LIFESTYLE By: SGMS Enal October 21, 2019 @ 11:49am

Wanpaku Sandwich Menu “Clean Diet” Betul Ke?

Ramai yang mencari-cari tip untuk diet terutama golongan wanita. Bermacam-macam resepi yang dikongsi di laman sosial yang boleh digunakan untuk menurunkan berat badan. Namun, bagaimana pula jika hidangan yang berkhasiat telah diubah untuk menjadikan hidangan tersebut lebih lazat. Perkongsian Azimah Zainal mengenai kandungan kalori yang terdapat dalam sesebuah hidangan.

Ramai nampaknya telah mencuba sandwich yang sedang viral sekarang ni kan?…..

Popular juga di kalangan mereka yang nak diet dan menurunkan berat badan.

Wanpaku sandwich ni sebenarnya berasal dari Jepun dan memang antara makanan yang popular di Jepun.

Resipi asal wanpaku sandwich ni sebenarnya hanyalah 2 keping roti yang di apit bersama sayur-sayuran mentah pelbagai warna dan juga sebiji telur rebus dan sedikit seasoning. Memang tidak dinafikan ia nya memang hidangan yang sihat dan lengkap.

Tetapi, apabila dipelbagaikan dan diviralkan dengan pelbagai versi serta di tambah dengan pelbagai jenis protein dan bahan perasa tambahan, kena lihat balik adakah sandwich ni masih sihat.

Pelbagai version yang viral sekarang ni, ada yang letak 2 3 jenis protein, dah ada telur tambah pula kepingan ayam atau tuna. Belum lagi di tambah pula dengan hirisan keju serta sos & mayonis.. siap meleleh leleh lagi cheese & mayonis

Aduh…. Makin bertambahlah kalori hidangan makanan tersebut

Ingat, makin kecil saiz hidangan suatu makanan tersebut, makin rendahlah kalorinya.

Bagi yang sedang menjaga kalori dan menurunkan berat badan, berhati-hati dengan saiz hidangan serta penambahan bahan perasa dalam sesuatu hidangan makanan tersebut.

Sumber: justonecookbook.com Azimah Zainal

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Tue, 1 May 2018

Suka Mandi Lambat? Nah, Sedikit Perkongsian Untuk Anda!

Kerap demam, selesema dan berhingus itu semua punca dari sikap mandi lewat. Kajian mendapati mandi pagi boleh menghasilkan lebih darah putih untuk meningkatkan sistem imuninasi badan.

LIFESTYLE Fri, 13 Dec 2019

目前的压力指数有多高?

人活着就有压力存在,只是看我们如何调适与解决而已!

Fab Foodies! Wed, 15 Aug 2018

「保持头脑清醒」利用黄豆预防癌症!

黄豆富含丰富的营养素,例如维生素、矿物质、纤维质和抗氧化剂等等,其功效有助于降低抑郁症罹患风险、提高智力及预防癌症等等。

Hiburan Mon, 13 May 2019

Percutian Mewah Zahiril Adzim Dan Shera Aiyob Di Perth, Australia Confirm Buat Korang Jealous!

Wah! bestnya tengok Zahiril Adzim sekeluarga bercuti di Perth, Australia

LIFESTYLE Thu, 28 Mar 2019

The Capella Hotels & Resorts: A 5-Star Effort in Attaining Excellent Sustainability

The Capella Hotels & Resorts are committed to caring for the environment.

Fab Foodies! Wed, 26 Sep 2018

9种咖啡揭露9种性格,你爱喝哪一种?

咖啡是一种风靡全球的流行饮品,而咖啡的种类也是让人眼花缭乱。但你知道吗?不同种类的咖啡也有着不同的含义……

LIFESTYLE Sun, 28 Apr 2019

Tudung Wagara Tarikan Terbaru Pelancong Muslimah Di Jepun

Wanita muslim yang melawat Kyoto, Jepun dengan rancangan untuk menyewa kimono kini boleh menikmati pengalaman dengan menyewa tudung Yarayakata

LIFESTYLE Wed, 5 Dec 2018

圣诞节、跨年没人过?近期桃花运势解析

每到年底总有一堆节目要过,这时单身朋友就稍稍孤单了起来;目前周遭有不错的对象了吗?

Fab Foodies! Mon, 5 Feb 2018

SEDAP TAK TERTAHAN DENGAN KFC GOLDEN EGG CRUNCH

Gong Xi Fa Cai! Bersempena Tahun Baharu Cina yang bakal tiba tak lama lagi, restoran makanan segera, Kentucky Fried Chicken (KFC) membawakan menu terbaru bermula 25 Januari 2018. Berbeza dengan hidangan sebelum ini, ‘KFC Golden […]

| Live TV