Oh Lawa By: Yanie Baharom August 4, 2018 @ 12:00pm

Meski Duit Berkepok Pun Belum Tentu Boleh Masuk. Ini 5 Rumah Fesyen Paling Mahal Di Dunia

Duit berkepok-kepok pun, belum tentu pintu butik terbuka dan menerima kunjungan anda kerana lima rumah fesyen yang disenaraikan Hijab & Heels ini, bukan saja dikatakan paling mahal di dunia bahkan memilih siapa tetamu mereka yang dibenarkan masuk.

Lazimnya jenama-jenama yang disenaraikan dipakai oleh barisan selebriti, golongan elit dan VVIP. Tidak kira dari pakaian, aksesori mahupun tas tangan yang bertatahkan berlian serta fancy fur, segalanya nyata bernilai tinggi. Ada di antaranya berharga seakan sama dengan sebuah banglo mewah.

1. House of Bijan, Beverly Hills

Foto: The Richest

Mengungguli di tangga teratas kerana jenama ini dikatakan sebuah stor fesyen yang paling mahal di dunia. Ia dikatakan sebuah jenama yang lebih memfokuskan kepada fesyen buat lelaki, namun turut menghasilkan barangan fesyen buat wanita yang semestinya edisi terhad. Stor termewah ini diwarisi oleh Nicolas Bijan.

Dikatakan yang stor fesyen ini mempunyai pelanggan terdiri daripada presiden ke barisan selebriti, ia nyata menyediakan item fesyen yang terlalu mahal, dengan harga sut sahaja bermula dari USD10,000.

Menjadi yang termewah, bahkan pelanggan yang mahu membeli barangan di stor fesyen ini juga perlu membuat temu janji kerana item di kedai ini dibuat berdasarkan permintaan.

2. Versace, Rome

Foto: The Richest

Antara jenama fesyen Itali yang mewah, Versace tidak hanya terkenal dengan koleksi pakaiannya saja, malah 
tas tangan, cermin, haruman, barangan kemas dan dekorasi. Bagi sebuah tas tangan plain saja sudah boleh mencecah harga USD650 manakala dompet formal ada yang bernilai USD2000.

3. Oscar de la Renta, New York

Foto: The Richest

Berada di tangga yang ketiga dalam senarai rumah fesyen yang paling mahal di dunia, butik ini dulunya terletak di New York. Jenama ini menjadi popular sejak tahun 1965 lagi. Boleh dikatakan ramai selebriti terkenal berbagai generasi dunia memakai jenama ini.

4. Louis Vuitton, Rome

Foto: The Richest

Louis Vuitton sememangnya satu jenama fesyen yang cukup popular dan tidak hairan ia termasuk dalam senarai ini. Stor utamanya terletak di Rome, namun ia mempunyai banyak cawangan di seluruh dunia. Dengan
rona-rona pilihan dalam setiap item fesyennya nyata buat ramai yang sukakannya.

5. Bourdon House, London

Foto: therichest

London semestinya dibanjiri dengan rumah fesyen antarabangsa serta butik pereka fesyen dunia tetapi hanya beberapa yang boleh dibandingkan dengan Alfred Dunhill’s Bourdon House di Mayfair. Bourdon House bukannya butik mewah biasa, ia memberikan pengalaman fesyen yang unik buat lelaki moden yang memahami pentingnya craftmanship dan kualiti.

Sumber: The Richest

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 27 Feb 2020
Featured Fri, 10 Aug 2018

Kanak-Kanak Ini Berkaki Kudung Tapi Tetap Dipilih Menjadi Model Cilik, Inspiring Sungguh!

Dia tak biarkan kecacatannya menghalangnya daripada mencapai cita-cita.

Featured Fri, 10 Apr 2020
Oh Lawa Fri, 21 Sep 2018

Fesyen Infiniti Tiada Batasan Meriahkan Karpet Merah ABPBH 31

Infiniti merujuk kepada ruang tanpa sempadan bertepatan dengan evolusi BH.

Featured Tue, 12 May 2020
Oh Lawa Tue, 22 May 2018

Gaya Fesyen Tun Dr Siti Hasmah Yang Klasik, Simple & Sopan, Memang Patut Direspek

Jom ketahui item atau gaya fesyen yang kini sudah menjadi signature look baginya.

Acara Fri, 13 Sep 2019

Koleksi Musim Luruh-Sejuk 2019 Triumph mengujakan!

Lebih anggun dan bergaya dengan Triumph!

Oh Lawa Thu, 29 Mar 2018

24 Foto Evolusi Fesyen Britney Spears Dari 1997 Hingga Kini. Wow! 2007 Memang Daring

Tapi saban tahun, citarasa fesyen Britney mula berubah dari stail yang sweet dan comel (sesuai lah dengan gelarannya sebagai princess of pop), ke gaya yang lebih seksi dan daring.

Oh Lawa Thu, 6 Dec 2018
Featured Tue, 6 Nov 2018

| Live TV