Oh Lawa By: tex_admin March 27, 2019 @ 8:03pm

Perlukah gunakan ‘toner’ setiap hari? Ini jawapan daripada pakar

Oleh: Syarifah Fatin Anisa

Wanita sekarang sentiasa bersaing untuk tampak cantik.

Hal ini tidak bersalahan dengan fitrah semula jadi, tetapi kadangkala terdapat ritual kecantikan seperti penjagaan kulit yang tidak dilakukan dengan betul.

Penggunaan toner misalnya dijadikan sebagai amalan kecantikan setiap wanita dalam penjagaan kulit selain untuk mengelak kulit daripada kelihatan kusam serta tidak bermaya.

Toner juga dikatakan bertujuan membantu mengatasi masalah tertentu pada kulit. Ia biasanya berbentuk cecair yang digunakan selepas membersihkan wajah dan sebelum menggunakan pelembap.

Toner mempunyai banyak fungsi tetapi secara umumnya, ia mempunyai bahan aktif yang mempersiapkan kulit sebelum anda mengaplikasikan bahan penjagaan kulit yang lain pada wajah.

Foto: HerWorld

Usia yang sesuai bagi pemakaian toner

Tiada usia tertentu yang ditetapkan untuk memakai toner pada wajah, namun begitu anda disarankan untuk mula menggunakannya selepas mencapai usia matang iaitu dalam lingkungan 14 hingga 15 tahun.

Penggunaan toner pada setiap hari?

Menurut Dr Listya Paramita, pakar kulit dan kelamin daripada Klinik Spesialis Kulit & Estetik RS As-Suyuthiyyah dari Indonesia menyarankan agar anda tidak perlu menggunakan toner  setiap hari.

“Penggunaan toner tidaklah wajib dipakai tetapi tiada masalah jika anda ingin menggunakannya,” katanya.

Jika anda peminat toner daripada bahan semula jadi, terdapat beberapa perkara yang anda harus titik beratkan termasuklah kandungannya.

Ini kerana, bahan seperti cuka epal mempunyai tahap asid yang tinggi dan hanya sesuai untuk digunakan dalam masakan, namun  bunga mawar adalah bahan semula jadi yang paling sesuai untuk dijadikan sebagai toner.

Foto: Karen’s Products

Panduan pemilihan toner

Jika anda mempunyai kulit jenis kering, anda disarankan menggunakan toner yang mengandungi vitamin E, chamomile, air mawar atau yang mempunyai fungsi melembapkan kulit.

Bagi kulit kusam dan berjerawat, gunakanlah toner yang mengandungi asid seperti seperti glycolic acid, lactic acid, malic acid, mandelic acid dan salicylic acid.

Pemilik kulit yang sensitif haruslah menggunakan toner yang bebas kandungan alkohol dan hindari produk yang mempunyai pewangi tambahan, pewarna menthol dan sodium lauryl sulfate.

Cubalah!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 12 May 2020
Oh Lawa Sat, 23 Jun 2018

Satu-Satunya Kecacatan Yang Semua Orang Mahu, Tentulah Lesung Pipit!

Namun, ternyata ia satu kecacatan ciptaan Tuhan yang indah, kerana ia dianggap sebagai penambah seri dan pemanis wajah tidak kira buat si lelaki ataupun perempuan.

Oh Lawa Wed, 27 Mar 2019
Featured Sun, 3 May 2020
Oh Lawa Tue, 4 Sep 2018

Pelik Tapi Memukau, Ini Idea Fotografi Fesyen Yang Unik Dan Gempak!

Penyatuan fesyen dan seni sememangnya mempunyai nilai estetika yang tinggi.

Oh Lawa Mon, 13 May 2019

Betulkah mencuci muka selama 60 saat akan jadikan kulit lebih sempurna? Ini jawapannya

Beberapa orang wanita telah mencuba! Jom ketahui hasilnya

Featured Wed, 10 Jul 2019

Kulit muka lebih menawan dalam 14 hari!

3 produk ini wajib ada dalam beg anda

Featured Mon, 16 Mar 2020
Featured Mon, 29 Jul 2019

| Live TV