Oh Lawa By: Nani Ramlee April 2, 2018 @ 5:45pm

9 Kesalahan Kecantikan Yang Sering Dilakukan Wanita. Patutlah Tak Cantik-Cantik

Wanita memang sangat menitikberatkan soal kecantikan. Namun, tanpa disedari, mereka turut melakukan kesalahan kecantikan sama ada secara sengaja ataupun tidak.

Patutlah kulit muka tak cantik-cantik walaupun dah banyak produk kecantikan yang digunakan. Berikut merupakan antara kesalahan biasa yang kerap dilakukan oleh wanita di luar sana.

1. Bersihkan wajah sebelum bersyampu

Perasan tak kadang-kadang jerawat akan timbul di atas garisan rambut, tepi wajah atau leher. Ini kerana ramai yang tidak tahu, bahan yang terkandung dalam syampu dan perapi rambut mampu menyebabkan kulit tersumbat. Jadi, apa lagi, tiba masanya anda tukar rutin ini ya. Kalau boleh syampu rambut dulu dan akhir sekali baru cuci muka.

2. Guna pembersih muka yang salah

Pernah tak kulit muka anda menjadi tegang atau cekang selepas mencuci muka? Kalau ya, ini bermaksud pembersih muka itu tidak sesuai dengan anda. Ini kerana buih sabun yang digunakan telah menyingkirkan kelembapan semula jadi kulit dan menyebabkan kulit anda kering. Justeru, pilih pembersih muka yang betul-betul sesuai dengan jenis kulit muka anda.

3. Bersihkan kulit tanpa menanggalkan solekan

Tidak semua pencuci muka boleh menanggalkan solekan. Jadi, sebelum mencuci muka anda, pastikan anda membersihkan solekan anda dengan make-up remover.

4. Bersenam dengan solekan

Tiada kompromi tentang bersenam dengan wajah yang bersolek ini. Bersenam dalam keadaan bedak asas menutupi kulit wajah akan meggalakkan pori tersumbat dan iritasi. Apatah lagi anda lap muka anda yang berpeluh bercampur solekan di tuala, lagi bertambah teruk kulit anda.

5. Guna penyegar berasaskan alkohol

Menggunakan penyegar berasaskan alkohol akan merosakkan kulit wajah semata-mata kerana ia akan menyebabkan kulit anda menjadi kering. Jadi, elak memilih penyegar muka yang mengandungi bahan berasaskan alkohol ya!

6. Menyentuh kulit muka

Ramai wanita gemar memegang, memicit kulit dan sebagainya. Tabiat ini tidak elok lebih-lebih lagi jika tangan anda tidak dibersihkan. Ini kerana berjuta-juta bakteria yang terdapat pada tangan akan berpindah ke kulit muka sekaligus menyebabkan timbulnya jerawat.

7. Rawatan krim jerawat

Kalau Miss J tumbuh kat muka, memang riuh sekampung. Macam-macam cara yang digunakan untuk menghilangkan jerawat dengan cepat termasuklah meletakkan krim jerawat. Memang ini jalan pintas untuk menghilangkan jerawat tapi kalau dah letak banyak, boleh menyebabkan kulit rosak.

8. Sapu krim UV di bawah mata

Kulit di bawah mata merupakan kulit yang paling nipis dan perlu dijaga dengan teliti. Menyapu krim UV di bawah mata boleh menyebabkan rasa pedih dan berpeluh. Kalau nak sapu juga, pilih krim UV yang lembut dan bebas pewangi.

9. Abaikan leher

Wanita sering menumpukan perhatian dalam penjagaan wajah berbanding leher. Sebenarnya kulit leher juga turut melalui proses penuaan sama seperti kulit wajah. Bayangkan kalau kulit wajah nampak tegang, tapi leher kedut, tak ke pelik? Jadi, jangan abaikan bahagian leher dan jangan lupa letak krim pelembab yang ada SPF di bahagian leher ya.

Sumber: Nona

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Sat, 18 Aug 2018

‘Baju Bodo’ Favourite Style Allahyarham Puan Sri Saloma, Dijelmakan Kembali!

Baju bodo menggunakan kain jarang akan diubah suai semula mengikut kesesuaian fesyen masa kini.

Oh Lawa Thu, 15 Nov 2018

Moschino[TV] H&M, Kolaborasi Pintar Dua Jenama Hebat Perlu Ada Dalam Wardrobe Anda!

Moschino [tv] H&M, menyediakan seleksi pakaian lelaki dan perempuan yang dijual pada harga RM100 sehingga RM1,000.

Featured Wed, 8 Apr 2020

Impikan rambut sempurna? Ikuti 4 panduan mudah ini

Tidak perlu ke salun, buat sendiri di rumah.

Oh Lawa Mon, 25 Feb 2019
Featured Fri, 27 Mar 2020
Featured Tue, 24 Mar 2020
Oh Lawa Mon, 6 Jan 2020

Warna gincu yang mana akan buatkan gigi tampak lebih putih?

Jangan main pakai sahaja jika anda ingin serlahkan keputihan gigi.

Oh Lawa Mon, 2 Apr 2018

Ini Cara Mudah Untuk Mencuci Beauty Blender. Bukan Saja Bersih Tapi Nampak Macam Baru!

Dulu, cara untuk memakai foundation adalah samada dengan menggunakan jari ataupun berus. Sekarang dah ada “beauty blender”, sejenis span yang memudahkan aplikasi foundation agar ia rata di atas kulit.

Oh Lawa Thu, 24 Jan 2019
Featured Mon, 30 Sep 2019

Mahu rambut sihat berkilat seperti rambut artis K-Pop? Ikuti 6 panduan ini

Walaupun digayakan banyak kali, rambut mereka tetap tampak lembut.

| Live TV