Oh Lawa By: Bibi Ramli May 30, 2018 @ 12:00pm

7 Cara Mudah Yang Artis K-Pop Gunakan Untuk Nampak Lebih Menarik

Kalau bukan kerana tarian dan lagu-lagu mereka, artis-artis K-Pop dari Korea Selatan memang terkenal dengan gaya penampilan mereka yang berseri, kemas dan secara keseluruhannya cantik.

Ingin tahu cara-cara untuk mendapatkan wajah atau rupa yang menarik seperti mereka? Jom ketahui apa yang anda perlu buat.

1. Penjagaan kulit

Kalau anda perasan, kebanyakan artis Korea mempunyai kulit muka yang licin, mulus dan gebu. Memanglah mereka pakai makeup yang berkualiti tinggi, tapi bila mereka dah tanggalkan makeup pun, muka mereka nampak flawless!

Kulit muka yang cantik hanya menambahkan lagi seri kepada rupa keseluruhan mereka, jadi jika anda nakkan benda yang sama, pastikan anda betul-betul jaga kulit anda, okay?

Foto: Koreaboo

2. Gaya rambut

Selain muka, rambut pun anda kena jaga! Anda boleh saja mengikut trend, tapi cara terbaik ialah dengan memilih gaya rambut yang padan dengan bentuk dan saiz muka anda. Kalau anda tak pasti, tanya saja orang yang profesional.

Bagi anda yang bertudung pula, sama juga. Pilih gaya hijab yang sesuai bukan saja dengan bentuk muka tapi dengan bentuk badan supaya ia melengkapkan lagi rupa keseluruhan anda. Warna hijab pun penting. Jika kulit muka anda sedikit gelap, elakkan daripada menggunakan tudung-tudung yang berwarna gelap. Nanti rupa anda akan tenggelam pula.

3. Gaya makeup

Dari segi solekan pula, selebriti Korea gemarkan gaya yang ringan dan ringkas. Yang paling penting, mereka nampak natural. Jadi jangan berlebihan, ya, bila anda mengenakan makeup di muka. Serlahkan seri di muka tanpa mengaburinya dengan makeup yang tebal.

Foto: Koreaboo

4. Saiz baju

Perkara paling penting anda kena ingat apabila shopping pakaian baru ialah untuk memastikan yang ia betul-betul muat dan padan dengan bentuk badan anda. Kalau boleh, elakkan daripada beli pakaian yang menggelebeh. Pada masa yang sama, janganlah beli baju yang ketat-ketat pula.

5. Senaman

Kecergasan memang penting untuk artis-artis K-Pop. Kalau tak, macam mana mereka nak dapatkan bentuk badan yang slim dan sensasi itu? Mereka akan selalu bersenam untuk maintain body shape mereka yang mereka panggil “S-Line” (bentuk badan mereka nampak macam huruf S, cuba tengok!). Kalau anda nakkan bentuk badan macam itu, kenalah bersenam.

6. Bulu kening

Cara bulu kening mereka dibentuk juga memberi impak kepada rupa muka mereka. Artis-artis K-Pop mempunyai bulu kening yang lurus kerana ia melembutkan ekspresi muka mereka dan memberikan mereka sebuah penampilan yang muda.

Foto: Koreaboo

7. Menari

Ya, genre K-Pop dengan tarian memang tak boleh dipisahkan. Dan anda mungkin ingat, kebanyakan artis-artis K-Pop telah dilahirkan untuk menjadi seorang bintang berdasarkan cara mereka mempersembahkan diri di atas pentas. Sebenarnya, semua itu mungkin disebabkan oleh latihan tarian yang mereka lalui.

Postur, cara anda berjalan dan keyakinan diri anda – semua itu boleh dipengaruhi oleh tarian! Jadi, cubalah. Tak perlu malu-malu.

Sumber: Koreaboo

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 7 Jun 2019

‘Kelembapan’ kata kunci sebenar untuk miliki kulit cantik

Nak cantik? Ketahui perkataan asas yang perlu anda ingat.

Featured Tue, 12 May 2020
Oh Lawa Fri, 23 Mar 2018

Trend Kecantikan Terbaru Korea Membuatkan Kulit Nampak Macam Kaca! Wow Berkilat

Orang Korea memang genius dalam bab-bab kecantikan. Sesetengah teknologi mereka jauh lebih advance dari negara-negara lain.

Acara Sun, 12 Aug 2018

Daphne Lim Wen Sin Juara AirAsia Runway Ready Designer Search 2018

Acara kemuncak pertunjukan itu adalah koleksi ‘The Women of Illusion’ oleh Tran Thi Tu, yang menampilkan 16 rekaan daripada jenamanya, Tu Bong.

Oh Lawa Mon, 3 Sep 2018

Kulit Sihat Tanpa Terjejas Dan Kekal Cantik Tatkala Melancong

Tip kembara cantik yang boleh diamalkan tika bertandang di negara orang.

Oh Lawa Mon, 3 Dec 2018

8 Tip Paling Mudah Untuk Dapatkan Rambut Selembut Sutera

Memang senang tapi mungkin ramai yang tak tahu.

Oh Lawa Wed, 4 Jul 2018
Oh Lawa Wed, 31 Jan 2018

Flawless Bak Fazura

Memiliki kulit wajah yang licin dan cantik, penampilan gadis jelita berusia 34 tahun ini sentiasa memukau mata memandang.

| Live TV