Oh Lawa By: Yanie Baharom October 17, 2018 @ 3:00pm

7 Fakta Menarik Tentang Cukur Bulu Badan Yang Perlu Anda Tahu

Bulu pada tubuh, lebih-lebih lagi yang tumbuh seperti cendawan selepas hujan memanglah merimaskan! Jangan ingat golongan wanita saja tidak suka bulu pada tubuh mereka, orang lelaki pun sama.

Malah, ada yang sanggup berhabis ribuan ringgit semata-mata untuk menghilangkan bulu pada tubuh badan. Macam-macam cara yang dilakukan, antaranya sinar laser, waxing dan ada juga yang melakukannya dengan cara yang lebih tradisional.

Sebenarnya tidak semua jenis bulu yang tumbuh pada badan perlu dirisaukan kerana ada juga hikmah di sebalik tumbuhnya bulu tersebut.

Namun begitu, terdapat beberapa fakta tentang sebab mengapa bulu tumbuh pada bahagian-bahagian tertentu tubuh badan.

Jom check it out!

Foto: styleacademy

1. Terbahagi kepada dua jenis

Jenis pertama adalah bulu terminal, di mana bahagian bulu yang panjang dan tebal, misalnya janggut, bulu kemaluan dan bulu ketiak. Satu lagi adalah jenis vellus iaitu ia lebih halus, seperti bulu pada bahagian tangan.

Bayi juga memiliki bulu yang berbeza dan ia dipanggil sebagai lanugo. Bulu-bulu halus ini biasanya akan hilang setelah bayi dilahirkan.

2. Mengawal suhu badan

Bulu yang tumbuh di bahagian tubuh badan turut berfungsi untuk mengawal suhu kerana ia membantu semasa proses badan mengalami peluh yang berlebihan. Badan akan berasa lebih sejuk.

Jika suhu dalam badan terlalu tinggi, ia boleh mengancam nyawa.

3. Ada kaitan dengan kecerdasan

Menurut salah satu kajian, semakin banyak bulu yang tumbuh pada badan, semakin cerdas seseorang individu itu.

4. Gugur 150 helai setiap hari

Bulu/rambut yang gugur sebanyak 100 hingga 150 helai setiap hari masih tergolong dalam situasi normal kerana bulu/rambut baru akan sentiasa tumbuh.

Majoriti manusia mempunyai kitaran rambut 100,000 helai dalam tiga tahun dan digantikan setiap hari.

5. Bulu kemaluan harus dicukur

Seramai lebih kurang 90 peratus individu mencukur bulu di kemaluan mereka dan menurut survey, 60 peratus kaum lelaki lebih suka jika pasangan mereka tidak mempunyai bulu di kemaluan.

Sementara itu, sekitar 19 peratus lelaki mengaku sering mencukur habis bulu di kemaluan mereka.

6. Bulu mata cegah peluh daripada memasuki mata

Wah, fakta yang ini memang langsung tidak pernah kami terfikir. Sebenarnya, fungsi utama bulu mata adalah bertujuan untuk menghalang peluh, air dan juga debu untuk memasuki mata.

Bentuk lengkungan bulu mata juga dapat mencegah air atau peluh dan menjadikan mata sentiasa kering.

7. Bulu pada payudara wanita

Jangan pelik jika melihat bulu halus yang tumbuh pada sekitar aerola kerana bagi gadis remaja, ketika proses pertumbuhan payudara adalah normal sekiranya rerambut halus tumbuh pada sekitar kawasan tersebut.

Sumber: Remaja

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 22 Nov 2018

G-Shock Realisasi Figura Optimus Prime Dalam Bentuk Jam Tangan, Memang Gerek!

Figura Optimus Prime ini juga boleh bertukar kepada dua mod, ‘Robot Mode’ dan juga ‘Pedestal Prime Mode’.

Featured Fri, 27 Sep 2019

Kasut sniker ‘nasi lemak’ lambang perpaduan negara

Edisi terhad Asics Malaysia ilham tempatan

Oh Lawa Mon, 12 Feb 2018

7 Tip Pilih Kaca Mata Hitam Supaya Nampak Gorgeous!

Hujung minggu ini ada public holiday sempena sambutan Tahun Baru Cina. Pasti ramai yang ambil kesempatan untuk bercuti. Bagi yang mencari-cari kaca mata baru untuk digayakan ketika bercuti nanti, semak tip berikut.

Oh Lawa Thu, 11 Apr 2019

Adakah anda membersih wajah dengan betul? Ini kaedah yang disarankan pakar

Tak perlu rawatan wajah mahal bagi mendapatkan kulit cantik.

Oh Lawa Sat, 25 Aug 2018
Oh Lawa Wed, 30 May 2018

Pengaruh Kuat Bollywood Sedari Kecil, Asyu Pilih Saree Sebagai Fabrik Utama Dalam Rekaannya

Kecintaannya pada lagu dan filem Bollywood, kekagumannya terhadap kecantikan juga ketampanan aktres dan aktor negara itu, memberi pengaruh yang cukup besar pada pengenalan koleksi perdananya.

Featured Tue, 2 Oct 2018

Inilah Satu Jenis Beg Tangan Yang Semua Wanita Bekerjaya Patut Miliki

Ia taklah sepopular mana tapi ia memang sangat berguna.

Oh Lawa Tue, 13 Mar 2018

Gaji ‘Ciput’ Bukan Alasan Tak Make Up, Ini Barangan Make Up Bawah RM40

Setiap wanita yang sentiasa bermakeup akan kelihatan nampak cantik dan fresh! Betul tak? Sebenarnya, bermakeup ini bukan sahaja untuk nampak cantik tetapi ia salah satu cara untuk meningkatkan keyakinan diri setiap wanita. Tetapi ada juga dalam kalangan anda yang tidak gemar bermakeup kan? Mungkin sebab malas untuk menghabiskan masa depan cermin, iyala kalau nak makeup kena teliti dan ambil masa yang lama jugak.

Oh Lawa Tue, 1 May 2018

Selepas Bob, Potongan Undercut Terbaru Selena Gomez Pula Bakal Jadi Trend

Penyanyi yang sedang hangat dengan lagu Marshmello itu tampil dengan potongan yang lebih segar dan baru yakni potongan undercut.

Oh Lawa Tue, 5 Jun 2018

Ringkas Dan Mudah, Ini Tutorial Gaya Tudung Bawal YB Nurul Izzah

Jom belajar cara nak gayakan hijab seperti YB Nurul Izzah ini. Pasti anda bertambah cantik dan manis!

| Live TV