LIFESTYLE By: SGMS Enal November 22, 2017 @ 4:23pm

Tips Beli Rumah Lelong Dengan Gaji Kecil

 Seorang lelaki yang dikenali sebagai Mazlan Aziz telah berkongsi cara mudah yang dilakukannya bagi membeli rumah. Walaupun rumah yang dibelinya bukan rumah yang baru siap dibina, sebaliknya rumah lelong, namun rumah tetap rumah kan. Jom kita ikuti perkongsiannya di bawah.

Gaji kecil, baru grad, tapi boleh beli rumah! 

Ini untuk yang gaji kecil macam kami ja, yang gaji besar jangan baca.

No hidden, cara sempoi kami beli rumah lelong.

Aku specific terus untuk rumah lelong la, sebab gaji kita kecilkan, senang sikit. Rumah subsale dan undercons lain kali la. Tapi syarat pertama jangan mengada-ngada, plan strategydan effort.

Ni based aku punya pengalaman, kalau salah betulkan.

Dia ada 3 stage :

1. Sebelum beli

2. Semasa

3. Lepas dapat rumah

Bagi hadam betul-betul stage-stage ni baru on.

Aku cerita stage 1 dulu la. Ada 7 step :

1. Cek Loan pinjaman ko lepas berapa Cent.

2. Cek duit cash ko ada berapa.

3. Letak range harga rumah yang mampu, gaji sempoi, jangan rumah juta-juta pun ko nk tibai. Sabaq-sabaq. Jangan gelojoh.

4. Buat strategy, sama ada ko nak duduk sendiri or bagi sewa (cash flow) or jual balik (flipping).

5. Then baru ko boleh pilih rumah mana yang ko nak masuk bid. 

Kalau step 1-4 ko tak buat, terus step 5, aku rotan ko. Dah pilih pastu cek nombor 6 dan 7.

6. Cek status rumah dari segi Legal.

7. Cek status rumah dari segi fizikal (pergi tengok keadaan rumah).

Biasanya step 1-5 boleh buat sendiri, tapi sampai step 6 dan 7, kat sini barai. Minta bantuan pakar. Jaga-jaga guys. Memang awal-awal rasa macam boleh buat semua step, tapi bila timetu la anak ko ad sukaneka, wife mengidam nasi kandaq la, serius memang tak sempat. Step1-7 tu wajib buat, kalau tak buat, tak payah masuk lelong la, duduk rumah main PES17.

Aku pesan siap-siap, lelong ni kena sabaq, ada rezeki, sekali bid terus dapat. Ada yang Allah uji 3 bulan baru dapat ( macam aku). Macam jodoh, ada yang cepat, ada yang lambat.

Image result for beli rumah

Untuk step 1 (cek loan ko lepas atau tak)

Beli rumah lelong ada 2 cara :

1. Cash

2. Loan

Ak tak kisah sangat yang cash, tapi kalau pakai loan, cek betul-betul guys. Aku cerita yang beli pakai loan, ada few things ko kena cek to make sure loan ko lepas, sebab biasa lepas menang rumah, ko kena settlekan dalam masa 90/120 hari, tapi kalau loan ko tak lepas, merana la ko nak cekau duit nak bayar full rumah tu dalam 90 hari. So, make sure cek loan ko lepas ke tak. Kalau lepas, tak yah risau, in sha Allah dapat rumah dengan harga murah.

Untuk step 2 (cek duit cash ko ada berapa).

Yang ni penting, kalau tak ko tak boleh masuk lelong. Sebab, untuk masuk lelong, ko kena buat bank draft 10% dari harga rumah. Contoh rumah ko target RM 90k, Buat bank draft RM 9k.

Kalau mak mertua minta hantaran, ko cakap dah buat deposit rumah. Jangan takut, cakap dengan confident. Tapi kalau melepas si dia, ko jangan salahkan aku. Hahaha.

Letak range harga rumah yang ko MAMPU! Aku saja besarkan “Mampu” tu, nak highlight, jangan ngada-ngada target rumah juta-juta kalau tak mampu. Ok, so based on loan ko lepas berapa, dan duit cash ko berapa yang ada, letak la limit harga rumah yang ko nak masuk.

Buat strategy, sama ada ko nak :

1. Duduk sendiri

2. Bagi sewa (cash flow) or

3. Jual balik (flipping)

Yang ni pandai-pandai la.

Ok, dah buat step 1-4, then boleh pilih nak rumah yang mana. Cek status rumah (Legal issue).Yang ni penting gila. Cek keadaan rumah, yang ni aku boleh buat sendiri dan enjoy juga pergi view rumah ni. Tengok kawasan jiran-jiran ok ke tak, tengok rumah cantik ka tak. Pastu, boleh la daftar dengan pergi bidding. Ulang step 6 dan 7.

Aku pun lambat tau benda ni sebenarnya. Hope hampa yang dah tau ni manfaat kan la ye. Moga Allah mudahkan urusan hampa untuk beli rumah.

Image result for beli rumah lelong

Yang untuk step 6 tambahan:

Legal isu, status rumah yang perlu diperiksa:

1. Develepor bagus atau tak.

2. Ada kaveat atau tidak,

3. Berapa bil-bil tertunggak,

4. Title rumah, master atau individual / strata

Status rumah akan effect bila kita nak apply loan. Ada yang cakap ni penindasan. Ini cara terbaik untuk selamatkan orang yang tak mampu bayar dari muflis. Kalau hutang depa RM 100k, lelong RM 180k, RM 80k depa akan dapat. Kalau salah betulkan.

Tambahan step 2, lepas dapat rumah, stage 3, perlu sediakan sekitar 5% untuk kos legal fee, bil-bil dan lain-lain.

Sumber : Mazlan Aziz

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Sat, 7 Sep 2019

Beza Jemur Kain Guna Matahari Dengan Mesin Pengering?

Pilihlah yang mana asalkan ianya selesa dan kering sepenuhnya

Fab Foodies! Thu, 22 Aug 2019

韩式泡菜、饮料可以扭转脱发?

韩式泡菜有助于保持肠道健康,但现在科学家发现,韩式泡菜甚至可以用来逆转脱发?

LIFESTYLE Thu, 8 Nov 2018

为何在旅店就睡得特别好? 揭5星饭店「好眠」的秘密

有发现出国时住饭店,都会睡的特别香甜吗?

LIFESTYLE Sat, 31 Aug 2019

Tanda-Tanda Anak Terkena Jangkitan Pada Pernafasan

Jangan Tunggu. Kerja anda tak penting. Hidup anak anda lagi penting!

Fab Foodies! Mon, 18 Feb 2019

瘦不下来?一切都是因为你「吃错晚餐」

你会变胖、瘦不下来不是因为你不努力,是因为你「吃的不对」。

LIFESTYLE Thu, 21 Mar 2019

A Luxurious Escape from the Hectic City at Sembunyi Spa

Take your mind off from work to enjoy a relaxing and calming experience!

Hiburan Fri, 26 Jan 2018

Tahniah Yuna, Adam Sinclair Sah Bergelar Suami Isteri

Yuna dan juga pilihan hati, Adam Sinclair telah selamat bernikah. Perkara tersebut dikongsikan oleh Tengku Bakar di Instagram miliknya. Selain gambar pernikahan, Tengku Bakar turut berkongsikan beberapa keping gambar sebelum majlis tersebut berlangsung. Sementara itu menurut laporan […]

Events Fri, 22 Mar 2019

Tak Perlu Terbang Jauh, Ayuh Raikan Festival Songkran Di Setia City Oval Lawn!

Jom meriahkan ‘perang’ air pada 13-14 April depan di Setia City Oval Lawn dengan kehadiran ramai artis popular antarabangsa dan tanah air!

LIFESTYLE Mon, 8 Jul 2019

Pentingnya MedicAlert Untuk Pesakit Alzheimer

Jika nampak ini “MedicAlert- Alzheimer, Hypertension 016-400678x” bermaksud cepat-cepat hubungi no tertera pada gelang itu

Fab Foodies! Sat, 13 Jan 2018

要买新鲜鱼?教你6个简单方法

鱼是每一家都不可缺少的食物!可是怎样才可以买到新鲜的鱼类呢?现在就由小编告诉你6个买鱼的技巧吧!

| Live TV