Oh Lawa By: tex_admin March 5, 2019 @ 4:20pm

10 fesyen zaman 90-an yang bersifat malar zaman. Nombor 3 paling bergaya!

Oleh: Syarifah Fatin Anisa binti Tuan Said Shakh

Sesetengah fesyen tidak akan pernah hilang begitu sahaja. Ia pasti akan muncul kembali dengan pembaharuan yang dilakukan supaya ia kelihatan segar dan bersesuaian dengan zaman terkini. Zaman 90-an adalah contoh revolusi fesyen yang memberikan impak kepada si pemakai yang ingin kelihatan “chic” dan ranggi. Denim, sandal Adidas dan singlet potongan pendek kini kembali memeriahkan aliran fesyen perdana pada zaman milenium ini dan anda wajib mencubanya! Dengan mencuba fesyen sebegini, anda bukan sahaja akan kelihatan muda dan tampak lebih anggun, tetapi gaya yang unik ini akan membuatkan anda tampil berbeza! Tidak percaya? Cuba lihat 10 fesyen 90-an ini.

1.Topi jenis “bucket”

Sebenarnya, pemakaian topi ini bergantung kepada si pemakai. Anda mungkin akan kelihatan seperti pemancing ikan atau seorang “fashionista.” Ia tertakluk juga kepada cara pemakaian anda. Lihat bagaimana si cantik manis ini menggayakan topi yang popular pada 90-an ini.

Foto: Pinterest

2. Kaca mata hitam berbentuk mata kucing

Dengan kaca mata gaya ini, anda akan kelihatan ranggi dan muda. Ia boleh digayakan dengan sebarang persalinan sekalipun. Daripada baju kebaya ke pakaian harian, anda tetap akan kelihatan seperti seseorang yang tahu tentang fesyen!

Foto: GymLive

Foto: Pinterest

3. Beg jenis pek “fanny”

Jika anda perhatikan, beg ini seperti yang dipakai oleh peniaga di pasar malam tetapi hakikatnya, ia sangat popular pada era 90-an dahulu. Ia juga semakin mendapat tempat dalam kalangan hijabista di negara ini. Tak percaya? Lihat saja pengacara dan pelakon terkenal, Neelofa yang memakainya sewaktu sebuah acara fesyen. Ia juga boleh disesuaikan mengikut acara terkemuka dan hari biasa.

Foto: facebook Cendawan Cheese

4. Seluar denim dengan potongan pinggang tinggi

Denim tidak pernah luput ditelan zaman lebih-lebih lagi seluar jeans jenis tang dipakai oleh ibu-ibu (mom jeans). Ia boleh dipadankan dengan apa jenis pakaian pun. Dengan kemeja T polos dan seluar jeans, anda siap untuk ke mana sahaja.

Foto: Pinterest

5. Beg galas mini

Kecil dan comel! Pesanan dari kami, bawa barang yang diperlukan sahaja! Jika anda seorang yang gemar membawa barang yang banyak, beg ini bukan untuk anda. Ini kerana, saiznya yang kecil tidak memungkinkan anda untuk menyumbat semua barang keperluan anda di dalamnya! Tapi hei, anda akan kelihatan comel dan muda dari usia.

Foto: Pinterest

6. Seluar bercorak kotak-kotak

Bukan sahaja sesuai untuk ke pejabat, malah, anda boleh memakainya pada hari-biasa apabila anda ingin keluar berlibur bersama teman. Gayakan dengan jaket korduroi atau denim, anda pasti akan mendapat pujian dari ramai orang.

Foto: Pinterest

7. Kasut putih

Memakai kasut tumit tinggi sememangnya akan menampakkan diri anda tampil lebih anggun. Namun begitu, cuba bertukar kepada kasut berwarna putih pula. Gaya 90-an ini bukan sahaja akan memperlihatkan anda tampil lebih muda, tetapi tetap kelihatan bergaya walaupun dengan hanya menukar gaya kasut.

Foto: Pinterest

8. Kemeja flanel

Kemeja bercorak kotak-kotak ini tidak hanya sesuai untuk lelaki tetapi juga sesuai digayakan oleh para wanita. Anda bebas untuk memilih sama ada digayakan secara sisip dalam (tuck in) atau dibiarkan lepas. Pemakaian seluar denim atau polos juga bergantung kepada pilihan anda. Anda boleh kelihatan formal atau santai bergantung kepada jenis seluar.

Foto: Pinterest

9. Blazer bersaiz besar

Jika anda peminat filem Hong Kong yang diarahkan oleh Stephen Chow, anda akan biasa melihat pelakonnya memakai blazer bersaiz besar bersama seluar denim jenis ibu-ibu (mom jeans). Lihat saja cara pemakaiannya, anda pasti nampak menawan!

Foto: Pinterest

10. Jumpsuit

Ia pernah menjadi suatu sensasi pada zaman 90-an lebih-lebih lagi jika bahannya diperbuat daripada denim. Namun begitu, ia telah dimodenkan mengikut peredaran zaman. Anda akan kelihatan lebih anggun di acara formal dengan pemakaian jumpsuit ini.

Foto: Pinterest

Sumber: Cosmopolitan UK

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Sat, 19 May 2018

Bergaya Sakan Di Pagi Raya Dengan Koleksi Hijab Daripada Galeri Ariani. Gerenti Nampak Cantik & Ayu!

Nak beli hijab yang cantik untuk hari raya nanti? Berkunjunglah ke Galeri Ariani!

Featured Thu, 17 May 2018

Tampil Sopan & Anggun Dengan Koleksi Eksklusif Ramadan Fazbulous by Fazura

Seindah pengertiannya, Jauharah menampilkan gaya sopan dan minimalis, sempurna untuk digayakan sepanjang bulan penuh keberkatan, Ramadan.

Featured Fri, 27 Sep 2019

Kasut sniker ‘nasi lemak’ lambang perpaduan negara

Edisi terhad Asics Malaysia ilham tempatan

Featured Thu, 2 Apr 2020
Featured Mon, 30 Jul 2018
Oh Lawa Thu, 10 Jan 2019
Oh Lawa Thu, 23 Aug 2018

4 Cara Berkesan Hilangkan Bintik Hitam Pada Wajah Anda

Tak perlu berhabis duit, hanya guna bahan-bahan semula jadi!

Oh Lawa Wed, 27 Mar 2019
Featured Mon, 18 Nov 2019

15 gaya penampilan Beyoncé yang paling mempersonakan dalam dekad ini

Queen Bey bukan saja berbakat malah pandai bergaya.

| Live TV