Oh Lawa By: Yanie Baharom January 17, 2019 @ 2:00pm

Mencari busana muslimah menepati syariat Islam namun masih kelihatan bergaya, Nur Aishah ada jawapannya!

Perkembangan pesat fesyen Muslimah sedekad ini, secara tidak langsung mencipta gelombang baharu dalam industri fesyen tempatan dan antarabangsa yang dulunya lebih tertumpu kepada nuansa ‘Barat’ membuktikan bahawa wanita Muslim tidak pernah ketinggalan.

Ketiadaan ruang dan peluang saja sebenarnya yang membataskan perkembangan itu, namun tradisi itu berjaya dipecahkan oleh sebilangan besar pereka fesyen yang mengangkat elemen ‘modesty’ (berbusana sopan) dalam rekaan tanpa mencelakan etika pemakaian wanita Muslim. 

Nah! hari ini kita dapat melihat jenama gah seperti Chanel, Gucci dan Marc Jacobs turut menampilkan ciri-ciri kesopanan dalam rekaan mereka lalu dipaparkan menerusi pentas peragaan untuk menarik minat pelanggan wanita Muslim terutama dalam kalangan golongan elit. 

Mereka sedar pasarannya cukup luas dan wanita Asia Barat khususnya begitu menggemari busana mewah. Di sebalik jubah hitam mereka, siapa sangka pakaian yang digayakan bernilai ribuan ringgit.

Mungkin faktor ini membuatkan pereka terkenal antarabangsa berasa terpanggil untuk menghasilkan busana sopan supaya jenama mereka boleh diperagakan tanpa berselindung di sebalik jubah hitam. 

Kita tinggalkan fenomena fesyen sopan di peringkat global dan kembali melihat perkembangan fesyen Muslimah di Malaysia.

Dalam lambakan pelbagai jenama, Nur Aishah antara label yang sentiasa membuatkan penampilan wanita muslimah kelihatan bergaya dan pada masa sama, kesopanan terus dijaga.

 


Label dibawah keluaran syarikat Cinta Ibadah Sdn Bhd itu memasuki  pemasaran fesyen secara rasminya pada 19 Oktober 2016.

Diusahakan ole Mirza Elyas Baig, juga pengarah urusan syarikat berkenaan, penubuhan Nur Aishah bertujuan menyediakan pakaian Muslimah sekali gus menjadi gedung fesyen pilihan wanita Muslim di luar sana.

 

“Nur Aishah, dua nama yang digabungkan.  Nur membawa maksud cahaya, manakala Aishah pula diambil bersempena nama isteri Nabi Muhammad SAW. 

“Berdasarkan pemilihan nama itu, kami berharap untuk menjadikan Nur Aishah sebagai syarikat terbesar dalam menyediakan fesyen muslimah,” katanya.

 

Keistimewaan jenama Nur Aishah terletak pada material yang berkualiti pada harga berpatutan dan boleh dimiliki bagi setiap lapisan masyarakat. 

Koleksi rekaan Nur Aishah juga mengutamakan ciri-ciri kesopanan wanita Muslimah, menutup aurat dan keselesaan yang abadi dalam beribadah.            

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Salam maghrib semua…jom dapatkan koleksi Nuara Cardigan yang cantik ini dari @nuraishahgallery ..????????

A post shared by Galeri Nur Aishah (@nuraishahgallery) on

“Kami sentiasa mengemas kini rekaan baharu yang menepati cita rasa Muslimah. Untuk menghasilkan rekaan yang cantik dan sempurna itu tidak mudah. Dengan mereka cipta dan menghasilkan pakaian yang berkualiti juga banyak risikonya, misalnya kesilapan teknikal sering berlaku.

“Selain itu, Nur Aishah memfokuskan pemakaian mengikut syariat Islam yang mana koleksi yang ditampilkan adalah labuh, longgar dan tidak jarang.  

“Penerimaan pelanggan setakat ini juga sangat baik, malah Nur Aishah turut menerima banyak permintaan dari Sabah, Singapura dan tentunya Semenanjung Malaysia. 

“Kami juga dalam perancangan untuk memperbanyakkan lagi koleksi dan membuka cawangan baharu di negeri-negeri lain,” katanya. 

Tidak terhad kepada busana Muslimah saja, jenama ini juga menawarkan pelbagai jenis koleksi dari telekung yang eksklusif seperti jubah dengan perincian yang menarik, baju kurung, tudung dan pant suit. 

Nur Aishah turut menyediakan kelengkapan umrah dan haji dengan ciri istimewa yakni material daripada fabrik berkualiti tinggi dan menepati cita rasa wanita Muslimah yang mementingkan keselesaan. 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 26 May 2020

Gaya sederhana, namun manis dan menawan hati

Baju yang boleh dipakai di luar musim

Oh Lawa Fri, 20 Jul 2018

Kuku Kusam & Rapuh, Ini Petua Semula Jadi Cantikkan Kuku

Selain kulit wajah, kuku juga perlu penjagaan rapi.

Featured Sun, 3 May 2020
Oh Lawa Mon, 28 Jan 2019

Hendak cantik seperti Miranda Kerr, amalkan jus saderi setiap pagi! 

Jom amalkan budaya kecantikan secara organik! 

Oh Lawa Mon, 9 Jul 2018
Oh Lawa Tue, 7 Aug 2018

Freckles Dulunya Dianggap Hodoh Tetapi Kini Jadi Kegilaan Dalam Solekan

Jeragat atau freckles pada wajah dianggap sebagai salah satu bentuk ketidaksempurnaan, bintik-bintik tersebut kini memiliki daya tarikan tersendiri bagi para wanita.

Oh Lawa Thu, 24 Jan 2019
Oh Lawa Thu, 15 Nov 2018

Moschino[TV] H&M, Kolaborasi Pintar Dua Jenama Hebat Perlu Ada Dalam Wardrobe Anda!

Moschino [tv] H&M, menyediakan seleksi pakaian lelaki dan perempuan yang dijual pada harga RM100 sehingga RM1,000.

Oh Lawa Wed, 18 Jul 2018
Featured Thu, 19 Mar 2020

| Live TV