LIFESTYLE By: SGMS Enal January 4, 2018 @ 2:40am

‘Workaholic” Sampai Waktu Rehat Terabai

Perkongsian oleh Doktor  Mohd Fadhli Mohd Fauzi di laman sosial facebook boleh dijadikan renungan untuk semua. Pentingnya badan mendapat rehat yang cukup apabila penat bekerja. Setelah seharian melakukan pelbagai  tugasan pasti badan letih, jadi rehat diperlukan untuk membina semula kapasiti mental dan fizikal anda.
 
Paling penting waktu rehat yang diberi oleh majikan harus dimanfaatkan sebaiknya, bukannya digunakan untuk siapkan kerja anda. Nampak remeh, tapi jika berterusan dilakukan, akan menjejaskan pretasi dan fokus kerja anda pada waktu petang.
 

Jom kita ikuti perkongsian Dr. Fadhli seperti di bawah ini. Semoga bermanfaat.

KERJA ADALAH SESUATU YANG MEMENATKAN!

Apabila anda bekerja, anda menggunakan fizikal dan mental untuk melakukan sesuatu tugasan, dan ini boleh membuatkan anda penat jika tiada rehat untuk bina semula kapasiti fizikal dan mental anda.

Sebelum mula kerja memang tak penat, tapi bila tengahari mesti penat. Kalau tengahari tak cukup rehat, petang pasti tak boleh buat kerja dengan baik. Fokus ke laut, dan mungkin masuk ke alam mimpi.

Bila balik kerja, pasti rasa penat. Kena pandu balik rumah, tempuh jem. Sampai rumah, penat. Kadang-kadang, terus tidur dan tak terlayan anak-anak. Ini namanya penat akut.

 

Ringkasan berkaitan penat (fatigue) & rehat (recovery).
 
Kalau rehat di antara dua waktu kerja tak cukup, anda pasti akan mulakan shif kerja berikutnya dalam keadaan penat. Kemudian campur penat kerja hari tersebut, anda akan balik dengan penat kuasa dua. Dan jika masih tak cukup rehat, maka balik kerja hari berikutnya dengan penat kuasa tiga hinggalah anda mengalami penat kronik.
 
Dipendekkan cerita, anda perlukan rehat yang mencukupi ketika bekerja (within work) dan di antara dua waktu kerja (intershift).
 
Ketika waktu kerja, jangan biarkan punggung di kerusi dari 8am hingga 1pm. Setiap 30 minit bolehlah bangun jalan atau buat regangan 1 minit dan kemudian duduk sambung kerja. Tengahari rehat 1 jam tu kena rehat, jangan workaholic siapkan kerja supaya boleh fokus waktu petang.
 
 
Selepas waktu kerja, cari aktiviti apa yang menghilangkan penat contohnya rileks (tidur, santai dengar muzik, bermeditasi, solat sunat). Main dengan anak2 pun boleh hilangkan penat tau.
 
JANGAN buat sesuatu yang menambahkan penat contohnya saja2 balik lambat dari kampung tengah malam, kemudian sampai rumah 6am, dan terus rasa penat nak kerja pada hari yang sama (memang plan nak ambil mc pun).
 
Kalau penat baca, terus tidur sekarang sebab esok kena kerja, kan? Jangan kata penat sebab tidur lambat!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Mon, 1 Apr 2019

Eat More Local Fruits and a Bunch of Delicious Malaysian Dishes at Paya Serai

A special themed Ramdan buffet is what you need to buka puasa to.

LIFESTYLE Tue, 28 Nov 2017

Tips Mudah Untuk Anda Semak Kemana Gaji Anda

”Tak Sampai Hujung Bulan Gaji Dah Habis”, Tips Mudah Untuk Anda Semak Kemana Gaji Anda

Events Tue, 10 Jul 2018

Wow! Tun M Kongsi Rahsia Gaji Selama 29 Tahun

Saya simpan gaji saya. Itulah duit yang saya ada sekarang sebab semuanya dibayar oleh kerajaan.

LIFESTYLE Tue, 18 Sep 2018

Takut Pada Bini, Jom Baca Tips Ini

Alangkah baiknya jika sebagai lelaki, sebelum berkahwin anda memiliki banyak pengetahuan terutama tentang agama

Fab Foodies! Tue, 4 Sep 2018

Halia Membantu Dalam Menyembuh Penyakit

Halia biasa di gunakan dalam masakan tidak kira kaum tetapi jika dapat membantu dalam menyembuhkan beberapa penyakit kenapa tidak diamalkan

LIFESTYLE Tue, 5 Dec 2017

Kongsi Langkah-Langkah Elak Sistem Peranakan Wanita Diserang Penyakit

Penyakit-penyakit yang melibatkan peranakan adalah amat ditakuti oleh kaum wanita. Punca penyakit seperti kanser, cyst dan fibroid masih lagi tidak tahu apa puncanya

Fab Foodies! Mon, 6 May 2019

Break Fast with a Wide Variety of Malaysia’s Best Dishes at Makan Kitchen, Melaka

You can find almost all of local favourites in one place.

Fab Foodies! Tue, 5 Jun 2018

Apa Di Dapur Bersama Chef Imelda

Goreng daging dengan mix vege sehingga masak sedikit dan ketepikan, pukul telur dengan susu, serbuk parsley, paprika dan canyene pepper sehingga kembang. Nyums!

LIFESTYLE Sat, 4 Aug 2018

4 Tips Merawat Rambut Bercabang

Tidak tahu bagaimana untuk merawat rambut bercabang apa kata jom baca tips ini

LIFESTYLE Sat, 23 Feb 2019

你洗澡洗「对」了吗?

洗澡是日常生活中、每天都要做的事情之一,但你知道什么时候洗澡最合适吗?

| Live TV