LIFESTYLE By: SGMS Enal October 21, 2019 @ 11:49am

Wanpaku Sandwich Menu “Clean Diet” Betul Ke?

Ramai yang mencari-cari tip untuk diet terutama golongan wanita. Bermacam-macam resepi yang dikongsi di laman sosial yang boleh digunakan untuk menurunkan berat badan. Namun, bagaimana pula jika hidangan yang berkhasiat telah diubah untuk menjadikan hidangan tersebut lebih lazat. Perkongsian Azimah Zainal mengenai kandungan kalori yang terdapat dalam sesebuah hidangan.

Ramai nampaknya telah mencuba sandwich yang sedang viral sekarang ni kan?…..

Popular juga di kalangan mereka yang nak diet dan menurunkan berat badan.

Wanpaku sandwich ni sebenarnya berasal dari Jepun dan memang antara makanan yang popular di Jepun.

Resipi asal wanpaku sandwich ni sebenarnya hanyalah 2 keping roti yang di apit bersama sayur-sayuran mentah pelbagai warna dan juga sebiji telur rebus dan sedikit seasoning. Memang tidak dinafikan ia nya memang hidangan yang sihat dan lengkap.

Tetapi, apabila dipelbagaikan dan diviralkan dengan pelbagai versi serta di tambah dengan pelbagai jenis protein dan bahan perasa tambahan, kena lihat balik adakah sandwich ni masih sihat.

Pelbagai version yang viral sekarang ni, ada yang letak 2 3 jenis protein, dah ada telur tambah pula kepingan ayam atau tuna. Belum lagi di tambah pula dengan hirisan keju serta sos & mayonis.. siap meleleh leleh lagi cheese & mayonis

Aduh…. Makin bertambahlah kalori hidangan makanan tersebut

Ingat, makin kecil saiz hidangan suatu makanan tersebut, makin rendahlah kalorinya.

Bagi yang sedang menjaga kalori dan menurunkan berat badan, berhati-hati dengan saiz hidangan serta penambahan bahan perasa dalam sesuatu hidangan makanan tersebut.

Sumber: justonecookbook.com Azimah Zainal

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Wed, 30 Jan 2019

2019 Wedding Dress Trends: From Classic Looks to Bold and Modern Ones

Make your 2019 wedding memorable by following these Wedding Dress Trends.

Fab Foodies! Fri, 1 Mar 2019

Get Your Shellfish Fix at Vasco’s During Limited Time Crab Chow Down Buffet

Get rid of those crabby feelings by chomping on some delicious crabs instead.

LIFESTYLE Wed, 3 Jan 2018

Tips ”Awesome” Menggunakan LinkedIn Untuk Dapat Kerja

berkongsi cara menggunakan LinkedIn untuk dapatkan panggilan temuduga. Buat yang sedang mencari kerja, semoga tips ini mampu membantu anda.

Events Fri, 18 Oct 2019
LIFESTYLE Wed, 28 Nov 2018

Peminjam PTPTN…Ini Mungkin Berita Baik Buat Anda!

Bagi peminjam di bawah kategori RM2,000 – RM2,500 yang sudah pun memulakan pembayaran balik, Maszlee berkata, mereka juga boleh melakukan penstrukturan semula mengikut kadar baharu itu.

LIFESTYLE Wed, 7 Feb 2018

这种「糖」特别容易长肚肥肉!

无论已经努力运动、节食减肥,肚子上一圈肉就是减不下来,穿衣服怎样都不好看,也没办法再穿些紧身衣。医师表示,腰围变粗主要还是因为脂肪堆积,有6种原因,特别容易把油脂「堆」在腹部,要尽量避免或用运动改善。

LIFESTYLE Tue, 17 Sep 2019

Antara Masalah Kesihatan Akibat Jerebu!

Jerebu boleh mengakibatkan penyakit lebih risiko dan yang tidak pernah mengalaminya bakal alami

Fab Foodies! Thu, 31 May 2018

Apa Di Dapur Bersama Chef Imelda Harris

Oleskan minyak pada acuan dan susunkan kentang di bahagian bawah acuan. Pukul telur bersama susu segar, stok ayam, garam dan lada secukup rasa. Pastikan sebati.

LIFESTYLE Wed, 22 Aug 2018

There’s No Need to Trade Fashion for Modesty, Why Not Both

People often think that modest clothes aren’t fashionable, but that’s changing now.

LIFESTYLE Thu, 24 Oct 2019

Ada Sebab Kenapa Jangan Beri Ubat Dekat Anak Guna Sudu

ini diantara sebab kenapa , mungkin boleh diambil kira

| Live TV