Oh Lawa By: Ad Ops March 19, 2018 @ 2:48pm

Kerap Cuci Rambut Tapi Masih Banyak Minyak. Ini Jawapan Berapa Kali Sebenarnya Anda Perlu Mencuci Rambut

Bab-bab syampu rambut ni, orang putih selalu kata lather, rinse and repeat. Gosok sampai berbuih, bilas dan ulang. Tapi “ulang” itu berapa kali seminggu, sebenarnya?

Foto: vkool.com

Rambut anda berminyak apabila sebum telah terkumpul di kulit kepala. Sebum ini sebenarnya elok kerana ia mengelakkan kulit kepala anda daripada terlalu kering.

Tapi kalau sebum yang terkumpul tu dibiarkan sampai berlebihan, kotoran pula akan melekat. Di sinilah di mana syampu memainkan peranannya. 

Kalau anda kerap sangat pula bersyampu, kulit kepala anda akan bertindak dengan mengeluarkan lebih banyak minyak! Alamak!

Itulah sebabnya anda perlu tahu berapa kerap anda perlu menggunakan syampu. Ia semuanya bergantung kepada style dan jenis rambut anda.

Nipis atau tebal?

Foto: PhotoMediaGroup/Shutterstock

Selalunya kebanyakan orang akan cuci rambut mereka dua kali seminggu, ataupun bila mereka rasa rambut mereka perlu dicuci.

Rambut yang halus dan lurus membolehkan minyak untuk terkumpul dengan cepat. Sebaliknya, rambut yang tebal dan kerinting selalunya akan cepat kering kerana susah bagi sebum untuk sampai ke akar rambut.

Inilah sebabnya stail rambut yang seperti afro akan cepat hilang kelembapan setelah dicuci.

Oleh sebab itu, rambut halus dan lurus perlu dicuci lebih kerap manakala rambut kerinting dan kasar hanya perlu dicuci setiap 3 hari supaya ia tidak kering dan bercabang.

Kalau anda mempunyai rambut yang tebal, panjang dan kerinting dan selalunya memerlukan masa yang lama untuk blow-dry, cuci sekali seminggu pun cukup.

Perapi pun tak boleh terlalu kerap!

Foto: Pixland/Getty Images

Sementara itu, ada seorang lagi hairstylist yang beritahu bahawa conditioner tak perlu digunakan setiap kali anda mencuci rambut dengan syampu.

Hairstylist ini mengesyorkan supaya orang yang berambut lurus untuk cuci rambut mereka setiap hari tapi hanya gunakan conditioner setiap 4 atau 5 hari.

Orang yang berambut lebat pula perlu cuci 3 kali seminggu dan gunakan conditioner sekali-sekala bila rambut mereka terasa kering, tapi tak lebih dari dua kali seminggu.

Sumber: Independent.co.uk

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Sat, 23 Jun 2018

Mahu Banggakan Malaysia-Indonesia, Nurul Shamsul Gementar Hadapi Ogos

Nurul Shamsul berjaya melakar sejarah pabila menjadi wanita Melayu pertama yang memasuki pusingan akhir Miss Universe New Zealand 2018.

Featured Fri, 8 May 2020
Featured Tue, 14 Apr 2020

Guna istilah popular PKP, koleksi Lebaran Larney tular!

Stay At Home Kebaya atau Lockdown Kurung Kedah, mana satu pilihan hati?

Oh Lawa Fri, 8 Jun 2018

Turkiye Bag Tas Tangan Dengan Sentuhan Classy Dan Affordable!

Jika anda ke Jalan TAR mahupun Mood Republik yang berlangsung hujung minggu ini jangan lupa singgah ke booth Adynda Design yang menjual pelbagai rekaan beg tangan yang cantik-cantik dengan harga mampu milik.

Oh Lawa Wed, 22 Aug 2018

Katakan Tidak Pada Muka Pinggan! Ini Cara Pecahkan Lemak Di Muka Anda

Teknik mengurut di bahagian wajah juga boleh menghilangkan lemak yang terkumpul.

Oh Lawa Mon, 2 Apr 2018

9 Kesalahan Kecantikan Yang Sering Dilakukan Wanita. Patutlah Tak Cantik-Cantik

Wanita memang sangat menitikberatkan soal kecantikan. Namun, tanpa disedari, mereka turut melakukan kesalahan kecantikan sama ada secara sengaja ataupun tidak.

Featured Mon, 29 Jul 2019
Oh Lawa Tue, 17 Jul 2018

Buat Kamu Si Mata Kecil, Cuba 5 Teknik Ini Untuk Miliki Mata Galak Persis Aishwarya Rai

Mata galak pesonanya cukup memukau namun standard mata bagi kebanyakan wanita Asia lazimnya bersaiz kecil.

Oh Lawa Sat, 5 Oct 2019
Oh Lawa Mon, 21 May 2018

| Live TV