Oh Lawa By: tex_admin August 28, 2019 @ 11:46am

4 bahan bahaya dalam kosmetik

Oleh Ainur Nadhirah Bahrom Shah

Penggunaan kosmetik dalam kalangan wanita memang sesuatu yang tidak asing lagi. Ramai yang menggunakannya sebagai satu rutin harian untuk tampil cantik. Sebagai pengguna juga kita perlu tahu apakah bahan yang terkandung dalam kosmetik yang digunakan dan adakah bahan berkenaan sesuai untuk kulit atau perlu dielakkan.

Berapa ramai di antara kita membaca kandungan sesuatu produk ketika membeli?  Kadang-kala kita leka dengan harga dan promosi di pasaran sehingga lupa untuk memeriksa bahan yang terkandung dalam produk tersebut. 

Produk kosmetik yang dicampur dengan bahan kimia boleh menyebabkan kesan sampingan pada kesihatan kulit wajah. Kita seharusnya bijak dalam memilih produk yang mesra pada kulit dan tidak merosakkan serta mencacatkan kulit.

Sebaik-baiknya luangkan sedikit masa membaca bahan kandungan yang terdapat dalam kosmetik yang ingin dibeli kerana mungkin ‘masa’ beberapa saat yang diambil itu sebenarnya masa ‘penyelamat’ kepada kulit anda.

Antara bahan yang perlu dielak ketika membeli sesuatu produk adalah:

1. Haruman

Kebanyakan produk ada tertulis perkataan haruman (fragrance) pada bahagian label di belakangnya. Apakah sebenarnya haruman ini? Ia adalah pewangi atau pewarna yang dimasukkan ke dalam produk untuk memberi warna atau wangian pada produk yang kita gunakan.

Ia sebenarnya dimasukkan untuk memberi lebih keselesaan pada pengguna tetapi kadangkala kandungan dalam fragrance mungkin boleh memberi reaksi alahan pada kulit dan menjadikan kulit anda bertambah sensitif. Selain itu, ada juga sesetengah fragrance boleh menyebabkan asma.

2. Paraben 

 

Foto: Hellosehat.com

Paraben digunakan sebagai bahan pengawet bagi mengelakkan adanya kulat atau mikroorganisma. Ia  buatan manusia dan bukanlah agen semula jadi. Semestinya ia mempunyai kesan yang buruk ke atas kulit. 

Paraben menghasilkan hormon estrogen yang tidak normal di mana ia dikatakan merangsang kanser payudara. Ia merupakan hormon yang berperanan penting dalam menjaga kesihatan dalaman wanita.

Bagi yang mempunyai kulit sensitif ia akan mengakibatkan ruam dan alahan. Kesan akan terjadi selepas penggunaan pada jangka masa yang panjang. 

3. Alkohol 

Foto: iluminasi.com

Alkohol membantu untuk membuang lapisan kekotoran pada kulit tetapi ianya akan menyebabkan kulit menjadi sedikit pedih apabila digunakan. Alkohol berfungsi menjaga lapisan kulit dan memastikan kulit sentiasa sihat.

Terdapat alkohol baik dan tidak baik.  Alkohol ‘jahat’ inilah membuatkan kulit jadi tersangat kering dan merah selepas digunakan.

Ianya akan menyebabkan kulit hilang perlindungan semula jadi dan memudahkan bakteria menyerang kulit. Kerana itulah, kulit anda akan jadi radang serta timbul jerawat. 

4. Siloxanes

Foto: alodokter.com

Bahan ini  adalah sebahagian daripada keluarga silikon dan boleh ditemui dalam produk penjagaan wajah seperti pelembap, primer dan serum. Ia menjadikan kulit halus dan lembut, membuatkan ia cukup popular dan sering digunakan dalam produk terbabit.

Siloxanes dikatakan berupaya merosakkan rantaian makanan hidupan laut.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Mon, 28 May 2018

Solekan Tropikal Serlahkan Gaya Lebaran Si Gadis Di Kampung Halaman

Solekan inspirasi tropikal berupaya untuk menyerlahkan seri wajah lebih-lebih lagi ketika bergambar atau swafoto sambil dilatari suasana desa yang nyaman.

Oh Lawa Thu, 3 Jan 2019

Be Bold, Daring And Unique, Deskripsi Terbaik Tentang Trend Sepatu 2019!

Adakah kamu sudah sedia melangkah penuh gaya?

Featured Tue, 21 Apr 2020
Oh Lawa Wed, 31 Jan 2018

Etika Fesyen Yang Perlu Anda Tahu

Pakaian mencerminkan diri seseorang. Secantik mana busana yang digayakan, namun jika tidak mengikut etika fesyen yang digariskan, ia pasti mencacatkan penampilan si pemakai.

Oh Lawa Thu, 21 Feb 2019
Oh Lawa Mon, 5 Nov 2018

10 Selebriti Dengan Stail Terbaik Di Karpet Merah ASK 2018

Izara Aishah penyandang pakaian terbaik ASK 2018 pilihan Hijab & Heels!

Featured Wed, 31 Oct 2018
Oh Lawa Fri, 23 Feb 2018

4 Cara Ketahui Jenis Kulit Anda Sebelum Beli Pencuci Muka Yang Sesuai

Sebelum nak cuba dapatkan kulit yang perfect, anda kena tahu dulu apa jenis kulit anda: kering, berminyak, normal atau kombinasi.

Oh Lawa Wed, 3 Apr 2019

Jurusolek (MUA) kini dirai dalam anugerah berprestij!

Siapakah yang bakal dinobat juara? nantikan malam kemuncak MMAA 2019 diadakan pada 28 Ogos 2019 ini.

Featured Wed, 25 Mar 2020

| Live TV