LIFESTYLE By: SGMS Faida October 22, 2018 @ 12:52pm

Trend Kahwin Muda Masih Relevan? Tunggu Sampai Usia Korang Cecah 18 Tahun

Bagi anda yang bercita-cita untuk kahwin pada usia muda, harap bersabar dulu ya! Tunggu sehingga usia mencecah 18 tahun sebelum meneruskan keinginan itu. Tunggu sehingga habis sekolah dulu barulah boleh ok? 

Kerajaan sudah menetapkan had umur perkahwinan bagi bukan Islam dan Islam, lelaki serta perempuan kepada 18 tahun di semua negeri.

Perkara itu diputuskan dalam Mesyuarat Menteri Besar dan Ketua Menteri yang dipengerusikan Perdana Menteri, Selasa lalu.

Mesyuarat itu juga menetapkan tiada had umur minimum bagi mereka yang berkahwin di bawah umur 18 tahun, bagaimanapun boleh dengan bersebab dan mendapat kelulusan Menteri Besar atau Ketua Menteri masing-masing.

Menteri Besar Johor, Datuk Osman Sapian, mengesahkan perkara itu dan mengatakan ketetapan sudah dibuat dalam mesyuarat itu dan kerajaan negeri akan membuat pindaan dalam Enakmen Undang-undang Keluarga Islam (Negeri Johor) 2003.

Katanya, pindaan akan dibuat terhadap enakmen berkenaan dalam Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dijangka akan berlangsung pada bulan hadapan.

“Dalam Mesyuarat Menteri Besar dan Ketua Menteri yang lepas, kita sudah tetapkan perkahwinan tidak kira Islam atau bukan Islam adalah pada umur 18 tahun.

“Bagaimanapun, boleh diberi kelonggaran yang mahu berkahwin bawah 18 tahun dan perlu bersebab dan perlu ada kelulusan (sokongan) Menteri Besar atau Ketua Menteri.

“Enakmen sedia ada kekal cuma akan diubah dengan ditambah kelonggaran dan diubah had umur minimum bagi perempuan yang ketika ini adalah 16 tahun,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menghadiri Majlis Anugerah Perdana Belia Negara 2018 peringkat negeri di Johor Bahru, hari ini.

Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan dan Kebudayaan negeri, Mohd Khuzzan Abu Bakar.

Mengikut Bahagian Dua Fasal 8, Enakmen Undang-undang Keluarga Islam (Negeri Johor) 2003, tiada sesuatu perkahwinan boleh diakad nikahkan di bawah Enakmen ini jika lelaki berumur kurang daripada 18 tahun atau perempuan kurang daripada 16 tahun, kecuali jika Hakim Syarie memberi kebenaran secara bertulis dalam hal keadaan tertentu.

Bulan lalu, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, mencadangkan untuk menaikkan had usia minimum perkahwinan kepada 18 tahun, bagi melindungi kesihatan, keselamatan dan hak kanak-kanak di negara ini.

Kertas kerja mengenainya akan disediakan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat sebelum dibentangkan dalam Mesyuarat Menteri Besar dan Ketua Menteri bagi mendapatkan sokongan. -HM Online. 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Sat, 17 Feb 2018

过年夜夜狂欢?职能治疗师「5建议」年节更保身心健康

逢年过节少不了吃吃喝喝,亲友拜访更常见通宵达旦的状况。对此许多人在过年期间与亲友相聚,却因为人际压力与失落感,出现焦虑、心悸或失眠状况,尤其是罹患精神疾患的族群,面对这些状况的时候,后果更加严重。

Featured Sun, 7 May 2023

Meriah! Penonton Puas Imbau Momen Nostalgia Nyanyi Lagu ‘Evergreen’ Di Konsert ‘Raya Sepanjang Zaman’

Meriah sangat Konsert Raya Sepanjang Zaman bersama Datuk Hail Amir, Biduanita Sanisah Huri, Ziana Zain dan Bob Yusof! Mengimbau memori hari raya! 🥳❤️

Hiburan Fri, 3 May 2019

Asmidar Putus Asa Sebagai Penyanyi?

Saya menjadikan teman seperjuangan, Ernie Zakri sebagai sumber inspirasi. Kami pernah melalui pengalaman hampir sama, tetapi dia tidak pernah patah semangat.

Featured Fri, 9 Dec 2022
Featured Mon, 21 Aug 2023

Akui Tak Perlu Baju Pelik & Naik Lori Untuk Popular, Zainal Abidin Kongsi Foto Bersama Aina Abdul.. Netizen Kritik Sengaja Cetus Kontroversi Untuk Promosi Konsert?

Ha tak ada niat pun nak sindir Aina Abdul, baik je niii 😉‘We are good and will always be’ – Datuk Zainal Abidin

Featured Wed, 22 Dec 2021

Sarat Hamil 7 Bulan Tak Halang Ernie Zakri Turun Padang Bantu Mangsa Banjir

Walaupun penyanyi Ernie Zakri kini sedang sarat hamil tujuh bulan, ia tidak menghalangnya untuk turun padang untuk membantu masyarakat yang dilanda banjir. Ernie atau nama sebenarnya, Nur Ernie Shahirah Zakri, 28, memuat naik satu hantaran […]

error: Content is protected !!