Oh Lawa By: Bibi Ramli April 5, 2018 @ 1:31pm

Oh, Patutlah Rambut Model Iklan Syampu Nampak Perfect! Guna Trik Ini Rupanya

Bila anda tengok iklan syampu, mesti rasa tak puas hati, kan? Macam mana model iklan itu boleh ada rambut selembut, sehalus, sesempurna itu? Siap berkilat dan beralun cantik lagi. Macam tak logik langsung!

Kalau kita pakai syampu itu pun, belum tentu rambut kita boleh jadi macam itu. Memang takkan punyalah!

Rupa-rupanya, semua itu hanyalah hasil daripada beberapa trick yang digunakan oleh pengiklan bertahun-tahun lamanya. Rambut model itu sebenarnya biasa-biasa saja macam rambut kita. Cis!

Dalam kempen terbarunya, syarikat produk syampu dan sabun badan berjenama Suave telah mendedahkan “alat-alat” yang sering digunakan untuk merakam iklan syampu. Memang anda takkan expect langsung.

1. Teknologi green screen

 

Patutlah model itu boleh melakukan hair flip dengan jayanya! Orang yang memakai bodysuit hijau akan berdiri di depan green screen dan bermain-main dengan rambut model dengan menggunakan batang panjang. Warna hijau itu akan disunting kemudian, jadi apa yang penonton lihat hanyalah rambut yang beralun cantik macam ombak.

2. Bebola polisterin

Foto: Suave

Kadang-kadang para stylist tak boleh bentukkan rambut model seperti mana yang mereka ingini, ataupun rambut model nampak terlalu nipis. Mereka akan mengikat bola-bola polisterin supaya rambut model itu nampak lebih tebal dan sihat.

3. Rambut tipu

Dalam video untuk kempen Suave ini, seorang model dilihat sedang baring dengan rambut panjang disusun cantik dengan berlatarbelakangkan warna hitam. Kemudian dia bangun dan barulah penonton akan nampak yang sebenarnya “rambut panjang” yang beralun dan berkilat tadi hanyalah hair extentions. Rambut dia pendek je sebenarnya!

Ah, selama ini kita tertipu! Sesetengah daripada kita mungkin mati-mati ingat rambut model dalam iklan syampu betul-betul perfect seperti yang diiklankan.

Mungkin lepas ini anda takkan percaya lagi iklan-iklan seperti ini, walaupun memang itu fungsi iklan sebenarnya.
Lepas ini belilah syampu mengikut kebaikan yang dijanjikan, dan bukan iklannya.

Sumber: Cosmopolitan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Mon, 21 May 2018

Tampil Anggun Dengan Koleksi Baju Raya Wany Hasrita & Amira Othman

Jom beli baju raya koleksi Wany Hasrita dan Amira Othman.

Featured Thu, 29 Nov 2018

Puma Suede Kolaborasi Menawan Khusus Buat Peminat Barbie!

Puma X Barbie didatangkan dalam warna merah jambu dan hitam.

Oh Lawa Tue, 22 Jan 2019

Batu permata berpotongan oval, antara trend cincin pertunangan bakal popular tahun ini

Cincin pertunangan Justin Bieber and Hailey Baldwin, menjadi ikutan ramai. 

Oh Lawa Wed, 3 Apr 2019
Oh Lawa Tue, 1 Oct 2019

Safi Beautea dengan 100 peratus ekstrak teh premium

Keluaran terbaru Safi yang dapat melindungi kulit anda!

Oh Lawa Tue, 29 Jan 2019

Anting-anting dwiguna, sambil melaram boleh dengar lagu juga!

Dilengkapi sistem bluetooh yang boleh disambungkan kepada peranti peribadi.

Featured Mon, 6 Jul 2020

Melangkah penuh bergaya dan selesa dengan kasut Skechers

Rekaan lebih kreatif dengan inovasi terkini

Oh Lawa Wed, 5 Dec 2018

Pewarna Kuku Mesra Wuduk, Sesuai Untuk Si Manis Bertudung Litup!

Wanita berhijab juga pastinya tidak mahu ketinggalan dalam trend kecantikan!

Oh Lawa Mon, 13 Aug 2018

15 Cara Untuk Menggayakan Kimono Anda

Ada pelbagai gaya yang anda boleh cuba.

Featured Wed, 13 May 2020

Buat 5 perkara ini, kuku pasti sihat!

Kuku sempurna lonjak keyakinan diri

| Live TV