LIFESTYLE By: SGMS Enal November 28, 2017 @ 12:57pm

Tips Mudah Untuk Anda Semak Kemana Gaji Anda

Bagi orang yang bekerja makan gaji, sebelum tiba waktunya gaji dikreditkan ke dalam akaun masing-masing, dah macam-macam komitmen yang perlu kita selesaikan bermain di fikiran. Bil utiliti, ansuran kereta, sewa rumah dan macam-macam lagi. Lagi kusut kalau dah yang berumah tangga, belum sempat guna duit gaji untuk enjoy, tahu-tahu semak baki dan tinggal berapa sen lagi dah. Sedih!

Seorang lelaki yang dikenali sebagai Hanafi Hamin telah berkongsi tips mudah yang boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja untuk mengawal dan merekod perbelanjaan masing-masing. Dengan menggunakan kaedah yang dikongsikannya, kita boleh pantau sendiri kemana gaji kita dibelanjakan. Kami bawakan perkongsiannya untuk anda dibawah.

CEK KEBOCORAN DUIT GAJI

1. Perkara pertama yang anda perlu lakukan adalah senaraikan semua keperluan dan komitmen anda beserta dengan jumlah RM. Nak divide by week or month itu terpulang pada anda.
.
2. Pecahkan kepada 4 bahagian gaji kita

a-Terpaksa

b- Untung

c- Bocor

d- Sampah.

a- Terpaksa (60%)

Semua jenis keperluan anda, itulah bahagian yang terpaksa anda bayar. Contohnya seperti bulanan rumah, kereta, bil dan lain-lain lagi. Setkan kepada 60% atau kurang dari 60%
.
b – Untung (30%)

Semua berbentuk tabung, simpanan,pelaburan dan perlindungan dikategorikan dalam untung. Betul ke perlindungan dikategorikan sebagai untung? Ok, kita bagi contoh alat pemadam api. kita beli membazir tak rasa-rasa. Mestilah membazir kan. Tapi ianya sangat penting kalau berlaku kebakaran. Macam tu juga dengan insurans perlindungan.
.
c- Bocor (5%)

Bocor ni tak salah cuma kita perlu kawal. Normal lah bocor tu kan. Macam kes ni pastikan bocor jangan melebihi RM250 untuk gaji RM5000. Maknanya kalau kita telah berbelanja RM250, tiba-tiba ada kawan ajak pergi shoping ke, so tak payah la..
.
d- Sampah (5%)

Sampah ni lagi teruk dari bocor. Kalau boleh elakkan terus. Macam kes seorang perokok dan vapor. Pastikan tidak berbelanja melebihi RM250.
.
3. Dari keempat empat perkara utama ni, anda boleh nilai, kemana duit anda bukan? Sebolehnya lebihkan kepada Untung tu.

Nak comey sikit buatlah guna Excel. Ye dak?

Disini, setiap bulan anda sudah tahu berapa baki gaji anda bukan? Jadi ini sekadar contoh sahaja. Anda cubalah untuk diri anda sendiri. Rujuklah gambar untuk lebih faham.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Wed, 14 Aug 2019

Lazada Malaysia Partners Up with KL Fashion Week for Its 2019’s Runway

Now getting designer brands got 100 times easier!

LIFESTYLE Sat, 14 Apr 2018

一放假就感冒?专家教「从心排毒」找回快乐

平日工作繁忙,难得有个美好的周末可以休息,却不知为何总在放假时感冒,打乱所有行程。如果你常常遇到此状况,那可能是压力太大了!

LIFESTYLE Sun, 29 Dec 2019

Makanan Pedas Boleh Kurangkan Risiko Sakit Jantung & Berat Badan

Makan makanan pedas tidak asing lagi bagi rakyat Malaysia. Lambakan kedai yang menjual pelbagai makanan viral berasaskan sensasi rasa pedas pasti diserbu tak kiralah dimana ia dibuka. Tak kira siapa pun anda, keinginan untuk menjamah

Fab Foodies! Tue, 7 Nov 2017

THIS MALAYSIAN CELEBRITY OWNS AN ORGANIC FARM AND OPENED A RESTAURANT WITH THE PRODUCE

Apart from being an actress, a singer and the founder of a luxury fashion house, she is now venturing into the food and beverage business, by opening her very own restaurant!

Hiburan Mon, 29 Jan 2018

Kongsi Pengalaman Perkahwinan Barakah Tanpa Modal Puluh Ribu

Kami Nikah Sempoi Je, Modal Semua RM3K, Beli Tripod, Gambar Edit Sendiri”, Wanita Kongsi Pengalaman Perkahwinan Barakah Tanpa Modal Puluh Ribu

LIFESTYLE Sat, 9 Nov 2019

Nah, Ini Dia Petanda Korang Bukanlah Pendengar Yang Baik!

Jangan lupa mesti sentiasa alert okay!

LIFESTYLE Sun, 15 Sep 2019

5 Makanan Harian Elak Sebab Sukar Dicerna

Tanpa sedar, makanan yang diambil pada setiap hari berisiko menyebabkan proses pencernaan mereka menjadi lebih sukar. Oleh itu, kami senaraikan beberapa jenis makanan harian yang boleh menyebabkan masalah ini. Makanan ringan Makanan ringan sering diambil

Automobile Mon, 25 Nov 2019

10 Hak Anda Perlu Tahu Sebelum Kereta Kena Tarik !

Kereta Kena Tarik? Apa perlu anda buat

LIFESTYLE Wed, 25 Sep 2019

Tampil Dewy Look Di Innisfree Jeju Cherry Blossom Tone-Up Pop Up Dan Menangi Hadiah Eksklusif!

innisfree adalah jenama semula jadi yang berkongsi manfaat alam semula jadi dari Pulau Jeju untuk kecantikan dan kesihatan.

Fab Foodies! Sat, 7 Apr 2018

ICC PUDU「6档必吃的地道早餐」让你吃出童年回忆

著名的ICC Pudu 到底有哪些美食呢?让小编带大家看看这6档著名又好吃的美食吧!

| Live TV