Oh Lawa By: Bibi Ramli March 18, 2019 @ 10:00am

Kulit muka anda jenis sensitif? Lakukan 4 perkara penting ini sebelum tidur

Jika kulit muka anda mengalami radang, berasa gatal atau menjadi kemerahan setelah mencuba produk baru, itu bermakna kulit anda sensitif.

Memang betul, apa yang anda sapukan padanya amat penting, tetapi anda juga perlu konsisten dengan rutin penjagaan kulit wajah anda. Walaupun anda penat, anda tidak boleh sesekali mengabaikannya.

Apabila anda terasa seperti ingin tidur tanpa memberi kulit muka anda penjagaan yang sepatutnya, ingat kata-kata pakar kulit Dr Vivian Shi:

“Kita luangkan masa satu pertiga daripada hidup kita dengan tidur. Jadi jika anda tidak mengambil peluang untuk menjaga kulit anda pada waktu malam, rugilah.”

Nasib baik, penjagaan ini tidak semestinya melibatkan rutin dengan pelbagai langkah. Di bawah ini ialah 4 langkah mudah yang pasti memberikan hasil yang baik.

1. Cuci dengan lembut

Losyen bebas sabun atau pencuci muka jenis krim ialah pilihan terbaik untuk kulit sensitif.

“Pencuci berkrim tidak mempunyai buih jadi ia tidak akan menanggalkan minyak semula jadi dari kulit anda,” kata Dr. Shi.

Tekstur pekat akan melegakan apabila anda menyapunya di muka. Cuba gunakan formula yang tidak mengandungi bahan kimia yang kasar.

Tidak seperti pada waktu pagi, anda tidak perlu terkejar-kejar. Ambil masa untuk menyapu produk pada kulit, dari dahi ke bawah. Bilas dengan betul hingga tiada kesan yang tertinggal.

2. Berikan layanan baik kepada bahagian mata

Antara semua bahagian kulit pada muka anda, kulit di sini ialah bahagian kulit yang paling nipis dan sensitif. Jadi anda perlukan krim mata untuk melembapkan serta melindunginya daripada sebarang kerosakan.

“Saya mengesyorkan anda gunakan produk yang dibuat khas untuk kulit sensitif kerana kulit ini lebih kering dan mudah diserang alahan,” kata Dr Shi.

Pilih produk yang ringan serta hypoallergenic, seperti krim yang mengandungi ekstrak kapas. Ia mampu melindungi bahagian kulit berkenaan daripada rengsa.

Menurut Dr Shi, krim mata patut disapukan sebelum anda memakai krim pelembap untuk seluruh muka supaya ia dapat meresap dengan lebih berkesan.

Pedap krim mata dengan jari hingga ia meresap dengan sempurna ke dalam kulit.

Foto: HydroPeptide

3. ‘Perangkap’ kelembapan

Inilah sebabnya anda perlu menggunakan krim pelembap yang lebih tebal pada waktu malam: “Kulit lebih lemah pada waktu ini kerana fungsi perlindungannya paling tidak efektif.

“Ia tidak mempunyai mekanisme pertahanan yang sama seperti pada waktu siang, jadi ia memerlukan perlindungan ekstra,” tambahnya.

Beliau mencadangkan anda menggunakan produk yang mengandungi ramuan melegakan seperti ekstrak beras dan minyak semula jadi yang melembapkan. Ramuan ini boleh membantu mengatasi sebarang isu yang berkaitan dengan kulit sensitif.

4. Bersihkah udara

“Orang yang dilahirkan dengan kulit sensitif boleh menghidapi dermatitis, iaitu alahan inflamasi atau ruam yang disebabkan oleh sesuatu di dalam udara di sekeliling mereka,” kata Dr Shi.

Penyelesaiannya mudah sahaja: Tidur dengan memasang sebuah mesin penapis udara di dalam bilik tidur anda untuk menyedut partikel habuk.

Dr Shi juga mencadangkan anda tidak membuka tingkap. “Siapa tahu apa yang boleh masuk menerusinya pada waktu malam, lebih lagi jika anda tinggal di tempat yang terdedah kepada pencemaran,” katanya.

Ikuti nasihatnya supaya anda boleh bangun dengan kulit yang sihat.

Sumber: Marie Claire

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 8 May 2020
Oh Lawa Tue, 5 Feb 2019

Etika pemakaian denim di pejabat yang perlu anda tahu

Elak denim berwarna luntur atau koyak! 

Oh Lawa Wed, 17 Jan 2018

8 Kesalahan Fesyen Mesti Elak

Ada jurang yang memisahkan antara fashionista dengan fashion crime atau jenayah fesyen. Jenayah fesyen membuat kesalahan fesyen dalam usaha menjadi fashionista, ironi kan? Tapi apa itu kesalahan fesyen? Kami senaraikan 8 daripadanya: 1) Fashion statement […]

Oh Lawa Wed, 18 Jul 2018
Featured Tue, 28 May 2019

Rico Rinaldi Summeraya 2019, terilham daripada keindahan sang rama-rama

Sebuah koleksi yang cukup praktikal dan menawan!

Oh Lawa Fri, 26 Oct 2018

10 Kasut Paling Pelik & Over-The-Top Yang Lady Gaga Pernah Pakai

Dahlah pelik, nak jalan pun susah, nampaknya.

Featured Wed, 15 Apr 2020
Oh Lawa Fri, 31 Aug 2018

Koleksi 1957 By Joe Flizzow, Bikin Semangat Patriotik Membara!

Berpaksi warna-warni Jalur Gemilang, rekaan ini cukup menebal dengan ciri personal style Joe Flizzow.

Acara Wed, 18 Jul 2018

Gaya Classy Selebriti Di Malam Tayangan Perdana Filem Pulang

Lensa kamera turut tertumpu pada himpunan fesyen yang diperagakan selebriti yang hadir.

Oh Lawa Sat, 9 Jun 2018

Koleksi Jubah & Baju Melayu Buat Suami Tercinta

Anda boleh beli koleksi jubah dan baju Melayu daripada jenama terkenal ini untuk suami!

| Live TV