Oh Lawa By: Ad Ops December 18, 2018 @ 2:00pm

15 Item Pakaian Yang Terus ‘Sold Out’ Setelah Meghan Markle Dilihat Memakainya

Sejak Meghan Markle dan Putera Harry mendedahkan hubungan romantis mereka pada 2016, pelakon Amerika tersebut terus dilihat sebagai ikon fesyen global.

Tak kiralah bila-bila pun, peminatnya dari seluruh dunia sentiasa menanti kemunculannya di khalayak ramai semata-mata untuk melihat gaya fesyen yang dia peragakan.

Kadangkala mereka nak pastikan jika Meghan mengikuti protokol fesyen diraja. Maklumlah, Meghan dah beberapa kali melanggarnya.

Tapi selalunya para peminat ini nak tengok supaya mereka boleh beli apa yang Meghan pakai untuk simpanan sendiri.

Dengan citarasa classy dan uniknya, Meghan telah meninggalkan impak yang besar dalam industri fesyen terutamanya untuk designer baru yang dia highlight secara tak langsung.

Di sekitar majlis perkahwinannya, kesemua designer utama yang pernah menjadi menyumbang kepada gaya fesyen Meghan telah melihat peningkatan besar dari segi trafik pencarian online untuk produk mereka.

Pencarian bagi dress jenama Stella McCartney yang telah menyediakan gaun untuk majlis resepsi perkahwinan Meghan, meningkat sebanyak 3,000 peratus! Givenchy, yang design wedding dress Meghan, pula meningkat sebanyak 61 peratus.

The Meghan Effect

Walau bagaimanapun, bukan gaun-gaun perkahwinan Meghan saja yang mendapat perhatian. Sebuah beg silang yang dia pakai untuk beberapa kali telah sold out, dan akhirnya kini ada 3,000 orang yang telah membuat tempahan. Gilalah!

Ingat tak kot putih yang Meghan pakai ketika mengumumkan pertunangannya dengan Harry? Jenamanya Line The Label telah menukar nama item pakaian tersebut ke “The Meghan”.

Hebat, kan? Fenomena ini pun telah diberi nama “The Meghan Effect”. Ia juga akan menyumbang sebanyak 150 juta Pound Sterling kepada ekonomi Britain.

“Gayanya bersahaja dan mudah didapati,” kata Christine OBrien-Ross yang mengendalikan Meghan’s Mirror, sebuah laman web yang mendokumenkan gaya fesyen Meghan.

“Saya tak mampu nak pakai gaun Jenny Packham (kegemaran Kate Middleton) serta kasut satin, tapi saya boleh pakai boots dari Nordstrom dan seluar jeans koyak.”

Tambahan pula, impak Meghan dirasai apabila public figure ini menyerlahkan fesyen yang mesra-alam. Dia telah membuktikan yang anda tetap boleh beretika ketika berfesyen.

Di bawah ini adalah pelbagai item pakaian yang kerana Meghan, ia telah sold out untuk 2018.

Pencil skirt oleh Hugo Boss; beg tangan satin oleh Gabriela Hearst; kot cashmere oleh Emporio Armani

Foto: Samir Hussein/Samir Hussein/WireImage

Ankle boots baldu hitam oleh Tabitha Simmons

Foto: Chris Jackson/Chris Jackson/Getty Images

Kot berwarna cream oleh Amanda Wakeley; beg satchel Mulberry

Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP/Getty Images

Beg crossbody oleh Strathberry; jaket Burberry

Foto: Samir Hussein/Samir Hussein/ WireImage

Inilah beg silang yang kini ada 3,000 tempahan itu!

Dress oleh Karen Gee, designer dari Australia

Foto: Phil Noble/PA Wire

Kalau nak, anda boleh buat tempahan untuk dress ini dengan harga $1,285.

“Pineapple Dress” oleh Reformation

Foto: Chris Jackson/Getty Images

Kaca mata hitam Illesteva

Foto: Dominic Lipinski/PA Wire

Inilah sunglasses kegemaran Meghan. Ia juga datang dalam warna lain.

Puffer jacket oleh Norrøna; jeans hitam oleh MOTHER; kasut Starling oleh Birdies

Foto: PHIL WALTER/AFP/Getty Images

Jaket itu Harry yang punya, tapi Meghan pinjam. Tetap stailo!

Blazer oleh Serena; ankle boots suede oleh J.Crew

Foto: Samir Hussein/WireImage

Blazer yang chic ini datang dari jenama milik BFF Meghan iaitu pemain tenis wanita tersohor Serena Williams. Mestilah kena support!

Seluar jeans Meghan pula adalah dari jenama eco-friendly Outland. Ia telah menyaksikan peningkatan dari segi online traffic sebanyak 3,000 peratus. Dengan itu, syarikat ini berupaya untuk mengupah 30 tukang jahit baru di lokasi pembuatannya di Kemboja.

Rain Boots kalis air oleh Muck

Foto: Chris Jackson/Getty Images

Midi dress oleh Roksanda Ilinčić, designer dari Britain

Foto: Pool/Samir Hussein/WireImage

Sleeveless trench dress oleh Nonie

Foto: Dominic Lipinski/PA Wire

Item ini pun ada waiting list!

Cary dress oleh Veronica Beard

Foto: Phil Noble/PA Wire

Tailored suit oleh Alexander McQueen

Foto: Ben Stansall – WPA Pool/Getty Images

Walaupun setahun telah berlalu sejak Meghan memakai suit ini, ia masih sold out.

Sheath dress oleh Brandon Maxwell; subang dengan tiga berlian oleh Adina Reyter

Foto: YUI MOK/AFP/Getty Images

Sekali sekala Meghan suka pamerkan rupa fesyen berwarna terang. Ramai yang setuju bahawa ini merupakan gaya penampilan Meghan yang terbaik untuk tahun ini.

Sumber: E! Online

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Mon, 9 Jul 2018

Makan & Guna Skrub Dark Chocolate Untuk Kulit Cantik Serta Bercahaya

Dark chocolate memiliki manfaat untuk membuatkan kulit terlihat lebih bercahaya.

Featured Tue, 20 Feb 2018

20 Foto Evolusi Fesyen Rihanna Dari 2005 Hingga Kini, Memang ‘Wow’!

Sejak muncul dengan lagunya Pon de Replay pada tahun 2005, Rihanna telah melakar namanya di arena seni bukan saja dengan lagu-lagu yang meletup, suara yang mantap, stage presence yang ikonik malah dia juga terkenal dengan citarasa fesyennya […]

Oh Lawa Thu, 21 Jun 2018

Raya Sakan Dengan Beg Jenama ALDO

Jom bergaya sakan dengan koleksi tas tangan daripada jenama ALDO!

Oh Lawa Mon, 28 Jan 2019

Cara memilih gaya tudung yang sesuai dengan bentuk muka anda

Jika tersalah pilih, rosaklah penampilan anda!

Featured Wed, 13 May 2020

Buat 5 perkara ini, kuku pasti sihat!

Kuku sempurna lonjak keyakinan diri

Featured Wed, 26 Sep 2018

Bila Pakai Maskara, Jangan Lakukan Kesilapan Ini Jika Tak Nak Ia Cepat Kering

Check sama ada selama ini anda ada buat kesilapan ini atau tak.

Featured Fri, 21 Sep 2018

7 Cara Kegunaan Minyak Kelapa Dalam Rutin Kecantikan Anda

Ia boleh memperbaiki tahap kesihatan dalaman serta kecantikan luaran anda.

Oh Lawa Thu, 18 Jan 2018

Pilih Warna Pakaian Untuk Mood Berbeza

Setiap kali membuka almari, pasti anda pening mahu memilih pakaian apa untuk dipakai. Namun, tahukah anda warna pakaian mampu mempengaruhi emosi atau mood seseorang? Malah, kuasa warna juga secara tidak langsung melambangkan personaliti diri. Justeru, […]

Oh Lawa Mon, 13 Aug 2018

Hundred Flowers Campaign, Koleksi Yang Super Wow Dari Fiziwoo

Hundred Flowers Campaign, adalah sebuah koleksi yang membawa penggemar fesyen menerokai sisi berbeza pereka duo handalan, Fiziwoo.

| Live TV