LIFESTYLE By: SGMS Enal December 23, 2017 @ 2:04am

Tips Kulit Licin Seperti Ramona Zamzam

Mesti rasa stres kalau muka tak licin dan dipenuhi jerawat. Rasa nak kikis je kulit wajah. Kalau ikutkan masalah jerawat tu perkara biasa. Kalau setakat tumbuh dua tiga biji tu tak jadi masalah lagi.

Macam-mana kalau ada yang hadapi masalah jerawat penuh satu muka. Bila hilang jerawat, ada pula kesan dan bekas jerawat yang memburukkan kulit wajah.

Siapa yang mengikuti perkembangan Ramona Zamzam, pasti anda tahu bekas finalis Dewi Remaja ini dulu pernah menghadapi masalah kulit yang agak teruk sampai ambil masa 2-3 tahun untuk pulih.

 

Jika anda menghadapi masalah seperti Romano ZamZam, ini antara tips yang dikongsikan olehnya untuk miliki kulit wajah licin dan bersih.

 
1. Cuci muka bersih-bersih

Tolonglah cuci muka bersih-bersih. Siapa yang suka pakai mekap, toloooooooong laaaa cuci muka ikut langkah yang Ramona tunjuk ni. Mencuci saja tidak cukup. Tapi cuci sebersih-bersihnya. Ingatkan habis shooting balik rumah mandi cuci muka pakai facial wash saja dah cukup, Maka bermulalah kejadian masalah kulit yang amat teruk!

2. Katakan TIDAK pada mekap!

Memang susah lebih-lebih lagi sekarang ni dah jadi trend, semua orang pandai mekap. Tapi ini punca utama masalah kulit Romana dulu, semuanya sebab mekap berlebihan.

Bila hari yang tak ada shoot, Ramona duduk diam2 kat rumah, sebab kulit muka tak terdedah pada pencemaran diluar sana. Penting sangat-sangat untuk kulit muka kita tak ada apa-apa sebab liang roma yang ada tu pun nak bernafas jugaaaak.

3. Minum air banyak-banyak

Water tauuuuu. Bukan milo ais ke, teh o ais ke, horlick panas ke, orange juice ke, bukan eh. Tapi AIR PUTIH.

Percayalah, cuba minum air banyak-banyak untuk 1-2 hari, korang akan nampak perbezaan pada kulit. Sebab itu yang Ramona lalui sendiri. Mula-mula memang susah. Tapi cuba sikit-sikit. Mula-mula minum 1.5 liter, lepas tu cuba 2 liter pulak.

4. Jangan skip basic skincare

Ini yang paling penting. Berdasarkan pengalaman Ramona, punca utama masalah kulit dulu sebab Ramona tak sapu apa-apa dekat muka SEBELUM PAKAI MEKAP.

TOLONGLAH apply your basic skincare. Boleh rujuk dekat post dalam gambar ni. Paling malassssss pun, cuci muka – toner – moisturizer. Please!

5. Keluarkan peluh

Buat apa saja aktiviti yang boleh keluarkan peluh. Apa-apa je asalkan KELUAR PELUH. Bersenam bukan je baik untuk kesihatan tapi untuk kulit. Ramona selalu perasan extra cantik bila tengok cermin lepas bersenam.

6. JANGAN sentuh muka anda

Dulu masa Ramona ada masalah kulit, tangan & jari jemari memang geram sangat nak pegang muka. Sebab bila rasa biji-biji tu, sedap nak korek / cubit / picit. Tolong faham tangan tu penuh dengan kuman dan bakteria.

7. Jaga makan

Sebelum ni Ramona main hentam je makan, tapi sejak ada masalah kulit Ramona macam dapat kesedaran yang sebenarnya kena jaga makan.
KURANGKAN MINYAK. Ramona percaya makanan berminyak antara punca utama masalah kulit.

8 Jangan tidur tanpa cuci mekap

Jgn tido dengan mekap! Balik lambat macam mana sekali pun, penat macam mana skali pun, merayaplah lama mana skali pun. Kalau dah ngantuk tu, PLEASE WASH YOUR FACE bersih2 dahulu.

Sumber: Facebook Ramona Zamzam

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Wed, 29 Aug 2018

4 Cara Hilangkan Kutu Di Rambut

Apabila kutu mulai bersarang diatas kepala bakal membuatkan anda tidak selesa cuba cara ini untuk menghilangkannya

LIFESTYLE Fri, 29 Nov 2019

Tak Sangka Berjalan Laju Boleh Panjang Umur

Pada siapa yang nak panjang umur, boleh mula dengan jalan lebih laju ya!

LIFESTYLE Wed, 20 Jun 2018

Pakai Shampoo Mahal Tapi Rambut Tetap ‘Sedih’, Apa Perlu Korang Buat?

Jangan amalkan sikap Asal Boleh! Ini tidak, anda guna saja syampu yang ada depan mata dan tak payah keringkan rambut atau menyisir kemas rambut yang dibiarkan kusut masai. Walhal itu antara penyumbang rambut mudah rosak.

LIFESTYLE Fri, 24 May 2019

起床8地雷!一醒就下床、看手机都错

超过90%都中!起床8大地雷 一醒就下床、看手机都NG

Fab Foodies! Sat, 14 Apr 2018

7 Hidangan Bekal Untuk Si Comel Ke Sekolah

Bekal anak-anak saya umur 7&8 tahun ke sekolah setiap pagi. Setiap hari memang habis dan saya seronok mereka pun suka tanpa berebut di kantin.

FESYEN Thu, 21 Nov 2019
LIFESTYLE Sun, 25 Aug 2019

Air Suam Lebih Sihat Berbanding Air Sejuk?

Tiada masalah untuk korang minum air sejuk, air suam atau air panas asalkan kena pada masanya.

LIFESTYLE Sun, 8 Sep 2019

Jika Guna Jeriji Ini Mungkin Dapat Selamatkan Nyawa Dalam Kebakaran

Tak sangka ada jeriji yang boleh selamatkan nyawa terutama masa kebakaran. Jom baca

LIFESTYLE Wed, 20 Feb 2019

Go On a Quick Weekend Getaway at Hilton Garden Inn in KL

It’ll be a fun weekend without having to go far.

LIFESTYLE Fri, 24 Nov 2017

技术很重要!再“丑”的地方都能拍出艺术照

专业和业余摄影虽然在同一个地点,但两者看的角度却大不相同;即使用最少的资源,专业摄影也能创造奇迹。

| Live TV