Oh Lawa By: Bibi Ramli April 5, 2018 @ 1:31pm

Oh, Patutlah Rambut Model Iklan Syampu Nampak Perfect! Guna Trik Ini Rupanya

Bila anda tengok iklan syampu, mesti rasa tak puas hati, kan? Macam mana model iklan itu boleh ada rambut selembut, sehalus, sesempurna itu? Siap berkilat dan beralun cantik lagi. Macam tak logik langsung!

Kalau kita pakai syampu itu pun, belum tentu rambut kita boleh jadi macam itu. Memang takkan punyalah!

Rupa-rupanya, semua itu hanyalah hasil daripada beberapa trick yang digunakan oleh pengiklan bertahun-tahun lamanya. Rambut model itu sebenarnya biasa-biasa saja macam rambut kita. Cis!

Dalam kempen terbarunya, syarikat produk syampu dan sabun badan berjenama Suave telah mendedahkan “alat-alat” yang sering digunakan untuk merakam iklan syampu. Memang anda takkan expect langsung.

1. Teknologi green screen

 

Patutlah model itu boleh melakukan hair flip dengan jayanya! Orang yang memakai bodysuit hijau akan berdiri di depan green screen dan bermain-main dengan rambut model dengan menggunakan batang panjang. Warna hijau itu akan disunting kemudian, jadi apa yang penonton lihat hanyalah rambut yang beralun cantik macam ombak.

2. Bebola polisterin

Foto: Suave

Kadang-kadang para stylist tak boleh bentukkan rambut model seperti mana yang mereka ingini, ataupun rambut model nampak terlalu nipis. Mereka akan mengikat bola-bola polisterin supaya rambut model itu nampak lebih tebal dan sihat.

3. Rambut tipu

Dalam video untuk kempen Suave ini, seorang model dilihat sedang baring dengan rambut panjang disusun cantik dengan berlatarbelakangkan warna hitam. Kemudian dia bangun dan barulah penonton akan nampak yang sebenarnya “rambut panjang” yang beralun dan berkilat tadi hanyalah hair extentions. Rambut dia pendek je sebenarnya!

Ah, selama ini kita tertipu! Sesetengah daripada kita mungkin mati-mati ingat rambut model dalam iklan syampu betul-betul perfect seperti yang diiklankan.

Mungkin lepas ini anda takkan percaya lagi iklan-iklan seperti ini, walaupun memang itu fungsi iklan sebenarnya.
Lepas ini belilah syampu mengikut kebaikan yang dijanjikan, dan bukan iklannya.

Sumber: Cosmopolitan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 6 May 2019

Inilah perbezaan di antara Krim BB dengan Krim CC. Jangan tersalah pakai!

Pilih produk yang betul dan yang kulit anda perlukan!

Oh Lawa Fri, 20 Apr 2018

Dambakan Kulit Wajah Flawless? Ketahuilah 5 Jenis Vitamin Ini!

Mahu kulit wajah cantik berseri, ketahui jenis vitamin ini.

Oh Lawa Mon, 17 Sep 2018

23 Gaya Fesyen Karpet Merah Paling Menarik Di Acara Emmy Awards Selama Ini

Kita boleh juga lihat evolusi gaya fesyen red carpet dari tahun ke tahun.

Oh Lawa Thu, 6 Dec 2018
Oh Lawa Mon, 29 Apr 2019

Penampilan Neelofa semasa di Milan Fashion Show ini berharga RM14,109.07! Anda sanggup?

Dia memang berani dalam memperagakan sesebuah gaya yang berbeza.

Oh Lawa Wed, 14 Feb 2018

Teringin Nak Pakai High Heels Tapi Takut Sakit Dan Tak Selesa? Cuba 6 Tips Ini

Wanita-wanita yang pakai kasut bertumit tinggi dengan yakin dan jayanya mesti dicemburui ramai.

Oh Lawa Thu, 22 Nov 2018
Oh Lawa Mon, 26 Nov 2018

Kylie Jenner Dinobat Sebagai Ikon Fesyen 2018

Kylie memberikan keuntungan yang banyak kepada setiap jenama pakaian yang digayakan seperti Adidas, Dior, Victoria’s Secret dan Alexander Wang.

Featured Fri, 17 May 2019
Featured Fri, 10 Apr 2020

FK by Farah Khan, koleksi lebaran pada harga berpatutan buat penggemar fesyen

Koleksi ini diinspirasikan oleh keindahan Marrakech

| Live TV