LIFESTYLE By: SGMS Enal November 28, 2017 @ 12:57pm

Tips Mudah Untuk Anda Semak Kemana Gaji Anda

Bagi orang yang bekerja makan gaji, sebelum tiba waktunya gaji dikreditkan ke dalam akaun masing-masing, dah macam-macam komitmen yang perlu kita selesaikan bermain di fikiran. Bil utiliti, ansuran kereta, sewa rumah dan macam-macam lagi. Lagi kusut kalau dah yang berumah tangga, belum sempat guna duit gaji untuk enjoy, tahu-tahu semak baki dan tinggal berapa sen lagi dah. Sedih!

Seorang lelaki yang dikenali sebagai Hanafi Hamin telah berkongsi tips mudah yang boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja untuk mengawal dan merekod perbelanjaan masing-masing. Dengan menggunakan kaedah yang dikongsikannya, kita boleh pantau sendiri kemana gaji kita dibelanjakan. Kami bawakan perkongsiannya untuk anda dibawah.

CEK KEBOCORAN DUIT GAJI

1. Perkara pertama yang anda perlu lakukan adalah senaraikan semua keperluan dan komitmen anda beserta dengan jumlah RM. Nak divide by week or month itu terpulang pada anda.
.
2. Pecahkan kepada 4 bahagian gaji kita

a-Terpaksa

b- Untung

c- Bocor

d- Sampah.

a- Terpaksa (60%)

Semua jenis keperluan anda, itulah bahagian yang terpaksa anda bayar. Contohnya seperti bulanan rumah, kereta, bil dan lain-lain lagi. Setkan kepada 60% atau kurang dari 60%
.
b – Untung (30%)

Semua berbentuk tabung, simpanan,pelaburan dan perlindungan dikategorikan dalam untung. Betul ke perlindungan dikategorikan sebagai untung? Ok, kita bagi contoh alat pemadam api. kita beli membazir tak rasa-rasa. Mestilah membazir kan. Tapi ianya sangat penting kalau berlaku kebakaran. Macam tu juga dengan insurans perlindungan.
.
c- Bocor (5%)

Bocor ni tak salah cuma kita perlu kawal. Normal lah bocor tu kan. Macam kes ni pastikan bocor jangan melebihi RM250 untuk gaji RM5000. Maknanya kalau kita telah berbelanja RM250, tiba-tiba ada kawan ajak pergi shoping ke, so tak payah la..
.
d- Sampah (5%)

Sampah ni lagi teruk dari bocor. Kalau boleh elakkan terus. Macam kes seorang perokok dan vapor. Pastikan tidak berbelanja melebihi RM250.
.
3. Dari keempat empat perkara utama ni, anda boleh nilai, kemana duit anda bukan? Sebolehnya lebihkan kepada Untung tu.

Nak comey sikit buatlah guna Excel. Ye dak?

Disini, setiap bulan anda sudah tahu berapa baki gaji anda bukan? Jadi ini sekadar contoh sahaja. Anda cubalah untuk diri anda sendiri. Rujuklah gambar untuk lebih faham.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Mon, 6 Jan 2020

Love At First Sight Hanya Di Mangala Resort & Spa

Mangala Resort & Spa, Gambang, Kuantan Memukau dan mempesonakan!

Fab Foodies! Tue, 27 Mar 2018

吃饭就能瘦?遵守5原则「不必节食、肉照吃」

你可曾体验过「不吃碳水化合物减肥法」?那种明明爱吃米饭却不能满足的「压力」,是不是有让你身体状况越来越差?不担心,只要懂得「瘦身杂谷饭」饮食,不仅能好好享用碳水化合物,还能 Keep住健康。

LIFESTYLE Wed, 13 Nov 2019
Events Wed, 8 Aug 2018

Wow…Fasha Sandha Kongsi Rahsia Cara Dapat Gigi Menawan

Jujurnya, saya sendiri sudah menggunakan ubat gigi Aura White. Saya tidak mahu mewakili sesebuah produk tanpa mencuba dulu. Prinsip saya, tak elok berbohong dengan pengguna. Korang kena cuba okay, memang best!

LIFESTYLE Sun, 17 Nov 2019

Ada Ibu Bapa Tak Setuju, Wajibkan ‘Car Seat’ Bulan Januari 2020

Bukan tidak bersetuju tetapi sudah membeli kerusi keselamatan kanak-kanak namun tiada surat kelulusan komponen (CTA) belum lagi yang punya anak ramai

LIFESTYLE Sun, 27 May 2018

Risiko Untuk Hidap 13 Jenis Kanser Ini Kalau Anda Tidak Kawal Berat

Lebih Berat Badan Atau Obesiti Rasa Biasa? Baca Risiko Untuk Hidap 13 Jenis Kanser Ini Kalau Anda Tidak Kawal Berat Dari Sekarang

LIFESTYLE Sun, 15 Jul 2018

Punca Wanita Jadi Curang

Terdapat kajian yang menyatakan wanita Malaysia menduduki tangga ketiga sebagai wanita yang paling curang di dunia. Bahayanya!

Fab Foodies! Mon, 31 Dec 2018

Tanda- Tanda Kolestrol Tinggi Dalam Badan

embentukan kolesterol adalah sebahagian daripada proses yang menyempitkan arteri, yang disebut aterosklerosis, di mana plak membentuk dan menyebabkan sekatan aliran darah.

LIFESTYLE Wed, 14 Aug 2019

你的梦想有机会成功吗?

面对自我的梦想,有些人坚持到底,有些人始终怀疑自己……

LIFESTYLE Mon, 9 Jul 2018

Ada Anak Kecil Tapi Rumah Kekal Kemas, Wanita Ini Kongsi Tips!

Namun, tak salah untuk menerapkan ajaran kepada si kecil anda agar menjadi seorang pengemas sejak kecil.

| Live TV