Oh Lawa By: Bibi Ramli January 3, 2019 @ 3:13pm

Inilah Urutan Yang Betul Bagi Pemakaian Produk Penjagaan Kulit Muka & Makeup

Sekarang ini dah ada macam-macam produk yang direka khas untuk mencantikkan lagi muka kita. Dulu-dulu, cleanser, toner dan moisturizer dah cukup untuk penjagaan kulit. Untuk makeup pula, bedak, foundation, eyeliner dan maskara saja.

Tapi sekarang bila manusia makin obsess nak cantik, ada serumlah, bronzerlah, concealerlah… macam-macam!

Memang senang nak confuse. Dan kalau tak pakai dengan urutan yang betul, sia-sia pula kerana ia takkan berikan efek cantik yang optimum.

Itulah sebabnya kita kena tahu urutannya, jadi bagi anda yang tak pasti, di bawah ini ada panduan yang anda boleh ikuti untuk semua produk.

1. Pencuci muka

Cuci dulu, bilas dan cuci lagi sekali untuk betul-betul tanggalkan semua kotoran. Cucian pertama hanya tanggalkan lapisan luar, manakala yang kedua pula akan sampai ke liang pori.

2. Toner

Jika anda skip langkah ini, sia-sia saja usaha anda ketika mencuci muka tadi kerana kesan kotoran masih ada. Sapukan toner dengan kepingan kapas untuk bersihkan liang pori.

3. Spot cream

Jika anda menggunakan sebarang rawatan setempat untuk memulihkan jerawat atau parut, pakaikannya sekarang supaya kulit anda boleh menyerap kebaikannya.

Foto: Healthline

4. Serum

Peraturan tentang krim muka adalah anda perlu mula dengan produk yang paling ringan. Serum memiliki formula yang nipis dengan kadar penyerapan paling efisien. Losyen pekat ini menghantar ramuan aktif jauh ke dalam liang pori, jadi pastikan anda pakai produk yang betul-betul sesuai untuk masalah kulit anda.

5. Krim mata

Berapa ramai daripada anda ingat inilah produk yang terakhir? Sepatutnya ia dipakai sebelum pelembap dan sunscreen!

Sama seperti serum, losyen ini adalah nipis jadi tak patut ada sebarang produk di antaranya dengan kulit. Dengan menggunakan hujung jari manis anda, tepekkan sebelum anda pakai krim muka.

6. Pelembap

Ini merupakan langkah yang tak patut diabaikan, walaupun kulit anda berminyak. Sapukan pada kulit dan urut muka anda ke arah atas dan ke luar.

7. Minyak muka

Jika anda ingin mendapatkan manfaat daripada minyak muka seperti mengecilkan liang pori dan mencerahkan kulit, tepekkan pada bahagian kulit yang kering untuk memerangkap krim pelembap anda.

Ingat! Minyak boleh menembusi krim muka anda tapi sebaliknya pula tak boleh.

8. Krim pelindung matahari

Rugi saja kalau anda pakai krim SPF sebaik saja selepas mencuci muka, kerana nanti segala jenis produk kulit yang anda pakai selepas itu takkan berguna pun. Jadi pakai sunscreen ini sebelum anda pakai makeup.

Foto: Rex

Urutan yang betul juga perlu diikuti ketika anda pakai makeup supaya rupa anda nampak flawless.

9. Primer

Produk ini bertindak sebagai magnet atau base yang baik untuk produk lain. Dengan adanya teknologi moden, ia juga boleh melawan masalah kulit seperti tompok dan minyak.

10. Foundation

Ada banyak mitos tentang pemakaian concealer, tapi untuk mendapatkan cover-up yang efektif, anda perlu sapukan foundation terlebih dahulu. Pakaikan lapisan yang nipis dan ringan supaya nampak natural, dan gunakan concealer untuk tutupkan sebarang kecelaan.

11. Concealer

Cari bahagian-bahagian pada muka anda yang mungkin perlukan cover-up, kemudian tepekkan concealer dengan berus untuk blend.

12. Bedak

Bedak muka anda direka cipta untuk tetapkan makeup dan serap lebihan minyak, jadi sapu di zon T, dagu serta di bawah mata.

Foto: Today Show

13. Bronzer, kemudian blusher

Bedak dan krim bronzer berfungsi untuk membuatkan struktur muka anda nampak lembut, jadi pakai produk ini sebelum highlight pipi anda dengan blusher.

14. Eyeshadow dan eyeliner, kemudian maskara

Bulu mata yang dah dipakaikan maskara boleh menghalang anda daripada melukiskan eyeliner pada garisan mata, jadi lepas pemakaian eyeshadow dan liner dah settle, baru pakai maskara.

15. Bulu kening

Kepekatan warna liner untuk bulu kening anda perlu seimbang dengan warna eyeshadow, blusher dan gincu. Jadi pilih betul-betul!

Akhir sekali mestilah pemakaian lip liner dan lipstick. Semoga anda tak keliru lagi lepas ini!

Sumber: Cosmopolitan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Mon, 31 Dec 2018

Seni Mesir Purba Diangkat Sebagai Tema Dalam Siri Pertunjukan Fesyen Metiers d’Art By Chanel

Himpunan seleksi rona emas menjadi warna utama dalam koleksi terbaru Chanel ini.

Oh Lawa Fri, 9 Mar 2018

13 Top Model Antarabangsa Ini Buktikan Rupa Bukanlah Segalanya

Buktinya, ramai model yang berjaya mengukir nama di pentas dunia dengan rupa paras mereka yang langsung tak konvensional. 

Oh Lawa Thu, 7 Jun 2018
Featured Thu, 8 Nov 2018

Bercuti Tanpa Giant Over-Sized Sun Hat Ini, Bermakna Anda Belum Cukup Fashionista!

Stail topi besar ini dicetuskan oleh pereka fesyen Perancis, Simon Porte Jacquemus pada 2017.

Featured Fri, 10 Apr 2020

FK by Farah Khan, koleksi lebaran pada harga berpatutan buat penggemar fesyen

Koleksi ini diinspirasikan oleh keindahan Marrakech

Oh Lawa Mon, 12 Mar 2018

Dambakan Bentuk Wajah Secantik Fazura, Jom Cuba 4 Tips Wajah Ini!

Memiliki raut wajah bujur sireh atau kecil seperti aktres Fazura, menjadi idaman setiap wanita.

Bagi yang tiada bajet tu, ada cara alternatif yang dapat membantu anda untuk mendapatkan raut wajah dan pipi yang kecil bak pauh dilayang. Bahkan petua ini bukan saja mudah tetapi juga jimat dan selamat. Selamat mencuba!

Oh Lawa Sat, 24 Nov 2018
Oh Lawa Wed, 17 Oct 2018

7 Fakta Menarik Tentang Cukur Bulu Badan Yang Perlu Anda Tahu

Fungsi bulu badan adalah mengawal suhu badan.

Oh Lawa Tue, 27 Aug 2019

Lawanya extension bulu mata! Sebelum buat, ini panduannya

Pemasangan  bulu mata semakin diminati oleh kebanyakan wanita dan ia kini menjadi trend di Malaysia. Ia adalah teknik memasang bulu mata untuk menampakkan bulu mata anda lebih lebat, lentik dan panjang.  Kaedah dinamakan persambungan ini […]

Featured Thu, 19 Mar 2020

Tudung labuh kekal popular dalam kalangan wanita hari ini

JimmyScarves hasil rekaan lebih kontemporari

| Live TV