Oh Lawa By: Bibi Ramli August 27, 2018 @ 3:00pm

Ketahui Tip-Tip Membeli Kasut Tumit Tinggi & Bila Masa Paling Sesuai Untuk Beli

Golongan wanita mesti tercari-cari jenama atau design high heels macam mana yang paling selesa untuk dipakai. Memang susah!

Selalunya, setelah pakai sesuatu pasang itu beberapa kali, barulah kaki kita dah terbiasa dengan bentuknya. Barulah selesa. Tapi walaupun begitu, adakah ia bagus untuk kesihatan anda?

Menurut Tania Kapila, seorang doktor dalam bidang perubatan podiatrik (kaki, buku lali dan yang sewaktu dengannya), tak ada high heels yang ideal di luar sana kerana mereka semua menyebabkan trauma kepada kaki si pemakai. Bukan saja dari segi sakit sendi atau otot, tapi juga kematu dan ketuat. Aduh!

“Perkara yang anda perlu praktikkan adalah kesederhanaan. Untuk satu malam, anda boleh pakai high heels tapi tahulah yang esoknya kaki anda akan rasa sakit. Pakai pada satu malam saja adalah lebih baik daripada pakai high heels setiap hari,” katanya.

Hmm… tapi bagaimana kalau ”kesederhanaan” ini bukan dalam pilihan kita? Yalah, kebanyakan daripada kita mungkin hanya pakai stiletto 5 inci di acara-acara istimewa, tapi kena juga pakai kasut bertumit tinggi ke pejabat setiap hari.

Foto: nicershoes.com

Tak apa, tak apa. Kalau itulah kesnya, anda boleh kurangkan risiko sakit kaki anda dengan memilih high heels yang betul-betul selesa untuk dipakai.

Di sini, Tania telah kongsikan beberapa tip yang anda boleh gunakan ketika membeli.

Yang mana satu nak beli?

1. Periksa ketinggian tumit kasut itu. Jika ia terlalu tinggi, ia akan menyebabkan jari kaki dan bahagian depan tapak kaki anda “jam” setiap kali anda berjalan. Ketinggian yang terbaik adalah di antara satu dan dua inci.

2. Berikan tumpuan kepada bahagian depan kasut itu, di mana jari kaki terletak apabila anda memakainya. Adakah ia runcing atau melengkung? Kasut yang terlalu runcing akan lagi squeeze kaki anda berbanding kasut yang melengkung bahagian depannya.

3. Elakkan daripada membeli kasut bermaterial keras seperti kulit dan vinyl yang boleh menyebabkan kaki berpeluh dan akhirnya menambahkan risiko untuk jangkitan kulat. Cari material yang boleh bernafas seperti suede.

Bila nak beli?

Tak kira apa stail yang anda ingini, ada satu lagi faktor yang menentukan sama ada kasut anda akan menyakitkan kaki atau tidak: bila dalam satu hari itu anda memilih untuk beli kasut.

Menurut Tania, saiz kaki berubah-ubah sepanjang hari kerana ia mengembang. “Masa yang paling sesuai dalam satu hari itu untuk shopping kasut adalah bila-bila selepas waktu tengahari, berbanding dengan pada waktu pagi.

“Mana-mana saiz yang muat kaki anda pada waktu bagus ini adalah saiz kasut yang anda patut beli.”

Okay, dah dapat idea? Bolehlah pergi shopping lepas ini! Pilih yang betul, ya!

Sumber: Marie Claire

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Wed, 30 Jan 2019
Featured Thu, 14 Jun 2018

Tampil Anggun & Elegan Dengan 5 Tip Mix & Match Barangan ALDO

Kalau sudah namanya perempuan, from head to toe semuanya harus serba baharu baik baju, tas tangan, kasut mahupun aksesori sebagai pelangkap gaya di Lebaran.

Oh Lawa Mon, 28 Jan 2019

Hendak cantik seperti Miranda Kerr, amalkan jus saderi setiap pagi! 

Jom amalkan budaya kecantikan secara organik! 

Oh Lawa Sat, 5 Oct 2019

Kebaikan kulit kayu manis untuk kecantikan anda

Ketahui rahsia kulit kayu manis untuk kulit cantik dan sihat!

Oh Lawa Tue, 8 May 2018

28 Foto Gaya Fesyen Selebriti Barat Yang Pelik-Pelik Di Acara Met Gala 2018

Met Gala dianggap sebagai upacara fesyen terbesar di Amerika kerana tetamunya memperagakan fesyen yang luar biasa dan avant-garde.

Oh Lawa Fri, 12 Oct 2018
Featured Wed, 15 Aug 2018

Semuanya Cantik-Cantik Belaka, Anak Selebriti Tempatan Yang Mana Pilihan Hati Anda?

Berstatus anak selebriti tempatan, lapan remaja ini membesar dengan pesona diwarisi kedua ibu bapa mereka.

Featured Wed, 14 Mar 2018

12 Tips Makeup Untuk Wanita Yang Bercermin Mata

Kebanyakan orang yang rabun mesti memilih untuk memakai contact lens daripada pakai cermin mata.

Featured Fri, 17 Apr 2020

7 rahsia kecantikan Cleopatra masih diamalkan pada zaman moden

Kajian sains turut akui keberkesanannya

Oh Lawa Fri, 21 Sep 2018

| Live TV