Oh Lawa By: Ad Ops August 8, 2018 @ 8:00pm

Peniagawati Sediakan Platform Ke New York Fashion Week Untuk 18 Pereka Fesyen Malaysia

Acara tahunan yang gilang-gemilang bagi bidang fesyen adalah digelar Fashion Week. Ia diadakan di banyak lokasi seluruh dunia tapi yang paling meriah rasanya adalah di New York.

Tahun ini, New York Fashion Week (NYFW) akan berlangsung dari 6 hingga 14 September. Fashion designers yang top-top dari serata dunia akan sertai untuk peragakan rekaan mereka. Macam-macam jenis gaya yang ada!

Yang menariknya, beberapa orang pereka fesyen Malaysia juga turut berpeluang untuk menayangkan busana mereka sendiri di acara ini! Wow! Bukan senang nak dapat!

Ini adalah sebuah inisiatif oleh badan bukan kerajaan (NGO) Persatuan Wanita Bumiputera dalam Perniagaan dan Profesyen (Peniagawati) yang menamakannya sebagai “Malaysia Fashion & Business Mission To New York”.

Seramai 18 orang pereka fesyen tempatan termasuklah Rizman Ruzaini, Nur Fazura dan Erma Fatima akan diterbangkan ke New York untuk menyertai Fashion Week di sana menerusi dua acara berbeza.

Dari 7 September, Couture Fashion Week New York akan berlangsung selama 4 hari. Peniagawati dilaporkan telah ‘book’ sebuah slot salah satu hari daripadanya khas untuk pereka fesyen dari Malaysia. Wah!

Pereka fesyen Malaysia yang terlibat adalah:

 • Nur Fazura (Fazbulous)
 • Rizman & Wan Mohd Ruzaini (Rizman Ruzaini)
 • Hafizi & Izree (Fiziwoo)
 • Vie Shanti (V Hijrah)
 • Erma Fatima (Mak Cun)
 • Adli Afandi (Adli Afandi)
 • Ummi Hafilda (Hafilda Prestige)
 • Yustie Majid (Touch Of Songket)
 • Scha Salleh (Alame)
 • Erny Yusmiarty (Raeesa)
 • Nancy Jullok (P’Lo)
 • Datin Sharifah Shawati (Adamaya)

Acara NYC Live! @ Fashion Week pula adalah untuk pereka fesyen pakaian ready-to-wear, dan akan berlangsung pada 13 September. Pereka fesyen Malaysia yang mengambil bahagian adalah:

 • Azwin Shafinaz – Shafinaz
 • Datin Norliza Razali – Meraki Melon
 • Yen Lee & Shiau Lee – MAGLifestyle
 • Zsimon – U-Ollz
 • Kiran Tuljaram – Elevate
 • Datin Norita Anis – Hidha

Harumkan nama negara

Misi ke New York ini bukan hanya melibatkan orang-orang fesyen. Seramai 80 usahawan Malaysia akan membawa produk serta perkhidmatan mereka ke New York menerusi program ini untuk tahun ini.

Harapannya adalah agar pasaran bagi usahawan Malaysia diperluaskan serta kesedaran tentang produk Malaysia dalam kalangan orang Amerika ditingkatkan lagi.

Dengan kerjasama pihak Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (Matrade) di New York, Peniagawati akan bantu usahakan Malaysia untuk mencari pembeli atau rakan niaga yang berpotensi serta mempamerkan barangan mereka.

Semua ini adalah rentetan bagi kejayaan misi yang sama yang dimulakan pada tahun lepas di mana pereka fesyen Erma Fatima (atas jenama Mak Cun), Sara Jamaluddin (Sara J) dan Shah Rizal Irza Zulkiply (Eja Shahril) telah mewakili Malaysia di pentas fesyen New York.

“Ramai orang yang hadir tak tahu apa-apa pasal Malaysia,” kata Presiden Peniagawati Datuk Azlin Ahmad Shaharbi kepada Hijab & Heels. “Yang paling kelakar, mereka kata mereka tak sangka yang wanita Muslim boleh tampil dengan begitu glam sekali!

“Macamlah kita ini tak membangun! Sayanglah kalau budaya dan bakat seni kita tak diketengahkan kerana ada banyak yang kita boleh kongsikan kepada dunia.”

Misi ini adalah mengikuti dasar kerajaan yang menggalakkan industri kecil dan sederhana untuk menceburi pasaran eksport bagi memantapkan lagi perniagaan mereka yang sekaligus akan menyumbang kepada ekonomi negara.

Ekoran daripada misi tahun lepas, Shah Rizal diberi peluang untuk menghasilkan baju uniform untuk para pelayan sebuah restoran di New York. Wow!

“Setakat ini, kami lebih banyak melakukan aktiviti networking, di mana kami bersuai kenal dengan orang-orang industri di sana,” kata Azlin. “Kalau kita bertuah, barangan kita akan dipilih untuk dijual di pusat beli-belah mereka.”

Dia menambah yang usaha ini perlu dilaksanakan secara berterusan dan berperingkat, supaya lebih ramai orang asing akan ketahui kebolehan bakat tempatan serta supaya ia melekat di minda mereka.

“Misi ini bukan untuk ahli Peniagawati saja, ya! Kami di Peniagawati ingin membantu mana-mana usahawan yang berhak untuk diketengahkan di persada dunia,” kata Azlin.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 24 Oct 2018

Bukan Saja Enak Dimakan, Buah Mangga Berupaya Upgrade Kecantikanmu!

Masker buah mangga berupaya mencerahkan kulit.

Featured Mon, 17 Jun 2019

Rambut anda bermasalah atau tidak bermaya? Buat sendiri pupur untuk kembalikan serinya

Ikuti 4 resipi ini dan cuba buat sendiri pupur untuk rambut anda.

Featured Thu, 5 Sep 2019
Oh Lawa Fri, 20 Jul 2018

Kuku Kusam & Rapuh, Ini Petua Semula Jadi Cantikkan Kuku

Selain kulit wajah, kuku juga perlu penjagaan rapi.

Oh Lawa Wed, 6 Feb 2019
Featured Fri, 4 May 2018

5 Jenis Fabrik Perlu Dihindari Wanita Bertubuh Gempal, Elak Nampak Ekstra Gemuk

Bagi si pemilik tubuh gempal, bootylicious, wanita sado dan seangkatan dengannya, mungkin anda perlu membuat sedikit kajian tambahan mengenai jenis tata gaya yang sesuai mengikut ukuran badan.

Featured Thu, 28 Feb 2019

NR perkenal produk baharu pada 2019

Jenama sinonim produk berasaskan herba tradisional selamat dan halal

Oh Lawa Wed, 9 May 2018

“Bukan Meniru Tetapi Inspirasi Daripada Jenama Antarabangsa” – Ezuwan Ismail

Busana merah jambu (pink) yang digayakan Datin Seri Maria Farida pada majlis pelancaran produk solekan GlamRush by MF Cosmetique, baru-baru ini dikritik oleh seorang individu (menggelarkan dirinya sebagai pengkritik fesyen) bukan kerana gaun menggunakan fabrik juntaian itu tidak cantik akan tetapi rekaannya dikatakan menciplak idea Balmain.

Oh Lawa Fri, 15 Jun 2018

Untuk Hasil OOTD Raya Yang Meletop! Memang Tak Sah Tanpa Bulu Mata Palsu

Melihat kanak-kanak comel atau teman yang berbulu mata lentik membuatkan hati terasa geram sehingga terdetik alangkah bestnya kalau kita juga dikurniakan kelebihan itu.

Yang selalu merasakan sebegini tentulah orang perempuan, kerana memiliki bulu mata tebal dan lentik menjadi impian setiap kaum hawa. Apatah lagi di zaman sekarang ini, ke pasar, ke pusat membeli-belah atau melepak dengan teman-teman pun wajib berbulu mata!

Oh Lawa Wed, 29 May 2019

Konsep Fairy Forest jadi daya penarik kolaborasi Elfira Loy X MC Vogue

Bergaya cantik seperti taman penuh haruman, siapa tidak tertarik!

| Live TV