Oh Lawa By: Yanie Baharom January 17, 2019 @ 2:00pm

Mencari busana muslimah menepati syariat Islam namun masih kelihatan bergaya, Nur Aishah ada jawapannya!

Perkembangan pesat fesyen Muslimah sedekad ini, secara tidak langsung mencipta gelombang baharu dalam industri fesyen tempatan dan antarabangsa yang dulunya lebih tertumpu kepada nuansa ‘Barat’ membuktikan bahawa wanita Muslim tidak pernah ketinggalan.

Ketiadaan ruang dan peluang saja sebenarnya yang membataskan perkembangan itu, namun tradisi itu berjaya dipecahkan oleh sebilangan besar pereka fesyen yang mengangkat elemen ‘modesty’ (berbusana sopan) dalam rekaan tanpa mencelakan etika pemakaian wanita Muslim. 

Nah! hari ini kita dapat melihat jenama gah seperti Chanel, Gucci dan Marc Jacobs turut menampilkan ciri-ciri kesopanan dalam rekaan mereka lalu dipaparkan menerusi pentas peragaan untuk menarik minat pelanggan wanita Muslim terutama dalam kalangan golongan elit. 

Mereka sedar pasarannya cukup luas dan wanita Asia Barat khususnya begitu menggemari busana mewah. Di sebalik jubah hitam mereka, siapa sangka pakaian yang digayakan bernilai ribuan ringgit.

Mungkin faktor ini membuatkan pereka terkenal antarabangsa berasa terpanggil untuk menghasilkan busana sopan supaya jenama mereka boleh diperagakan tanpa berselindung di sebalik jubah hitam. 

Kita tinggalkan fenomena fesyen sopan di peringkat global dan kembali melihat perkembangan fesyen Muslimah di Malaysia.

Dalam lambakan pelbagai jenama, Nur Aishah antara label yang sentiasa membuatkan penampilan wanita muslimah kelihatan bergaya dan pada masa sama, kesopanan terus dijaga.

 


Label dibawah keluaran syarikat Cinta Ibadah Sdn Bhd itu memasuki  pemasaran fesyen secara rasminya pada 19 Oktober 2016.

Diusahakan ole Mirza Elyas Baig, juga pengarah urusan syarikat berkenaan, penubuhan Nur Aishah bertujuan menyediakan pakaian Muslimah sekali gus menjadi gedung fesyen pilihan wanita Muslim di luar sana.

 

“Nur Aishah, dua nama yang digabungkan.  Nur membawa maksud cahaya, manakala Aishah pula diambil bersempena nama isteri Nabi Muhammad SAW. 

“Berdasarkan pemilihan nama itu, kami berharap untuk menjadikan Nur Aishah sebagai syarikat terbesar dalam menyediakan fesyen muslimah,” katanya.

 

Keistimewaan jenama Nur Aishah terletak pada material yang berkualiti pada harga berpatutan dan boleh dimiliki bagi setiap lapisan masyarakat. 

Koleksi rekaan Nur Aishah juga mengutamakan ciri-ciri kesopanan wanita Muslimah, menutup aurat dan keselesaan yang abadi dalam beribadah.            

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Salam maghrib semua…jom dapatkan koleksi Nuara Cardigan yang cantik ini dari @nuraishahgallery ..????????

A post shared by Galeri Nur Aishah (@nuraishahgallery) on

“Kami sentiasa mengemas kini rekaan baharu yang menepati cita rasa Muslimah. Untuk menghasilkan rekaan yang cantik dan sempurna itu tidak mudah. Dengan mereka cipta dan menghasilkan pakaian yang berkualiti juga banyak risikonya, misalnya kesilapan teknikal sering berlaku.

“Selain itu, Nur Aishah memfokuskan pemakaian mengikut syariat Islam yang mana koleksi yang ditampilkan adalah labuh, longgar dan tidak jarang.  

“Penerimaan pelanggan setakat ini juga sangat baik, malah Nur Aishah turut menerima banyak permintaan dari Sabah, Singapura dan tentunya Semenanjung Malaysia. 

“Kami juga dalam perancangan untuk memperbanyakkan lagi koleksi dan membuka cawangan baharu di negeri-negeri lain,” katanya. 

Tidak terhad kepada busana Muslimah saja, jenama ini juga menawarkan pelbagai jenis koleksi dari telekung yang eksklusif seperti jubah dengan perincian yang menarik, baju kurung, tudung dan pant suit. 

Nur Aishah turut menyediakan kelengkapan umrah dan haji dengan ciri istimewa yakni material daripada fabrik berkualiti tinggi dan menepati cita rasa wanita Muslimah yang mementingkan keselesaan. 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Fri, 8 Mar 2019

Telekung Siti Khadijah rintis laluan bina jenama eksklusif industri fesyen Muslimah

Usaha pacu kejayaan selepas sedekad telekung SK di pasaran

Oh Lawa Thu, 26 Jul 2018

Walaupun Baru Memasuki Zaman Remaja, Pelakon Muda Ini Dah Digelar Ikon Fesyen

Dulu ketika anda remaja, macam mana stail pakaian anda?

Oh Lawa Tue, 16 Oct 2018

Sebelum Beli, Kenali Dahulu Nama Saintifik Bahan Produk Kecantikan. Barulah Mujarab!

Hyaluronic Acid antara salah satu bahan untuk melembabkan dan meremajakan kulit!

Featured Fri, 27 Sep 2019

Kasut sniker ‘nasi lemak’ lambang perpaduan negara

Edisi terhad Asics Malaysia ilham tempatan

Oh Lawa Thu, 18 Jan 2018

Pilih Warna Pakaian Untuk Mood Berbeza

Setiap kali membuka almari, pasti anda pening mahu memilih pakaian apa untuk dipakai. Namun, tahukah anda warna pakaian mampu mempengaruhi emosi atau mood seseorang? Malah, kuasa warna juga secara tidak langsung melambangkan personaliti diri. Justeru, […]

Featured Tue, 17 Sep 2019

Kimono daripada tali pinggang keledar, bukan saja cantik tapi genius!

Gabungan Biji Biji x T Syahmi memang luar biasa!

Oh Lawa Mon, 27 Aug 2018

Tip Memilih Cincin Perkahwinan Yang Everlasting!

Terlalu sibuk memikirkan hal yang lain, kadang kala bakal pengantin terlepas pandang soal pemilihan cincin perkahwinan.

Featured Fri, 22 Mar 2019

Ingin membeli barang kemas pada harga mampu milik? Nazrin Jewellery ada jawapannya

Dapatkan pelbagai rekaan aksesori emas pada harga murah

Oh Lawa Fri, 4 May 2018

Ekstrak Batu Permata Berupaya Mencantikkan Kulit Tapi Tidak Ramai Tahu

Ini kerana ia kaya dengan bahan mineral yang dapat merealisasikan kulit cerah berseri.

Oh Lawa Wed, 29 May 2019

Konsep Fairy Forest jadi daya penarik kolaborasi Elfira Loy X MC Vogue

Bergaya cantik seperti taman penuh haruman, siapa tidak tertarik!

| Live TV