Oh Lawa By: Yanie Baharom August 13, 2018 @ 6:00pm

Amalan Pupur Kopi Boleh Buat Kulit Anda Nampak Muda, Suka Ke Tidak?

Rupa ‘tua sebelum usia’, antara penyebab dan puncanya adalah kerana kondisi kulit wajah yang kusam dan tidak bermaya. Apatah lagi kalau anda adalah sejenis pemalas nak merias diri ke pejabat. 

Laman web Bright Side tampil dengan tip kecantikan yang mudah dan mampu menaikkan seri wajah terutamanya selepas bangun pagi.

Jangan terlalu ghairah nak cantik sampai terlupa mandi pula! Selepas siap mandi, amalkan pupur ini setiap pagi selama dua minggu dan lihat hasilnya.

Perkara yang kamu perlukan hanyalah serbuk kopi halus dan susu rendah lemak. Bukan untuk minum, tetapi sebagai pupur wajah. Bukan setakat boleh dipakai pada wajah tetapi ia juga boleh dilumur di seluruh badan. Memang meletopslah kulit jawabnya!

Bahan yang diperlukan

1. Serbuk kopi halus

Dapatkannya di pasar raya ataupun buat sendiri dengan menggunakan mesin pengisar untuk membancuh kopi. Lagipun serbuk kopi tersebut akan dibuang selepas membancuh kopi. Jangan gunakan serbuk yang kasar, bimbang melecet pula kulit nanti!

Foto: apen.org.ni

2. Susu segar

Lebih bagus jika anda menggunakan rendah lemak, kerana serbuk kopi menghasilkan minyak yang cukup melembapkan kulit kamu.

Foto: goodGround

Cara penyediaan

Campurkan serbuk kopi dengan susu segar dan gaul sebati sehingga ia menjadi pes yang pekat. Gunakan sudu untuk mengoles pupur ke wajah. Kamu juga boleh meletakkan beberapa titis minyak essential seperti minyak kelapa dara, minyak zaitun ataupun sedikit madu organik.

Elakkan daripada mengoles pupur di bahagian mata dan bibir. Biarkan pupur kering dalam 15-20 minit dan bilas dengan air suam. Sebagai penutup, bilas sekali lagi dengan air sejuk untuk menutup pori wajah. Kemudian jangan lupa pakai serum dan krim pelembap sebelum memakai mekap.

Kebaikan

Pupur ini membuatkan wajah kamu segar, melancarkan perjalanan darah dan memperbaiki kompleksi kulit supaya menjadi lebih sihat.

Sumber: Cosmopolitan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 12 May 2020
Oh Lawa Wed, 3 Oct 2018

Wanita Bertubuh Gempal Juga Berhak Untuk Cantik. Ini 10 Tips Untuk Anda Tampil Meletop!

Sedarilah wahai wanita, tubuh berisi ada kecantikan yang tersendiri.

Featured Mon, 27 May 2019
Featured Sun, 3 May 2020
Oh Lawa Fri, 10 Aug 2018

Wajah-Wajah Popular Hiasi Pentas Peragaan The Melium Group Dan Farah Khan

Barisan selebriti yang terlibat, sebahagian besarnya merupakan trendsetter antaranya Fyza Kadir, Scha Alyahya, Awal Ashaari, Kavita Sidhu, Whulandary Herman, Ameera Khan (Little Miss Khan), Idris Khan, Siti Saleha, Syafiq Kyle, Anzalna Nasir dan Neelofa.

Oh Lawa Tue, 12 Mar 2019

Klip rambut Scha Alyahya jadi trend satu dunia.  

Stailista dan fesyenista wajib ada klip rambut ini! 

Oh Lawa Sat, 5 Oct 2019
Oh Lawa Tue, 13 Aug 2019

Sebut kemenyan pun sudah seram, apatah lagi sapu di muka, agak-agak berani tak?

Pati kemenyan mempunyai ciri-ciri antiseptik, berupaya membaiki kulit wajah.

Oh Lawa Fri, 16 Aug 2019

Tiga bahan rahsia keremajaan kulit bawah mata

Kulit bawah mata buat anda tampak muda!

Oh Lawa Wed, 28 Aug 2019

4 bahan bahaya dalam kosmetik

Kalau nak kulit sempurna, berhati-hati beli produk kecantikan!

| Live TV