian sila update profile information. Kemudian tunggu lagi dua ke tiga hari untuk approval.

Kalau selepas satu hari masih tak keluar page penuh lagi (bila sudah approve itu profile update, barulah page akan keluar dengan menu penuh termasuklah menu untuk permohonan export permit, kalau tidak approve page itu hanya kosong saja walaupun kita dh sign in dengan password yang diberi) boleh call jabatan haiwan Kota Kinabalu : 088-287400 then minta sambungkan ke bahagian eksport permit kucing. Boleh tanya situ status permohonan kita.

Selepas sudah approved profile kita, boleh lah klik pada bahagian permohonan permit eksport. Ini pun kalau tak tahu cara mau isi bole saja call terus ke jabatan haiwan Kota Kinabalu tu. Staff sana very helpful (thats why I like staying in Kota Kinablu)

Bila sudah isi data kucing, kena tunggu lagi dua/tiga hari untuk siap proses. Kalau rasa lambt boleh saja call dia orang lagi untuk tanya status permohonan kita tu. Bila sudah siap, pergi lah ke jabatan haiwan di Kota Kinabalu.

Jabatan Perkhidmatan Haiwan dan Perusahaan Ternak, Aras 3, Blok B, Wisma Pertanian Sabah, Jalan Tasik, Luyang (Off Jln Maktab Gaya), Beg Berkunci 2051, 88999 Kota Kinabalu. Tel: 6-088-287400, 287422, 287428 Faks: 6-088-238418

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Tue, 29 May 2018

Hilang Stress Untuk Ibu Menyusu

Jangan stress sewaktu menyusui bayi , ikut tips yang dikongsikan insyallah tiada masalah

LIFESTYLE Sun, 18 Aug 2019

5 Masalah Sering Dialami Oleh Haiwan Peliharaan

Jangan ingat manusia saja ada masalah , haiwan peliharaan pun ada juga

LIFESTYLE Wed, 15 Jan 2020

Buang Air Besar Cangkung Atau Duduk, Mana Yang Lebih Baik?

perlu mengambil berat berkenaan dengan posisi anda membuang air besar

Fab Foodies! Thu, 3 Jan 2019

Spend Your Blessed Sunday with Loved Ones Having Brunch at Flock

Set within the Golden Triangle of Kuala Lumpur, there are so many things to do after your hearty buffet experience here.

Fab Foodies! Tue, 13 Nov 2018

Teruk Dibahan’ Netizen Chef Selebriti Popular Dunia Keliru Nangka Dengan Durian

Martha Stewart mengundang kontroversi apabila keliru dengan gambar durian sebagai penghias gambar utama artikel, walhal tajuk artikel berkenaan adalah mengenai buah nangka.

LIFESTYLE Mon, 23 Apr 2018

Jangan Pakai Alat Solek Selagi Usia Belum Cecah 20 an

Penggunaan alat mekap kepada kanak-kanak akan meningkatkan proses penuaan dengan cepat, jadi lebih baik ia dielakkan supaya kulit akan menjadi lebih baik tanpa bahan kimia. Haaa, dengar tu semua!

LIFESTYLE Wed, 24 Jul 2019

Mandi Malam Boleh Jadi Punca Paru-Paru Berair ?

Mitos dulu melarang mandi pada waktu malam kerana tandasnya diluar dan takut berlaku bahaya

LIFESTYLE Thu, 16 May 2019

Show Off All the Right Curves this Raya with Dina Nadzir’s Plus Size Raya Collection

Plus size clothes have never looked better and feel comfier!

LIFESTYLE Tue, 15 Jan 2019

6 Kebaikan Jika Makan Rambutan Untuk Kesihatan

Rambutan Mempunyai Khasiat Penting Untuk Kecantikkan Luaran Dan Dalaman Anda

| Live TV