Oh Lawa By: Yanie Baharom September 20, 2018 @ 11:00am

Kehabisan Lipstick Favourite Dan Ada Temujanji? Usah Gusar, Ini Caranya Buat Lipstick DIY!

Wajah yang suram bisa berseri dengan hanya sekali sapuan gincu. Bayangkan betapa magisnya kuasa gincu atau lipstick dalam membangkitkan pesona seorang wanita!

Seperti yang kita tahu terdapat pelbagai jenis lipstick yang dijual di pasaran seperti lip tint, matte dan lip paint. Warnanya pun beragam, yakni boleh didapatkan daripada seleksi natural sehinggalah rona gelap, garang dan futuristic!

Tapi tahukah anda, bahan-bahan kimia yang terkandung dalam lipstick itu mempunyai kesan sampingan yang boleh memudarkan warna bibir seterusnya membuatkannya menjadi hitam?

Salah satu cara untuk mengekalkan bibir sihat anda, adalah dengan menggunakan lipstick yang diperbuat daripada bahan-bahan alami atau semula jadi.

Nak tahu bagaimana ia boleh dihasilkan? Ini 3 cara membuat lipstick sendiri yang harus anda cuba!

1. Delima

Foto: Dr. Fuhrman

Buah yang turut dikenali sebagai pomegranate ini ternyata bukan saja baik untuk kesihatan tubuh badan, malah boleh digunakan sebagai bahan asas membuat lipstick.

Caranya mudah saja. Perahkan buah delima untuk mendapatkan patinya. Selepas itu campurkan pati tadi dengan minyak kelapa dan biarkan selama 2 jam.

Selain mudah dibuat dan diyakini selamat kerana menggunakan bahan-bahan semula jadi, lipstick diperbuat daripada buah delima ini juga tahan lama iaitu selama satu bulan. Asalkan jangan lupa menyimpannya dengan rapi.

2. Blackberry dan Raspberry

Foto: 1zoom

Berbeza dengan buah delima yang menghasilkan warna merah, paduan kedua-dua beri ini mencipta warna lipstick yang lebih unik dan menggoda!

Cara membuatnya pun cukup mudah, iaitu hanya dengan menyediakan blackberry dan raspberry dengan jumlah yang sama, kemudian masukkan ke dalam microwave selama satu minit.

Sesudah itu, perah kedua jenis beri berkenaan sehingga keluar pati buahnya. Campur pati buah tadi dengan minyak kelapa hingga mendapat tekstur yang diinginkan. Kemudian tuangkan ke dalam bekas kecil dan tutup dengan rapat.

3. Buah Bit

Foto: vix.com

Mungkin ramai yang tidak familiar dengan buah yang satu ini atau asing mendengar namanya. Tetapi jangan terkejut kerana ia wujud (dijual) di supermarket komersil.

Buah bit adalah sejenis ubi yang berwarna merah dan jauh lebih gelap dari dua beri tadi. Hampir sama dengan cara sebelumnya, membuat lipstick dari buah bit adalah dengan memarutkannya terlebih dahulu, kemudian parutan tersebut diperah hingga mendapat pati buah.

Langkah seterusnya, ia juga dicampurkan dengan minyak kelapa hingga mendapat tekstur yang kamu inginkan.

Apa macam, mudah bukan? Apalagi let’s cuba!

Sumber: Kawaii Beauty Japan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Tue, 5 Mar 2019
Oh Lawa Fri, 16 Nov 2018

Nak Pretty Macam Zahirah Macwilson? Ikuti Teknik Solekan Aktres Ini

Zahirah Macwilson gadis kacukan Australia dan Melayu.

Oh Lawa Thu, 20 Dec 2018

11 Makeup Products That Every Beginner Must Have 

Long-time users also can learn a thing or two.

Oh Lawa Mon, 30 Jul 2018

7 Faktor Kenapa Terjadinya Kedutan Di Bahagian Mata. Jangan Stres!

Kedutan di bahagian mata boleh menjejaskan penampilan wajah seseorang.

Oh Lawa Mon, 19 Mar 2018

Kerap Cuci Rambut Tapi Masih Banyak Minyak. Ini Jawapan Berapa Kali Sebenarnya Anda Perlu Mencuci Rambut

Kalau anda kerap sangat bersyampu, kulit kepala akan bertindak mengeluarkan lebih banyak minyak! Alamak!

Oh Lawa Mon, 15 Jul 2019

MARA bantu usahawan fesyen ALIKE 2020

Semua pereka berbakat, miliki idea hebat!

Oh Lawa Wed, 8 Aug 2018

Peniagawati Sediakan Platform Ke New York Fashion Week Untuk 18 Pereka Fesyen Malaysia

Ini merupakan kali kedua pereka fesyen Malaysia menyinari pentas fesyen di bandar itu.

Oh Lawa Fri, 6 Apr 2018

5 Kasut Tumit Tinggi Termahal Di Dunia, No. 1 Boleh Dapat 30 Buah Rumah Mewah!

Hijab & Heels ingin kongsi kepada anda senarai 5 kasut tumit tinggi wanita termahal di dunia di mana semuanya bernilai jutaan ringgit. 

Oh Lawa Wed, 21 Feb 2018

Kulit Tumit Anda Selalu Kering Dan Merekah? Cuba Teknik Rendaman Kaki Ini, Mudah Je!

Leceh betul, kan, kalau kulit tumit kering? Yelah, orang lain bukannya nampak bahagian kaki kita tu, tapi yang tak syoknya kita akan rasa sakit dan tak selesa!

| Live TV