LIFESTYLE By: SGMS Enal January 11, 2018 @ 2:16pm

Tips Bagimana Mahu Bawa Haiwan Peliharaan Menaiki Kapal Terbang

Menerusi perkongsian Seri Pagi di laman Facebook Borneo Catlover Community, beliau telah berkongsi cara membawa kucing-kucing peliharaannya dari Kota Kinabalu ke Kuala Lumpur dengan menggunakan kapal terbang. Caranya mudah dan ringkas.

Hai. Alhamdulillah kami semua selamat sampai ke kampung. So saya nak share sikit macam mana saya bawa kucing saya fly dari Kota Kinabalu ke Kuala Lumpur bersama-sama. Kalau sebaliknya atau tempat lain mcm Sarawak atau Tawau ka Sandakan saya sendiri pun tak tau sangat. Kena tanya yang lebih pakar.

1. Pastikan kucing sihat walafiat.

2. Pastikan vaksin lengkap (mengikut umur kucing-kena tanya vet kalau nak info lanjut). Private atau govement ke dua-dua pun boleh.

3. Beli tiket flight (untuk diri sendiri bukan untuk kucing ya. Hahaha. Setakat ini hanya MAS saja yang ada servis untuk bawa pet sekali dalam flight). Saya beli tiket fly dalam hari bekerja. Kalau hujung minggu takut nanti dia orang bagi alasan itu ini cuti segala kasi kita susah saja.

4. Sebelum book tiket tu pandai-pandailah bajet timing untuk uruskan kucing. Sekurang-kurangnya dua atau tiga minggu sebelum fly. Kalau buat last minute memang boleh buat tapi macam kita juga lah kalau orang bagi kerja last minute rushing-rushing memang kita sendiri pun pandai jadi pemarah kan. Hehehe.

5. Bawa pergi klinik untuk masukkan microchip untuk semua kucing. Saya buat di SAMC Kolombong = RM60 seekor x 2 = RM120

6. Lepas tu buka website PORTAL DAVETSA

Klik pada Public Registration (new user)

Isi pada tempat kosong dan klik Register.

Proses ini untuk daftar bagi membuat eksport permit. Eksport permit ini diperlukan untuk tunjuk kat doktor vet nanti sebelum dia orang buat pemeriksaan kesihatan untuk kucing-kucing kita nanti.

Sekurang-kurangnya kena tunggu satu ke dua hari untuk diluluskan. Kalau sudah lulus nanti dia orang akan email kepada kita password page tersebut.

Boleh sudah guna password tu untuk login page tersebut kemudian sila update profile information. Kemudian tunggu lagi dua ke tiga hari untuk approval.

Kalau selepas satu hari masih tak keluar page penuh lagi (bila sudah approve itu profile update, barulah page akan keluar dengan menu penuh termasuklah menu untuk permohonan export permit, kalau tidak approve page itu hanya kosong saja walaupun kita dh sign in dengan password yang diberi) boleh call jabatan haiwan Kota Kinabalu : 088-287400 then minta sambungkan ke bahagian eksport permit kucing. Boleh tanya situ status permohonan kita.

Selepas sudah approved profile kita, boleh lah klik pada bahagian permohonan permit eksport. Ini pun kalau tak tahu cara mau isi bole saja call terus ke jabatan haiwan Kota Kinabalu tu. Staff sana very helpful (thats why I like staying in Kota Kinablu)

Bila sudah isi data kucing, kena tunggu lagi dua/tiga hari untuk siap proses. Kalau rasa lambt boleh saja call dia orang lagi untuk tanya status permohonan kita tu. Bila sudah siap, pergi lah ke jabatan haiwan di Kota Kinabalu.

Jabatan Perkhidmatan Haiwan dan Perusahaan Ternak, Aras 3, Blok B, Wisma Pertanian Sabah, Jalan Tasik, Luyang (Off Jln Maktab Gaya), Beg Berkunci 2051, 88999 Kota Kinabalu. Tel: 6-088-287400, 287422, 287428 Faks: 6-088-238418

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Wed, 17 Oct 2018

New Logo for Visit Sarawak Year Unveiled

2019 is THE year to visit Sarawak!

Fab Foodies! Wed, 1 May 2019

McDonald’s Ramps Up Drive-Thru Business to Suit Consumers’ On-the-Go Lifestyles

It’s easier to buy food now without getting out of our cars.

LIFESTYLE Tue, 10 Apr 2018

Kutu Di Kucing , Ini Cara Hilangkannya

Macam tak percaya yang sabun pencuci pinggan GLO dapat membantu dalam tips kali ini

LIFESTYLE Sat, 8 Sep 2018

Jangan ‘Cuwak’ Bila Passport Hilang, Si Kaki Travel Sila Ikut Langkah Di Bawah!

Menerusi perkongsian dari Yusoff Ahmad, lelaki ini pernah kehilangan passport ketika bercuti ke Frankfurt. Lebih mendebarkan, dia ke sana berseorangan. Jadi, ini sedikit perkongsian ilmu untuk korang yang bakal bercuti tak lama lagi!

LIFESTYLE Wed, 15 Jan 2020

Kongsi Tips Kawal Suis Rumah Guna Suara

Ubah Sistem Elektrik Macam Rumah ‘Iron Man’, Lelaki Ini Kongsi Tips Kawal Suis Rumah Guna Suara

Fab Foodies! Tue, 4 Sep 2018

Halia Membantu Dalam Menyembuh Penyakit

Halia biasa di gunakan dalam masakan tidak kira kaum tetapi jika dapat membantu dalam menyembuhkan beberapa penyakit kenapa tidak diamalkan

LIFESTYLE Sat, 28 Apr 2018

BBQ Alligator Jadi Kegilaan Terbaru Penduduk Los Angeles

BBQ Alligator Jadi Kegilaan Terbaru Penduduk Los Angeles “Sangat Lembut Dan Dipanggang Sempurna,”

Fab Foodies! Fri, 31 Aug 2018

Kehebatan Mengambil Sayur Bunga Kobis

Dikatakan mengandungi serat dan gula semulajadi yang lebih rendah dan mempunyai kehebatan tersendiri

LIFESTYLE Thu, 31 Oct 2019
LIFESTYLE Thu, 13 Sep 2018

Dilabel Kejam Dan Gila, Dua Lelaki Ini Sanggup Masukkan Kucing Dalam Mesin Pengering Sehingga Mati

Kucing malang ini curi perhatian netizen dan Persatuan Haiwan Malaysia

| Live TV