Oh Lawa By: Yanie Baharom April 6, 2018 @ 4:51pm

5 Kasut Tumit Tinggi Termahal Di Dunia, No. 1 Boleh Dapat 30 Buah Rumah Mewah!

Bagai irama dan lagu, begitulah wanita dan fesyen. Dari hujung rambut hingga hujung kaki semuanya perlukan kesempurnaan dan perhiasan adalah jawapannya.

Mana wanita yang tidak mengimpikan barangan kemas seperti permata dan aksesori, sekaligus memiliki sepasang sepatu yang mahal dan cantik. Cuba bayangkan jika permata digabungkan pada kasut wanita. Tentu hebat bukan?

Justeru, Hijab & Heels ingin kami berkongsi  kepada anda senarai 5 Kasut Tumit Tinggi Wanita Termahal Di Dunia di mana semuanya bernilai jutaan ringgit. Kasut-kasut ini dilengkapi dengan hiasan batu permata mahal dan eksklusif menyerlahkan kemewahan. 

1. Debbie Wingham – AS$15.1 juta (RM64 juta).

Seorang pereka di United Kingdom (UK), Debbie Wingham memperkenalkan kasut paling mahal di dunia. Kasut tumit tinggi itu mempunyai lapisan logam dan batu bernilai dengan harga AS$15.1 juta (RM64 juta).

Wingham terkenal dengan ciptaannya yang mewah dan berkhidmat untuk ramai selebriti, golongan diraja dan elit.  Dia terkenal kerana mencipta pakaian paling mahal di dunia, gaun Red Diamond Abaya, yang bertakhtakan lebih 2000 berlian,  termasuk berlian merah paling mahal di dunia, dan harga AS$15.45 juta (RM65 juta). 

Ciptaan terbaharu Wingham adalah kolaborasi antara dirinya bersama penggiat seni berpangkalan di Florida, Chris Campbell. Wingham menyumbangkan dari segi rekaan manakala Campbell memasang batu pada kasut tersebut.

Kasut ini dihiasi lebih 1,000 butir berlian yang dipasang pada logam platinum dan jongkong emas sempurna 24 karat di atas piring khas dijahit halus.

Bukan itu sahaja, kasut tersebut juga mempunyai dua butir batu berlian merah jambu 3-karat, yang bernilai 16.2 juta dirham (RM18.7 juta) dan dua lagi berlian biru satu karat bernilai 7 juta dirham (RM8 juta).

Foto: mahalgila.com

2. Ruby Slippers by Harry Winston – AS$3 Juta (RM11.61 juta)

Sepatu merah ini merupakan hasil ciptaan Ronald anak kepada Harry Winston. Kasut ini merupakan duplikasi daripada kasut Original Ruby Slippers, yang digunakan di dalam filem The Wizard of Oz. Ianya dicipta oleh Ronald bersempena dengan ulang tahun ke 50 pelancaran filem berkenaan. Sebanyak 4600 butiran batu delima dengan anggaran berat 1350 karat digunakan pada keseluruhan kasut ini. Butiran berlian 50 karat pula ditambah untuk menonjolkan lagi kemewahan kasut ini.

Foto: mahalgila.com

3. Rita Hayworth Heels – Stuart Weitzman AS$3 Juta (RM11.61 juta)

Kasut tumit tinggi mewah yang berwarna coklat ini ialah kepunyaan seorang pelakon legenda wanita Amerika syarikat, mendiang Rita Hayworth. Kasut ciptaan Stuart Weitzman ini pernah digayakan oleh seorang pelakon wanita Amerika, Kathleen York pada tahun 2006 sewaktu berlangsungnya anugerah Oscars. Kasut ini kini dimiliki oleh anak mendiang Rita, puteri Yasmin Aga Khan.

Foto: mahalgila.com

4. Cinderella Slippers – Stuart Weitzman AS$3 juta (RM8.5 juta)

Kasut ini ialah inspirasi dari salah satu cerita dongeng Inggeris yang terkenal, Cinderella. Dibuat daripada emas putih, ia diserikan lagi dengan 565 butiran berlian dari Kwiat. Stuart menambahkan kemewahan kasut ini dengan meletakkan sebuah butiran berlian Amaretto 5 karat yang jarang dijumpai, pada bahagian depan kasut sebelah kanan. Alison Krauss, seorang penyanyi dari Amerika terpilih untuk menggayakan kasut ini sempena anugerah Oscars yang berlangsung pada tahun 2004.

Foto : mahalgila.com

5. Tanzanite Heels – Stuart Weitzman & Eddie Le Vian AS$2 Juta (RM7.74 Juta)

Kasut tumit tinggi yang bernilai 2 juta USD ini adalah hasil dari kerjasama di antara Stuart dan pereka barangan kemas terkenal, Eddie Le Vian. Tali pada kasut ini dilihat seakan rantai leher yang dihiasi dengan batu permata biru Tanzanite 185 karat. Di sekeliling batu permata ini pula dipagari dengan butiran berlian 28 karat, menonjolkan lagi kemewahannya.

Foto Kredit : mahalgila.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Mon, 27 Aug 2018

Ketahui Tip-Tip Membeli Kasut Tumit Tinggi & Bila Masa Paling Sesuai Untuk Beli

Anda mesti praktikkannya supaya anda rasa selesa ketika memakai high heels anda.

Oh Lawa Mon, 21 Jan 2019
Featured Tue, 26 May 2020

Gaya sederhana, namun manis dan menawan hati

Baju yang boleh dipakai di luar musim

Oh Lawa Wed, 22 Aug 2018

Rawat Mata Panda Anda Dengan Minyak Kelapa Dara & Serbuk Kopi. Mujarab!

Anda juga boleh jadikan ramuan ini untuk skrub muka dan badan.

Featured Tue, 14 Apr 2020

Guna istilah popular PKP, koleksi Lebaran Larney tular!

Stay At Home Kebaya atau Lockdown Kurung Kedah, mana satu pilihan hati?

Oh Lawa Sat, 23 Jun 2018
Oh Lawa Wed, 7 Nov 2018

Jom Jadikan Tudung Lama Kepada Kaftan. Jahit Guna Tangan Saja!

Anda yang tak reti jahit pun boleh buat!

Oh Lawa Fri, 31 Aug 2018

Awalan Evolusi Fesyen Tempatan Menebal Nuansa Gaya Barat

Di peringkat awal perkembangan fesyen tempatan lebih terarah atau berkiblatkan resensi Barat.

Oh Lawa Fri, 6 Jul 2018

Efisien Rekaan Abaya Sejak Larangan Arab Saudi Terhadap Pemandu Wanita Berakhir

Mengenakan pakaian abaya dengan potongan jumpsuit bersulam dan berwarna-warni yang cukup efisien, gaya mereka dilihat menyerlah dalam kalangan para wanita lain yang memakai abaya berona hitam

Featured Thu, 2 Apr 2020

| Live TV