Oh Lawa By: Yanie Baharom October 30, 2018 @ 4:00pm

7 Manfaat Concealer Stick Yang Bukan Sekadar Menghapuskan Mata Panda!

Apa yang anda tahu mengenai concealer stick? Yes! Salah satu fungsi peralatan mekap ini yang super hebat dan tidak dapat disangkal lagi adalah keupayaannya menutup cela dan mata panda!

Untuk pengetahuan anda, kegunaan concealer stick lebih daripada itu sebenarnya. Ia boleh dipelbagai gunakan dan nak tahu bagaimana cara memanfaatkannya, lihat paparan di bawah.

1. Untuk kemaskan kening

Foto: Reader’s Digest

Titikkan concealer di bawah kening dan ratakan dengan jari untuk menutup lebihan bulu kening dan memberi definisi kepada kening.

2. Untuk buat bibir mungil

Foto: Rebel Circus

Selepas memakai gincu, titikkan sedikit concealer di tengah bibir atas dan bawah kemudian ratakan dengan jarimu. Ia akan memberi impak 3D.

3. Untuk cerahkan bahagian kusam

Foto: beautynesia.id

Pilih rona yang sedikit cerah daripada rona kulit semula jadi kamu dan guna concealer stick untuk melukis bentuk segi tiga terbalik di tengah dahi serta pipi kamu. Kemudian ratakan menggunakan berus.

4. Untuk serlahkan eyeshadow

Foto: That Goan Girl

Concealer stick juga berfungsi sebagai eyeshadow primer! Sapukan ke atas kelopak mata untuk mengaburi ketidaksempurnaan serta mengatasi sebarang kegelapan.

5. To up your eyeliner game

Foto: EH!

Sapukan angled brush di atas concealer stick dan gunakannya untuk tajamkan winged liner kamu.

6. Untuk contour wajah

Foto: L’Oreal Paris

Pilih rona dua atau tiga kali lebih gelap berbanding tona kulit kamu dan pakai di garisan rambut, bawah tulang pipi, down the sides of your nose, di bawah rahang, di atas dagu, dan soket mata. Untuk highlight, gunakan rona dua hingga tiga kali lebih cerah berbanding tona kulit kamu.

7. To get the glow

Foto: YouTube

Sapukan concealer stick di kawasan yang selalu kamu pakai highlighter (atas tulang pipi, bawah kening, batang hidung, cupid’s bow dan di tengah dagu).

Sumber: EH! 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Wed, 15 Aug 2018

Kedai Barangan Penjagaan Kulit UK, LUSH Cosmetics Akan Buka Cawangan Di Malaysia!

Peminat barangan skincare akan rambang mata di kedai ini!

Oh Lawa Thu, 19 Apr 2018

Selepas Bulu Kening, Trend Seni Hidung Pula Viral Di Instagram, No. 4 Paling Unik

Macam dah tak ada tempat lain nak melukis. Muka pula dijadikan kanvas!

Oh Lawa Thu, 18 Jul 2019
Oh Lawa Wed, 28 Feb 2018

Walaupun Dikecam, Koleksi Tudung Neelofa Sold Out Dalam Masa 2 Minit!

Wah! Kuat juga kan pengaruh Neelofa ni? Semalam, kecoh di media sosial apabila dia dikecam Netizen kerana melancarkan koleksi tudungnya Be Lofa di sebuah kelab malam terkenal di ibu negara iaitu Zouk.

Oh Lawa Sun, 27 May 2018

Berikan Nafas Baru Kepada Baju Raya Lama Anda Supaya Nampak Baru

Jangan buang baju lama anda! Mereka boleh digunakan lagi jika anda tahu cara-cara untuk memperbaharuinya.

Featured Fri, 10 Aug 2018

Kanak-Kanak Ini Berkaki Kudung Tapi Tetap Dipilih Menjadi Model Cilik, Inspiring Sungguh!

Dia tak biarkan kecacatannya menghalangnya daripada mencapai cita-cita.

Oh Lawa Thu, 14 Nov 2019

Kebaya labuh Kedah bakal diangkat ke pentas Ratu Dunia 2019

Dihiasi dengan selendang batik dan aksesori bermotif tradisional

Oh Lawa Thu, 13 Sep 2018
Featured Mon, 5 Nov 2018
Featured Fri, 3 Apr 2020

| Live TV