Oh Lawa By: tex_admin August 28, 2019 @ 11:46am

4 bahan bahaya dalam kosmetik

Oleh Ainur Nadhirah Bahrom Shah

Penggunaan kosmetik dalam kalangan wanita memang sesuatu yang tidak asing lagi. Ramai yang menggunakannya sebagai satu rutin harian untuk tampil cantik. Sebagai pengguna juga kita perlu tahu apakah bahan yang terkandung dalam kosmetik yang digunakan dan adakah bahan berkenaan sesuai untuk kulit atau perlu dielakkan.

Berapa ramai di antara kita membaca kandungan sesuatu produk ketika membeli?  Kadang-kala kita leka dengan harga dan promosi di pasaran sehingga lupa untuk memeriksa bahan yang terkandung dalam produk tersebut. 

Produk kosmetik yang dicampur dengan bahan kimia boleh menyebabkan kesan sampingan pada kesihatan kulit wajah. Kita seharusnya bijak dalam memilih produk yang mesra pada kulit dan tidak merosakkan serta mencacatkan kulit.

Sebaik-baiknya luangkan sedikit masa membaca bahan kandungan yang terdapat dalam kosmetik yang ingin dibeli kerana mungkin ‘masa’ beberapa saat yang diambil itu sebenarnya masa ‘penyelamat’ kepada kulit anda.

Antara bahan yang perlu dielak ketika membeli sesuatu produk adalah:

1. Haruman

Kebanyakan produk ada tertulis perkataan haruman (fragrance) pada bahagian label di belakangnya. Apakah sebenarnya haruman ini? Ia adalah pewangi atau pewarna yang dimasukkan ke dalam produk untuk memberi warna atau wangian pada produk yang kita gunakan.

Ia sebenarnya dimasukkan untuk memberi lebih keselesaan pada pengguna tetapi kadangkala kandungan dalam fragrance mungkin boleh memberi reaksi alahan pada kulit dan menjadikan kulit anda bertambah sensitif. Selain itu, ada juga sesetengah fragrance boleh menyebabkan asma.

2. Paraben 

 

Foto: Hellosehat.com

Paraben digunakan sebagai bahan pengawet bagi mengelakkan adanya kulat atau mikroorganisma. Ia  buatan manusia dan bukanlah agen semula jadi. Semestinya ia mempunyai kesan yang buruk ke atas kulit. 

Paraben menghasilkan hormon estrogen yang tidak normal di mana ia dikatakan merangsang kanser payudara. Ia merupakan hormon yang berperanan penting dalam menjaga kesihatan dalaman wanita.

Bagi yang mempunyai kulit sensitif ia akan mengakibatkan ruam dan alahan. Kesan akan terjadi selepas penggunaan pada jangka masa yang panjang. 

3. Alkohol 

Foto: iluminasi.com

Alkohol membantu untuk membuang lapisan kekotoran pada kulit tetapi ianya akan menyebabkan kulit menjadi sedikit pedih apabila digunakan. Alkohol berfungsi menjaga lapisan kulit dan memastikan kulit sentiasa sihat.

Terdapat alkohol baik dan tidak baik.  Alkohol ‘jahat’ inilah membuatkan kulit jadi tersangat kering dan merah selepas digunakan.

Ianya akan menyebabkan kulit hilang perlindungan semula jadi dan memudahkan bakteria menyerang kulit. Kerana itulah, kulit anda akan jadi radang serta timbul jerawat. 

4. Siloxanes

Foto: alodokter.com

Bahan ini  adalah sebahagian daripada keluarga silikon dan boleh ditemui dalam produk penjagaan wajah seperti pelembap, primer dan serum. Ia menjadikan kulit halus dan lembut, membuatkan ia cukup popular dan sering digunakan dalam produk terbabit.

Siloxanes dikatakan berupaya merosakkan rantaian makanan hidupan laut.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 18 Jul 2018

Tukar Imej Tudung, YB Nurul Izzah Dipuji Netizen!

Memang comel imej terbaharu YB Nurul Izzah ini!

Oh Lawa Tue, 18 Sep 2018

Tutorial Solekan Si Cantik Gadis Melayu Mira Filzah

Jom tampil ayu seperti Mira Filzah!

Oh Lawa Mon, 14 Jan 2019

Suntikan retro ‘dihidupkan’ kembali sebagai ‘DNA’ rekaan fesyen 2019

Baju jala kembali sebagai trend paling hangat dan wajib ada dalam almari anda!

Oh Lawa Wed, 14 Nov 2018

Variasi Penggunaan Bedak Bayi, No. 4 Bikin Rambutmu Kelihatan Segar Sepanjang Hari

Bedak bayi bukan sekadar digunakan pada badan, malah boleh dipelbagai guna.

Oh Lawa Thu, 4 Apr 2019

Swiss Image tembusi pasaran Malaysia, kini boleh didapati di Watsons!

Swiss Image produk yang diformulasi daripada sumber mineral Alpine Swiss iaitu Alpine Glacier Melt.

Oh Lawa Wed, 28 Feb 2018

8 Kegunaan Jeli Petroleum Untuk Kecantikan, No. 8 Memang Tak Sangka!

Pada tahun 1859, ahli kimia Amerika Robert Chesebrough telah ternampak beberapa penggali minyak di Pennsylvania menggunakan jeli ini untuk menyembuhkan luka dan kulit mereka yang terbakar.

Featured Thu, 17 May 2018

Tampil Sopan & Anggun Dengan Koleksi Eksklusif Ramadan Fazbulous by Fazura

Seindah pengertiannya, Jauharah menampilkan gaya sopan dan minimalis, sempurna untuk digayakan sepanjang bulan penuh keberkatan, Ramadan.

Oh Lawa Mon, 12 Feb 2018

7 Tip Pilih Kaca Mata Hitam Supaya Nampak Gorgeous!

Hujung minggu ini ada public holiday sempena sambutan Tahun Baru Cina. Pasti ramai yang ambil kesempatan untuk bercuti. Bagi yang mencari-cari kaca mata baru untuk digayakan ketika bercuti nanti, semak tip berikut.

Oh Lawa Tue, 14 May 2019
Oh Lawa Wed, 11 Apr 2018

Buntu Dengan Warna Tema Raya Tahun Ini? Ultra Violet Pasti Mengancam

Menerusi kajian Pantone, Ultra Voilet membawa pengertian harapan dan optimisme yakni dapat memberi semangat baru di tengah kekalutan dunia yang dicemari pelbagai agenda dan propaganda.

| Live TV