Oh Lawa By: tex_admin March 13, 2018 @ 8:51pm

Gaji ‘Ciput’ Bukan Alasan Tak Make Up, Ini Barangan Make Up Bawah RM40

Setiap wanita yang sentiasa bermakeup pasti akan kelihatan cantik dan kemas. Betul tak? Sebenarnya, bermakeup ini bukan sahaja untuk nampak cantik tetapi ia salah satu cara untuk meningkatkan keyakinan diri setiap wanita. Tetapi ada juga dalam kalangan anda yang tidak gemar bermakeup kan?

Mungkin sebab malas untuk menghabiskan masa depan cermin, iyala kalau nak makeup kena teliti dan ambil masa yang lama. Ada juga yang tak reti makeup langsung, jadi jalan penyelesaiannya mereka hanya memakai lip gloss sahaja ke tempat kerja. Ini antara sebab mengapa anda perlu bermakeup:

1. Sebagai Perlindung Kulit Wajah

Penggunaan pelembab atau pun foundation dapat melindungi kulit wajah anda daripada sinaran matahari. Lagi bagus jika anda menggunakan foundation yang mengandungi SPF (Sun Protection Factor) kerana ia akan menjaga kecantikkan dan kesihatan kulit wajah anda.

2. Lebih Segar

Menggunakan makeup akan dapat membuatkan penampilan anda kelihatan cantik dan segar. Tetapi, jika anda malas untuk menggunakan makeup, anda boleh menggunakan makeup-makeup yang simple seperti lipstik agar bibir tidak kelihatan pucat; dan menggunakan pelembab untuk melindungi kulit wajah.

3. Profesional

Apabila anda menghadiri event ataupun meeting bersama client, penggunaan makeup menjadi keutamaan ya! Ini kerana, penampilan anda akan nampak lebih terurus, cantik dan segar, barulah sedap mata memandang. Penggunaan makeup yang rapi juga akan memperlihatkan diri anda tampak profesional.

Tetapi, ada juga yang berpendapat bahawa barang makeup semuanya mahal, so tak nak bazir duit! Jangan lah begitu ya, sebagai wanita kena lah belajar makeup barulah nampak lebih bermaya sikit muka itu. Tidak semua barang-barang makeup dijual dengan harga yang mahal tau! Anda kena bijak belek-belek harga dan bandingkan setiap harga barangan makeup, paling senang anda perlu pergi ke Watson atau Guardian je untuk cari barang makeup yang harganya lebih berpatutan dan ikut bajet anda. Kalau anda masuk butik-butik kosmetik yang ternama memang lah mahal! 

Kalau anda nak tahu, ada tau barangan makeup yang dijual dengan harga bawah daripada Rm40! Kalau tak percaya, tengok video tutorial ini. 

Sumber: Lifestyle Liputan 6

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 5 Jul 2019

Benarkah kulit wajah perlukan antibiotik? Ini jawapannya!

Jangan ambil antibiotik tanpa preskripsi doktor!

Featured Tue, 14 Apr 2020
Oh Lawa Tue, 7 May 2019
Oh Lawa Mon, 14 May 2018

14 Pakaian Luar Biasa Yang Pernah Diperagakan Oleh Lady Gaga, Pelik-Pelik Belaka!

Tak ada siapa lagi yang dapat menandinginya daripada segi kreativiti dan keberanian.

Oh Lawa Mon, 24 Dec 2018
Oh Lawa Wed, 23 Jan 2019
Oh Lawa Tue, 14 Aug 2018
Oh Lawa Tue, 20 Mar 2018

Impikan Kulit Putih Berseri Bak Salji? Ikuti 7 Tips Putihkan Kulit Secara Semulajadi

Setiap wanita pasti inginkan kulit yang putih bak salji untuk kelihatan cantik dan menawan.

Featured Wed, 18 Jul 2018

Tukar Imej Tudung, YB Nurul Izzah Dipuji Netizen!

Memang comel imej terbaharu YB Nurul Izzah ini!

Oh Lawa Wed, 21 Nov 2018

Jurusolek Saintis, Ciri Istimewa Nuex Rosli Berbanding MUA Malaysia Yang Lain

Nuex Rosli Mempunyai Ijazah Sarjana Sains dalam bidang Genetik. Gempak!

| Live TV