Oh Lawa By: Yanie Baharom April 15, 2019 @ 12:00pm

Melaram baju ‘designer’ dengan harga mampu beli di Zalora

Perang fesyen busana Hari Raya sudah pun bermula sejak Mac lalu melalui pelbagai pertunjukan fesyen membabitkan koleksi siap pakai (ready to wear) keluaran pereka fesyen terkenal tempatan yang boleh dimiliki pada harga mampu beli.

Dibawakan oleh peruncit fesyen dalam talian, Zalora, melalui acara #ZALORAYA2019 yang diadakan di Publika baru-baru ini, menyaksikan sebahagian besarnya menampilkan gaya moden yang disuntik elemen tradisional dengan rekaan elegan khusus buat wanita yang inginkan gaya sederhana tetapi feminin. Apa yang menarik, koleksi ini memenuhi permintaan saiz setiap wanita.

Koleksi yang wajar digayakan anda pada 1 Syawal nanti, antaranya koleksi rekaan pereka tersohor negara seperti Datuk Tom Abang Saufi, Syaiful Baharim, Lubna dan Ezzati Amira.

Tom Abang Saufi dilihat masih mengekalkan identitinya dengan rekaan etnik Borneo melalui warna terang seperti kuning, merah jambu, biru dan ungu serta rona selamat seperti hitam dan coklat.

Kurung Kedah terlihat begitu unik apabila pereka itu mempersembahkannya dalam potongan lengan kimono selain gaya kaftan dengan sentuhan fabrik sutera satin yang mencetus kelainan.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#ZALORAYA2019 featuring Tom Abang Saufi Brought to you by: #BoostXZALORA #BoostIt #BoostGayaRaya Hair Sponsor: #Shiseidopro_Malaysia Make-Up Sponsor: @makeupforevermy

A post shared by ZALORA Malaysia (@zaloramy) on

Ezzati Amira, yang selama ini cukup terkenal dengan rekaannya moden, turut membawakan elemen itu dalam sentuhan tradisional yang bersatu cantik dalam koleksi yang direka atas semangat kasih sayang dan cinta kepada keluarga dan wanita.

Tumpuan diberikan kepada sentuhan melekap di tubuh mahupun potongan kembang. Pilihan sama ada menggayakan kurung Kedah yang mempunyai lengan kimono, baju kurung dihiasi perincian lisu di bahagian hadapan, skirt peplum dan keindahan tatahan manik.

Menggunakan fabrik mewah seperti sutera satin dalam rona menawan seperti coklat, hijau gelap, jingga dan merah. Lebih indah, rata-rata koleksinya dihiasi motif bunga, dedaun dan abstrak.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#ZALORAYA2019 featuring Ezzati Amira Brought to you by: #BoostXZALORA #BoostIt #BoostGayaRaya Hair Sponsor: #Shiseidopro_Malaysia Make-Up Sponsor: @makeupforevermy

A post shared by ZALORA Malaysia (@zaloramy) on

Sementara itu, Syaiful Baharim pula menampilkan kurung moden dalam sentuhan fabrik renda dan gaya polos yang ringkas tetapi menyerlahkan sifat kewanitaan si pemakai.

Paling unik, kurung labuh dengan elemen potongan kurung Pahang ciptaannya tampak berbeza dengan pola leher turtle neck dan perincian poket di bahagian hadapan. Jika anda tidak menggemari fabrik renda, wanita diberi pilihan untuk memilih kurung moden gaya polos dengan pilihan warna antaranya merah, hijau nilam dan coklat.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#ZALORAYA2019 featuring Syaiful Baharim Brought to you by: #BoostXZALORA #BoostIt #BoostGayaRaya Hair Sponsor: #Shiseidopro_Malaysia Make-Up Sponsor: @makeupforevermy

A post shared by ZALORA Malaysia (@zaloramy) on

Lubna membuat kelainan tahun ini apabila menawarkan pilihan pakaian buat wanita berbadan besar. Koleksinya pelbagai dengan gaya ringkas hingga mewah yang dihiasi kilauan labuci. Tetapi, apa yang penting ia menyerlahkan keremajaan dalam bayangan tradisional.

Sentuhan kebaya dan kurung moden yang dihiasi perincian ropol ditambah renjisan pastel dan alam yang memikat hati daripada merah, kuning, merah jambu, biru, putih, ungu dan hitam. Tentukan sahaja pilihan anda sama ada yang ringkas mahupun mewah.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#ZALORAYA2019 featuring Lúbna Brought to you by: #BoostXZALORA #BoostIt #BoostGayaRaya Hair Sponsor: #Shiseidopro_Malaysia Make-Up Sponsor: @makeupforevermy

A post shared by ZALORA Malaysia (@zaloramy) on

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Sun, 26 Aug 2018

10 Selebriti Dikatakan Memiliki Sepasang Mata Cantik, Jom Kita Lihat Siapakah Mereka

Sepasang mata yang mempesona memang bisa membuatkan sesiapapun jatuh cinta kerana itu wujud istilah ‘dari mata jatuh ke hati’.

Featured Thu, 1 Aug 2019
Oh Lawa Wed, 19 Dec 2018
Oh Lawa Mon, 25 Jun 2018
Oh Lawa Tue, 20 Mar 2018

Impikan Kulit Putih Berseri Bak Salji? Ikuti 7 Tips Putihkan Kulit Secara Semulajadi

Setiap wanita pasti inginkan kulit yang putih bak salji untuk kelihatan cantik dan menawan.

Featured Tue, 27 Aug 2019
Gaya Hidup Mon, 7 Oct 2019

Panduan penjagaan rambut bagi wanita bertudung

Dapatkan rambut yang cantik dengan penjagaan yang betul!

Oh Lawa Wed, 3 Apr 2019

Dijemput ke perkahwinan rakan? Guna batik untuk kelihatan elegan!

Cuba selongkar almari ibu untuk dapatkan kain batik klasik!

Oh Lawa Tue, 16 Oct 2018
Oh Lawa Sat, 8 Dec 2018

Authentic Gaya Peranakan Melatari Rekaan Tahun Baru Cina Innai Red. Love Semuanya!

Setiap helaian yang dihasilkan membuatkan kamu mahu memiliki kesemuanya!

| Live TV