Oh Lawa By: Ad Ops January 3, 2019 @ 3:13pm

Inilah Urutan Yang Betul Bagi Pemakaian Produk Penjagaan Kulit Muka & Makeup

Sekarang ini dah ada macam-macam produk yang direka khas untuk mencantikkan lagi muka kita. Dulu-dulu, cleanser, toner dan moisturizer dah cukup untuk penjagaan kulit. Untuk makeup pula, bedak, foundation, eyeliner dan maskara saja.

Tapi sekarang bila manusia makin obsess nak cantik, ada serumlah, bronzerlah, concealerlah… macam-macam!

Memang senang nak confuse. Dan kalau tak pakai dengan urutan yang betul, sia-sia pula kerana ia takkan berikan efek cantik yang optimum.

Itulah sebabnya kita kena tahu urutannya, jadi bagi anda yang tak pasti, di bawah ini ada panduan yang anda boleh ikuti untuk semua produk.

1. Pencuci muka

Cuci dulu, bilas dan cuci lagi sekali untuk betul-betul tanggalkan semua kotoran. Cucian pertama hanya tanggalkan lapisan luar, manakala yang kedua pula akan sampai ke liang pori.

2. Toner

Jika anda skip langkah ini, sia-sia saja usaha anda ketika mencuci muka tadi kerana kesan kotoran masih ada. Sapukan toner dengan kepingan kapas untuk bersihkan liang pori.

3. Spot cream

Jika anda menggunakan sebarang rawatan setempat untuk memulihkan jerawat atau parut, pakaikannya sekarang supaya kulit anda boleh menyerap kebaikannya.

Foto: Healthline

4. Serum

Peraturan tentang krim muka adalah anda perlu mula dengan produk yang paling ringan. Serum memiliki formula yang nipis dengan kadar penyerapan paling efisien. Losyen pekat ini menghantar ramuan aktif jauh ke dalam liang pori, jadi pastikan anda pakai produk yang betul-betul sesuai untuk masalah kulit anda.

5. Krim mata

Berapa ramai daripada anda ingat inilah produk yang terakhir? Sepatutnya ia dipakai sebelum pelembap dan sunscreen!

Sama seperti serum, losyen ini adalah nipis jadi tak patut ada sebarang produk di antaranya dengan kulit. Dengan menggunakan hujung jari manis anda, tepekkan sebelum anda pakai krim muka.

6. Pelembap

Ini merupakan langkah yang tak patut diabaikan, walaupun kulit anda berminyak. Sapukan pada kulit dan urut muka anda ke arah atas dan ke luar.

7. Minyak muka

Jika anda ingin mendapatkan manfaat daripada minyak muka seperti mengecilkan liang pori dan mencerahkan kulit, tepekkan pada bahagian kulit yang kering untuk memerangkap krim pelembap anda.

Ingat! Minyak boleh menembusi krim muka anda tapi sebaliknya pula tak boleh.

8. Krim pelindung matahari

Rugi saja kalau anda pakai krim SPF sebaik saja selepas mencuci muka, kerana nanti segala jenis produk kulit yang anda pakai selepas itu takkan berguna pun. Jadi pakai sunscreen ini sebelum anda pakai makeup.

Foto: Rex

Urutan yang betul juga perlu diikuti ketika anda pakai makeup supaya rupa anda nampak flawless.

9. Primer

Produk ini bertindak sebagai magnet atau base yang baik untuk produk lain. Dengan adanya teknologi moden, ia juga boleh melawan masalah kulit seperti tompok dan minyak.

10. Foundation

Ada banyak mitos tentang pemakaian concealer, tapi untuk mendapatkan cover-up yang efektif, anda perlu sapukan foundation terlebih dahulu. Pakaikan lapisan yang nipis dan ringan supaya nampak natural, dan gunakan concealer untuk tutupkan sebarang kecelaan.

11. Concealer

Cari bahagian-bahagian pada muka anda yang mungkin perlukan cover-up, kemudian tepekkan concealer dengan berus untuk blend.

12. Bedak

Bedak muka anda direka cipta untuk tetapkan makeup dan serap lebihan minyak, jadi sapu di zon T, dagu serta di bawah mata.

Foto: Today Show

13. Bronzer, kemudian blusher

Bedak dan krim bronzer berfungsi untuk membuatkan struktur muka anda nampak lembut, jadi pakai produk ini sebelum highlight pipi anda dengan blusher.

14. Eyeshadow dan eyeliner, kemudian maskara

Bulu mata yang dah dipakaikan maskara boleh menghalang anda daripada melukiskan eyeliner pada garisan mata, jadi lepas pemakaian eyeshadow dan liner dah settle, baru pakai maskara.

15. Bulu kening

Kepekatan warna liner untuk bulu kening anda perlu seimbang dengan warna eyeshadow, blusher dan gincu. Jadi pilih betul-betul!

Akhir sekali mestilah pemakaian lip liner dan lipstick. Semoga anda tak keliru lagi lepas ini!

Sumber: Cosmopolitan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Fri, 4 Oct 2019

Gaun indah persalinan istimewa raja sehari

Semuanya cantik, pasti pemakainya tambah anggun!

Oh Lawa Fri, 9 Nov 2018

Choose The Right Wedding Dress For Your Body, Barulah Perfecto!

Ladies, bukan busana pengantin yang mahal kamu perlukan. Akan tetapi potongan yang sesuai bentuk tubuhmu.

Oh Lawa Wed, 3 Apr 2019
Featured Thu, 8 Nov 2018

Bercuti Tanpa Giant Over-Sized Sun Hat Ini, Bermakna Anda Belum Cukup Fashionista!

Stail topi besar ini dicetuskan oleh pereka fesyen Perancis, Simon Porte Jacquemus pada 2017.

Oh Lawa Mon, 21 May 2018
Featured Wed, 28 Nov 2018

Jom Lihat Aktres Cantik Manis Ini Melukis Beg Tangan. 7 Jam Untuk Siapkan 1 Beg!

Cantik dan berbakat besar. 1 pakej lengkap buat Heart!

Oh Lawa Wed, 10 Jul 2019
Oh Lawa Wed, 23 Jan 2019
Oh Lawa Tue, 23 Jan 2018

Tip Agar Gincu Bibir Kekal Lama

Satu masalah dengan gincu bibir ialah jika ia tidak tahan lama. Kadang-kadang rasa leceh apabila perlu reapply beberapa kali dalam sehari. Jadi bagaimana cara untuk pastikan warna gincu bibir kekal sepanjang hari?

| Live TV