Oh Lawa By: tex_admin November 14, 2019 @ 3:46pm

Kebaya labuh Kedah bakal diangkat ke pentas Ratu Dunia 2019

Oleh Amnan Hibrahim

Wakil Ratu Malaysia Dunia 2019, Alexis SueAnn bakal mengangkat pakaian tradisional negeri Kedah iaitu kebaya labuh pada pertandingan busana kebangsaan Ratu Dunia (Miss World) ke-69 yang akan diadakan di London, pada 14 Disember ini.

Pereka busana berkenaan yang juga pengasas jenama pakaian batik, iKARRTini, Kartini Illias, berkata keupayaan busana tradisi itu untuk menonjolkan keanggunan dan pada masa sama memaparkan kerendahan hati si pemakai membuatkan beliau tertarik untuk menggunakanya sebagai busana kebangsaaan bagi wakil Ratu Malaysia Dunia 2019.

Ratu Malaysia Dunia 2019, Alexis SueAnn (kiri) dan Pereka Pakaian, Kartini Illias di Dorsett Grand Subang, Subang Jaya. NSTP/ZULFADHLI ZULKIFLI.

Sekali pandang, busana ini mungkin kelihatan agak tidak menonjol di mata yang melihatnya, namun jika diteliti, setiap elemen yang ada pada busana kebangsaan kali ini ternyata mempunyai nilai kesenian dan kebudayaan yang unik serta halus.

ARTIKEL BERKAITAN: Tahun Lepas Kostum Nasi Lemak, Tahun Ini Pula Kuih Muih Tradisional

Secara umumnya, busana kebangsaan ini memiliki empat elemen penting iaitu, kebaya labuh, selendang batik, hiasan kepala dan juga aksesori tambahan.

“Bagi pemilihan batik yang digunakan untuk busana ini, saya menggunakan motif batik asli yang ada dalam koleksi saya.

Untuk bahagian kebaya labuh, Kartini berkata beliau menggabungkan dua jenis kain yang saling melengkapi dalam usahanya memaparkan kemegahan dan kekayaan masyarakat Malaysia iaitu kain sutera dan kain songket.

Selain daripada penggunaan kain sutera yang dihiasi dengan sulaman hiasan yang menarik, songket yang digunakan sebagai sarong dalam pemakaian kebaya labuh juga dihiasi dengan motif warisan masyarakat Malaysia iaitu tampok manggis.

Miss World Malaysia 2019, Alexis SueAnn. Foto: NSTP/ZULFADHLI ZULKIFLI.

Kedua-dua jenis sulaman dan hiasan yang dipersembahkan pada kebaya labuh berkenaan bukan sahaja menunjukkan kehalusan seni masyarakat Malaysia, malahan turut memaparkan kekayaan masyarakat Malaysia melalui penggunaan benang emas dan juga perak asli.

ARTIKEL BERKAITANRatu Malaysia Universe 2019 Imbas Pengalaman Berbadan Gempal

Bagi penggunaan selendang batik pula, Kartini berkata rekaan ini diinspirasi daripada amalan tradisi wanita Kedah  yang sentiasa membawa bersama dengan mereka sehelai selendang batik apabila setiap kali keluar rumah.

“Bagi pemilihan batik yang digunakan untuk busana ini, saya telah menggunakan motif-motif batik yang mana proses pembuataanya dibuat secara asli dengan menggunakan kain sutera.

“Proses pembuatan batik selendang yang menggunakan teknik cop di atas kain sutera adalah cara yang berupaya menaikkan warna pada kain tersebut,” katanya ketika majlis pengenalan busana kebangsaan wakil Ratu Malaysia Dunia 2019 di Subang Jaya, baru-baru ini.

Pereka pakaian Miss Malaysia 2019, Kartini Illias. Foto: NSTP/ZULFADHLI ZULKIFLI. (untuk NST sahaja).

Turut tidak dilupakan dalam rekaan busana ini adalah elemen kepelbagaian kaum yang wujud di Malaysia. Untuk itu, Kartini memasukkan secara halus berkenaan dengan kepelbagaian budaya yang wujud di Malaysia melalui aksesori yang dipakai oleh Alexis ketika menggayakan busana berkenaan.

Sebagai contoh, ‘kerongsang tok’ yang dipakai oleh Alexis adalah sejenis perhiasan yang lazimnya dipakai oleh golongan aristokrat daripada keturunan Melayu dan India. Manakala, pengaruh budaya Cina dan India juga boleh dilihat pada motif hiasan yang terdapat pada perhiasan kepala dan gelang kaki yang digunakan pada busana itu.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Fri, 16 Nov 2018
Oh Lawa Thu, 16 Aug 2018

Rahsia Kecantikan Wanita Thailand Yang Perlu Anda Tahu

Wanita Thailand gunakan asam jawa untuk skrub wajah.

Oh Lawa Mon, 21 Jan 2019
Featured Thu, 26 Mar 2020

Dolce & Gabbana lancar himpunan abaya untuk Muslimah

Rekaan jenama antarabangsa dipuji!

Featured Thu, 14 Jun 2018

5 Cara Ini Mampu Buatkan Kulit Wajah Anda Putih Berseri! Tak Percaya, Cubalah!

Setiap wanita pasti inginkan kulit yang putih bak salji untuk kelihatan cantik dan menawan.

Oh Lawa Tue, 13 Mar 2018

Gaji ‘Ciput’ Bukan Alasan Tak Make Up, Ini Barangan Make Up Bawah RM40

Setiap wanita yang sentiasa bermakeup akan kelihatan nampak cantik dan fresh! Betul tak? Sebenarnya, bermakeup ini bukan sahaja untuk nampak cantik tetapi ia salah satu cara untuk meningkatkan keyakinan diri setiap wanita. Tetapi ada juga dalam kalangan anda yang tidak gemar bermakeup kan? Mungkin sebab malas untuk menghabiskan masa depan cermin, iyala kalau nak makeup kena teliti dan ambil masa yang lama jugak.

Oh Lawa Wed, 3 Apr 2019

Jurusolek (MUA) kini dirai dalam anugerah berprestij!

Siapakah yang bakal dinobat juara? nantikan malam kemuncak MMAA 2019 diadakan pada 28 Ogos 2019 ini.

Oh Lawa Thu, 30 May 2019

Elemen glam dan tradisional serlahkan gaya klasik koleksi raya Shawlpublika

Himpunan rekaan Aidilfitri 2019 cipta sejarah tersendiri

Oh Lawa Thu, 26 Sep 2019

Butik pop-up Fred Perry dibuka di RexKL

Sasar pelancong asing di Petaling Street

Oh Lawa Mon, 22 Apr 2019

Jom belajar cara mendandan berinspirasikan rambut ‘Khaleesi’ Daenerys Targaryen

‘Mahkota’ watak utama siri Game Of Thrones ini sentiasa mempersonakan!

| Live TV