Oh Lawa By: tex_admin March 13, 2018 @ 8:51pm

Gaji ‘Ciput’ Bukan Alasan Tak Make Up, Ini Barangan Make Up Bawah RM40

Setiap wanita yang sentiasa bermakeup pasti akan kelihatan cantik dan kemas. Betul tak? Sebenarnya, bermakeup ini bukan sahaja untuk nampak cantik tetapi ia salah satu cara untuk meningkatkan keyakinan diri setiap wanita. Tetapi ada juga dalam kalangan anda yang tidak gemar bermakeup kan?

Mungkin sebab malas untuk menghabiskan masa depan cermin, iyala kalau nak makeup kena teliti dan ambil masa yang lama. Ada juga yang tak reti makeup langsung, jadi jalan penyelesaiannya mereka hanya memakai lip gloss sahaja ke tempat kerja. Ini antara sebab mengapa anda perlu bermakeup:

1. Sebagai Perlindung Kulit Wajah

Penggunaan pelembab atau pun foundation dapat melindungi kulit wajah anda daripada sinaran matahari. Lagi bagus jika anda menggunakan foundation yang mengandungi SPF (Sun Protection Factor) kerana ia akan menjaga kecantikkan dan kesihatan kulit wajah anda.

2. Lebih Segar

Menggunakan makeup akan dapat membuatkan penampilan anda kelihatan cantik dan segar. Tetapi, jika anda malas untuk menggunakan makeup, anda boleh menggunakan makeup-makeup yang simple seperti lipstik agar bibir tidak kelihatan pucat; dan menggunakan pelembab untuk melindungi kulit wajah.

3. Profesional

Apabila anda menghadiri event ataupun meeting bersama client, penggunaan makeup menjadi keutamaan ya! Ini kerana, penampilan anda akan nampak lebih terurus, cantik dan segar, barulah sedap mata memandang. Penggunaan makeup yang rapi juga akan memperlihatkan diri anda tampak profesional.

Tetapi, ada juga yang berpendapat bahawa barang makeup semuanya mahal, so tak nak bazir duit! Jangan lah begitu ya, sebagai wanita kena lah belajar makeup barulah nampak lebih bermaya sikit muka itu. Tidak semua barang-barang makeup dijual dengan harga yang mahal tau! Anda kena bijak belek-belek harga dan bandingkan setiap harga barangan makeup, paling senang anda perlu pergi ke Watson atau Guardian je untuk cari barang makeup yang harganya lebih berpatutan dan ikut bajet anda. Kalau anda masuk butik-butik kosmetik yang ternama memang lah mahal! 

Kalau anda nak tahu, ada tau barangan makeup yang dijual dengan harga bawah daripada Rm40! Kalau tak percaya, tengok video tutorial ini. 

Sumber: Lifestyle Liputan 6

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 10 May 2020
Featured Tue, 14 Apr 2020
Featured Wed, 8 Aug 2018

Adakah Evolusi Fesyen Muslimah Sekarang Selari Dengan Konsep Islam?

Jangan terlalu obses dengan trend hingga melanggar peraturan dalam Islam.

Featured Wed, 10 Jul 2019

Kulit muka lebih menawan dalam 14 hari!

3 produk ini wajib ada dalam beg anda

Oh Lawa Tue, 16 Jan 2018

Mengapa Pakai Tudung Jenama Tiruan Tak Cool

Kebanjiran tudung tiruan berjenama premium contohnya seperti dUCK scarf seakan sesuatu yang boleh diterima. Walhal, gejala ini amatlah tidak cool langsung! Ini kenapa tudung berjenama tiruan tidak boleh diterima atau layak digayakan: 1) If you […]

Oh Lawa Sun, 15 Apr 2018

Jangan Tersalah Memilih Warna Kanta Lekap, Ia Harus Sepadan Tona Kulit

Pemakaian kanta lekap jenis fancy atau berwarna, sememangnya berupaya merubah penampilan wajah seseorang selain teknik solekan termasuk mewarnakan rambut.

Namun keghairahan mengenakan kanta lekap untuk kelihatan wow! perlu dipertimbangkan dengan mengambil kira kesesuaian tona kulit anda

Oh Lawa Tue, 30 Oct 2018

8 Jenis Item Pakaian & Aksesori Klasik Yang Takkan Go Out Of Style

Inilah sebabnya anda boleh simpan dan pakai untuk tahun-tahun akan datang.

Featured Tue, 5 Nov 2019

| Live TV