LIFESTYLE By: SGMS Enal September 12, 2018 @ 12:53pm

Tolong Kuarantin Dalam Rumah,Jika Anak Dijangkiti HFMD

Umum sudahpun sedia maklum dengan penyakit Tangan, Kaki dan Mulut (HFMD) yang ketika ini sedang melanda beberapa negeri di tanah air tercinta, antara Pulau Pinang dan Sabah. Malah, wabak HFMD ini turut memaksa penutupan beberapa buah sekolah sebelum ini bagi mengelak daripada ia terus merebak dalam skala yang lebih besar.

Malah agensi berkaitan sebelum ini turut memaklumkan kemudahan yang disediakan di pusat membeli belah seperti troli berisiko menjadi agen penyebar penyakit berbahaya ini selain kemudah-kemudahn yang disediakan di taman permainan kanak-kanak. Lebih membimbangkan, HFMD ketika ini lebih banyak menyerang kanak-kanak ketika ini sekaligus memberi isyarat bahawa ibu bapa perlu peka dengan amalan kebersihan anak-anak masing-masing.

Seorang wanita yang dikenali sebagai Nurul Syazwanie Idris telah berkongsi beberapa panduan ringkas yang boleh dan mudah untuk dilaksanakan oleh ibubapa-ibubapa di luar sana ketika berhadapan dengan gejala HFMD yang ketika ini tidak menunjukkan tanda-tanda akan selesai dalam masa terdekat.

Nak tahu apa tips-tips yang diperolehinya dalan satu taklimat kesihatan? Jom baca perkongsiannya di bawah.

Hari ni pergi taklimat dari pejabat kesihatan daerah mengenai HFNM (Hand, Food and Mouth Disease) virus ni makin menganas sekarang ni kan. Sebagai ibu dan seorang pengasuh taska memang WAJIB ada benda ni.

Selama ni pakai yang brand dettol tu je, jenis picit tersilap picit lebih penuh satu tapak tangan. Huhuhu

HAND SANITIZER brand ni jenis sembur so mudah sangat lah nak guna. sap sap sap jer dah bersih In Sha Allah at least kita cegah sebelum terkena kan? Sis nak share ilmu yang sis dapat hari ni mengenai HFNM macam mana nak elak kan anak-anak kita dari terkena virus ni.

1. Elak kan dari berkungjung ke tempat awam macam shopping mall atau playground (indooratau outdoor) sebab salah satu agen terbesar kuman ni ada pada TROLI shopping mall tu.

2. SEBELUM guna troli tu pastikan kita dah sembur HAND SENITIZER ni atau TISU basah yang ada ANTIBACTERIAL ni tak kira lah kerusi kedai makan ke apa-apa peralatan yang melibatkan sentuhan pada anak kita.

3. Sebelum menyentuh apa-apa makanan PASTIKAN tangan dicuci dengan sabun amalkan cara cucian tangan dengan betul.

4. Jika anak-anak demam dan ada tanda-tanda merah pada tapak tangan kaki dan ruam merah dalam mulut segera lah bawa anak-anak ke klinik kesihatan /hospital.

Jika anak-anak dah terkena virus ni mintak tolong ibubapa KUARANTIN anak di rumah sahaja!

Jangan dedahkan anak-anak ke tempat awam maklumlah cuti seminggu doc bagi mula lah plan nak bercuti lah bawak anak pergi mall lah, please! Kalau kata kena KUARANTIN buat lah sebaik mungkin! Cegah lah sebelum merebak.

Sumber : Nurul Syazwanie Idris

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Thu, 24 May 2018

Apa Di Dapur Bersama Chef Imelda Harris

Ikan Salmon antara hidangan terbaik memandangkan ia datang dengan sumber protein berkualiti tinggi. Harganya mungkin sedikit mahal berbanding ikan lain, perlu tahu…ikan Salmon kaya dengan asid lemak omega-3 (baik untuk kesihatan kulit dan rambut)

LIFESTYLE Tue, 23 Apr 2019

Nak Berhenti Merokok Tapi Tak Tahu Caranya?

Kepada anda yang masih mencari alternatif untuk berhenti merokok boleh layari website www.ncig.com.my/shop ataupun mengikuti di Instagram @ncigmy.

LIFESTYLE Tue, 2 Jan 2018

Teknik Asas Memandu Ketika Meredah Air Banjir

rancanglah perjalanan anda dengan betul dan sentiasa peka dengan keadaan jalan raya jika berlaku banjir.

Fab Foodies! Thu, 25 Apr 2019

Buka Puasa at with a Variety of the Best Malaysian Cuisines All in One Place

You won’t have to travel far and wide just to find all your favourites.

LIFESTYLE Thu, 8 Nov 2018

为何在旅店就睡得特别好? 揭5星饭店「好眠」的秘密

有发现出国时住饭店,都会睡的特别香甜吗?

Fab Foodies! Thu, 12 Jul 2018

就是这样才变胖!想吃垃圾食物是因为「睡不饱」

妳有发现在晚上高热量的垃圾食物,浮现在脑海画面的机率特别高吗?

LIFESTYLE Wed, 5 Dec 2018

2019年十二生肖流年运程:猪

 猪(1947 / 1959 / 1971 / 1983 / 1995) 肖猪的您今年为值太岁年,同时又与太岁相刑,往往会在情绪不稳定的情况下,作出不当的决定进而影响2019年的运程。虽然今年命宫中有众多凶星汇集,幸好还有化煞星的照耀,可使任何灾祸消灭,亦可算是平安是福。 【事业运】 今年虽然会有地位提升的迹象, 但是非也显得特别多,再加上今年凡事容易倾向比较悲观,所以处理业务时宜向正面处想,尽量提升自己的正能量,那么才能把问题迎刃而解。 【财运】 正财收入尚算可以,并没有大幅度地增加。切勿赌博或做投机买卖,否则便会焦头烂额。 【感情运】 感情方面今年比较逊色,难有突破,必须慎防小人放冷箭从中破坏。 【健康运】 今年由于刑克受伤的凶星特别多,更是要特别注意安全问题,尤其是道路安全,以免血光之灾,千万不可疏忽大意! ✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿ 【幸运号码】 3616 、 1126 【开运颜色】 黑色、蓝色、金色 【开运贴士】 多穿印有兔肖像的衣服或配件合太岁,也可以考虑在新年期间去拜太岁!   ■ 资料提供:风水达人何宜娟《猪年报喜2019己亥年开运大全》 ■ 您也可透过八度空间于2019年2月5日(年初一)中午12时观看电视版《丰衣足食己亥年》

Fab Foodies! Fri, 26 Jan 2018

麦当劳推出素食汉堡!网友「不用只吃薯条了」

麦当劳(McDonald’s)推出素食汉堡McVeggie,真的吗?小编记得最后一次吃到麦当劳的素食汉堡应该是十多年前的事了。根据网友Eunice Wong脸书日前的分享,在白沙罗万达镇已可买到这份全新的素食汉堡!

Fab Foodies! Thu, 11 Apr 2019

You MUST Go to Iketeru for Their All-You-Can-Eat Sushi Promotion

Psst… kids below 6-years-old eat for FREE!

Contest Sat, 17 Aug 2019

Pengunjung Bertuah Karnival Jom Heboh Bawa Pulang Kereta Nissan Serena 2.0L Highway Star

Buat julung kalinya Karnival Jom Heboh menyediakan sebuah kereta sebagai hadiah utama untuk para pengunjung bertuah. Tarikan terbaharu di lokasi kedua karnival Jom Heboh di Angsana Johor Bahru pada 26 dan 27 Julai lalu adalah […]

| Live TV