LIFESTYLE By: SGMS Enal April 29, 2018 @ 3:58pm

Tips Mudah Latih Anak Berhenti Pampers Dalam Masa 4 Hari

Tips yang dikongsikan oleh Sarah Fadzil melalui laman sosial facebook boleh dijadikan panduan oleh ibu bapa di luar sana. Yang penting menurut beliau, jangan paksa atau push anak.
 
Jom kita ikuti perkongsian beliau seperti di bawah ini. Semoga bermanfaat dan selamat mengaplikasikan kaedah ini kepada anak-anak anda ya.

Sebagai ibu pertama kali yang melalui fasa ini, sara rasa sangat teruja nak share pada ibu baru dan pertama kali yang akan melalui fasa sama ini seperti sara!

 
Sara tak sangka rupanya anak anak boleh sangat rupanya potty train dalam 4 hari seperti yang sara jumpa berlaku di barat dalam Pinterest.

So sara nak share sebagai panduan pada ibu yang baru nak mencuba. Apa yang sara belajar, kerjasama suami isteri amat penting. Tak boleh hanya seorang yang bersedia.

1. Berhenti pakai pampers pada hari pertama dan katakan pada dia jika nak terkencing beritahu mama. Beri anak rasa perbezaan tak pakai pampers. Beri anak rasa terkencing pertama kali dalam seluar tanpa pampers. Reaksi menangis, merengek, menjerit adalah biasa kerana anak merasakan ia perkara asing atau berbeza dari kebiasaan dia.Anak akan mula tahu “ooo terkencing tanpa pampers rasa macam ni, I need to go to toilet..” Pertama kali memang anak akan terkencing di dalam seluar selama beberapa kali . Teruskan.

 
2. Pada hari kedua dan tiga, less mess akan berlaku kerana anak mula boleh beritahu tapi kadangkala terkucil juga jika leka bermain.Tugas kita tanya setiap 2-3 jam atau mudah saja nak cam, jika anak ada minum air sebelum itu dalam 1-2 jam ajak lagi atau tanya lagi.

3. Ketika anak bangun dari tidur, terus bawa ke tandas kerana biasanya anak memang akan kencing ketika ini. Sebelum tidur juga perlu bawa lagi ke tandas.

 
 
4. Pada hari keempat, anak mula pandai beritahu untuk semua sesi kencing tanpa terkucil, dan juga sudah mula selesa dan seronok kencing di tandas. Time ni percayalah ibu ibu atau abah abah rasa nak terbang sebab rasa accomplished yang luar biasa. Cuba bawak anak keluar dan test. Kami cuba pakaikan pampers ketika keluar semalam to test, amazingly, anak tak kencing dalam pampers seperti selalu dan meminta untuk kencing di tandas seperti biasa.

5. Untuk berak, ianya mengambil masa, jangan putus asa jika ianya tidak berhasil, teruskan sahaja off pampers dan keep encourage anak untuk menggunakan tandas.

6. Done! Tak perlu pampers lagi!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Wed, 5 Dec 2018

2019年十二生肖流年运程:狗

狗(1946 / 1958 / 1970 / 1982 / 1994) 肖狗的朋友一洗去年犯太岁停滞不定的衰气,今年的运气还算是相当畅旺。肖狗的朋友因为去年冲犯太岁,所以上半年运气还是不很稳定。 不过由于今年命宫中有贵人星的出现, 同时又是「天喜桃花年」,所以运程会有渐渐好转的迹象。 【事业运】 事业方面,今年因为命宫中有地位提升的吉星出现,所以今年的事业运也有不错的表现。不过在人缘交际方面,今年还是要小心是非和权力被夺,避免惹上意想不到的麻烦! 【财运】 财运方面今年还算是不错,只要好好把握机会,应用得当,今年可算是一个丰收年。 【爱情运】 感情方面因为人缘佳,所以进展也相当不错。不过今年心情容易孤独不开朗,偶尔会让身旁的朋友无从可适。此外,伴侣之间的争执问题也相当的多,同时还必须要防范第三者的介入,以免破坏感情。 【健康运】 健康方面因为今年容易受病魔缠绕, 所以必须要注意身体健康。 ✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿ 【幸运号码】 7271 、 8110 【开运颜色】 白色、绿色、红色 【开运贴士】 今年建议多和伴侣出外旅游或烛光晚餐。此外,也建议在农历的三月份和九月份洗牙捐血以应血光之灾!   ■ 资料提供:风水达人何宜娟《猪年报喜2019己亥年开运大全》 ■ 您也可透过八度空间于2019年2月5日(年初一)中午12时观看电视版《丰衣足食己亥年》

LIFESTYLE Mon, 11 Jun 2018

Nak Kekal Sihat? Ikut Cara Tun M Cergas Di Usia 92 tahun

Otak pun sama juga, jika anda tidak gunakan otak, tidak berfikir, tidak menyelesaikan masalah, tidak membaca, tidak menulis, otak akan merosot dan anda menjadi nyanyuk. Jadi, mesti sentiasa cergas!

LIFESTYLE Sat, 25 Jan 2020

Betul Ke Bayi Suka Melihat Individu Yang Cantik Saja?

Nak kata rekaan tetapi kajian dah terbukti jadi bagaimana?

Fab Foodies! Thu, 11 Apr 2019

You MUST Go to Iketeru for Their All-You-Can-Eat Sushi Promotion

Psst… kids below 6-years-old eat for FREE!

Fab Foodies! Wed, 13 Jun 2018

Apa Di Dapur Bersama Chef Imelda; Kek Vanilla Oren

Chef Imelda Harris berkongsi resepi bagaimana menghasilkan kek gebu berperisa oren untuk dihidangkan buat tetamu di pagi Syawal nanti, cuba tau!

Fab Foodies! Mon, 14 Oct 2019

Resorts World Genting Opens Up New World-Class Contemporary Chinese Food at FUHU Restaurant & Bar

FUHU Restaurant & Bar brings vibe dining to the skies with world-class food by Michelin-starred Chef Alvin Leung.

Events Mon, 18 Nov 2019
LIFESTYLE Thu, 19 Jul 2018

SAH, Kasut Sekolah Hitam Bermula Tahun Depan!

Baiklah, mulai tahun depan, murid-murid akan memakai kasut hitam, bukan kasut putih lagi. No more kapur kasut lepas ni okay, adik-adik!

Fab Foodies! Sun, 11 Mar 2018

5 Manfaat & Kebaikan Makan Buah Kurma

Kurma adalah salah satu makanan manis dan multiguna yang dapat meregulasi proses pencernaan. Kurma dapat meningkatkan energi dalam waktu 30 menit bagi yang mengkonsumsinya.Manfaat dari kurma diantaranya bebas dari masalah konstipasi, gangguan pencernaan, masalah jantung, […]

LIFESTYLE Wed, 22 Nov 2017

Tips Beli Rumah Lelong Dengan Gaji Kecil

Dengan gaji kecil anda boleh membeli rumah lelong tapi kenalah ikut tips yang diberikan agar tidak kerugian atau merana

| Live TV