Acara By: Yanie Baharom August 12, 2018 @ 5:00pm

Daphne Lim Wen Sin Juara AirAsia Runway Ready Designer Search 2018

Syarikat penerbangan Asean, Air Asia meraikan sepuluh pereka fesyen muda Asean di Minggu Fesyen Kuala Lumpur (KLFW) 2018 pada Jumaat.

Para pereka tersebut, yang mana karier di dalam industri fesyen terus melonjak setelah menyertai pertandingan AirAsia Runway Ready Designer Search (AARRDS), mempersembahkan lebih 30 rekaan daripada jenama mereka sendiri.

Jenama-jenama tersebut adalah KAVA (Brunei), KONG (Kemboja), Shella Merina Personal Designs (Indonesia), Billy L’amour de Ma Vie (Laos), phyn Studio (Malaysia), Glam Mabel (Myanmar), Paraluman by Bea Samson (Filipina), SILVU (Singapura), Arataweekend (Thailand) dan Tu Bong (Vietnam).

Acara kemuncak pertunjukan itu adalah koleksi ‘The Women of Illusion’ oleh Tran Thi Tu, yang menampilkan 16 rekaan daripada jenamanya, Tu Bong. Berasal dari Hanoi, Vietnam, Tran Thi Tu merupakan pemenang utama AARRDS 2017.

Sejak itu, beliau telah berjaya melakar perjalanannya di dalam industri fesyen Vietnam dan turut dipaparkan di dalam majalah Harper’s Bazaar Vietnam serta pelbagai program fesyen di saluran televisyen nasional. Bukan itu sahaja, kejayaan beliau terus berkembang apabila koleksi kapsulnya akan dijual di fashionvalet.com kelak.

 

Foto: clozette.co

Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia – Digital, Transformasi dan Perkhidmatan Korporat, Aireen Omar berkata, “Asean bukan sekadar rantau yang mempunyai pelbagai destinasi yang menarik, malah ia juga mempunyai ramai bakat-bakat yang menyerlah.

“Sejak tiga tahun yang lalu, AirAsia Runway Ready Designer Search telah menjadi sebuah platform utama bagi pereka Asean untuk melancarkan karier mereka di dalam industri fesyen di rantau ini.

“Pertandingan ini juga telah membuka peluang kepada mereka untuk menjadikan impian mereka sebuah kenyataan dan membolehkan mereka menimba pengalaman berharga bukan sahaja dari segi selok belok e-dagang tetapi juga bagaimana untuk menggunakan pemasaran digital daripada rakan industri fesyen kami.

“Kami berharap kejayaan pereka-pereka ini akan terus memberi inspirasi kepada bakat-bakat muda di rantau ini untuk menyebarkan sayap mereka dan terbang lebih tinggi,” katanya

Foto: Instagram Yumasui

AARRDS diteruskan di Malaysia pada tahun ini di mana 5 finalis; Kelly Lee Kah Shin dari Kolej Equator Pulau Pinang, Lau Zhong Xun dari Kolej Raffles, Tan Win Shean dari Esmod Kuala Lumpur, Daphne Lim Wen Sin dari Fashion Academy dan Kristopher Toon dari Saito University College mempersembahkan tiga rekaan daripada koleksi mereka.

Pertandingan Akhir AirAsia Runway Ready Designer Search tersebut berakhir dengan gah di mana Daphne Lim Wen Sin dari Fashion Academy diumumkan sebagai Pemenang Utama, dan membawa pulang 150,000 Mata Ganjaran BIG AirAsia; RM25,000 yang ditaja oleh FashionValet untuk menghasilkan koleksi kapsul yang akan dipasarkan di fashionvalet.com; penampilan dalam majalah AirAsia Travel360; telefon pintar Huawei Nova 3 I 3i; sesi mentor daripada pasukan KLFW; dan slot untuk mempamerkan koleksi penuh pada KLFW 2019.

Tempat kedua pula jatuh kepada Lau Zhong Xun dari Kolej Raffles dan tempat ketiga jatuh kepada Tan Win Shean dari Esmod Kuala Lumpur. Kedua-duanya menerima kontrak untuk mereka koleksi pakaian bagi jenama Infinence dan telefon pintar Huawei Nova 3 I 3i.

Foto: Instagram Yumasui

Pengasas KL Fashion Week (KLFW) Andrew Tan berkata, “Salah satu daripada rakan kongsi kami yang paling komited adalah AirAsia. Sokongan mereka benar-benar menjadikan Minggu Fesyen Kuala Lumpur berjaya.

“Sejak empat tahun yang lalu, AirAsia telah bekerja keras untuk membawa kami ke pelbagai lokasi yang berbeza yang saya percaya ini adalah sebahagian besar daripada sebab mengapa Minggu Fesyen Kuala Lumpur dapat mengukuhkan jenamanya di seluruh Asean,” katanya.

Pereka-pereka muda ini telah dinilai secara ekstensif berdasarkan kreativiti rekaan, keaslian dan ketekalan koleksi, rekaan bertemakan Asean, rekaan praktikal dan potensi persembahan rekaan.

Panel juri ujibakat adalah Pengasas KLFW Andrew Tan, Ketua Bahagian Pemasaran FashionValet Nadia Alisya, Pereka Fesyen Terkemuka Fizi Woo, Editor Majalah Female Yang Mei Ling, Pengarah Urusan Kumpulan Hai-O dan Pengasas Jenama Pereka Infinence Tan Keng Kang, Penata Gaya Selebriti Min Luna dan Supermodel Malaysia Tinie.

AirAsia sekali lagi dinobatkan sebagai Rakan Perjalanan Pilihan Eksklusif KLFW 2018, manakala penaja utama AARRDS 2018 termasuklah AirAsia BIG Loyalty, FashionValet, Majalah Travel360, Huawei, Infinence, dan KL Fashion Week.

Foto: Instagram Yumasui

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Wed, 26 Feb 2020
Oh Lawa Mon, 1 Apr 2019

Belajar cara memakai gincu merah yang betul agar bibir tidak comot

Inilah teknik yang digunakan oleh jurusolek!

Featured Fri, 10 Jan 2020
Oh Lawa Wed, 30 May 2018

Pengaruh Kuat Bollywood Sedari Kecil, Asyu Pilih Saree Sebagai Fabrik Utama Dalam Rekaannya

Kecintaannya pada lagu dan filem Bollywood, kekagumannya terhadap kecantikan juga ketampanan aktres dan aktor negara itu, memberi pengaruh yang cukup besar pada pengenalan koleksi perdananya.

Acara Sun, 24 Nov 2019

Perkakasan memasak pintar Pasifica senangkan tugas di dapur

Memasak lebih mudah dengan The Forge dan The Vortex!

Featured Sun, 19 Apr 2020
Oh Lawa Fri, 20 Dec 2019

Ini kesan guna produk pemutih kulit terhadap sistem dalaman

Pakar kulit Dr Salima Amsa berkongsi pengalamannya.

Acara Wed, 10 Apr 2019
Oh Lawa Fri, 11 Jan 2019

Lady Gaga attends a formal event… carrying a ball of feathers as her accessory?

Well, she’s always been skilled at turning heads but what is that thing?

Oh Lawa Thu, 3 Jan 2019

Be Bold, Daring And Unique, Deskripsi Terbaik Tentang Trend Sepatu 2019!

Adakah kamu sudah sedia melangkah penuh gaya?

| Live TV