Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Oh Lawa By: tex_admin November 14, 2019 @ 4:40pm

Tahun lepas kostum nasi lemak, tahun ini pula kuih muih tradisional

Oleh Amnan Hibrahim

Masyarakat Malaysia pastinya masih ingat mengenai busana gaun bertema nasi lemak yang dipakai oleh wakil Malaysia di pertandingan Ratu Universe 2018. Susulan daripada itu, pelbagai reaksi yang dilontarkan oleh netizen dan pastinya lebih ramai yang mengecam daripada memuji.

Namun begitu, kata orang benci itu tandanya cinta. Mungkin itulah situasi yang boleh digambarkan berkenaan dengan busana kebangsaan yang dihasilkan untuk Ratu Universe Malaysia 2019, Shweta Sekhon.

Jika tema yang digunakan pada tahun lepas adalah makanan kegemaran rakyat Malaysia iaitu nasi lemak, pada tahun ini pula pereka terkenal, Carven Ong tampil berani apabila hadir dengan rekaan busana yang mengetengahkan kuih-muih tradisi masyarakat Malaysia dalam elemen rekaannya.

Ratu Universe Malaysia 2019, Shweta Sekhon bergambar bersama dengan pereka busana yang dipakainya, Carven Ong (Dua dari kanan). NSTP/NURUL SYAZANA ROSE RAZMAN

Dengan nama ‘A Peranakan Indulgence,’ replika sajian pemanis mulut yang ditampilkan pada busana berkenaan seperti kuih onde-onde, kuih koci, talam, kuih lapis, sago  dan telur merah itu turut dihidangkan bersama dengan dulang bakul tradisi keturunan Baba Nyonya, bakul siah yang lazimnya digunakan ketikaa acara perkahwinan masyarakat Peranakan. 

ARTIKEL BERKAITAN: Ratu Malaysia Universe 2019 Imbas Pengalaman Berbadan Gempal

Tidak cukup dengan itu, Carven turut mencurahkan kreativiti dan inovasinya yang pernah digunakan oleh syarikat perfileman Hollywood melalui filem Crazy Rich Asians.  Carven memanfaatkan keunikan masyarakat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai kaum melalui pemilihan gaya, material dan motif berdasarkan tiga elemen utama iaitu kebudayaan masyarakat Melayu, Cina dan Peranakan.

Untuk pakaian utama busana berkenaan, kekayaan songket yang biasanya digunakan dalam tradisi perkahwinan masyarakat Melayu ditonjolkan bersama-sama dengan sayap buatan yang direka daripada pakaian kegemaran masyarakat peranakan iaitu batik nyonya.

Shweta Sekhon memperagakan busana kebangsaan yang akan digayakan pada pertandingan Miss Universe 2019. Foto: NSTP/NURUL SYAZANA ROSE RAZMAN

Dijahit dengan material mewah, songket yang digunakan turut dihiasi sulaman manik yang menonjolkan kehalusan seni dan budaya masyarakat Melayu.

ARTIKEL BERKAITANKebaya Labuh Kedah Bakal Diangkat Ke Pentas Ratu Dunia 2019

Sementara itu, menambahkan lagi kemegahan busana berkenaan adalah perhiasan bahu yang ditenun menggunakan benang emas, bersulam manik-manik merah bagi menyerikan lagi penampilan Shweta.

Pemakaian busana tentunya tidak lengkap tanpa kehadiran mahkota yang menjadi simbol penting bagi wanita bergelar ratu cantik. Untuk itu, pereka memilih untuk menggunakan bunga emas aster sebagai perhiasan kepala bagi melambangkan kecantikan dalaman si pemakainya.

Busana seberat 29 kilogram itu bakal diperagakan Shweta Sekhon pada pertandingan Miss Universe ke-68 yang akan berlangsung di Atlanta Goergia, pada 8 Disember  ini.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Fri, 1 Jun 2018

Guna Santan Dan Aloe Vera Kalau Nak Rambut Makin Lebat Tanpa Gugur

Lepas anda cuba petua ini, rambut anda akan bertambah lebat; tiada lagi masalah rambut gugur.

Oh Lawa Fri, 12 Jul 2019

Thiamidol pelenyap bintik hitam pada wajah

Cela pada wajah lenyap dalam empat minggu, ajaib!

Oh Lawa Sun, 20 May 2018

Gaya Wow Topi Wanita Di Majlis Perkahwinan Putera Harry Dan Meghan Markle

Jom kita lihat gaya topi yang dipakai oleh tetamu dalam majlis perkahwinan Prince Harry dan Meghan Markle.

Oh Lawa Wed, 30 Jan 2019
Oh Lawa Thu, 27 Sep 2018
Oh Lawa Sat, 4 Aug 2018

Meski Duit Berkepok Pun Belum Tentu Boleh Masuk. Ini 5 Rumah Fesyen Paling Mahal Di Dunia

Lima Blbutik ini bukan saja dikatakan paling mahal di dunia bahkan memilih siapa tetamu mereka yang dibenarkan masuk .

Oh Lawa Sat, 31 Aug 2019

Panduan penjagaan rambut untuk kekal sihat bersinar!

Amalkan 4 panduan ini untuk elak rambut bermasalah!

Featured Mon, 16 Mar 2020
Oh Lawa Thu, 16 Aug 2018

Rahsia Kecantikan Wanita Thailand Yang Perlu Anda Tahu

Wanita Thailand gunakan asam jawa untuk skrub wajah.

Featured Wed, 24 Oct 2018

Bukan Saja Enak Dimakan, Buah Mangga Berupaya Upgrade Kecantikanmu!

Masker buah mangga berupaya mencerahkan kulit.

| Live TV