Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Oh Lawa By: tex_admin November 14, 2019 @ 3:46pm

Kebaya labuh Kedah bakal diangkat ke pentas Ratu Dunia 2019

Oleh Amnan Hibrahim

Wakil Ratu Malaysia Dunia 2019, Alexis SueAnn bakal mengangkat pakaian tradisional negeri Kedah iaitu kebaya labuh pada pertandingan busana kebangsaan Ratu Dunia (Miss World) ke-69 yang akan diadakan di London, pada 14 Disember ini.

Pereka busana berkenaan yang juga pengasas jenama pakaian batik, iKARRTini, Kartini Illias, berkata keupayaan busana tradisi itu untuk menonjolkan keanggunan dan pada masa sama memaparkan kerendahan hati si pemakai membuatkan beliau tertarik untuk menggunakanya sebagai busana kebangsaaan bagi wakil Ratu Malaysia Dunia 2019.

Ratu Malaysia Dunia 2019, Alexis SueAnn (kiri) dan Pereka Pakaian, Kartini Illias di Dorsett Grand Subang, Subang Jaya. NSTP/ZULFADHLI ZULKIFLI.

Sekali pandang, busana ini mungkin kelihatan agak tidak menonjol di mata yang melihatnya, namun jika diteliti, setiap elemen yang ada pada busana kebangsaan kali ini ternyata mempunyai nilai kesenian dan kebudayaan yang unik serta halus.

ARTIKEL BERKAITAN: Tahun Lepas Kostum Nasi Lemak, Tahun Ini Pula Kuih Muih Tradisional

Secara umumnya, busana kebangsaan ini memiliki empat elemen penting iaitu, kebaya labuh, selendang batik, hiasan kepala dan juga aksesori tambahan.

“Bagi pemilihan batik yang digunakan untuk busana ini, saya menggunakan motif batik asli yang ada dalam koleksi saya.

Untuk bahagian kebaya labuh, Kartini berkata beliau menggabungkan dua jenis kain yang saling melengkapi dalam usahanya memaparkan kemegahan dan kekayaan masyarakat Malaysia iaitu kain sutera dan kain songket.

Selain daripada penggunaan kain sutera yang dihiasi dengan sulaman hiasan yang menarik, songket yang digunakan sebagai sarong dalam pemakaian kebaya labuh juga dihiasi dengan motif warisan masyarakat Malaysia iaitu tampok manggis.

Miss World Malaysia 2019, Alexis SueAnn. Foto: NSTP/ZULFADHLI ZULKIFLI.

Kedua-dua jenis sulaman dan hiasan yang dipersembahkan pada kebaya labuh berkenaan bukan sahaja menunjukkan kehalusan seni masyarakat Malaysia, malahan turut memaparkan kekayaan masyarakat Malaysia melalui penggunaan benang emas dan juga perak asli.

ARTIKEL BERKAITANRatu Malaysia Universe 2019 Imbas Pengalaman Berbadan Gempal

Bagi penggunaan selendang batik pula, Kartini berkata rekaan ini diinspirasi daripada amalan tradisi wanita Kedah  yang sentiasa membawa bersama dengan mereka sehelai selendang batik apabila setiap kali keluar rumah.

“Bagi pemilihan batik yang digunakan untuk busana ini, saya telah menggunakan motif-motif batik yang mana proses pembuataanya dibuat secara asli dengan menggunakan kain sutera.

“Proses pembuatan batik selendang yang menggunakan teknik cop di atas kain sutera adalah cara yang berupaya menaikkan warna pada kain tersebut,” katanya ketika majlis pengenalan busana kebangsaan wakil Ratu Malaysia Dunia 2019 di Subang Jaya, baru-baru ini.

Pereka pakaian Miss Malaysia 2019, Kartini Illias. Foto: NSTP/ZULFADHLI ZULKIFLI. (untuk NST sahaja).

Turut tidak dilupakan dalam rekaan busana ini adalah elemen kepelbagaian kaum yang wujud di Malaysia. Untuk itu, Kartini memasukkan secara halus berkenaan dengan kepelbagaian budaya yang wujud di Malaysia melalui aksesori yang dipakai oleh Alexis ketika menggayakan busana berkenaan.

Sebagai contoh, ‘kerongsang tok’ yang dipakai oleh Alexis adalah sejenis perhiasan yang lazimnya dipakai oleh golongan aristokrat daripada keturunan Melayu dan India. Manakala, pengaruh budaya Cina dan India juga boleh dilihat pada motif hiasan yang terdapat pada perhiasan kepala dan gelang kaki yang digunakan pada busana itu.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Sat, 23 Jun 2018
Oh Lawa Mon, 1 Oct 2018

Huda Beauty Akan Lancarkan Produk Terbaru Yang Dikatakan Menampilkan Formula Luar Biasa!

Baca artikel ini untuk ketahui info tentang produk terbaru Huda Beauty.

Oh Lawa Fri, 6 Apr 2018

Ikuti 6 Tips Ini Untuk Miliki Ulas Bibir Mungil, Seksi Lagi Menggoda

Mempunyai bibir seksi sememangnya menjadi impian wanita dan kerana itu ramai daripada kaum hawa sanggup mengambil risiko untuk menjalani suntikan semata-mata mahu mempunyai bibir yang lebih sensual.

Sedangkan terdapat pelbagai cara alternatif lagi kreatif untuk mereka mendapatkan bentuk bibir yang mungil. Tinggal lagi hanya perlu mempelajari teknik solekan yang betul.

Oh Lawa Thu, 15 Feb 2018

Dambakan Mata Sihat Dan Cantik, Jom Baca Tips Ini!

Mata merupakan antara pancaindera yang penting pada tubuh kita.

Oh Lawa Fri, 30 Nov 2018

Ini Cara Merawat Kulit Tangan Kering Yang Paling Efektif

Cuba gosok tangan anda sekarang, rasa kering atau tidak?

Oh Lawa Fri, 28 Dec 2018

If You Need Some Luck For 2019, See What Colour Underwear You Have On

… when the clock strikes midnight on New Year’s.

Featured Mon, 17 Feb 2020
Oh Lawa Fri, 20 Apr 2018

Dambakan Kulit Wajah Flawless? Ketahuilah 5 Jenis Vitamin Ini!

Mahu kulit wajah cantik berseri, ketahui jenis vitamin ini.

Oh Lawa Mon, 28 Jan 2019

Cara memilih gaya tudung yang sesuai dengan bentuk muka anda

Jika tersalah pilih, rosaklah penampilan anda!

| Live TV