LIFESTYLE By: SGMS Faida March 26, 2018 @ 2:49am

Apa Perlu Dibuat Bila Gaji Rendah Tapi Nak Menabung?

‘Aduh, gaji tak masuk lagi ni, menyesal aku belanja macam ‘jutawan segera’ masa awal bulan lepas,’ Alahai dik… janganlah mengeluh, syukurlah awak tu bergaji dan bekerja. Yang penting, awak kena ubah tabiat daripada boros berbelanja kepada jimat cermat.

Lebih-lebih lagi jika gaji awak dalam kategori rendah, beringat ya wak! Sampai bila nak ada sikap menunggu gaji masuk, ye tak? Kami kongsikan tips cara menyimpan duit bagi korang yang bergaji sederhana atau rendah! Semoga bermanfaat dan selamat mendisiplinkan diri ya.

  • Selesaikan Hutang Lama

Kira berapa banyak anda telah habiskan untuk membayar hutang. Korang akan mendapati bahawa menghapuskan hutang adalah cara terpantas yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan duit lebih untuk disimpan.

Apabila anda tidak menggunakan wang untuk pembayaran hutang, anda boleh menyimpan duit tersebut. Lagi cepat anda membayar hutang, lagi tenang hati anda kerana tak perlu lagi fikir pasal hutang. Simpan dan melabur, bukan menambah hutang. Parah dibuatnya nanti!

Anda hanya perlu fikir tentang menyimpan sahaja, ataupun melabur. Sudah tahu banyak hutang jangan pula anda menambahnya lagi, bukan senang kita nak menyelesaikan hutang.

  • Kenal Pasti Matlamat Menabung

Untuk apa dan berapa banyak sebenarnya yang korang nak simpan? Jika ingin membeli rumah, tentukan berapa banyak bayaran muka yang anda perlu buat. Untuk matlamat jangka panjang, seperti persaraan, korang perlu melakukan perancangan yang lebih rapi.

Harus fikir berapa banyak wang yang diperlukan untuk hidup dengan selesa selama 20 atau 30 tahun selepas berhenti kerja. Selain itu, perlu memikirkan bagaimana pelaburan akan membantu mencapai matlamat tersebut.

  • Buat Satu Jangka Masa Untuk Menyimpan

Sebagai contoh: “Saya nak beli sebuah rumah dua tahun akan datang bermula dari hari ini.”

Apabila sudah menetapkan tarikh tertentu, tarikh tersebut membolehkan korang boleh fokus untuk mencapai matlamat itu. Perlu pastikan dalam jangka masa itu boleh capai objektif anda.

Jika matlamat yang ditentukan itu tidak boleh dicapai, korang mungkin akan merasa kecewa. Cuba kira-kira berapa banyak boleh simpan setiap bulan dan setiap tahun. Dari situ korang boleh tengok berapa banyak jumlah simpanan korang dalam jangka masa yang lebih panjang.

  • Catat Rekod Perbelanjaan

Keep track perbelanjaan korang! Ambil kira banyak yang korang dapat dan berapa banyak yang dibelanjakan. Tulis perbelanjaan untuk setiap bulan. Buat seperinci yang mungkin, dan pastikan masukkan pembelian kecil. Buat kategori untuk setiap pembelian seperti insuran kereta, bayaran kereta, bil telefon, bil elektrik, hiburan, dan lain-lain. Jadikan satu tabiat menyimpan semua resit. Kemudian, duduk seminggu sekali dengan nota kecil dan resit yang dikumpul. Rekodkan perbelanjaan ke dalam Microsoft Excel.

  • Sedar Diri & Kurangkan Belanja

Sudah rekodkan perbelanjaan? Cuba korang lihat kembali rekod perbelanjaan itu. Mungkin korang akan terkejut apabila melihat kembali rekod perbelanjaan itu, RM30 hanya untuk ais krim? Ish, membazir tau wak! Harus sedar dengan kemampuan diri dan kalau boleh kurangkan membazir dalam hal-hal yang tidak membawakan hasil. Jangan ikut nafsu eh, fikirkan keutamaan dan potong mana-mana yang boleh potong. Pendek kata, tak susah pun untuk buat, tepuk dada tanya selera ya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 22 Jun 2021

Kebenaran Rentas Negeri 2021 Dijangka Bermula Pada…

Berdasarkan statistik yang dikongsikan di laman web Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV) pada Isnin, Malaysia kini telah mencapai tahap 100 peratus sasaran vaksinasi di Selangor dan Putrajaya. Justeru, ramai yang mempersoalkan mengenai kebenaran […]

Featured Thu, 14 Jul 2022

“Masih Banyak Perlu…” – Nyanyian Casablanca Live Dikritik Sumbang, Ini Respons Nuha Bahrin

Alahai, sabar ya Nuha ☺️ Yang penting terus belajar dan tak patah semangat! ❤️

Hiburan Wed, 11 Dec 2019

Intan Najuwa Bengang Dengan Netizen!

Jaga tepi kain sendiri dah lah ye!

Hiburan Wed, 28 Feb 2018

Bob Lokman Telan 12 Biji Ubat Sehari

Bob tetap bersyukur diberikan Allah  peluang hidup hampir 60 tahun dan menganggap ujian yang diterima ini sebagai pengajaran untuknya menghabiskan usia.

Events Fri, 3 Jun 2022
Luar Negara Thu, 4 Aug 2022

Laudya Cynthia Bella Umum Bersara Dari Dunia Seni

Laudya Cynthia Bella umum bersara dari dunia lakonan.

LIFESTYLE Sat, 1 Dec 2018

Cara Betul Simpan Daun Sup, Lengkuas, Serai & Cili.

Sedangkan ada yang kita belum buka daripada bungkusan, tetap juga ia menjadi layu dan lembik dalam peti sejuk

Trending Mon, 27 Jun 2022

“Sayunya Hati Tengok…” – Mira Filzah Beri Kesedaran Tentang Virus RSV

Mira Filzah berpesan lebih-lebih lagi kepada ibu bapa untuk menjaga kebersihan demi kesihatan bayi.

LIFESTYLE Mon, 18 Jun 2018

Adorable Disney Yukatas Now For Sale

Blending urban and traditional cultures together effectively.

Events Mon, 2 Sep 2019

Elianto Perkenal ‘Use, Share & Earn’

Ahli akan menikmati rebat minimum 10% serta faedah lain setelah menjadi ahli EMU.

error: Content is protected !!