Oh Lawa By: Yanie Baharom August 13, 2018 @ 6:00pm

Amalan Pupur Kopi Boleh Buat Kulit Anda Nampak Muda, Suka Ke Tidak?

Rupa ‘tua sebelum usia’, antara penyebab dan puncanya adalah kerana kondisi kulit wajah yang kusam dan tidak bermaya. Apatah lagi kalau anda adalah sejenis pemalas nak merias diri ke pejabat. 

Laman web Bright Side tampil dengan tip kecantikan yang mudah dan mampu menaikkan seri wajah terutamanya selepas bangun pagi.

Jangan terlalu ghairah nak cantik sampai terlupa mandi pula! Selepas siap mandi, amalkan pupur ini setiap pagi selama dua minggu dan lihat hasilnya.

Perkara yang kamu perlukan hanyalah serbuk kopi halus dan susu rendah lemak. Bukan untuk minum, tetapi sebagai pupur wajah. Bukan setakat boleh dipakai pada wajah tetapi ia juga boleh dilumur di seluruh badan. Memang meletopslah kulit jawabnya!

Bahan yang diperlukan

1. Serbuk kopi halus

Dapatkannya di pasar raya ataupun buat sendiri dengan menggunakan mesin pengisar untuk membancuh kopi. Lagipun serbuk kopi tersebut akan dibuang selepas membancuh kopi. Jangan gunakan serbuk yang kasar, bimbang melecet pula kulit nanti!

Foto: apen.org.ni

2. Susu segar

Lebih bagus jika anda menggunakan rendah lemak, kerana serbuk kopi menghasilkan minyak yang cukup melembapkan kulit kamu.

Foto: goodGround

Cara penyediaan

Campurkan serbuk kopi dengan susu segar dan gaul sebati sehingga ia menjadi pes yang pekat. Gunakan sudu untuk mengoles pupur ke wajah. Kamu juga boleh meletakkan beberapa titis minyak essential seperti minyak kelapa dara, minyak zaitun ataupun sedikit madu organik.

Elakkan daripada mengoles pupur di bahagian mata dan bibir. Biarkan pupur kering dalam 15-20 minit dan bilas dengan air suam. Sebagai penutup, bilas sekali lagi dengan air sejuk untuk menutup pori wajah. Kemudian jangan lupa pakai serum dan krim pelembap sebelum memakai mekap.

Kebaikan

Pupur ini membuatkan wajah kamu segar, melancarkan perjalanan darah dan memperbaiki kompleksi kulit supaya menjadi lebih sihat.

Sumber: Cosmopolitan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Tue, 30 Jan 2018

7 Cara Jaga Beg Tangan Dengan Betul

Aneka jenama beg tangan label tempatan sehingga antarabangsa, berharga puluhan ringgit sehingga puluhan ribu, wanita tidak dapat lari dari obsesi kepada aksesori terpenting ini.

Oh Lawa Wed, 31 Oct 2018
Oh Lawa Tue, 27 Aug 2019

Lawanya extension bulu mata! Sebelum buat, ini panduannya

Pemasangan  bulu mata semakin diminati oleh kebanyakan wanita dan ia kini menjadi trend di Malaysia. Ia adalah teknik memasang bulu mata untuk menampakkan bulu mata anda lebih lebat, lentik dan panjang.  Kaedah dinamakan persambungan ini […]

Oh Lawa Tue, 8 May 2018

28 Foto Gaya Fesyen Selebriti Barat Yang Pelik-Pelik Di Acara Met Gala 2018

Met Gala dianggap sebagai upacara fesyen terbesar di Amerika kerana tetamunya memperagakan fesyen yang luar biasa dan avant-garde.

Oh Lawa Tue, 29 May 2018

6 Bahan Yang Boleh Merawat Bibir Kering Selain ‘Lip Balm’

Tak ada lip balm? No problem. Gunakan saja 6 bahan alternatif ini.

Oh Lawa Mon, 8 Jan 2018

Rahsia Kulit Cantik Dan Berseri-Seri Ala Pelakon Bollywood. Guna Kunyit Je Tau!

Setiap kali tengok filem Bollywood, mesti akan ada adegan dimana wanita akan meletakkan mask kunyit yang dibuat sendiri di muka kan? Tambah pula kalau sebelum majlis perkahwinan, bakal pengantin lelaki pun akan dipakaikan dengan mask […]

Oh Lawa Tue, 1 Oct 2019

Safi Beautea dengan 100 peratus ekstrak teh premium

Keluaran terbaru Safi yang dapat melindungi kulit anda!

Oh Lawa Thu, 27 Sep 2018
Featured Mon, 6 May 2019

Inilah perbezaan di antara Krim BB dengan Krim CC. Jangan tersalah pakai!

Pilih produk yang betul dan yang kulit anda perlukan!

| Live TV