Oh Lawa By: tex_admin March 13, 2018 @ 8:51pm

Gaji ‘Ciput’ Bukan Alasan Tak Make Up, Ini Barangan Make Up Bawah RM40

Setiap wanita yang sentiasa bermakeup pasti akan kelihatan cantik dan kemas. Betul tak? Sebenarnya, bermakeup ini bukan sahaja untuk nampak cantik tetapi ia salah satu cara untuk meningkatkan keyakinan diri setiap wanita. Tetapi ada juga dalam kalangan anda yang tidak gemar bermakeup kan?

Mungkin sebab malas untuk menghabiskan masa depan cermin, iyala kalau nak makeup kena teliti dan ambil masa yang lama. Ada juga yang tak reti makeup langsung, jadi jalan penyelesaiannya mereka hanya memakai lip gloss sahaja ke tempat kerja. Ini antara sebab mengapa anda perlu bermakeup:

1. Sebagai Perlindung Kulit Wajah

Penggunaan pelembab atau pun foundation dapat melindungi kulit wajah anda daripada sinaran matahari. Lagi bagus jika anda menggunakan foundation yang mengandungi SPF (Sun Protection Factor) kerana ia akan menjaga kecantikkan dan kesihatan kulit wajah anda.

2. Lebih Segar

Menggunakan makeup akan dapat membuatkan penampilan anda kelihatan cantik dan segar. Tetapi, jika anda malas untuk menggunakan makeup, anda boleh menggunakan makeup-makeup yang simple seperti lipstik agar bibir tidak kelihatan pucat; dan menggunakan pelembab untuk melindungi kulit wajah.

3. Profesional

Apabila anda menghadiri event ataupun meeting bersama client, penggunaan makeup menjadi keutamaan ya! Ini kerana, penampilan anda akan nampak lebih terurus, cantik dan segar, barulah sedap mata memandang. Penggunaan makeup yang rapi juga akan memperlihatkan diri anda tampak profesional.

Tetapi, ada juga yang berpendapat bahawa barang makeup semuanya mahal, so tak nak bazir duit! Jangan lah begitu ya, sebagai wanita kena lah belajar makeup barulah nampak lebih bermaya sikit muka itu. Tidak semua barang-barang makeup dijual dengan harga yang mahal tau! Anda kena bijak belek-belek harga dan bandingkan setiap harga barangan makeup, paling senang anda perlu pergi ke Watson atau Guardian je untuk cari barang makeup yang harganya lebih berpatutan dan ikut bajet anda. Kalau anda masuk butik-butik kosmetik yang ternama memang lah mahal! 

Kalau anda nak tahu, ada tau barangan makeup yang dijual dengan harga bawah daripada Rm40! Kalau tak percaya, tengok video tutorial ini. 

Sumber: Lifestyle Liputan 6

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Tue, 30 Oct 2018

8 Jenis Item Pakaian & Aksesori Klasik Yang Takkan Go Out Of Style

Inilah sebabnya anda boleh simpan dan pakai untuk tahun-tahun akan datang.

Oh Lawa Wed, 28 Feb 2018

Wajah Polos Tidak Bermaya? Ini Tutorial Solekan Paling Mudah & Jimat Untuk Beginner

Solekan juga dapat membantu untuk menutupi cela pada wajah selain mengelakkan kulit muka nampak suram atau pucat.

Featured Wed, 10 Jul 2019

Kulit muka lebih menawan dalam 14 hari!

3 produk ini wajib ada dalam beg anda

Featured Fri, 15 May 2020
Featured Fri, 18 May 2018

Stres Dengan Masalah Bintik Hitam Pada Wajah? Cuba 4 Tip Berkesan Ini

Kalau nak hilangkan bintik-bintik hitam yang degil dekat wajah, anda boleh cuba cara ini. Memang berkesan!

Featured Wed, 27 Jun 2018

Lepas Tengok Gambar Scary Ini, Anda Takkan Lagi “Terlupa” Untuk Tanggalkan Maskara Sebelum Tidur

Seorang wanita tak tanggalkan maskaranya dengan betul. Inilah akibatnya.

Featured Thu, 22 Aug 2019

Manfaat teh hijau untuk kulit

Senangnya nak cantik!

Oh Lawa Tue, 27 Aug 2019

Lawanya extension bulu mata! Sebelum buat, ini panduannya

Pemasangan  bulu mata semakin diminati oleh kebanyakan wanita dan ia kini menjadi trend di Malaysia. Ia adalah teknik memasang bulu mata untuk menampakkan bulu mata anda lebih lebat, lentik dan panjang.  Kaedah dinamakan persambungan ini […]

Oh Lawa Tue, 11 Dec 2018

5 Fashion Trends That You Can Expect To See Shaping Up In 2019

It’s never too early to learn about what’s cool.

Oh Lawa Thu, 8 Feb 2018

Idam Bulu Mata Lentik Dan Tebal Persis ‘Barbie Doll’? Anda Mesti Cuba 10 Tips Ini

Patung Barbie boleh dianggap sebagai ikonik bagi wanita yang mendambakan paras rupa jelita dan tubuh yang sempurna.

| Live TV