Oh Lawa By: tex_admin December 28, 2018 @ 5:00pm

Kulit Wajah Jenis Berminyak? Jangan Lakukan Perkara Ini Sama Sekali!

Anda mempunyai kulit wajah jenis yang berminyak? Jika ya, anda tahu tak tentang perkara-perkara yang tidak sepatutnya anda lakukan pada wajah? Perkara-perkara tersebut boleh memburukkan lagi keadaan wajah anda?

Mungkin anda selalu melakukan perkara ini, dan tanpa anda sedari, ia menjadikan wajah anda lebih bermasalah seperti berjerawat, menggelupas dan sebagainya.

Penulis kongsikan perkara-perkara tersebut yang wajib anda elakkan! Jom semak!

1. Membersihkan muka terlalu kerap

Mungkin ramai daripada anda yang beranggapan bahawa mencuci muka dengan kerap adalah cara terbaik untuk mengekalkan kebersihan wajah. Sebenarnya, cara anda ini salah ya! Ia akan menjadikan kulit wajah semakin berminyak atau berjerawat. Sebaiknya, cuci muka 2 kali sehari pada waktu pagi dan sebelum tidur.

2. Menggunakan skrub wajah dengan kerap

Sebenarnya, tabiat menggunakan skrub wajah yang terlalu kasar boleh menyebabkan kulit semakin teruk akibat daripada keradangan kulit. Sebaiknya, pilihlah skrub yang teksturnya lebih halus dan hanya digunakan 1 hingga 3 kali seminggu sahaja.

3. Tidak membersihkan peluh

Apabila wajah anda berpeluh apabila melakukan aktiviti senaman dan sebagainya haruslah dibersihkan dengan segera. Ini kerana, peluh yang kering dan menyerap pada kulit wajah akan mendatangkan masalah tertentu. Sebaiknya, mandi dan bersihkan wajah anda daripada peluh.

4. Picit jerawat

Tabiat ini adalah normal ketika jerawat mula tumbuh di wajah. Rasa ringan saja tangan nak memicitnya kan? Tabiat picit jerawat dengan menggunakan kuku akan memburukkan keadaan kulit dan boleh meninggalkan parut. Seeloknya, gunakan krim jerawat yang sesuai untuk mengeringkan jerawatnya.

Jadi, jauhi daripada melakukan tabiat-tabiat ini ya! Pastinya anda melakukan penjagaan wajah yang betul agar ianya terus terjaga walaupun jenis yang berminyak.

Sumber: EH!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Wed, 23 Jan 2019
Oh Lawa Sun, 15 Apr 2018

Jangan Tersalah Memilih Warna Kanta Lekap, Ia Harus Sepadan Tona Kulit

Pemakaian kanta lekap jenis fancy atau berwarna, sememangnya berupaya merubah penampilan wajah seseorang selain teknik solekan termasuk mewarnakan rambut.

Namun keghairahan mengenakan kanta lekap untuk kelihatan wow! perlu dipertimbangkan dengan mengambil kira kesesuaian tona kulit anda

Oh Lawa Wed, 30 May 2018

7 Cara Mudah Yang Artis K-Pop Gunakan Untuk Nampak Lebih Menarik

Kalau anda nak jadi cantik seperti artis K-Pop, inilah apa yang anda kena buat.

Featured Thu, 10 May 2018

Ini Cara Mudah Untuk Buatkan Kasut Anda Kalis Air, Selamatkannya Daripada Lencun

Selepas ini, tak perlu risau lagi kalau terpijak lecah.

Oh Lawa Mon, 4 Feb 2019
Oh Lawa Wed, 18 Apr 2018

Fenomena Siri Buppaesannivas, Bangkit Keghairahan Penduduk Thailand Berpakaian Tradisi

Fenomena siri televisyen bertema fantasi sejarah, Buppaesannivas (Love Destiny) di Thailand ketika ini, nampaknya berjaya mengembalikan minat penduduk negara itu untuk mengagungkan pakaian nasional mereka.

Acara Thu, 28 Nov 2019
Featured Wed, 20 Nov 2019

Bandar raya lestari inspirasi koleksi terbaharu Uniqlo Malaysia

Penuhi keperluan jangka masa panjang pengguna

Featured Thu, 19 Mar 2020

Tudung labuh kekal popular dalam kalangan wanita hari ini

JimmyScarves hasil rekaan lebih kontemporari

Oh Lawa Mon, 5 Mar 2018

Pori-Pori Muka Besar? Ini 6 Tips Paling Mudah Untuk Anda Amalkan!

Selain mengecilkan liang pori yang terbuka, cara ini juga dapat membantu menyingkirkan bakteria dan menghilangkan kotoran halus pada kulit muka.

| Live TV