LIFESTYLE By: SGMS Enal December 23, 2017 @ 2:04am

Tips Kulit Licin Seperti Ramona Zamzam

Mesti rasa stres kalau muka tak licin dan dipenuhi jerawat. Rasa nak kikis je kulit wajah. Kalau ikutkan masalah jerawat tu perkara biasa. Kalau setakat tumbuh dua tiga biji tu tak jadi masalah lagi.

Macam-mana kalau ada yang hadapi masalah jerawat penuh satu muka. Bila hilang jerawat, ada pula kesan dan bekas jerawat yang memburukkan kulit wajah.

Siapa yang mengikuti perkembangan Ramona Zamzam, pasti anda tahu bekas finalis Dewi Remaja ini dulu pernah menghadapi masalah kulit yang agak teruk sampai ambil masa 2-3 tahun untuk pulih.

 

Jika anda menghadapi masalah seperti Romano ZamZam, ini antara tips yang dikongsikan olehnya untuk miliki kulit wajah licin dan bersih.

 
1. Cuci muka bersih-bersih

Tolonglah cuci muka bersih-bersih. Siapa yang suka pakai mekap, toloooooooong laaaa cuci muka ikut langkah yang Ramona tunjuk ni. Mencuci saja tidak cukup. Tapi cuci sebersih-bersihnya. Ingatkan habis shooting balik rumah mandi cuci muka pakai facial wash saja dah cukup, Maka bermulalah kejadian masalah kulit yang amat teruk!

2. Katakan TIDAK pada mekap!

Memang susah lebih-lebih lagi sekarang ni dah jadi trend, semua orang pandai mekap. Tapi ini punca utama masalah kulit Romana dulu, semuanya sebab mekap berlebihan.

Bila hari yang tak ada shoot, Ramona duduk diam2 kat rumah, sebab kulit muka tak terdedah pada pencemaran diluar sana. Penting sangat-sangat untuk kulit muka kita tak ada apa-apa sebab liang roma yang ada tu pun nak bernafas jugaaaak.

3. Minum air banyak-banyak

Water tauuuuu. Bukan milo ais ke, teh o ais ke, horlick panas ke, orange juice ke, bukan eh. Tapi AIR PUTIH.

Percayalah, cuba minum air banyak-banyak untuk 1-2 hari, korang akan nampak perbezaan pada kulit. Sebab itu yang Ramona lalui sendiri. Mula-mula memang susah. Tapi cuba sikit-sikit. Mula-mula minum 1.5 liter, lepas tu cuba 2 liter pulak.

4. Jangan skip basic skincare

Ini yang paling penting. Berdasarkan pengalaman Ramona, punca utama masalah kulit dulu sebab Ramona tak sapu apa-apa dekat muka SEBELUM PAKAI MEKAP.

TOLONGLAH apply your basic skincare. Boleh rujuk dekat post dalam gambar ni. Paling malassssss pun, cuci muka – toner – moisturizer. Please!

5. Keluarkan peluh

Buat apa saja aktiviti yang boleh keluarkan peluh. Apa-apa je asalkan KELUAR PELUH. Bersenam bukan je baik untuk kesihatan tapi untuk kulit. Ramona selalu perasan extra cantik bila tengok cermin lepas bersenam.

6. JANGAN sentuh muka anda

Dulu masa Ramona ada masalah kulit, tangan & jari jemari memang geram sangat nak pegang muka. Sebab bila rasa biji-biji tu, sedap nak korek / cubit / picit. Tolong faham tangan tu penuh dengan kuman dan bakteria.

7. Jaga makan

Sebelum ni Ramona main hentam je makan, tapi sejak ada masalah kulit Ramona macam dapat kesedaran yang sebenarnya kena jaga makan.
KURANGKAN MINYAK. Ramona percaya makanan berminyak antara punca utama masalah kulit.

8 Jangan tidur tanpa cuci mekap

Jgn tido dengan mekap! Balik lambat macam mana sekali pun, penat macam mana skali pun, merayaplah lama mana skali pun. Kalau dah ngantuk tu, PLEASE WASH YOUR FACE bersih2 dahulu.

Sumber: Facebook Ramona Zamzam

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Mon, 10 Dec 2018
Fab Foodies! Tue, 11 Sep 2018

Khasiat Kopi Arabika untuk Kesihatan

Kopi sejenis minuman yang boleh dinikmati tidak kira waktu. Ada yang ketagih dengan minuman ini tetapi tidak kisahlah sebab banyak manfaatnya

LIFESTYLE Wed, 21 Nov 2018

Here are 3 Travel Destinations You Can Visit for New Year’s Eve

Not sure where to go yet for New Year’s Eve? You could find some inspiration here.

Fab Foodies! Sat, 10 Mar 2018

This Sheep Cafe In Korea Will Make You Go ‘Bah Bah’

Pet cafes are the in thing right now as it is the most trending cafe style. But have you ever seen sheep cafe before?!

Fab Foodies! Tue, 20 Mar 2018

Chilli Crab Gelato: Yay or Nay?

What happens when sweet meets savoury? Will it be the best thing ever or our worst nightmares come true?

Fab Foodies! Sun, 19 Nov 2017

7 Tabiat Penjagaan Kebersihan Yang Boleh Memudaratkan Anda

Menjaga kebersihan diri sememangnya satu perkara yang amat penting dalam kehidupan. Cara kita menjaga kebersihan berkait rapat dengan status kesihatan diri. Sesetengan orang, hanya berkawan dengan mereka yang mempunyai penampilan yang bersih sahaja. Begitulah betapa […]

LIFESTYLE Wed, 12 Dec 2018

5 Jenis Cili Paling Pedas Berapi Masuk Rekod Dunia

Jom kita tengok bacaan cili-cili terpedas dunia ni daripada bawah sehingga paling tinggi levelnya.

LIFESTYLE Mon, 7 May 2018

3 Tips Cara Jimat Melancong Dalam Negara

Tips Cara Jimat Melancong Dalam Negara

LIFESTYLE Wed, 9 Jan 2019

Berita Baik Untuk Semua, CJ WOW Shop Kini Boleh Di Tonton Sepanjang Hari!

Beli belah anda di rumah lebih mudah dengan CJ WOW SHOP hanya disaluran ntv7 dan TV9!

| Live TV