Oh Lawa By: Yanie Baharom February 17, 2020 @ 3:02pm

Serpihan kaca di kaki masih berbisa? Kulit pisang mampu merawatnya!

Pisang antara buah tempatan yang menjadi pilihan ramai kerana senang dinikmati dan rasanya yang enak, namun ramai tidak mengambil endah mengenai khasiat ataupun manfaat kulit pisang. Kalau ada pun, hanya wanita sahaja yang menggunakan kulit pisang untuk tujuan kecantikan.

Hakikatnya, pisang cukup terkenal sebagai makanan pembekal tenaga dan boleh dimasak dalam pelbagai hidangan misalnya gulai, kuih-muih, jemput-jemput dan kek, begitu juga dengan kulit pisang mempunyai yabg manfaat tersendiri.

Antara kebaikannya, kulit pisang mempunyai khasiat luar biasa untuk merawat kulit wajah. Selain mengandungi vitamin C, B kompleks, Sorotin, mineral, karbohidrat, protein dan serat, kulit pisang juga baik untuk melancarkan fungsi otak.

Menariknya, ia mempunyai ciri-ciri menghasilkan antibiotik yang berperanan mengatasi pelbagai masalah kulit termasuk menguatkan gigi.

Ingin tahu bagaimana caranya merawat masalah kulit dan rawatan yang lainnya, teruskan membaca!

Foto: Jawa Pos

1. Merawat masalah kulit

a. Jerawat degil – Menurut satu kajian, kulit pisang mengandungi pelbagai khasiat antaranya dapat meredakan masalah kulit radang selain mengurangkan jerawat yang tidak menentu.

Tidak sukar untuk merawat kulit menggunakan kulit pisang

Caranya: Gosok kulit pisang pada wajah sehingga warna kulit menjadi hitam. Ulang proses sama selama 10 minit. Biarkan sisa-sisa kulit pisang melekat pada wajah untuk satu malam. Keesokannya cuci wajah anda dengan air bersih dan lap.

Proses ini perlu diulang secara kerap untuk mendapatkan kesan yang menakjubkan.

b. Hilangkan kedutan – Seperti merawat jerawat degil, untuk pudarkan kedutan pada wajah, anda perlu gosok kulit pisang pada kulit dan biarkan semalaman. Jika tidak selesa dan rasa melekit, anda boleh biarkannya anggaran 30 hingga 45 minit. Kemudian cuci bersih dan ulangi cara ini sekurang-kurangnya dua atau tiga kali seminggu untuk mendapatkan kesan optimum.

2. Pemutih gigi

Kulit pisang masak sangat kaya dengan potasium yang dapat membantu mengurangi kesan kuning pada gigi.

Caranya: Dengan menggunakan kulit pisang bahagian dalam, gosok pada gigi dengan gerakan berputar. Manfaat kulit pisang untuk memutihkan gigi dapat dilihat apabila anda mempraktikkan rutin ini secara kerap untuk dua minggu atau lebih.

Namun begitu, pastikan anda menggosok gigi terlebih dahulu!

3. Menghindarkan sakit kepala

Daun pisang juga boleh digunakan untuk merawat sakit kepala atau migrain. Anda hanya perlu meletakkan kulit pisang pada dahi dan di belakang leher. Zat kalium yang terkandung dalam kulit pisang membantu meringankan rasa sakit kepala.

Caranya: Masukkan kulit pisang ke dalam bahagian penyejuk beku  selama satu jam. Apabila perlu, gosok kulit pisang itu dengan lembut dan letakkan sebaris kulit ke dahi anda dan satu lagi pada belakang leher anda. Biarkan hingga menjadi hangat. Ulang lagi jika masih rasa sakit kepala.

Foto: Nikita

4. Kulit gatal dan ruam

Kulit pisang memiliki kemampuan untuk mengurangkan gatal-gatal pada kulit, kesan bengkak kemerahan dan kesan parut

Caranya: Ambil kulit pisang dan gosokkan pada bahagian kulit yang gatal atau merah. Hasilnya, kulit akan kembali halus dan mampu mengurang dan menghilangkan rasa gatal.

5. Pembersih perak

Jika anda mempunyai barangan berasaskan perak di rumah yang mulai kusam dan tidak lagi berkilau, kulit pisang boleh digunakan dengan menggosok barangan itu sehingga kembali berkilauan. Zat potassium yang terkandung pada bahagian dalam kulit pisang mampu membersihkan peralatan atau perhiasan logam.

Caranya: Ambil kulit pisang dan letakkan dalam blender/pengisar. Tambahkan setengah cawan air dan kisar sehingga menjadi pes. Gosokkan barangan perak korang dengan pes ni selama beberapa minit

6. Menarik serpihan kaca

Selain untuk logam, kulit pisang juga memiliki ‘keajaiban’ yang lain, iaitu membersihkan serpihan kaca yang masuk ke dalam kulit. Eh, biar betul?

Kajian mendapati kulit pisang kaya dengan enzim yang mempunyai tindakan menarik dan mampu menarik subjek asing yang termasuk atau tercucuk ke permukaan kulit kita.

Caranya: Sapukan kulit pisang masak ke kawasan yang terkena tu dan kemudian biarkan selama 15 minit. Buang dengan lembut tanpa menggosokkannya pada kulit. Kemudian tanggalkan serpihannya.

Semoga bermanfaat!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 7 Aug 2018

Ambil Tahu Jangka Hayat Produk Solekan Anda. Jangan Tahu Guna Saja!

Setiap item solekan berbeza tempoh jangka hayatnya!

Featured Fri, 4 May 2018

5 Jenis Fabrik Perlu Dihindari Wanita Bertubuh Gempal, Elak Nampak Ekstra Gemuk

Bagi si pemilik tubuh gempal, bootylicious, wanita sado dan seangkatan dengannya, mungkin anda perlu membuat sedikit kajian tambahan mengenai jenis tata gaya yang sesuai mengikut ukuran badan.

Featured Wed, 25 Mar 2020
Featured Tue, 28 May 2019

Rico Rinaldi Summeraya 2019, terilham daripada keindahan sang rama-rama

Sebuah koleksi yang cukup praktikal dan menawan!

Oh Lawa Mon, 30 Apr 2018

8 Tip Penggayaan Untuk Nampak Lebih Langsing Dan Tak Gelebeh

Pilik pakaian yang sesuai supaya badan anda nampak fit.

Oh Lawa Thu, 11 Jul 2019
Acara Mon, 8 Oct 2018

Corat-Coret ABPBH31: Sindiran Manja RM50 Rita Rudaini Bikin Dewan Gamat!

11 momen menarik sepanjang berlangsungnya ABPBH31 semalam!

Oh Lawa Mon, 4 Mar 2019
Oh Lawa Thu, 5 Apr 2018

Penangan Gelekan Memukau Izara Aishah, Buat Penonton Terlupa 60 Koleksi Lebaran Rizalman For Zalora 2018

Seperkara yang tetamu sukar untuk ‘move on’, adalah segmen finale menyaksikan gelekan mempersona daripada oleh Izara Aishah mempersembahkan tarian Bollywood.

Oh Lawa Thu, 13 Sep 2018

| Live TV