Oh Lawa By: Bibi Ramli May 30, 2018 @ 12:00pm

7 Cara Mudah Yang Artis K-Pop Gunakan Untuk Nampak Lebih Menarik

Kalau bukan kerana tarian dan lagu-lagu mereka, artis-artis K-Pop dari Korea Selatan memang terkenal dengan gaya penampilan mereka yang berseri, kemas dan secara keseluruhannya cantik.

Ingin tahu cara-cara untuk mendapatkan wajah atau rupa yang menarik seperti mereka? Jom ketahui apa yang anda perlu buat.

1. Penjagaan kulit

Kalau anda perasan, kebanyakan artis Korea mempunyai kulit muka yang licin, mulus dan gebu. Memanglah mereka pakai makeup yang berkualiti tinggi, tapi bila mereka dah tanggalkan makeup pun, muka mereka nampak flawless!

Kulit muka yang cantik hanya menambahkan lagi seri kepada rupa keseluruhan mereka, jadi jika anda nakkan benda yang sama, pastikan anda betul-betul jaga kulit anda, okay?

Foto: Koreaboo

2. Gaya rambut

Selain muka, rambut pun anda kena jaga! Anda boleh saja mengikut trend, tapi cara terbaik ialah dengan memilih gaya rambut yang padan dengan bentuk dan saiz muka anda. Kalau anda tak pasti, tanya saja orang yang profesional.

Bagi anda yang bertudung pula, sama juga. Pilih gaya hijab yang sesuai bukan saja dengan bentuk muka tapi dengan bentuk badan supaya ia melengkapkan lagi rupa keseluruhan anda. Warna hijab pun penting. Jika kulit muka anda sedikit gelap, elakkan daripada menggunakan tudung-tudung yang berwarna gelap. Nanti rupa anda akan tenggelam pula.

3. Gaya makeup

Dari segi solekan pula, selebriti Korea gemarkan gaya yang ringan dan ringkas. Yang paling penting, mereka nampak natural. Jadi jangan berlebihan, ya, bila anda mengenakan makeup di muka. Serlahkan seri di muka tanpa mengaburinya dengan makeup yang tebal.

Foto: Koreaboo

4. Saiz baju

Perkara paling penting anda kena ingat apabila shopping pakaian baru ialah untuk memastikan yang ia betul-betul muat dan padan dengan bentuk badan anda. Kalau boleh, elakkan daripada beli pakaian yang menggelebeh. Pada masa yang sama, janganlah beli baju yang ketat-ketat pula.

5. Senaman

Kecergasan memang penting untuk artis-artis K-Pop. Kalau tak, macam mana mereka nak dapatkan bentuk badan yang slim dan sensasi itu? Mereka akan selalu bersenam untuk maintain body shape mereka yang mereka panggil “S-Line” (bentuk badan mereka nampak macam huruf S, cuba tengok!). Kalau anda nakkan bentuk badan macam itu, kenalah bersenam.

6. Bulu kening

Cara bulu kening mereka dibentuk juga memberi impak kepada rupa muka mereka. Artis-artis K-Pop mempunyai bulu kening yang lurus kerana ia melembutkan ekspresi muka mereka dan memberikan mereka sebuah penampilan yang muda.

Foto: Koreaboo

7. Menari

Ya, genre K-Pop dengan tarian memang tak boleh dipisahkan. Dan anda mungkin ingat, kebanyakan artis-artis K-Pop telah dilahirkan untuk menjadi seorang bintang berdasarkan cara mereka mempersembahkan diri di atas pentas. Sebenarnya, semua itu mungkin disebabkan oleh latihan tarian yang mereka lalui.

Postur, cara anda berjalan dan keyakinan diri anda – semua itu boleh dipengaruhi oleh tarian! Jadi, cubalah. Tak perlu malu-malu.

Sumber: Koreaboo

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 1 Aug 2018

13 Foto Ini Menunjukkan Sejauh Mana Wanita Sanggup Pergi Untuk Nampak Perfect

Pelik betul produk-produk yang digunakan! Tak tahulah efektif atau tidak.

Oh Lawa Tue, 18 Sep 2018

Tutorial Solekan Si Cantik Gadis Melayu Mira Filzah

Jom tampil ayu seperti Mira Filzah!

Oh Lawa Mon, 4 Nov 2019

Pameran jualan barangan Kumpulan Habib meriah dengan promosi!

Semua jenama Habib dijual di bawah satu bumbung.

Oh Lawa Thu, 27 Sep 2018
Acara Sat, 9 Mar 2019

Ayda Jebat beri sentuhan peribadi untuk Anas Cosmetics

Didatangkan dalam pek kecil dan mampu milik! 

Oh Lawa Tue, 29 Jan 2019

Anting-anting dwiguna, sambil melaram boleh dengar lagu juga!

Dilengkapi sistem bluetooh yang boleh disambungkan kepada peranti peribadi.

Oh Lawa Tue, 4 Dec 2018

Boy De Chanel, Produk Solekan Untuk Jejaka Yang Obses Dengan Penampilan!

Ia sudahpun dilancarkan di Korea Selatan dan seterusnya di serata dunia November lalu secara atas talian.

Featured Wed, 25 Apr 2018

Ini 6 Penyebab Kulit Berkedut Yang Anda Takkan Sangka

Anda boleh pakai krim rawatan kedutan tapi kenapa nak merawat kalau anda boleh mencegah?

Featured Sun, 4 Aug 2019

Nak wajah runcing, pelajari teknik mudah ini!

Tak perlu lakukan pembedahan

Featured Tue, 4 Dec 2018

Gara-Gara Pewarna Rambut, Wajah Wanita Ini Bengkak Teruk!

Nak cantik punya pasal, muka sampai jadi bengkak!

| Live TV