Oh Lawa By: Bibi Ramli May 22, 2018 @ 5:00pm

Gaya Fesyen Tun Dr Siti Hasmah Yang Klasik, Simple & Sopan, Memang Patut Direspek

Walaupun beliau adalah isteri kepada Perdana Menteri Malaysia sekarang, Tun Dr Siti Hasmah memang terkenal dengan personalitinya yang simple serta suka merendah diri.

Sifatnya yang bersahaja ini juga dapat dilihat melalui gaya fesyennya yang langsung tak nampak over-the-top.

Walaupun dia mungkin cukup berduit untuk melaram, Tun tetap memilih untuk tampil dengan imej yang simple.

Dan yang menariknya, gaya penampilannya tak berubah dari dulu lagi. Walaupun trend fesyen asyik bertukar setiap 3 bulan, Tun kekal dengan pendiriannya untuk berpakaian mengikut cara yang dia suka iaitu secara low profile.

Ada juga di antara anda yang mungkin akan ingat sebagai seorang public figure, dia patut serlahkan lagi identitinya di mata orang.

Walau bagaimanapun, beliau memilih untuk kekal dengan personalitinya yang rendah diri dan ini adalah sesuatu yang kita boleh pelajari daripadanya.

Jom lihat apa kombinasi item serta gaya fesyen yang kini sudah menjadi signature look bagi Tun.

1. Baju kurung biasa

Rasanya setiap kali anda nampak beliau di kaca televisyen atau di muka akhbar, mesti dia pakai baju kurung. Memang jaranglah untuk dia pakai kemeja dengan seluar. Dengan menggayakan baju kurung, dia bukan saja nampak sopan, malah ayu dan sweet.

2. Pemilihan corak dan warna pastel serta floral

Foto: Delvin Xian

Baju kurung beliau pun ada signature colour dan coraknya, ya. Menurut penampilannya di majlis-majlis keramaian sebelum ini, beliau nampaknya suka warna-warna pastel serta corak-corak bunga. Bila dia pakai, memang nampak sweet. Kalau tak berbunga pun, dia akan pilih warna plain. Kalau dia pilih warna atau corak yang lebih striking, mungkin itu tak sesuai dengan umurnya.

3. Aksesori mutiara

Foto: www.bharian.com.my

Jika anda rasa outfitnya simple, aksesori yang dia pakai pun sama simple. Kalau anda perasan, beliau selalu pasangkan baju kurungnya dengan rantai serta subang mutiara. Tak adanya dia nak terlalu ekstra dengan memakai rantai berlianlah, rantai kristallah.

4. Selendang yang dipin dengan kerongsang

Foto: asiatatler.com

Untuk majlis-majlis tertentu, Tun akan padankan baju kurungnya dengan sehelai selendang yang juga simple. Aksesori fesyen ini menambahkan lagi seri kepada rupa keseluruhan Tun.

5. Beg tangan

Foto: Facebook

Kita yang bergaji “ciput” pun ada hati nak pakai handbag beribu-ribu ringgit macam LV dan Coach. Padahal, Tun memakai handbag yang biasa-biasa saja. Antara jenama yang dia pernah dilihat pakai ialah Marie Claire dan Kate Spade. Ya, ini adalah jenama designer tapi ia taklah terlalu mahal sampai RM1,000.

Secara kesimpulannya, Tun Dr Siti Hasmah memang sempoi. Mungkin kita boleh contohi bukan saja personalitinya tapi juga gaya fesyennya yang humble.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 26 Apr 2018

Baru Umur 6 Tahun, Anak Beyoncé Sudah Ada Stylist Dan Personal Shopper Sendiri!

Entah-entah outfit yang dia pernah pakai boleh kalahkan semua baju tercantik yang kita ada.

Oh Lawa Tue, 5 Mar 2019
Featured Wed, 27 May 2020

Ekstrak buah-buahan tempatan untuk baja kulit

Bahan kaya antioksidan buat kulit tampak remaja

Oh Lawa Fri, 9 Mar 2018

13 Top Model Antarabangsa Ini Buktikan Rupa Bukanlah Segalanya

Buktinya, ramai model yang berjaya mengukir nama di pentas dunia dengan rupa paras mereka yang langsung tak konvensional. 

Featured Fri, 10 Aug 2018

Kanak-Kanak Ini Berkaki Kudung Tapi Tetap Dipilih Menjadi Model Cilik, Inspiring Sungguh!

Dia tak biarkan kecacatannya menghalangnya daripada mencapai cita-cita.

Oh Lawa Wed, 13 Jun 2018

Dulu Pelarian Syria, Kini Lancar Jenama Kasut Mewah Di Perancis

Essa mula belajar menjahit daripada neneknya, tetapi terpaksa meyakinkan ibu bapanya bahawa bidang fesyen bukan hanya untuk wanita saja.

Oh Lawa Mon, 2 Jul 2018
Oh Lawa Mon, 20 Aug 2018

| Live TV