Oh Lawa By: Bibi Ramli April 20, 2018 @ 1:00pm

Ini 4 Cara Pakai Foundation Cecair Mengikut Jenis Kulit Anda

Apabila nak pakai makeup, salah satu alat yang anda perlu ada ialah foundation, atau bedak asas yang sedikit sebanyak bertindak untuk menyorok cacat-cela yang ada pada muka atau permukaan kulit anda yang tak rata.

Cara memakai foundation cecair atau alat yang digunakan untuk mengaplikasikan foundation itu juga berbeza-beza mengikut jenis kulit anda. Sama ada kulit anda kering atau berminyak, ada alat aplikasi yang sesuai.

Alat-alat yang biasa digunakan ialah beauty blender, berus leper, berus kabuki, serta jari anda sendiri. Setiap satu daripadanya elok untuk jenis-jenis kulit yang berlainan dan memberikan coverage yang berbeza.

Jom ketahui alat mana yang sesuai untuk jenis kulit yang macam mana, dan cara yang betul untuk menggunakan alat-alat ini.

Tip: Sebelum memakai foundation, anda disyorkan untuk memakai primer. Dan kalau nak lagi perfect, ratakan warna kulit anda dengan menggunakan concealer.

1. Jari

Kalau nak jimat, pakai jari saja. “Alat” ini sesuai untuk semua jenis kulit dan memberikan coverage yang nipis atau sederhana. Tapi sebelum itu, pastikan tangan anda bersih untuk mengelakkan sebarang kotoran atau bakteria daripada tersebar.

Picitkan foundation sebesar syiling 10 sen ke bahagian belakang tapak tangan. Kemudian, sapukan sikit-sikit ke muka. Cara yang sesuai ialah tepek-sapu-tepek-sapu dengan menggunakan dua jari. Ini memastikan foundation itu betul-betul rata.

2. Beauty blender

Kalau anda ingin coverage sederhana ke penuh, alat ini memang sesuai, lebih-lebih lagi jika kulit anda berparut atau berjerawat.

Basahkan span ini dan perah keluar air yang berlebihan. Dengan jari, tepekkan foundation di serata kulit dan kemudian pakai span untuk blend sampai rata. Seelok-eloknya mula dari bahagian tengah muka ke luar.

3. Berus kabuki

Berus ketot tapi padat ini sesuai untuk kulit normal ke berminyak. Ia memberikan coverage yang bagus sambil melicinkan lapisan foundation pada muka anda supaya kulit anda nampak natural, kononnya anda tak pakai foundation langsung.

Guna jari untuk meletakkan foundation di serata muka. Kemudian gunakan berus kabuki dan sapu dalam gerakan membulat ke atas dan ke luar.

4. Berus leper

Alat ini sesuai untuk kulit kering kerana ia memudahkan aplikasi nipis. 

Selepas meletakkan foundation di serata muka dengan jari, sapukannya dengan berus ini ke bawah untuk mendapatkan coverage yang paling licin.

Mudah kan? Kalau anda tak berapa jelas tentang cara-cara memakai 4 alat ini, tengok video ini:

Sumber: Seventeen

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Mon, 2 Jul 2018
Featured Fri, 14 Feb 2020

Isteri pun boleh jadi sehangat model Victoria’s Secret kalau suami lakukan ini…

Apabila isteri atau teman wanita merajuk, kebanyakan lelaki lazimnya tidak berusaha untuk memujuk, malah ada yang buat tidak endah. Walaupun tidak semua lelaki sebegitu, kebanyakannya memang sebegitu! Walhal wanita yang dikatakan makhluk Tuhan paling kompleks […]

Oh Lawa Mon, 14 Jan 2019

Teknik penjagaan lubang tindik telinga

Anda perlu ikuti agar luka anda pulih dengan cepat.

Oh Lawa Wed, 28 Feb 2018

Walaupun Dikecam, Koleksi Tudung Neelofa Sold Out Dalam Masa 2 Minit!

Wah! Kuat juga kan pengaruh Neelofa ni? Semalam, kecoh di media sosial apabila dia dikecam Netizen kerana melancarkan koleksi tudungnya Be Lofa di sebuah kelab malam terkenal di ibu negara iaitu Zouk.

Oh Lawa Tue, 5 Feb 2019

Etika pemakaian denim di pejabat yang perlu anda tahu

Elak denim berwarna luntur atau koyak! 

Oh Lawa Mon, 4 Mar 2019
Oh Lawa Mon, 1 Apr 2019

Belajar cara memakai gincu merah yang betul agar bibir tidak comot

Inilah teknik yang digunakan oleh jurusolek!

Oh Lawa Tue, 4 Dec 2018

Inilah Cara Mengukur Saiz Bra Untuk Dapatkan ‘Fit’ Yang Paling Selesa

Anda tak patut pakai bra yang bersaiz sebarangan.

Oh Lawa Fri, 28 Dec 2018

If You Need Some Luck For 2019, See What Colour Underwear You Have On

… when the clock strikes midnight on New Year’s.

| Live TV