Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
LIFESTYLE By: SGMS Enal September 12, 2018 @ 12:53pm

Tolong Kuarantin Dalam Rumah,Jika Anak Dijangkiti HFMD

Umum sudahpun sedia maklum dengan penyakit Tangan, Kaki dan Mulut (HFMD) yang ketika ini sedang melanda beberapa negeri di tanah air tercinta, antara Pulau Pinang dan Sabah. Malah, wabak HFMD ini turut memaksa penutupan beberapa buah sekolah sebelum ini bagi mengelak daripada ia terus merebak dalam skala yang lebih besar.

Malah agensi berkaitan sebelum ini turut memaklumkan kemudahan yang disediakan di pusat membeli belah seperti troli berisiko menjadi agen penyebar penyakit berbahaya ini selain kemudah-kemudahn yang disediakan di taman permainan kanak-kanak. Lebih membimbangkan, HFMD ketika ini lebih banyak menyerang kanak-kanak ketika ini sekaligus memberi isyarat bahawa ibu bapa perlu peka dengan amalan kebersihan anak-anak masing-masing.

Seorang wanita yang dikenali sebagai Nurul Syazwanie Idris telah berkongsi beberapa panduan ringkas yang boleh dan mudah untuk dilaksanakan oleh ibubapa-ibubapa di luar sana ketika berhadapan dengan gejala HFMD yang ketika ini tidak menunjukkan tanda-tanda akan selesai dalam masa terdekat.

Nak tahu apa tips-tips yang diperolehinya dalan satu taklimat kesihatan? Jom baca perkongsiannya di bawah.

Hari ni pergi taklimat dari pejabat kesihatan daerah mengenai HFNM (Hand, Food and Mouth Disease) virus ni makin menganas sekarang ni kan. Sebagai ibu dan seorang pengasuh taska memang WAJIB ada benda ni.

Selama ni pakai yang brand dettol tu je, jenis picit tersilap picit lebih penuh satu tapak tangan. Huhuhu

HAND SANITIZER brand ni jenis sembur so mudah sangat lah nak guna. sap sap sap jer dah bersih In Sha Allah at least kita cegah sebelum terkena kan? Sis nak share ilmu yang sis dapat hari ni mengenai HFNM macam mana nak elak kan anak-anak kita dari terkena virus ni.

1. Elak kan dari berkungjung ke tempat awam macam shopping mall atau playground (indooratau outdoor) sebab salah satu agen terbesar kuman ni ada pada TROLI shopping mall tu.

2. SEBELUM guna troli tu pastikan kita dah sembur HAND SENITIZER ni atau TISU basah yang ada ANTIBACTERIAL ni tak kira lah kerusi kedai makan ke apa-apa peralatan yang melibatkan sentuhan pada anak kita.

3. Sebelum menyentuh apa-apa makanan PASTIKAN tangan dicuci dengan sabun amalkan cara cucian tangan dengan betul.

4. Jika anak-anak demam dan ada tanda-tanda merah pada tapak tangan kaki dan ruam merah dalam mulut segera lah bawa anak-anak ke klinik kesihatan /hospital.

Jika anak-anak dah terkena virus ni mintak tolong ibubapa KUARANTIN anak di rumah sahaja!

Jangan dedahkan anak-anak ke tempat awam maklumlah cuti seminggu doc bagi mula lah plan nak bercuti lah bawak anak pergi mall lah, please! Kalau kata kena KUARANTIN buat lah sebaik mungkin! Cegah lah sebelum merebak.

Sumber : Nurul Syazwanie Idris

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Thu, 7 Dec 2017

POTTERHEADS, HAVE YOU CHECKED OUT THIS AFFORDABLE BAG COLLECTION?!

Growing up reading and watching Harry Potter, one definitely should NOT miss out on owning this super-affordable and cute bag!

LIFESTYLE Sun, 15 Jul 2018

生活、工作一团乱?遵守「5大极简守则」找回快乐人生

长大后,明明收入增加、拥有的东西越来越多,但却觉得越来越不快乐?

Hiburan Tue, 2 Jan 2018

Tahniah pasangan Azad Jasmin dan Eira Syazira 

Tahniah buat pasangan Azad Jasmin dan Eira Syazira di atas kelahiran seorang lagi puteri yang ketiga

LIFESTYLE Sun, 29 Sep 2019

Siapa Sangka Dalam Satu Sekolah Ini Ada 34 Kaum

Pasti seronok mempelajari lebih mendalam setiap kaum yang ada .

LIFESTYLE Thu, 12 Apr 2018

8 Misconceptions About Botox Debunked by an Aesthetic Doctor

It’s not as bad as we all think it is.

LIFESTYLE Sun, 7 Jan 2018

看病时要跟医生说这些话……你有吗?

身体不舒服时,想找医师诊治,该如何精准描述病情?根据台湾三军总医院临床药学部资深药师叶爵荣药师提醒,就诊看病时可从5大问题着手,让医师能快速掌握病情与个人用药历程,亦有助精准用药、让病快快好唷!

LIFESTYLE Sat, 2 Feb 2019

Cara Mudah Cuci Baju Putih

Bila beli warna cantik putih bersih dah pakai dan basuh lelama warna baju kusam.

LIFESTYLE Sat, 1 Jun 2019

熬夜会导致加剧脱发?几点睡才不算熬夜呢?

熬夜会导致加剧脱发,但在几点前睡觉才不算熬夜呢?

Fab Foodies! Wed, 28 Nov 2018
LIFESTYLE Wed, 17 Oct 2018

“Jangan Terlalu “Show Off” Kebahagiaan Di Laman Sosial,”

“Jangan Terlalu “Show Off” Kebahagiaan Di Laman Sosial,” Kisah Keluarga Disihir Guna Gambar Yang Dimuatnaik Di Internet

| Live TV