LIFESTYLE By: SGMS Enal December 23, 2017 @ 2:04am

Tips Kulit Licin Seperti Ramona Zamzam

Mesti rasa stres kalau muka tak licin dan dipenuhi jerawat. Rasa nak kikis je kulit wajah. Kalau ikutkan masalah jerawat tu perkara biasa. Kalau setakat tumbuh dua tiga biji tu tak jadi masalah lagi.

Macam-mana kalau ada yang hadapi masalah jerawat penuh satu muka. Bila hilang jerawat, ada pula kesan dan bekas jerawat yang memburukkan kulit wajah.

Siapa yang mengikuti perkembangan Ramona Zamzam, pasti anda tahu bekas finalis Dewi Remaja ini dulu pernah menghadapi masalah kulit yang agak teruk sampai ambil masa 2-3 tahun untuk pulih.

 

Jika anda menghadapi masalah seperti Romano ZamZam, ini antara tips yang dikongsikan olehnya untuk miliki kulit wajah licin dan bersih.

 
1. Cuci muka bersih-bersih

Tolonglah cuci muka bersih-bersih. Siapa yang suka pakai mekap, toloooooooong laaaa cuci muka ikut langkah yang Ramona tunjuk ni. Mencuci saja tidak cukup. Tapi cuci sebersih-bersihnya. Ingatkan habis shooting balik rumah mandi cuci muka pakai facial wash saja dah cukup, Maka bermulalah kejadian masalah kulit yang amat teruk!

2. Katakan TIDAK pada mekap!

Memang susah lebih-lebih lagi sekarang ni dah jadi trend, semua orang pandai mekap. Tapi ini punca utama masalah kulit Romana dulu, semuanya sebab mekap berlebihan.

Bila hari yang tak ada shoot, Ramona duduk diam2 kat rumah, sebab kulit muka tak terdedah pada pencemaran diluar sana. Penting sangat-sangat untuk kulit muka kita tak ada apa-apa sebab liang roma yang ada tu pun nak bernafas jugaaaak.

3. Minum air banyak-banyak

Water tauuuuu. Bukan milo ais ke, teh o ais ke, horlick panas ke, orange juice ke, bukan eh. Tapi AIR PUTIH.

Percayalah, cuba minum air banyak-banyak untuk 1-2 hari, korang akan nampak perbezaan pada kulit. Sebab itu yang Ramona lalui sendiri. Mula-mula memang susah. Tapi cuba sikit-sikit. Mula-mula minum 1.5 liter, lepas tu cuba 2 liter pulak.

4. Jangan skip basic skincare

Ini yang paling penting. Berdasarkan pengalaman Ramona, punca utama masalah kulit dulu sebab Ramona tak sapu apa-apa dekat muka SEBELUM PAKAI MEKAP.

TOLONGLAH apply your basic skincare. Boleh rujuk dekat post dalam gambar ni. Paling malassssss pun, cuci muka – toner – moisturizer. Please!

5. Keluarkan peluh

Buat apa saja aktiviti yang boleh keluarkan peluh. Apa-apa je asalkan KELUAR PELUH. Bersenam bukan je baik untuk kesihatan tapi untuk kulit. Ramona selalu perasan extra cantik bila tengok cermin lepas bersenam.

6. JANGAN sentuh muka anda

Dulu masa Ramona ada masalah kulit, tangan & jari jemari memang geram sangat nak pegang muka. Sebab bila rasa biji-biji tu, sedap nak korek / cubit / picit. Tolong faham tangan tu penuh dengan kuman dan bakteria.

7. Jaga makan

Sebelum ni Ramona main hentam je makan, tapi sejak ada masalah kulit Ramona macam dapat kesedaran yang sebenarnya kena jaga makan.
KURANGKAN MINYAK. Ramona percaya makanan berminyak antara punca utama masalah kulit.

8 Jangan tidur tanpa cuci mekap

Jgn tido dengan mekap! Balik lambat macam mana sekali pun, penat macam mana skali pun, merayaplah lama mana skali pun. Kalau dah ngantuk tu, PLEASE WASH YOUR FACE bersih2 dahulu.

Sumber: Facebook Ramona Zamzam

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Wed, 21 Nov 2018

Cermin Berhantu Milik Kapten Kapal Titanic Akan Dijual Bermula RM50,000

Kapten Smith akan sentiasa munculkan wajahnya di dalam cermin itu setiap kali ulang tahun Titanic.

LIFESTYLE Thu, 30 Nov 2017

Tanda-Tanda Kanser Limfoma

Bengkak Tidak Surut, Demam, Letih Dan Lesu Tanda-Tanda Kanser Limfoma

LIFESTYLE Mon, 26 Mar 2018

12星座2018年「最倒楣的月份」

过完了年,除了努力工作准备迎接下一个4月连假,也该把注意力放眼美好未来。但事情的发展总是不如预期,你总觉得一年中有几个月不顺心,常让自己陷入负面情绪中吗?

LIFESTYLE Fri, 17 Aug 2018

Hampas Kelapa Bantu Dalam Kesihatan?

Saat santan kelapa yang di peras atau lebih dikenali hampas pun miliki manfaatnya tersendiri.

LIFESTYLE Sun, 10 Nov 2019

Tidak Semua Ingin Berkongsi Kesukaran Mendapat Anak

Saya Tidak Malu Berkongsi Masalah, Kesukaran Dapat Anak – Tunku Azizah

LIFESTYLE Fri, 15 Dec 2017

Keluarkan Wang Caruman Tanpa Had Jumlah Mulai Januari

Pencarum KWSP Umur 55 Tahun Keatas Dibenarkan Keluarkan Wang Caruman Tanpa Had Jumlah Mulai Januari

Fab Foodies! Mon, 6 May 2019

Break Fast with a Wide Variety of Malaysia’s Best Dishes at Makan Kitchen, Melaka

You can find almost all of local favourites in one place.

LIFESTYLE Thu, 8 Aug 2019

6个适合骑车旅行的好地方!

骑车旅行是一项有趣好玩的活动,也是了解一个地方的好方式,可以自己设计一个轻松悠闲或富有挑战性的骑行之旅。

Fab Foodies! Sun, 1 Jul 2018

6种「健康食物」让妳容易大吃又变胖

有时候你会觉得才刚吃饱两个小时,怎么肚子又饿了?

LIFESTYLE Tue, 18 Sep 2018

5 Local Drugstore Foundation Dupes for Oily Skin

Keep shine at bay, all day every day with these ringgit-friendly alternatives!

| Live TV