Oh Lawa By: tex_admin April 10, 2019 @ 11:46am

Cinderella versi Muslimah? Gadis ini buktikan watak Puteri Disney masih boleh direalisasikan walaupun berhijab

Oleh Syarifah Fatin Anisa Tuan Said Shakh

Sejak kecil, anda pasti sempat merasai zaman puteri Disney yang disiarkan di kaca televisyen dan mula memasang keinginan untuk mencuba pelbagai fesyen yang mereka gayakan.

Cinderella misalnya memakai gaun berwarna biru dan berambut emas mampu mencairkan sesiapa yang pernah melihat cerita dongeng yang difilemkan Disney itu.

Wan Izzdihar Wan Aidnil berjaya memberikan sentuhan berbeza kepada fesyen yang digayakan oleh Cinderella dengan menyuntik elemen muslimah.

Dengan tema karakter filem, Wan Izzdihar memilih watak Cinderella untuk ditiru pada majlis makan malam bagi sambutan graduasi pelajar jurusan Undang-undang.

Foto: Wan Izzdihar

Pelajar jurusan Undang-undang  Universiti Islam Antarabangsa Malaysia ini tidak kekok menyuai padankan fesyen yang kebiasaannya digayakan oleh wanita yang tidak bertudung. Malah, dia mengenakan tudung bawal yang hanya bernilai RM5!

Gaun Cinderella yang kebiasaannya digayakan oleh gadis Barat telah berjaya diberikan nafas baru olehnya. Bagi menutup lengannya, dia  memakai sarung tangan berwarna putih yang biasa dilihat dalam filem terkenal seperti Tiga Abdul lakonan Seniwati Sarimah Ahmad.

Foto: Wan Izzdihar

“Saya tidak terlalu memilih apabila berfesyen kerana saya merasakan bahawa ia adalah seni yang patut dihargai oleh setiap orang. Meskipun pakaian yang dibeli adalah tidak berjenama, tetapi cara penggayaan seseorang itu yang harus dititik beratkan,” katanya gadis berusia 24 tahun ini.

Meskipun dia gemar bergaya, pemilihan baju yang dipakai juga bergantung kepada tahap kemampuan seseorang.

Disebabkan statusnya sebagai pelajar dan sedang menjalani jurusan Undang-undang yang menuntut kekemasan dalam penampilan diri, dia mencari alternatif yang paling murah dan pada masa  sama, tampak bergaya.

Oleh sebab itulah dia mula menjinakkan diri dalam ‘arena’ fesyen pakaian terpakai dan mula membeli pakaian terpakai di ‘Bundle’ sejak berusia 17 tahun lagi.

Foto: Wan Izzdihar

”Fesyen yang dijual di kedai pakaian terpakai ini kebanyakannya adalah daripada zaman dahulu yang sudah tidak dipakai pada zaman sekarang,” jelasnya.

Anak jati kelahiran Kuala Lumpur ini kadangkala berbangga apabila ada dalam kalangan rakan menganggap pakaiannya adalah daripada jenama terkemuka walhal ia hanya dibeli dengan harga serendah RM5.

Dia juga menitipkan pesanan khas buat gadis di luar sana agar mencari identiti sendiri supaya mereka dapat lebih bebas mencari pakaian yang bersesuaian dengan jiwa mereka. 

Foto: Wan izzdihar

Jika anda seorang yang ceria, cari pakaian yang menggambarkan personaliti anda yang sebenar. 

Wan Izzdihar menyewa gaun Cinderella ini di  kedai menjual kostum di ibu kota dengan harga RM150. Jika anda berminat untuk menyewanya, kunjungi alamat di bawah:

Costume Empire (KL),

1st Floor, Wisma Central, Lot 2.36 & 2.37,

Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 21 Feb 2020

Linda Rafar & Diana Rafar bongkar rahsia kecantikan

Ketahui rahsia adik-beradik itu kekal cantik berseri

Oh Lawa Tue, 18 Sep 2018

Jangan Gunakan 7 Produk Kecantikan Ini Secara Berlebihan Kerana Ia Boleh Memudaratkan!

Sebaiknya amalkan penggunaan produk kecantikan dalam kadar yang dibenarkan.

Oh Lawa Wed, 7 Mar 2018

Ketahui Teknik Lukisan Eyeliner Mana Yang Paling Sesuai Untuk Bentuk Mata Anda

Pemakaian eyeliner memang menjimatkan masa dan senang, tapi lagi cantik kalau dipakai dengan betul.

Featured Fri, 5 Jul 2019

Benarkah kulit wajah perlukan antibiotik? Ini jawapannya!

Jangan ambil antibiotik tanpa preskripsi doktor!

Oh Lawa Mon, 30 Jul 2018

7 Faktor Kenapa Terjadinya Kedutan Di Bahagian Mata. Jangan Stres!

Kedutan di bahagian mata boleh menjejaskan penampilan wajah seseorang.

Oh Lawa Fri, 26 Oct 2018

10 Kasut Paling Pelik & Over-The-Top Yang Lady Gaga Pernah Pakai

Dahlah pelik, nak jalan pun susah, nampaknya.

Featured Fri, 27 Mar 2020
Featured Thu, 21 Mar 2019

9 gaya kasut sneakers pilihan Nabila Razali. No 3 ‘cool’ habis!

Apa sahaja yang digayakan artis sama ada di Malaysia atau luar negara, pasti akan menjadi ikutan peminatnya. Begitu juga dengan gaya penampilan penyanyi popular Nabila Razali yang sering menjadi perhatian peminat muzik tanah air terutamanya […]

| Live TV