Oh Lawa By: tex_admin March 5, 2019 @ 4:20pm

10 fesyen zaman 90-an yang bersifat malar zaman. Nombor 3 paling bergaya!

Oleh: Syarifah Fatin Anisa binti Tuan Said Shakh

Sesetengah fesyen tidak akan pernah hilang begitu sahaja. Ia pasti akan muncul kembali dengan pembaharuan yang dilakukan supaya ia kelihatan segar dan bersesuaian dengan zaman terkini. Zaman 90-an adalah contoh revolusi fesyen yang memberikan impak kepada si pemakai yang ingin kelihatan “chic” dan ranggi. Denim, sandal Adidas dan singlet potongan pendek kini kembali memeriahkan aliran fesyen perdana pada zaman milenium ini dan anda wajib mencubanya! Dengan mencuba fesyen sebegini, anda bukan sahaja akan kelihatan muda dan tampak lebih anggun, tetapi gaya yang unik ini akan membuatkan anda tampil berbeza! Tidak percaya? Cuba lihat 10 fesyen 90-an ini.

1.Topi jenis “bucket”

Sebenarnya, pemakaian topi ini bergantung kepada si pemakai. Anda mungkin akan kelihatan seperti pemancing ikan atau seorang “fashionista.” Ia tertakluk juga kepada cara pemakaian anda. Lihat bagaimana si cantik manis ini menggayakan topi yang popular pada 90-an ini.

Foto: Pinterest

2. Kaca mata hitam berbentuk mata kucing

Dengan kaca mata gaya ini, anda akan kelihatan ranggi dan muda. Ia boleh digayakan dengan sebarang persalinan sekalipun. Daripada baju kebaya ke pakaian harian, anda tetap akan kelihatan seperti seseorang yang tahu tentang fesyen!

Foto: GymLive

Foto: Pinterest

3. Beg jenis pek “fanny”

Jika anda perhatikan, beg ini seperti yang dipakai oleh peniaga di pasar malam tetapi hakikatnya, ia sangat popular pada era 90-an dahulu. Ia juga semakin mendapat tempat dalam kalangan hijabista di negara ini. Tak percaya? Lihat saja pengacara dan pelakon terkenal, Neelofa yang memakainya sewaktu sebuah acara fesyen. Ia juga boleh disesuaikan mengikut acara terkemuka dan hari biasa.

Foto: facebook Cendawan Cheese

4. Seluar denim dengan potongan pinggang tinggi

Denim tidak pernah luput ditelan zaman lebih-lebih lagi seluar jeans jenis tang dipakai oleh ibu-ibu (mom jeans). Ia boleh dipadankan dengan apa jenis pakaian pun. Dengan kemeja T polos dan seluar jeans, anda siap untuk ke mana sahaja.

Foto: Pinterest

5. Beg galas mini

Kecil dan comel! Pesanan dari kami, bawa barang yang diperlukan sahaja! Jika anda seorang yang gemar membawa barang yang banyak, beg ini bukan untuk anda. Ini kerana, saiznya yang kecil tidak memungkinkan anda untuk menyumbat semua barang keperluan anda di dalamnya! Tapi hei, anda akan kelihatan comel dan muda dari usia.

Foto: Pinterest

6. Seluar bercorak kotak-kotak

Bukan sahaja sesuai untuk ke pejabat, malah, anda boleh memakainya pada hari-biasa apabila anda ingin keluar berlibur bersama teman. Gayakan dengan jaket korduroi atau denim, anda pasti akan mendapat pujian dari ramai orang.

Foto: Pinterest

7. Kasut putih

Memakai kasut tumit tinggi sememangnya akan menampakkan diri anda tampil lebih anggun. Namun begitu, cuba bertukar kepada kasut berwarna putih pula. Gaya 90-an ini bukan sahaja akan memperlihatkan anda tampil lebih muda, tetapi tetap kelihatan bergaya walaupun dengan hanya menukar gaya kasut.

Foto: Pinterest

8. Kemeja flanel

Kemeja bercorak kotak-kotak ini tidak hanya sesuai untuk lelaki tetapi juga sesuai digayakan oleh para wanita. Anda bebas untuk memilih sama ada digayakan secara sisip dalam (tuck in) atau dibiarkan lepas. Pemakaian seluar denim atau polos juga bergantung kepada pilihan anda. Anda boleh kelihatan formal atau santai bergantung kepada jenis seluar.

Foto: Pinterest

9. Blazer bersaiz besar

Jika anda peminat filem Hong Kong yang diarahkan oleh Stephen Chow, anda akan biasa melihat pelakonnya memakai blazer bersaiz besar bersama seluar denim jenis ibu-ibu (mom jeans). Lihat saja cara pemakaiannya, anda pasti nampak menawan!

Foto: Pinterest

10. Jumpsuit

Ia pernah menjadi suatu sensasi pada zaman 90-an lebih-lebih lagi jika bahannya diperbuat daripada denim. Namun begitu, ia telah dimodenkan mengikut peredaran zaman. Anda akan kelihatan lebih anggun di acara formal dengan pemakaian jumpsuit ini.

Foto: Pinterest

Sumber: Cosmopolitan UK

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Tue, 3 Jul 2018

Manfaat Buah Betik Untuk Kecantikan Muka. Jimat, Tak Perlu Kos Tinggi

Kaya dengan vitamin A, C, E dan K, betik juga mempunyai ciri-ciri antioksida.

Oh Lawa Tue, 18 Sep 2018

Jangan Gunakan 7 Produk Kecantikan Ini Secara Berlebihan Kerana Ia Boleh Memudaratkan!

Sebaiknya amalkan penggunaan produk kecantikan dalam kadar yang dibenarkan.

Featured Tue, 22 May 2018

Jom Lihat Gaya Raya Ala Tun Dr Siti Hasmah

Selain melihat penampilannya yang sentiasa setia di samping suami tercinta, gaya fesyen doktor wanita pertama Malaya ini juga turut mendapat perhatian umum.

Oh Lawa Thu, 19 Jul 2018

Paha & Punggung Besar? Ketahui Punca Kepada Permasalahan Ini

Lebih senang untuk mengurangkan lemak di bahagian paha berbanding lemak di bahagian perut.

Oh Lawa Fri, 6 Apr 2018

5 Kasut Tumit Tinggi Termahal Di Dunia, No. 1 Boleh Dapat 30 Buah Rumah Mewah!

Hijab & Heels ingin kongsi kepada anda senarai 5 kasut tumit tinggi wanita termahal di dunia di mana semuanya bernilai jutaan ringgit. 

Featured Fri, 10 Apr 2020

Duchess Kate Middleton terima hadiah tas tangan kulit epal

Khusus untuk si pencinta alam sekitar

Featured Fri, 9 Nov 2018

Kylie & Kendall Jenner Lancarkan Rangkaian Beg Tangan, Harganya Boleh Tahan Murah!

Bolehlah dikira mampu milik untuk produk daripada selebriti antarabangsa.

Oh Lawa Mon, 14 Jan 2019

Teknik penjagaan lubang tindik telinga

Anda perlu ikuti agar luka anda pulih dengan cepat.

| Live TV