Oh Lawa By: Bibi Ramli April 5, 2018 @ 1:31pm

Oh, Patutlah Rambut Model Iklan Syampu Nampak Perfect! Guna Trik Ini Rupanya

Bila anda tengok iklan syampu, mesti rasa tak puas hati, kan? Macam mana model iklan itu boleh ada rambut selembut, sehalus, sesempurna itu? Siap berkilat dan beralun cantik lagi. Macam tak logik langsung!

Kalau kita pakai syampu itu pun, belum tentu rambut kita boleh jadi macam itu. Memang takkan punyalah!

Rupa-rupanya, semua itu hanyalah hasil daripada beberapa trick yang digunakan oleh pengiklan bertahun-tahun lamanya. Rambut model itu sebenarnya biasa-biasa saja macam rambut kita. Cis!

Dalam kempen terbarunya, syarikat produk syampu dan sabun badan berjenama Suave telah mendedahkan “alat-alat” yang sering digunakan untuk merakam iklan syampu. Memang anda takkan expect langsung.

1. Teknologi green screen

 

Patutlah model itu boleh melakukan hair flip dengan jayanya! Orang yang memakai bodysuit hijau akan berdiri di depan green screen dan bermain-main dengan rambut model dengan menggunakan batang panjang. Warna hijau itu akan disunting kemudian, jadi apa yang penonton lihat hanyalah rambut yang beralun cantik macam ombak.

2. Bebola polisterin

Foto: Suave

Kadang-kadang para stylist tak boleh bentukkan rambut model seperti mana yang mereka ingini, ataupun rambut model nampak terlalu nipis. Mereka akan mengikat bola-bola polisterin supaya rambut model itu nampak lebih tebal dan sihat.

3. Rambut tipu

Dalam video untuk kempen Suave ini, seorang model dilihat sedang baring dengan rambut panjang disusun cantik dengan berlatarbelakangkan warna hitam. Kemudian dia bangun dan barulah penonton akan nampak yang sebenarnya “rambut panjang” yang beralun dan berkilat tadi hanyalah hair extentions. Rambut dia pendek je sebenarnya!

Ah, selama ini kita tertipu! Sesetengah daripada kita mungkin mati-mati ingat rambut model dalam iklan syampu betul-betul perfect seperti yang diiklankan.

Mungkin lepas ini anda takkan percaya lagi iklan-iklan seperti ini, walaupun memang itu fungsi iklan sebenarnya.
Lepas ini belilah syampu mengikut kebaikan yang dijanjikan, dan bukan iklannya.

Sumber: Cosmopolitan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Mon, 27 Aug 2018

Tip Memilih Cincin Perkahwinan Yang Everlasting!

Terlalu sibuk memikirkan hal yang lain, kadang kala bakal pengantin terlepas pandang soal pemilihan cincin perkahwinan.

Featured Tue, 20 Aug 2019

4 cara gayakan skirt, anda pasti melangkah dengan bergaya!

Anda pun boleh tampil yakin dengan skirt!

Featured Thu, 23 Jan 2020
Oh Lawa Thu, 28 Feb 2019
Featured Mon, 4 Nov 2019

Produk kecantikan perlu disimpan di dalam peti sejuk?

Semakin ramai pengguna memilih untuk menyimpan produk kecantikan dan kosmetik mereka di dalam peti sejuk.  Ia kini menjadi gaya hidup, terutamanya bagi mereka yang bersolek setiap hari dan rutin mereka melibatkan lebih daripada 10 langkah. […]

Oh Lawa Sat, 12 May 2018

Ketahui Tanda-Tanda Produk Kecantikan Yang Tidak Elok Pada Kulit Anda

Sebelum guna produk kecantikan, anda perlu tahu sama ada produk tersebut bahaya ataupun tidak. Jangan sesuka hati guna saja.

Oh Lawa Wed, 27 Mar 2019
Acara Wed, 18 Jul 2018

Gaya Classy Selebriti Di Malam Tayangan Perdana Filem Pulang

Lensa kamera turut tertumpu pada himpunan fesyen yang diperagakan selebriti yang hadir.

Oh Lawa Sun, 1 Jul 2018

Mariah Carey Tak Mandi Macam Orang Biasa, Patutlah Digelar Diva!

Ketahui caranya untuk mendapatkan kulitnya yang flawless itu.

Oh Lawa Thu, 31 Jan 2019

| Live TV