Oh Lawa By: tex_admin April 10, 2019 @ 11:46am

Cinderella versi Muslimah? Gadis ini buktikan watak Puteri Disney masih boleh direalisasikan walaupun berhijab

Oleh Syarifah Fatin Anisa Tuan Said Shakh

Sejak kecil, anda pasti sempat merasai zaman puteri Disney yang disiarkan di kaca televisyen dan mula memasang keinginan untuk mencuba pelbagai fesyen yang mereka gayakan.

Cinderella misalnya memakai gaun berwarna biru dan berambut emas mampu mencairkan sesiapa yang pernah melihat cerita dongeng yang difilemkan Disney itu.

Wan Izzdihar Wan Aidnil berjaya memberikan sentuhan berbeza kepada fesyen yang digayakan oleh Cinderella dengan menyuntik elemen muslimah.

Dengan tema karakter filem, Wan Izzdihar memilih watak Cinderella untuk ditiru pada majlis makan malam bagi sambutan graduasi pelajar jurusan Undang-undang.

Foto: Wan Izzdihar

Pelajar jurusan Undang-undang  Universiti Islam Antarabangsa Malaysia ini tidak kekok menyuai padankan fesyen yang kebiasaannya digayakan oleh wanita yang tidak bertudung. Malah, dia mengenakan tudung bawal yang hanya bernilai RM5!

Gaun Cinderella yang kebiasaannya digayakan oleh gadis Barat telah berjaya diberikan nafas baru olehnya. Bagi menutup lengannya, dia  memakai sarung tangan berwarna putih yang biasa dilihat dalam filem terkenal seperti Tiga Abdul lakonan Seniwati Sarimah Ahmad.

Foto: Wan Izzdihar

“Saya tidak terlalu memilih apabila berfesyen kerana saya merasakan bahawa ia adalah seni yang patut dihargai oleh setiap orang. Meskipun pakaian yang dibeli adalah tidak berjenama, tetapi cara penggayaan seseorang itu yang harus dititik beratkan,” katanya gadis berusia 24 tahun ini.

Meskipun dia gemar bergaya, pemilihan baju yang dipakai juga bergantung kepada tahap kemampuan seseorang.

Disebabkan statusnya sebagai pelajar dan sedang menjalani jurusan Undang-undang yang menuntut kekemasan dalam penampilan diri, dia mencari alternatif yang paling murah dan pada masa  sama, tampak bergaya.

Oleh sebab itulah dia mula menjinakkan diri dalam ‘arena’ fesyen pakaian terpakai dan mula membeli pakaian terpakai di ‘Bundle’ sejak berusia 17 tahun lagi.

Foto: Wan Izzdihar

”Fesyen yang dijual di kedai pakaian terpakai ini kebanyakannya adalah daripada zaman dahulu yang sudah tidak dipakai pada zaman sekarang,” jelasnya.

Anak jati kelahiran Kuala Lumpur ini kadangkala berbangga apabila ada dalam kalangan rakan menganggap pakaiannya adalah daripada jenama terkemuka walhal ia hanya dibeli dengan harga serendah RM5.

Dia juga menitipkan pesanan khas buat gadis di luar sana agar mencari identiti sendiri supaya mereka dapat lebih bebas mencari pakaian yang bersesuaian dengan jiwa mereka. 

Foto: Wan izzdihar

Jika anda seorang yang ceria, cari pakaian yang menggambarkan personaliti anda yang sebenar. 

Wan Izzdihar menyewa gaun Cinderella ini di  kedai menjual kostum di ibu kota dengan harga RM150. Jika anda berminat untuk menyewanya, kunjungi alamat di bawah:

Costume Empire (KL),

1st Floor, Wisma Central, Lot 2.36 & 2.37,

Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Sat, 31 Aug 2019
Oh Lawa Wed, 23 Oct 2019

9 busana elegan yang Kate Middleton pakai sepanjang lawatannya ke Pakistan

Jarang kita dapat lihat Kate tampil dengan fesyen yang berunsur Asia.

Oh Lawa Tue, 13 Feb 2018

5 Jenis Makanan Ini Bantu Kurangkan Masalah Kulit Secara Semulajadi

Ramai wanita beranggapan untuk mendapatkan kulit muka yang licin dan putih berseri, mereka mestilah memakai skincare yang berjenama dan mahal.

Oh Lawa Mon, 9 Jul 2018

Makan & Guna Skrub Dark Chocolate Untuk Kulit Cantik Serta Bercahaya

Dark chocolate memiliki manfaat untuk membuatkan kulit terlihat lebih bercahaya.

Oh Lawa Wed, 14 Mar 2018

Lihat Transformasi Dilakukan Jurusolek Ini Kepada Pesakit Kanser & Wanita Wajah Berparut

Untuk makeover istimewa ini, dia mencari pesakit-pesakit kanser atau wanita yang mengalami masalah kulit.

Acara Fri, 23 Feb 2018

Pamer 14 Koleksi Busana Di LMFW Fatimah Mohsin Bikin Tetamu Terpukau!

Pereka fesyen kelahiran Singapura, Fatimah Mohsin, khabarnya telah berjaya membuatkan penonton di Minggu Fesyen  Sopan London (LMFW) berasa ‘wow’ semasa mempamerkan 14 koleksi rekaan terbarunya pada pertunjukan acara itu baru-baru ini.

Oh Lawa Thu, 1 Feb 2018

Aksesori Tip Top For Hijabista

Peranan aksesori untuk hijabista tidak mampu disangkal lagi. Fungsi dan fesyen bergabung satu menjadikan item fesyen ini keperluan untuk hijabista melaram dan menggayakan stail terkini.

Featured Fri, 7 Jun 2019

‘Kelembapan’ kata kunci sebenar untuk miliki kulit cantik

Nak cantik? Ketahui perkataan asas yang perlu anda ingat.

Oh Lawa Wed, 23 Jan 2019

Skirt ratu ini hanya berharga RM82 tapi dia berjaya menjadikannya tampak lebih mewah

Walaupun dia seorang ratu, Permaisuri Letizia tak pentingkan pakaian mewah.

| Live TV