Oh Lawa By: Bibi Ramli July 22, 2018 @ 1:00pm

5 Kesilapan Penggunaan Foundation Yang Boleh Buat Jerawat Anda Jadi Lebih Teruk

Bila muka anda berjerawat atau muka anda mula breakout, mesti anda akan terfikir untuk cover kecelaan itu dengan foundation atau concealer.

Walaupun ia mungkin efektif dari segi luaran, anda juga patut tahu yang ia boleh membuatkan jerawat anda jadi lebih teruk jika anda tak berhati-hati.

Jadi, lepas ini bila anda menyapu concealer ke atas jerawat yang meradang, pastikan anda elak daripada melakukan kesilapan yang orang biasa buat seperti yang disebut di bawah. Takut lagi memudaratkan pula kulit anda.

1. Anda tak “prep” kulit anda dengan betul

Image result for putting on makeup primer

Foto: Glossybox

Setelah pakai produk seperti pelembap atau serum, anda patut pakai primer dulu sebelum memakai foundation. Primer ini akan tolong melindungi liang pori anda daripada tersumbat. Jika anda tak nak pakai primer pun, pastikan anda pakai pelembap yang secukupnya supaya ada penghadang di antara kulit dengan produk makeup.

2. Anda memakai makeup dengan jari

Tahu tak? Jari anda membawa banyak kuman dan jika anda menggunakannya untuk apply makeup, kulit anda boleh jadi meradang. Mestilah anda boleh cuci dulu tangan anda sebelum itu, tapi itu mungkin tak cukup. Lagi bagus jika anda pakai berus atau span, tapi alat-alat itu pun mesti bersih setiap kali mereka digunakan.

3. Anda tak cuci berus makeup anda selalu

Foto: prachyaloyfar/Shutterstock

Jika ia dibiarkan kotor, itu bermakna anda menyapu balik produk makeup lama dari hari-hari sebelum ini ke atas kulit anda. Ini juga bermakna minyak dan kuman dari dulu pun ditempekkan balik ke muka anda berkali-kali. Eee! Mana tak berjerawat lagi? Anda disarankan mencuci berus makeup anda setiap 2 minggu, menurut Teen Vogue.

4. Anda menggunakan foundation yang salah

Sesetengah ramuan dalam makeup boleh menyumbat liang pori, dan ini akhirnya akan menyebabkan jerawat. Jadi anda perlu beri perhatian kepada ramuan dalam produk yang anda gunakan. Seelok-eloknya gunakan foundation yang dilabel sebagai hypo-allergenic atau non-comedogenic untuk elakkan liang pori tersumbat.

5. Anda gunakan terlalu banyak bedak

Ramai orang yang mengalami breakout juga mempunyai kulit berminyak. Mungkin sebab itu, mereka tempek bedak banyak-banyak di muka untuk cover minyak itu. Malangnya, kalau pakai bedak terlalu banyak, foundation anda akan nampak tebal semacam dan ya, liang pori anda akan tersumbat. Teen Vogue mencadangkan anda untuk guna setting spray yang membuatkan kulit anda nampak matte. Tunggu dia kering, lepas itu touch up dengan bedak translucent apabila perlu.

Sumber: Insider

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 10 Apr 2020

Duchess Kate Middleton terima hadiah tas tangan kulit epal

Khusus untuk si pencinta alam sekitar

Oh Lawa Fri, 25 May 2018

Tahukah Anda Kecantikan Bidadari Syurga Itu Abadi? Jom Baca Artikel Ini

Bidadari Syurga, pipi mereka seindah mawar dan buah epal. Tubuh mereka padat bagaikan buah delima. Tutur kata yang keluar dari mulut mereka bagaikan batu-batu permata yang teruntai.

Featured Fri, 1 Nov 2019

Solekan sempurna dengan 4 produk Pley! Cosmetics

Penjenamaan semula raih perspektif baharu

Oh Lawa Mon, 25 Mar 2019
Oh Lawa Fri, 16 Aug 2019

Tiga bahan rahsia keremajaan kulit bawah mata

Kulit bawah mata buat anda tampak muda!

Oh Lawa Wed, 3 Oct 2018

Wanita Bertubuh Gempal Juga Berhak Untuk Cantik. Ini 10 Tips Untuk Anda Tampil Meletop!

Sedarilah wahai wanita, tubuh berisi ada kecantikan yang tersendiri.

Featured Thu, 6 Sep 2018

Lady Gaga Nampak Macam Gula-Gula Kapas Gergasi Apabila Menghadiri Venice Film Festival

Tekstur busananya yang nampak lembut itu buat kita rasa nak curi makan.

Oh Lawa Wed, 3 Apr 2019
Oh Lawa Tue, 3 Jul 2018

Manfaat Buah Betik Untuk Kecantikan Muka. Jimat, Tak Perlu Kos Tinggi

Kaya dengan vitamin A, C, E dan K, betik juga mempunyai ciri-ciri antioksida.

| Live TV