Oh Lawa By: Ad Ops July 19, 2018 @ 6:00pm

Paha & Punggung Besar? Ketahui Punca Kepada Permasalahan Ini

Muka serta bahagian atas tubuh dah kurus dan langsing. Sekali tengok bahagian bawah, adoi besarnya paha dan punggung. Hmmmm, macam tak seimbang pula kan?

Kenapa hal ini berlaku? Adakah sebab kerana malas bersenam? Jom ketahui apa faktor penyebab kepada permasalahan ini.

1. Bentuk badan

Foto: Livestrong

Bentuk badan amat mempengaruhi ukuran paha dan tubuh wanita. Mereka yang memiliki bentuk badan pir akan mempunyai ukuran paha dan punggung lebih besar dan lebar berbanding saiz normal. Justeru, anda harus bekerja keras untuk membentuk paha agar menjadi lebih ramping.

2. Pengaruh hormon

Lelaki dan wanita mempunyai deposit lemak yang dipengaruhi oleh hormon. Hormon estrogen pada wanita menyebabkan lemak lebih banyak disalurkan ke bahagian paha dan punggung, manakala hormon testosteron pada lelaki menyebabkan lemak lebih banyak terkumpul di bahagian perut.

Foto: Fittwir

Itulah antara penyebab mengapa orang lelaki buncit pada bahagian perut dan wanita pula kelihatan gemuk pada kawasan paha dan sekitarnya. Namun, jangan risau kerana berita gembiranya, adalah lebih senang untuk mengurangkan lemak di bahagian paha berbanding lemak di bahagian perut.

3. Genetik

Faktor keturunan juga boleh menyebabkan paha dan punggung besar. Jika ibu bapa kita mempunyai bentuk badan yang besar atau gemuk, kita juga berkemungkinan besar mewarisinya. Sungguhpun begitu, jangan risau kerana anda boleh menjalani rutin senaman bagi mengecilkan bahagian paha dan punggung.

Foto: Healthista

4. Otot

Penyebab paha besar juga mungkin kerana kita secara semulajadi sudah memiliki otot yang besar. Otot mempunyai saiz dan ukuran berbeza yang terdiri daripada pelbagai jenis serat otot.

Apapun, buat mereka yang memiliki paha dan punggung besar, jangan risau kerana selain mengamalkan diet pemakanan yang seimbang, anda juga boleh melakukan rutin senaman yang dikhususkan untuk mengecilkan paha dan punggung.

Sumber: Vanilla Kismis

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 31 Oct 2018
Oh Lawa Fri, 20 Apr 2018

Dambakan Kulit Wajah Flawless? Ketahuilah 5 Jenis Vitamin Ini!

Mahu kulit wajah cantik berseri, ketahui jenis vitamin ini.

Oh Lawa Wed, 4 Jul 2018
Oh Lawa Sat, 16 Mar 2019
Oh Lawa Mon, 16 Apr 2018

Trend Dandanan Rambut Terbaru Diinspirasikan Oleh Bunga Ros, Kreatif Sungguh!

Salah seorang hairstylist yang genius ini telah mencipta satu trend rambut terbaru yang berjaya memukau semua peminat stail rambut moden.

Featured Wed, 22 Jan 2020
Featured Tue, 2 Jul 2019

Cantik & langsing bak Kilafairy. Ini rahsianya!

Anda pun boleh jadi sepertinya!

Oh Lawa Mon, 9 Apr 2018

Transformasi Pakaian Lama Anda Kepada Sesuatu Yang Trendy Dengan Teknik DIY Ini

DIY atau erti kata lain Do It Yourself adalah satu daya kreativiti dalam memanfaatkan barangan terpakai dan menjadikannya sesuatu yang bermanfaat. Buat para gadis, video yang dikongsikan untuk anda ini pastinya dapat membantu sekaligus membuatkan anda berfikir dua kali sama ada mahu membuang baju lama atau bergaya ranggi dengannya  selepas mempelajari teknik DIY. Selamat mencuba!

Oh Lawa Mon, 28 Jan 2019

Hendak cantik seperti Miranda Kerr, amalkan jus saderi setiap pagi! 

Jom amalkan budaya kecantikan secara organik! 

Featured Fri, 10 Jan 2020

| Live TV