Oh Lawa By: Bibi Ramli August 27, 2018 @ 3:00pm

Ketahui Tip-Tip Membeli Kasut Tumit Tinggi & Bila Masa Paling Sesuai Untuk Beli

Golongan wanita mesti tercari-cari jenama atau design high heels macam mana yang paling selesa untuk dipakai. Memang susah!

Selalunya, setelah pakai sesuatu pasang itu beberapa kali, barulah kaki kita dah terbiasa dengan bentuknya. Barulah selesa. Tapi walaupun begitu, adakah ia bagus untuk kesihatan anda?

Menurut Tania Kapila, seorang doktor dalam bidang perubatan podiatrik (kaki, buku lali dan yang sewaktu dengannya), tak ada high heels yang ideal di luar sana kerana mereka semua menyebabkan trauma kepada kaki si pemakai. Bukan saja dari segi sakit sendi atau otot, tapi juga kematu dan ketuat. Aduh!

“Perkara yang anda perlu praktikkan adalah kesederhanaan. Untuk satu malam, anda boleh pakai high heels tapi tahulah yang esoknya kaki anda akan rasa sakit. Pakai pada satu malam saja adalah lebih baik daripada pakai high heels setiap hari,” katanya.

Hmm… tapi bagaimana kalau ”kesederhanaan” ini bukan dalam pilihan kita? Yalah, kebanyakan daripada kita mungkin hanya pakai stiletto 5 inci di acara-acara istimewa, tapi kena juga pakai kasut bertumit tinggi ke pejabat setiap hari.

Foto: nicershoes.com

Tak apa, tak apa. Kalau itulah kesnya, anda boleh kurangkan risiko sakit kaki anda dengan memilih high heels yang betul-betul selesa untuk dipakai.

Di sini, Tania telah kongsikan beberapa tip yang anda boleh gunakan ketika membeli.

Yang mana satu nak beli?

1. Periksa ketinggian tumit kasut itu. Jika ia terlalu tinggi, ia akan menyebabkan jari kaki dan bahagian depan tapak kaki anda “jam” setiap kali anda berjalan. Ketinggian yang terbaik adalah di antara satu dan dua inci.

2. Berikan tumpuan kepada bahagian depan kasut itu, di mana jari kaki terletak apabila anda memakainya. Adakah ia runcing atau melengkung? Kasut yang terlalu runcing akan lagi squeeze kaki anda berbanding kasut yang melengkung bahagian depannya.

3. Elakkan daripada membeli kasut bermaterial keras seperti kulit dan vinyl yang boleh menyebabkan kaki berpeluh dan akhirnya menambahkan risiko untuk jangkitan kulat. Cari material yang boleh bernafas seperti suede.

Bila nak beli?

Tak kira apa stail yang anda ingini, ada satu lagi faktor yang menentukan sama ada kasut anda akan menyakitkan kaki atau tidak: bila dalam satu hari itu anda memilih untuk beli kasut.

Menurut Tania, saiz kaki berubah-ubah sepanjang hari kerana ia mengembang. “Masa yang paling sesuai dalam satu hari itu untuk shopping kasut adalah bila-bila selepas waktu tengahari, berbanding dengan pada waktu pagi.

“Mana-mana saiz yang muat kaki anda pada waktu bagus ini adalah saiz kasut yang anda patut beli.”

Okay, dah dapat idea? Bolehlah pergi shopping lepas ini! Pilih yang betul, ya!

Sumber: Marie Claire

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Tue, 14 Aug 2018
Oh Lawa Wed, 23 Oct 2019

9 busana elegan yang Kate Middleton pakai sepanjang lawatannya ke Pakistan

Jarang kita dapat lihat Kate tampil dengan fesyen yang berunsur Asia.

Featured Mon, 6 Jul 2020

Melangkah penuh bergaya dan selesa dengan kasut Skechers

Rekaan lebih kreatif dengan inovasi terkini

Oh Lawa Fri, 30 Mar 2018

Tak Perlu Susah-Susah Buat Pembedahan, 4 Cara Ini Confirm Buat Hidung Jadi Mancung

Memiliki hidung yang mancung menjadi idaman setiap orang baik wanita mahupun lelaki. Ini kerana dengan mempunyai bentuk hidung yang sempurna, pastinya menambahkan lagi kecantikan dan ketrampilan wajah seseorang.

Oh Lawa Mon, 30 Jul 2018

Semakin Matang Buah Tomato Itu, Semakin Power Khasiatnya Untuk Kulit

Bukan saja lazat dimakan begitu saja, tomato dapat membantu mengatasi pelbagai masalah kulit.

Oh Lawa Thu, 11 Oct 2018

Selepas Kejayaan Kylie Cosmetics, Kylie Jenner Bakal Lancarkan Rangkaian Produk Penjagaan Kulit Pula

Kita semua tahu yang Kylie Jenner kini sedang dalam perjalanan untuk menjadi “the youngest self-made billionaire”, iaitu billionaire (lebih tinggi daripada jutawan) termuda di hasil atas usaha sendiri. Walaupun gelaran “self-made” itu dipertikaikan oleh banyak pihak, kita […]

Oh Lawa Thu, 22 Nov 2018
Oh Lawa Wed, 21 Feb 2018

Kulit Tumit Anda Selalu Kering Dan Merekah? Cuba Teknik Rendaman Kaki Ini, Mudah Je!

Leceh betul, kan, kalau kulit tumit kering? Yelah, orang lain bukannya nampak bahagian kaki kita tu, tapi yang tak syoknya kita akan rasa sakit dan tak selesa!

Featured Mon, 30 Sep 2019

Mahu rambut sihat berkilat seperti rambut artis K-Pop? Ikuti 6 panduan ini

Walaupun digayakan banyak kali, rambut mereka tetap tampak lembut.

| Live TV