Oh Lawa By: tex_admin March 27, 2019 @ 8:03pm

Perlukah gunakan ‘toner’ setiap hari? Ini jawapan daripada pakar

Oleh: Syarifah Fatin Anisa

Wanita sekarang sentiasa bersaing untuk tampak cantik.

Hal ini tidak bersalahan dengan fitrah semula jadi, tetapi kadangkala terdapat ritual kecantikan seperti penjagaan kulit yang tidak dilakukan dengan betul.

Penggunaan toner misalnya dijadikan sebagai amalan kecantikan setiap wanita dalam penjagaan kulit selain untuk mengelak kulit daripada kelihatan kusam serta tidak bermaya.

Toner juga dikatakan bertujuan membantu mengatasi masalah tertentu pada kulit. Ia biasanya berbentuk cecair yang digunakan selepas membersihkan wajah dan sebelum menggunakan pelembap.

Toner mempunyai banyak fungsi tetapi secara umumnya, ia mempunyai bahan aktif yang mempersiapkan kulit sebelum anda mengaplikasikan bahan penjagaan kulit yang lain pada wajah.

Foto: HerWorld

Usia yang sesuai bagi pemakaian toner

Tiada usia tertentu yang ditetapkan untuk memakai toner pada wajah, namun begitu anda disarankan untuk mula menggunakannya selepas mencapai usia matang iaitu dalam lingkungan 14 hingga 15 tahun.

Penggunaan toner pada setiap hari?

Menurut Dr Listya Paramita, pakar kulit dan kelamin daripada Klinik Spesialis Kulit & Estetik RS As-Suyuthiyyah dari Indonesia menyarankan agar anda tidak perlu menggunakan toner  setiap hari.

“Penggunaan toner tidaklah wajib dipakai tetapi tiada masalah jika anda ingin menggunakannya,” katanya.

Jika anda peminat toner daripada bahan semula jadi, terdapat beberapa perkara yang anda harus titik beratkan termasuklah kandungannya.

Ini kerana, bahan seperti cuka epal mempunyai tahap asid yang tinggi dan hanya sesuai untuk digunakan dalam masakan, namun  bunga mawar adalah bahan semula jadi yang paling sesuai untuk dijadikan sebagai toner.

Foto: Karen’s Products

Panduan pemilihan toner

Jika anda mempunyai kulit jenis kering, anda disarankan menggunakan toner yang mengandungi vitamin E, chamomile, air mawar atau yang mempunyai fungsi melembapkan kulit.

Bagi kulit kusam dan berjerawat, gunakanlah toner yang mengandungi asid seperti seperti glycolic acid, lactic acid, malic acid, mandelic acid dan salicylic acid.

Pemilik kulit yang sensitif haruslah menggunakan toner yang bebas kandungan alkohol dan hindari produk yang mempunyai pewangi tambahan, pewarna menthol dan sodium lauryl sulfate.

Cubalah!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Thu, 30 May 2019
Featured Fri, 10 Apr 2020

FK by Farah Khan, koleksi lebaran pada harga berpatutan buat penggemar fesyen

Koleksi ini diinspirasikan oleh keindahan Marrakech

Oh Lawa Thu, 5 Apr 2018

Penangan Gelekan Memukau Izara Aishah, Buat Penonton Terlupa 60 Koleksi Lebaran Rizalman For Zalora 2018

Seperkara yang tetamu sukar untuk ‘move on’, adalah segmen finale menyaksikan gelekan mempersona daripada oleh Izara Aishah mempersembahkan tarian Bollywood.

Oh Lawa Mon, 27 May 2019
Oh Lawa Wed, 23 Jan 2019

Skirt ratu ini hanya berharga RM82 tapi dia berjaya menjadikannya tampak lebih mewah

Walaupun dia seorang ratu, Permaisuri Letizia tak pentingkan pakaian mewah.

Oh Lawa Thu, 12 Mar 2020
Oh Lawa Mon, 15 Jul 2019
Featured Wed, 24 Jul 2019
Oh Lawa Thu, 13 Sep 2018
Oh Lawa Wed, 9 Oct 2019

Produk penjagaan kecantikan Mamonde peroleh sijil halal

Formulasi ekstrak daripada tumbuh-tumbuhan

| Live TV