Oh Lawa By: Ad Ops March 4, 2019 @ 10:00am

4 langkah penggunaan bedak asas cecair dengan tepat supaya kulit tampak sempurna

Teknik penggunaan bedak asas cecair atau foundation yang betul akan menjadikan wajah anda seperti sebutir mutiara yang licin, lembut dan bersinar.

Tetapi jika ia diaplikasikan dengan teknik yang salah, ia berpotensi menyerlahkan lagi garisan halus pada kulit anda yang sebelum ini tidak kelihatan.

Selain itu, ia juga boleh membuatkan kulit anda tampak berkerak dan berminyak, seolah-olah anda sedang memakai topeng daripada kapur.

Jangan pandang rendah terhadap bedak asas kerana ia berfungsi sebagai tapak asas bagi produk alat solek anda yang lain. Jika tapaknya tidak rata, dikhuatiri tidak kukuh pula produk yang anda pakai selepas itu.

Jika anda baru hendak belajar cara yang betul, ikuti panduan di bawah. Langkah yang dikongsi ini berupaya membantu menghasilkan rupa paras yang bebas daripada sebarang cela.

1. Pastikan kulit anda ‘bersedia’

Jangan abaikan langkah ini! Bahan solekan biasanya akan berada di celahan dan lipatan kulit yang kering. Jadi jika wajah tidak dibersihkan dengan betul dan dikenakan pelembap terlebih dahulu, memang anda tidak akan dapat hasil pemakaian bedak asas yang sempurna.

Setelah membersihkan wajah dengan pencuci muka, sapukan pelembap yang ringan pada kulit (sekali dengan produk penjagaan kulit yang anda sentiasa pakai pada waktu pagi).

Tunggu 15 minit supaya semuanya meresap ke dalam lapisan kulit wajah sebelum mula memakai alat solek.

2. Pilih formula yang betul

Litupan

Kebanyakan bedak asas menawarkan litupan nipis, sederhana dan tebal. Jika anda tidak kisah dengan jeragat, pilih formula yang ringan, nipis dan dikatakan hydrating pada label produk itu. Jika anda ingin seimbangkan rona kulit, pilih formula sederhana yang berciri semi-matte atau satin.

Jika kulit anda ada banyak jerawat, kemerahan dan pigmentasi yang anda ingin tutupi, atau anda lebih gemarkan litupan menyeluruh, pilih formula full-coverage atau matte.

Foto: Call Me Lore

Tona

Ada pelbagai cara untuk memastikan tona bedak asas yang sesuai dengan kulit anda.

Cara terbaik ialah dengan memakai produk tersebut dengan betul dan memeriksa keberkesanannya di bawah cahaya yang berbeza.

Cahaya semula jadi daripada matahari ialah yang paling tepat, jadi jika kulit anda tampak menarik ketika anda berada di luar ketika memakai sesuatu bedak asas, itulah produk yang anda cari.

Semestinya anda perlukan sampel bedak asas terlebih dahulu. Anda boleh dapatkannya di sesetengah kedai seperti Sephora.

3. Sapu dan ratakan

Pakailah bedak asas anda dengan cara mana sekalipun. Tetapi jika anda inginkan hasil yang terbaik seolah-olah kulit anda disunting oleh Photoshop, alat yang disyorkan oleh ramai jurusolek ialah Beautyblender atau mana-mana span alat solek yang bagus.

Foto: Jillian Sollazzo/WWD/REX/Shutterstock

Sebabnya ialah berus biasanya meninggalkan garisan pada kulit. Jari atau tangan anda pula tidak mampu untuk meratakan formula bedak asas itu hingga ia tampak semula jadi.

Untuk menggunakan span, lembapkannya dengan air dahulu; jika tidak ia tidak akan berfungsi dengan baik.

Tuangkan beberapa titik cecair bedak asas pada hujung jari dan pedapkan pada bahagian penting wajah anda iaitu dahi, pipi dan dagu.

Kemudian, pedapkan pula span di atas produk tadi dan ratakan ke arah rambut serta rahang. Teruskan pedap di bawah dagu dan rahang supaya penghujung produk tampak tidak ketara sangat.

Bedak asas sememangnya tidak direka untuk menutupi jerawat, tetapi jangan risau. Jika cela kelihatan masih jelas, pedapkan sedikit krim penutup cela di kawasan yang bermasalah. Tunggu beberapa minit dan kemudian ratakannya dengan span.

4. Biarkan ia “set”

Anda tidak perlu memakai bedak pada keseluruhan muka untuk memastikan bedak asas anda tahan lama. Dengan satu berus besar yang berbulu dan bedak penetapan (setting powder), sapukannya pada kawasan yang sering berminyak, seperti di zon T.

Jangan risau, jika terpakai terlalu banyak minyak, semburkan sedikit mist muka untuk cairkan bedak itu ke atas kulit bagi mendapatkan rupa yang lebih semula jadi.

Sudah siap!

Memandangkan lapisan asasnya sudah sedia, sekarang bolehlah anda teruskan dengan teknik bronze, contour dan highlight.

Selamat mencuba!

Sumber: Cosmopolitan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Wed, 14 Nov 2018

Variasi Penggunaan Bedak Bayi, No. 4 Bikin Rambutmu Kelihatan Segar Sepanjang Hari

Bedak bayi bukan sekadar digunakan pada badan, malah boleh dipelbagai guna.

Oh Lawa Wed, 23 Oct 2019

9 busana elegan yang Kate Middleton pakai sepanjang lawatannya ke Pakistan

Jarang kita dapat lihat Kate tampil dengan fesyen yang berunsur Asia.

Featured Mon, 22 Jul 2019

Panduan memakai tudung bawal bagi wanita bermuka bulat

Ilusi bentuk muka ilusi lebih tirus

Oh Lawa Tue, 19 Mar 2019

Cuaca panas? Cuba 10 gaya gaun ini untuk kekal nyaman sepanjang hari!

Gaun adalah pilihan terbaik ketika cuaca panas terik

Oh Lawa Mon, 17 Dec 2018

Rating Victoria’s Secret Fashion Show Jatuh Merudum!

Hanya mencatatkan jumlah tontonan 3.3 juta berbanding 5 juta tahun lalu.

Oh Lawa Mon, 8 Jan 2018

Rahsia Kulit Cantik Dan Berseri-Seri Ala Pelakon Bollywood. Guna Kunyit Je Tau!

Setiap kali tengok filem Bollywood, mesti akan ada adegan dimana wanita akan meletakkan mask kunyit yang dibuat sendiri di muka kan? Tambah pula kalau sebelum majlis perkahwinan, bakal pengantin lelaki pun akan dipakaikan dengan mask […]

Oh Lawa Thu, 14 Nov 2019

Kebaya labuh Kedah bakal diangkat ke pentas Ratu Dunia 2019

Dihiasi dengan selendang batik dan aksesori bermotif tradisional

Featured Thu, 5 Sep 2019
Oh Lawa Mon, 2 Apr 2018

Ini Cara Mudah Untuk Mencuci Beauty Blender. Bukan Saja Bersih Tapi Nampak Macam Baru!

Dulu, cara untuk memakai foundation adalah samada dengan menggunakan jari ataupun berus. Sekarang dah ada “beauty blender”, sejenis span yang memudahkan aplikasi foundation agar ia rata di atas kulit.

Featured Fri, 10 Apr 2020

| Live TV