Oh Lawa By: Ad Ops December 4, 2018 @ 2:00pm

Inilah Cara Mengukur Saiz Bra Untuk Dapatkan ‘Fit’ Yang Paling Selesa

Bila bra anda tak sesuai saiznya dengan bentuk dada anda, anda akan tahu. Bahu anda mungkin rasa sakit, ataupun dada anda pula akan rasa tekanan kompresi.

Selain pergi ke kedai bra dan try mana-mana seleksi yang anda nak beli, anda juga boleh mengukur sendiri saiz bra yang betul-betul sesuai dengan badan anda.

Jika anda perasan, saiz bra merangkumi nombor dan abjad. Nombor itu adalah ukuran perimeter atau lilitan di sekeliling tulang rusuk, manakala abjad itu merujuk kepada saiz cup bra.

Di bawah ini adalah caranya yang tepat.

Langkah 1: Ukur band size

Lilitkan tali pengukur di sekeliling tulang rusuk anda, iaitu di bawah bahagian buah dada. Hembuskan nafas, dan jangan berdiri tegak sangat atau tonjolkan dada ke depan lebih daripada normal.

Ukuran (dalam inci) yang anda dapat itu adalah band size, yang tertera sebagai nombor dalam saiz bra. Contohnya, jika ukurannya adalah 34, saiz bra anda mungkin adalah 34C.

Jika anda mendapat ukuran nombor ganjil, bundarkan ke nombor genap yang seterusnya.

Langkah 2: Ukur lilitan sekeliling dada

Lilitkan tali pengukur di sekeliling dada cukup-cukup tapi jangan sampai ketat sangat. Buah dada anda tak sepatutnya terpenyek langsung. Dapatkan ukurannya dalam inci.

Inilah cara pertama untuk mengetahui saiz cup bagi bra anda. Jika ukurannya ada perpuluhan 0.5, bundarkan saja.

Rujuk kepada gambar rajah di bawah untuk kepastian.

Foto: www.fashionlady.in

Langkah 3: Tolak ukuran lilitan dada dengan band size 

Ambil ukuran lilitan dada dan tolakan dengan ukuran band size. Perbezaannya di antara kedua-dua nombor itu akan menentukan saiz cup untuk bra anda.

Jika ia kurang daripada 1 inci, saiz cup yang sesuai untuk anda adalah AA.

  • 1 inci: cup A
  • 2 inci: cup B
  • 3 inci: cup C
  • 4 inci: cup D
  • 5 inci: cup DD

Jika perbezaannya adalah lebih daripada 5 inci, anda patut rujuk nasihat pakar di kedai-kedai supaya anda dapatkan bra yang betul-betul berikan sokongan yang anda perlukan.

Contoh ukuran:

Katakan ukuran dada anda adalah 36.5 inci (dibundarkan ke 37 inci) dan band size anda adalah 33 inci (dibundarkan ke nombor genap 34 inci).

Perbezaan di antara kedua-dua nombor itu adalah 3 inci. Jadi saiz bra yang ideal untuk anda adalah 34C.

Dah faham caranya? Cuba ukur pula dan dapatkan bra yang sesuai dan selesa.

Sumber: Seventeen 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Thu, 21 Feb 2019
Oh Lawa Thu, 14 Feb 2019

5 tip penjagaan mutiara agar tetap kekal mewah! 

Pemakaian mutiara dipadankan dengan busana indah, sememangnya tampak cukup elegan. 

Oh Lawa Wed, 29 May 2019
Oh Lawa Wed, 28 Feb 2018

Walaupun Dikecam, Koleksi Tudung Neelofa Sold Out Dalam Masa 2 Minit!

Wah! Kuat juga kan pengaruh Neelofa ni? Semalam, kecoh di media sosial apabila dia dikecam Netizen kerana melancarkan koleksi tudungnya Be Lofa di sebuah kelab malam terkenal di ibu negara iaitu Zouk.

Oh Lawa Tue, 5 Mar 2019
Oh Lawa Thu, 4 Apr 2019

Swiss Image tembusi pasaran Malaysia, kini boleh didapati di Watsons!

Swiss Image produk yang diformulasi daripada sumber mineral Alpine Swiss iaitu Alpine Glacier Melt.

Oh Lawa Thu, 1 Feb 2018

Tutorial Hijab by Nabila Razali

Penyanyi yang kini popular dengan lagu Pematah Hati, Nabila Razali berkongsi tutorial pemakaian tudung bawal yang dievolusikan menjadi gaya shawl. 

Oh Lawa Mon, 19 Mar 2018

Kerap Cuci Rambut Tapi Masih Banyak Minyak. Ini Jawapan Berapa Kali Sebenarnya Anda Perlu Mencuci Rambut

Kalau anda kerap sangat bersyampu, kulit kepala akan bertindak mengeluarkan lebih banyak minyak! Alamak!

Oh Lawa Tue, 16 Apr 2019

Ingin tahu rahsia tudung Sharifah Rose sentiasa kelihatan kemas? Ini jawapannya

Dia tidak pernah kalah dengan setiap gaya yang diperagakan.

Oh Lawa Sun, 8 Apr 2018

Trend Terbaru Bulu Kening Dipanggil Garden Brows, Memang Macam Taman!

Ingatkan golongan Insta-famous ni dah ketandusan idea untuk trend bulu kening pelik-pelik, tapi rupa-rupanya ada lagi!

| Live TV