Oh Lawa By: tex_admin May 2, 2018 @ 1:19pm

4 Tip Menggayakan Jumpsuit Untuk Wanita Berhijab. Pasti Stailo!

Adakah anda pernah memakai jumpsuit? Bagi anda yang memiliki tubuh badan yang tinggi lampai pasti cantik menggayakan jumpsuit ini. Kalau kita lihat, fesyen jumpsuit kian mendapat tempat dalam kalangan penggemar fesyen termasuklah wanita berhijab.

Mungkin ada dalam sesetengah wanita berhijab yang kurang berani untuk menggayakan jumpsuit ini, tapi percayalah apabila anda memakainya pasti cantik! Bagi anda yang berhijab jangan risau, penulis akan senaraikan 4 tip bagaimana untuk anda berjumpsuit tetapi masih menutup aurat.

1. Padanan cardigan

Foto: Just Trendy Girls

Sekiranya anda ingin memakai jumpsuit yang tidak berlengan, anda boleh memakai cardigan sebagai salah satu cara untuk menutupi bahagian lengan. Sebagai wanita berhijab, pilihlah cardigan yang mempunyai potongan panjang yang boleh menutup sebahagian belakang tubuh anda.

Kalau anda tidak suka mengenakan cardigan, pilih jumpsuit yang berlengan panjang yang mempunyai potongan lengan jenis ruffle.  

2. Pemilihan warna

Foto: Ide Model Busana

Kalau anda nak tahu, pemilihan warna adalah sangat penting kerana warna memberi impak pada bentuk fizikal seseorang. Dalam pemilihan jumpsuit pula, anda boleh memilih warna gelap seperti black, dark brown, marron dan blue black.

Warna-warna gelap ini tidak akan menampakkan bentuk tubuh badan anda, sama ada anda kurus ataupun gemuk, warna gelap ini mampu menutup ‘cela’ pada tubuh anda. Selain itu, jika anda meminati warna-warna pastel, pastikan warna pastel yang bercorak dan bukannya yang kosong.

3. Aksesori

Foto: The Best Fashion Blog

Anda juga boleh memakai aksesori seperti rantai panjang dan gelang manik. Pemakaian aksesori ini akan menambahkan seri pada penampilan anda supaya tidak terlalu kosong.

4. Saiz

Foto: Just Trendy Girls

Pemilihan saiz adalah penting! Anda perlu mengelakkan daripada memilih saiz jumpsuit yang hanya muat pada saiz tubuh anda. Adalah lebih baik anda memilih saiz jumpsuit yang sedikit besar supaya pergerakan tidak terlalu terhad dan anda tidak akan merasa kekok atau malu apabila berpakaian ketat.

Selain itu, anda juga perlu memilih potongan kaki pada seluar yang besar supaya nampak lebih loose dan secara tidak langsung memudahkan pergerakan anda.

Bagi anda yang masih belum berani untuk menggayakan jumpsuit ini, mungkin lepas ini anda boleh ubah cara penampilan dengan mengenakan jumpsuit. Kelainan ini pasti akan dipuji oleh rakan-rakan anda di tempat kerja. Percayalah, dengan menggayakan jumpsuit dengan cara yang betul akan menjadikan gaya muslimah anda menjadi lebih stailo dan trendy! Tak percaya cubalah!

Sumber: Nona

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Mon, 16 Apr 2018

Trend Dandanan Rambut Terbaru Diinspirasikan Oleh Bunga Ros, Kreatif Sungguh!

Salah seorang hairstylist yang genius ini telah mencipta satu trend rambut terbaru yang berjaya memukau semua peminat stail rambut moden.

Oh Lawa Wed, 3 Apr 2019

Jurusolek (MUA) kini dirai dalam anugerah berprestij!

Siapakah yang bakal dinobat juara? nantikan malam kemuncak MMAA 2019 diadakan pada 28 Ogos 2019 ini.

Featured Wed, 18 Dec 2019

3 tip untuk berjaya sebagai seorang jurusolek

“Otai” ini bongkar kesilapan lazim jurusolek lakukan

Featured Thu, 26 Mar 2020
Acara Wed, 29 May 2019
Oh Lawa Mon, 13 May 2019

Betulkah mencuci muka selama 60 saat akan jadikan kulit lebih sempurna? Ini jawapannya

Beberapa orang wanita telah mencuba! Jom ketahui hasilnya

Oh Lawa Tue, 22 May 2018

Ibarat Menjinjit Banglo Di Tangan, Ketahui Sebab Mengapa Hermes Birkin Mahal Gila!

Birkin Sac Bijou dibuat sepenuhnya daripada kepingan rose gold  yang disemat dengan 2,712 berlian, di mana nilai bagi sebuah tas tangan ini bernilai RM7.56 juta. Mahal gila!

Featured Thu, 6 Sep 2018

Lady Gaga Nampak Macam Gula-Gula Kapas Gergasi Apabila Menghadiri Venice Film Festival

Tekstur busananya yang nampak lembut itu buat kita rasa nak curi makan.

Featured Wed, 8 Aug 2018

Adakah Evolusi Fesyen Muslimah Sekarang Selari Dengan Konsep Islam?

Jangan terlalu obses dengan trend hingga melanggar peraturan dalam Islam.

| Live TV