Oh Lawa By: Yanie Baharom August 22, 2018 @ 12:00pm

Katakan Tidak Pada Muka Pinggan! Ini Cara Pecahkan Lemak Di Muka Anda

Memiliki raut wajah bujur sireh atau kecil, menjadi idaman setiap wanita.

Apatah lagi kalau body dah ramping, takkan muka bulat pula kan? So, bagaimanakah caranya untuk mendapatkan keseimbangan bentuk muka yang sepadan dengan keadaan fizikal anda?

Jangan gusar, bagi yang selesa memilih jalan pintas iaitu melalui cara pembedahan dan mampu membiayai kos pembedahan apa salahnya. Berani buat berani tanggung, kata orang!

Bagi yang tiada bajet itu, sebenarnya ada cara alternatif yang dapat membantu anda untuk mendapatkan raut wajah dan pipi yang kecil bak pauh dilayang. Bahkan petua ini bukan saja mudah tetapi juga jimat dan selamat. Selamat mencuba!

4 Cara Kecilkan Pipi Tembam

1. Lakukan Senaman Rahang

Selain daripada senaman badan, andajuga boleh lakukan senaman rahang atau muka yang di kenali sebagai ‘yoga face’. Teknik ini akan  meregangkan otot-otot di wajah dan mengecilkan pipi. Lakukan senaman ini setiap pagi dan sebelum anda tidur. Ia bukan sahaja mengecilkan pipi malah ia juga meanjalkan lagi kulit muka dan mengurangkan masalah kulit berkedut di wajah.

foto : siraplimau.com

2. Urut Halus Di pipi

Teknik mengurut di bahagian wajah juga boleh menghilangkan lemak yang terkumpul. Buat urutan  satu arah dari bawah ke atas. Untuk efek yang berganda oleskan sekali krim di wajah. Perlu di ingat, buatlah urutan yang lembut dan halus kerana kulit di wajah adalah kawasan kulit yang paling nipis.

Foto : marieclaire.com

3. Guna Teknik Solekan Yang Betul

Bila bersolek pastikan kamu menggunakan teknik yang tepat dan sesuai dengan bentuk wajah anda. Untuk langkah selamat oleskan pemerah pipi mengikut bentuk rahang. Jangan sesekali sapu pemerah pipi mengikut bentuk bulatan kerana ia akan memberi efek yang lebih tembam pada anda.

Foto : beautylish.com

4. Ais Batu

Pada individu yang miliki masalah kulit sensitif, apa kata gunakan sahaja ais batu dan tepuk-tepukkan ia di daerah dagu dan pipi selama beberapa minit setiap hari. Ia akan melegakan otot-otot wajah anda dan secara tidak langsung merehatkan otot wajah yang sedang membengkak.

Foto : peachesandblush.com

4 Senaman kecilkan Pipi Tembam

1. Senaman Pipi

Mulakan dengan meletakkan tiga atau empat jari pada pipi dan tekan. Pada masa sama, cuba senyum sebesar mungkin. Lakukan 10 hingga 25 ulangan setiap set. Boleh buat 4 hingga 5 set sehari. Tangan merupakan rintangan dalam senaman ini.

2. Bibir

Cuba muncungkan bibir seolah-olah hendak bercium. Tanpa menggerakkan muka, cuba cium ke kanan dan ke kiri. Lakukan gerakan ulangan ini sebanyak 20 kali. Cuba buat dalam 4 hingga 5 set sehari.

3. Sedutan

Cuba sedut dan tarik pipi anda rapat dengan gigi dan tahan sekitar 5 saat lalu lepas. Ulang gerakan ini sebanyak 20 kali dalam 4 hingga 5 set.

4. Senaman O

Buka mulut seluas yang mungkin. Gerakkan bibir ke depan dalam bentuk O seolah hendak bersiul. Kembali ke keadaan asal. Ulang gerakan ini dalam 20 kali dalam 4 hingga 5 set.

Foto : brightside.me

Sumber: Nona

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Mon, 27 Aug 2018

Evolusi Solekan Era Merdeka Hingga Kini

Memang beza betul setiap zaman!

Oh Lawa Wed, 13 Mar 2019

Berhenti guna produk kosmetik untuk tutup jerawat!

Beri peluang kepada kulit untuk bernafas.

Oh Lawa Fri, 24 Aug 2018

Cuci Beauty Blender Anda Dengan Teknik Mudah Ini, Gerenti Nampak Macam Baru!

Kalau pakai sabun saja, tak semestinya semua kotoran akan hilang.

Oh Lawa Wed, 21 Nov 2018

Aksesori Hidung Ini Memang Cantik & Unik. Sesuai Untuk Anda Yang Berhidung Pesek!

Rekaan aksesori ini diinspirasikan melalui keindahan pelbagai suku kaum. 

Featured Fri, 9 Nov 2018

Kylie & Kendall Jenner Lancarkan Rangkaian Beg Tangan, Harganya Boleh Tahan Murah!

Bolehlah dikira mampu milik untuk produk daripada selebriti antarabangsa.

Featured Tue, 12 Feb 2019

#GucciShowtime rentasi era kegemilangan muzikal Hollywood

Saksikan video promo #GucciShowtime memang meletop!

Oh Lawa Wed, 26 Dec 2018

Kecantikan Memukau Anzalna Kini Boleh Dipraktikkan!

Bukan saja cantik dan berbakat, Anzalna juga seorang figura dengan personaliti menyenangkan.

Oh Lawa Tue, 27 Feb 2018

Mascara Anda Kering Dan Bergumpal? Ini Cara Mudah Untuk “Cairkannya” Semula

Kegunaan mascara adalah untuk buat bulu mata kita nampak lebat dan lentik. Jadi memang tension kalau mascara tu dah mula bergumpal dan kekeringan, padahal macam baru je beli semalam.

Oh Lawa Mon, 2 Jul 2018
Acara Wed, 10 Apr 2019

| Live TV